SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Deprem felaketinin yaşandığı andan itibaren milletimizin yaralarını sarmak maksadıyla üye firmalarımızla sahadayız.

Milletimizin başı sağ olsun.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli deprem: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

  • 7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.
  • Gaziantep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem:  04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36’da Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
  • 6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.
  • Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.
  • Çok sayıda binanın yıkıldığı deprem bölgelerine, arama kurtarma çalışmasının yürütülmesi amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Türk savunma sanayii tüm kabiliyetleriyle deprem bölgesinde:

Türk savunma sanayisi sahip olduğu tüm imkan ve kabiliyetlerle asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan ihtiyaçların karşılanmasına destek veriyor.

  • Depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmalarında kullanılması ve gündelik yaşamda meydana gelen aksaklıkların giderilmesi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk savunma sanayisinin sahip olduğu imkan ve kabiliyetler bölgeye sevk edildi.
  • Bu kapsamda 78 yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazı, duvar arkası radar, 343 çeşitli tip ve özelliklerde kamera sistemi, göçük altı görüntüleme cihazı, çubuk kamara, termal kamera, güneş enerjili kamera, yaka kamerası arama kurtarma ekiplerinin hızlı ve etkili şekilde yapabilmesi için kullanıma verildi. Bu ekipmanların birçoğu ilk kez bir afette kullanıldı.

Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2’nin yaptığı görev uçuşlarına dair video yayınlandı: Baykar’dan yapılan açıklamada, “İnşallah, el birliği ile en kısa zamanda milletçe bu felaketin de üstesinden geleceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz” denildi.

Jandarma’dan 14 adet Mi-17 ile gece operasyonu: Jandarma Havacılık, 34 helikopter ile deprem operasyonuna aktif olarak katıldı. TUSAŞ tarafından imal edilen iki T-70 ile birlikte toplam 20 adet S-70 Blackhawk helikopterinin yanı sıra 14 adet Mi-17 operasyonu gerçekleştirdi. Mi-17’lere geçtiğimiz günlerde gece görüş sistemleri takılarak operasyon yapabilir hale getirilmişti.

  • Jandarma’nın elindeki en önemli helikopterlerin başında Mi-17 geliyor. Rus yapısı helikopterler, genel maksat görevlerinde kullanılabiliyor. Helikopter altında taşıdığı ve Bambi olarak adlandırılan sepet sistemi ile Jandarma tarafından orman yangınlarında da kullanılabiliyor.


ASELSAN Çözümleri Afet Bölgesinde: Depremin gerçekleştiği andan itibaren ASELSAN, çeşitli yardım tırları ve sistem çözümleri ile afet bölgesine desteklerini sürdürüyor.

  • ASELSAN, profesyonel arama-kurtarma sertifikaları olan gönüllü çalışanları depremden etkilenen şehirlere gönderdi. Aynı zamanda; 280 adet yaka kamerası güvenlik güçlerine, ek telsiz sistemleri bölgedeki kurumlara teslim edildi. Termal kamera sistemleri ve Güneş Enerjili Yerli Kamera Sistemleri (GÜKAS) bölgeye gönderildi.
  • Teknik ekiplerle bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına destek veren ASELSAN, 7 adet yardım tırı, 1 adet akaryakıt tankeri, 25.000 litre su, 16.188 adet konserve gıda, 26.101 adet hazır gıda, 150 adet ısıtıcı, 7 koli tıbbi malzeme gibi birçok temel ihtiyaç yardımında bulundu. 

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin gözü oldu: HAVELSAN’ın teknik ekipleri, 10 ili etkileyen depremler sonrasında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda insansız hava ve kara araçlarıyla bölgeye intikal etti.

  • HAVELSAN tarafından geliştirilen insansız hava aracı Baha ve Poyraz dron, bölgede arama-kurtarma ekiplerine yardımcı olmak üzere keşif-gözetleme faaliyetlerinde görev aldı.
  • Hava araçları Baha ve Poyraz, özellikle köylerde ve dağlık bölgelerde keşif-gözetleme görevleri yaparak, aldığı görüntüleri bölgedeki koordinasyon merkeziyle paylaştı.
  • Olumsuz hava koşulları nedeniyle İHA’larla görüntü almanın zorlaştığı anlarda bulut altı uçuş yapma özelliğiyle görüntü ihtiyacını karşılayan Baha, ulaşımın mümkün olmadığı yerleşim yerlerine ilişkin ilk bilgilerin alınmasını sağladı.
  • HAVELSAN tarafından geliştirilen insansız kara aracı Barkan da yük taşıma sepetiyle bölgeye sevk edildi. Barkan, ihtiyaç halinde bölgede yaralı ya da malzemesi taşınması görevlerine destek verdi.

Çubuk kameralar ilk kez ‘yaşama’ uzandı: Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen ve yakın zamanda güvenlik güçleri tarafından kullanılmaya başlanan “çubuk kamera” ilk kez bir doğal afet çalışmasında görev aldı.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda mağara ve bina aramalarında kullanılmak üzere geliştirilen “çubuk kamera” ilk Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki arama-kurtarma çalışmalarında kullanıldı.
  • İnsansız kara aracı üreticisi Esetron tarafından üretilen ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerine teslim edilmesi planlanan 60’tan fazla çubuk kamera bölgede görevli güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.
  • Kara Kuvvetleri Doğal Afet Kurtarma Tugay Komutanlığı bünyesindeki 8 ayrı tim, verilen kullanıcı eğitimi sonrasında çubuk kameranın doğal afet alanındaki ilk kullanıcıları oldu. Jandarma Arama Kurtarma, Doğal Afet Kurtarma birliklerine ile AFAD görevlilerine de söz konusu kameralarla arama-kurtarma çalışmalarında ilave kabiliyet kazandırıldı.

Savunma sanayisi için üretilen “Duvar Arkası Radar” deprem bölgesinde can kurtarıyor: Türk savunma sanayisinin önde gelen mühendislik şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından üretilen Duvar Arkası Radar (DAR) cihazı, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında etkin rol üstleniyor.

  • Ankara merkezli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yerli imkanlarla üretilen DAR, depremin en fazla etkilediği illerden Hatay’daki enkazlarda can kurtarmaya yardımcı oluyor. Cihazla enkaz altında canlının olup olmadığını tespit edilerek, kişinin göçük altındaki konumu arama kurtarma ekiplerine bildiriliyor.

Enkaz altındakiler jandarmanın yer altı görüntüleme cihazıyla tespit ediliyor: Operasyonlarda, yer yüzeyinin altındaki tünel, sığınak ve depoların tespiti için kullanılan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer altı görüntüleme cihazı, depremlerde enkaz altında kalanların yer tespitinde önemli rol oynuyor.

  • Türkiye’de 10 ili etkileyen depremlerin ardından ekiplerin yıkılan binaların enkazındaki insanların kurtarılabilmesi için zaman ve zorluklara karşı verdiği mücadele sürüyor.
  • Gönderdiği kızılötesi ışınlarla yer altının üç boyutlu görüntüsünü ekrana yansıtan, operasyonlarda teröristlerin tünel ve sığınaktaki yerlerinin belirlenmesini sağlayarak Mehmetçiğe güç katan “Proton Elic Yeraltı Görüntüleme Cihazı”, depremin sarstığı 10 ilde de jandarma ekiplerince kullanılıyor.

Yerli ve milli teknoloji deprem bölgesinde
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmaları hızla devam ederken, yerli ve milli teknoloji araçlarımız da sahada görev alıyor. AKSUNGUR İHA, taşıdığı baz istasyonu sayesinde iletişimi sağlarken, uydu ve hava araçlarımız hasar tespiti yapıyor. Termal kameralarla da enkaz altında hayatta olan vatandaşlar belirleniyor.

Dorçe Prefabrik’den afet bölgesine destek: Dorçe Prefabrik ve İnşaat, 10 ilin etkilendiği afet bölgesinde barınma başta olmak üzere tüm yaşamsal ihtiyaçların temini için çalışmaları sürdürüyor. Dorçe Prefabrik’ten yapılan açıklamada zorlu kış şartlarına karşı tüm imkanların seferber edildiği belirtilerek, üretim tesislerinin tam kapasite çalışmaya devam ettiği kaydedildi.

  • Açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:
  • “İlk etapta fabrika stoklarımızda hazır bulunan tüm yaşam konteynerleri afet bölgesinde kullanılmak üzere AFAD’a hibe edildi. Bölge şantiyelerimizdeki tüm ekip ve ekipmanlarımızla ihtiyaç duyulan her türlü destek ve hizmeti sağlamak için ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hareket ediyoruz. Adıyaman ve etrafındaki bölgede bulunan tüm şantiyelerimizdeki konaklama imkanları depremden etkilenen halkımızın hizmetine sunuldu. Ayrıca Adıyaman’daki arama kurtarma faaliyetlerinde AFAD ile birlikte var gücümüzle çalışıyoruz.
  • Şantiyelerimizde bulunan tüm makine ekipmanlar (eskavatör, vinç vb.) ilgili kamu kurumlarının arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere tahsis edildi. Yaşanan felakette vatandaşlarımıza barınma ihtiyacının ötesinde destek olmak adına her türlü giyim malzemesi de kolilerle bölgeye sevk edildi.”


GÖKTÜRK UYDUSU GÖREVDE
Jandarma Genel Komutanlığı Arama Kurtarma ekipleri, afet bölgesinde toplam 50 adet termal kamera kullanıyor. Jandarma ekipleri enkaz alanlarında termal kamera aracılığıyla aldıkları ısı verileriyle çalışmalara yön veriyor.

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilde tamamlanan 3 boyutlu dijital şehir ikizi teknolojisiyle elde edilen görüntü ve koordinat bilgilerinin, depremde hasar gören 10 ilden 12 İHA, dronlar ve uyduyla alınan görüntüler ile karşılaştırılarak hasar tespit çalışması yapıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; depremden etkilenen 10 il için uzman ekiplerle hasar tespit çalışmaları karadan ve havadan sürdürülüyor.