📕SAHA sözlük
Kestirimci Modelleme – Predictive Modeling
Çıktılarının doğruluk seviyelerini “kestirebileceğimiz” bir matematiksel model üretme sürecinin tümüdür.
Türk savunma sanayisinin temellerini atan ve ilk milli silahımızı üreten Bakü Fatihi Nuri (Killigil) Paşa‘nın vefatının 74. yıl dönümünü rahmetle anıyoruz.
Hırvatistan’dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ne üst düzey ziyaret: Hırvatistan Savunma Bakanı Mario Banozic ve Hırvatistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Robert Hranj, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etti.
- Banozic ve Hranj’a, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından ziyaretin anısına hediye takdim edildi.
- Baykar’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Hırvatistan Savunma Bakanı Sayın Dr. Mario Banozic ve Hırvatistan Genelkurmay Başkanı Sayın Oramiral Robert Hranj, beraberlerindeki heyetle Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi‘ni ziyaret etti. Kendilerini ağırlamaktan memnuniyet duyduk.” ifadelerine yer verildi.
KUZGUN-KY Füzesi’nin ilk atışı gerçekleştirildi: TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY Modüler Güdümlü Mühimmat’ın ilk atış testi Sinop’tan başarıyla gerçekleştirildi.
- 2021 yılında gerçekleştirilen IDEF’21 Fuarı esnasında TÜBİTAK SAGE, KUZGUN Modüler Güdümlü Mühimmat Ailesi’ni ilk kez tanıtTI Katı Yakıtlı (KY), Serbest Süzülen (SS) ve Turbojet Motorlu (TJ) olmak üzere 3 üyeye sahip KUZGUN Ailesi’nde test dönemi başladı.
- KUZGUN’un katı yakıtlı versiyonu olan KUZGUN-KY’nin ilk atış testi, 24 Şubat Cuma günü Sinop Atış Sahası’nda başarıyla gerçekleştirildi. Karadan denize doğru gerçekleştirilen atış kapsamında füzeye ilişkin verilerin toplanması hedeflendiği için harp başlığı bulunmuyordu.
Türk savunma sanayinden büyük başarı “SİHA ihracatı 40’ı aştı“: Türk savunma sanayii sektörü, son dönemde SİHA ihracatıyla öne çıkıyor. Üst üste 2 yıldır, SİHA platformları, sektör ihracatının tepesinde bulunuyorlar.
- Türkiye’nin Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA)’nda; BAYKAR üretimi Bayraktar TB2 ve AKINCI ile TUSAŞ üretimi ANKA ve AKSUNGUR öne çıkıyor. Şu ana kadar AKINCI için 5, Bayraktar TB2 için ise 28 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandığı BAYKAR tarafından açıklandı.
- Türkiye’nin SİHA platformu üreticileri BAYKAR ve TUSAŞ, şu ana kadar bu platformlar için 40 adet ihracat sözleşmesi imzaladı. Ancak bu, “40 farklı ülke” anlamına gelmiyor. Çünkü Kırgızistan, Azerbaycan ve Pakistan gibi ülkeler, Türkiye’den birden fazla çeşitte SİHA platformu tedarik ettiler.
ASELSAN GES kurma kararı aldı: Toplamda 75 MW DC kapasiteye sahip olması planlanan santralde, ASELSAN’ın milli imkanlarla üretmiş olduğu ve bu yıl içerisinde pazara sunacağı 250 kW’lık ASELSAN PULSAR dizi eviriciler kullanılacak. santralin işletmesini de ASELSAN yapacak.
ASELSAN, 2022’yi büyüme ile kapattı: ASELSAN, yerli ve milli teknoloji çözümleri ile üretimini artırdığı geçen yıla ilişkin büyümesini rakam ve oranlar vererek açıkladı.
- ASELSAN’ın brüt kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 seviyesinde artarken Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 72 artış göstererek 9,5 milyar TL’ye yükseldi.
- FAVÖK marjı yüzde 27 olarak gerçekleşen ASELSAN’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında artarak 11,9 milyar TL seviyesine ulaştı. Şirketin öz kaynaklarının aktife oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, 2022 yılında, ASELSAN olarak Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil ederek; yerli ve milli güçle üretilen yüksek teknolojili projeleri hem ülke içinde hem de global arenadaki kullanıcılarına sunduklarını belirtti.
TUSAŞ tercih edildi: TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA SİHA, ABD üretimi MQ-9B Reaper ve Çin üretimi Wing Loong II SİHA’larını geride bırakarak Malezya tarafından tercih edildi.
- Sözleşmenin yakında imzalanması bekleniyor.
Yerli teknoloji şirketleri afetlere yönelik projelere odaklandı: Mobil Dünya Kongresi, İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştiriliyor. Fira Gran Via Fuar Merkezi’ndeki fuara, Türkiye’den, 24’ü milli katılım kapsamında 6’sı bireysel katılım olmak üzere 30 firma katıldı. Türkiye’den katılım sağlayan teknoloji firmalarının bazıları afetlere yönelik teknolojiler geliştirmeye odaklandı.
Geliştirme çalışmaları devam eden projeler arasında, sensörlerle binaların beton kalitesini ölçen sistem, afetlerde iletişimi hızlandıracak çip, yapay zekayla telsiz iletişimini daha kullanışlı hale getiren platform gibi birçok çalışma bulunuyor.
- 5G iletişimini hızlandıracak yerli çip
- Sensörlerle beton kalitesini ölçen çalışma
- Afetlerde ihtiyaç duyulan bilgilere ilişkin uygulama
- Telsiz iletişiminin niteliğini artıran yapay zeka destekli platform
ASELSAN ASELFLIR-600 Elektro-Optik Keşifi tanıttı: ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-600 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’nin özellikleri paylaşıldı. HALE sınıfı İHA/SİHA/TİHA platformları ve ağır sınıf taarruz helikopterleri başta olmak üzere çeşitli platformlarda kullanılması planlanıyor.
SpaceX ABD, Rusya ve BAE’nin astronotlarını uzay istasyonuna gönderdi: Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, ABD, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden 4 astronotu taşıyan uzay aracını ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi.
- NASA’nın Crew-6 görevi için iki ABD’li astronot, bir Rus kozmonot ile bir BAE’li astronotu taşıyan uzay aracı, Kennedy Uzay Merkezi’nden yerel saatle 00.34’te fırlatıldı.
- Kapsülün yörüngedeki ilk test uçuşundan dört yıl sonra kalkışının gerçekleştiği kaydedildi, astronotların yaklaşık 6 ay boyunca uzay istasyonunda görev yapması bekleniyor.