SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

TRANSİSTÖR- TRANSISTOR
Yarı iletkenlerde elektronik sinyalleri güçlendirmek veya değiştirmek için kullanılan cihaz.

Roketsan tarafından geliştirilen Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi: ALKA NEW

💢 Mini / Mikro İHA Tehditlerini Engelleme
💢 Gece-Gündüz Görev Yapabilme
💢 Araç içinde Komuta

Milli Muharip Uçak “pist başı” yaptı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) pist başı yaptığını bildirdi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) pist başı yaptığını bildirdi.
  • Demir, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımında bulundu.
  • MMU’nun pist başında yer aldığı bir fotoğrafın da yer aldığı paylaşımında Demir, “Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak’ımızı 18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında! Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız.” ifadesini kullandı.

Proje TUSAŞ tarafından yürütülüyor: Türkiye’nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan MMU, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülüyor. MMU, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alacak.

Savunma sanayisinde işbirliği yapılan ülke sayısı 84’e ulaştı: Türkiye, savunma sanayisindeki ihracat fırsatları ve tedarikte yaşanan sorunların çözümü için 84 ülkeyle “savunma sanayisi işbirliği anlaşması” imzaladı. Savunma sanayisinde sektörel yetkinliklerin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla birçok faaliyet yürütülüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, söz konusu hedeflere uygun olarak firmalarla Uluslararası İşbirliği Stratejik Planı kapsamında değerlendirme toplantıları gerçekleştiriyor. Sektörün ihracatını artırma çabalarında ise uluslararası fuarlar önemli bir yer tutuyor.
  • Türk savunma sanayisi, geçen yıl, çok sayıda firmayla ADAS/Filipinler, DİMDEX/Katar, DSA/Malezya, FIDAE/Şili, AAD/Güney Afrika, MSPO/Polonya ADEX/Azerbaycan, IndoDefence/Endonezya, IDEAS/Pakistan fuarlarına “milli katılım” sağladı.
  • Geçen yıl ayrıca Romanya, Letonya, Brezilya, Benin, Senegal, Nijerya, Nijer, Uganda, Tanzanya, Azerbaycan, Endonezya, Rusya, Pakistan ve Portekiz ile “savunma sanayisi işbirliği toplantısı” gerçekleştirildi.
  • Türkiye, 2022 yılında Brezilya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’yle de “savunma sanayisi işbirliği anlaşması” imzaladı.

ASELSAN Genel Müdürü, “S400’lere ihtiyacımız yok”: ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün Milliyet’i Gölbaşı’ndaki yeni tesislerini gezdirdi. Görgün, “Hava savunma sistemlerini yapıyoruz. S-300, S-400’lere ihtiyacımız yok. Bunlara ihtiyacı ortadan kaldırıyoruz. Bizim vazifemiz bu” dedi.

SİPER hava savunma sisteminin tek araçla füze fırlatma olayı olmadığını belirten Görgün, “bir haberleşme istasyonu var arama radarı var. Bu radar etrafta size doğru gelen bir füze var mı diye sürekli çalışıyor. Bir kontrol merkezi var ayrıca. Atış kontrol ünitesi ve merkezi var. Füze fırlatma sistemi var. Dost düşman tanıma sistemi var. Bu sistemde 12-13 tane sadece kamyon var. Yani büyük bir sistem var” vurgusu yaptı.

  • 82 ülkeye ihracat yapan ASELSAN’da 700’in üzerinde ürün çeşidi var.
  • Yerli üretimlerin kimisinde kamera kimisinde radar kimisinde de yazılımı var ASELSAN’ın.
  • Yurt dışından da büyük talep aldıklarını belirten Görgün, “Sadece geçen sene 38 farklı ülkeyle sözleşme imzaladık. 415 milyon doları buldu. 50 farklı ürünü ihraç ediyoruz. Hepsi birbirinden farklı” diyor. ASELSAN’ın 2022 cirosu ise 35.3 milyar lira olmuş.

Türkiye’nin küresel silah ihracatındaki payı arttı: İsveç merkezli düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2022 yılı küresel silah ihracatı raporu yayımlandı.

  • Rapora göre, listenin birinci sırasında yer alan ABD’nin 2018-2022 yılları arasında küresel silah ihracatındaki payı, önceki dört yıla göre yüzde 7 artış göstererek yüzde 40’a yükseldi.
  • İkinci sıradaki Rusya’nın payı ise yüzde 22’den yüzde 16’ya geriledi. ABD ve Rusya’yı üçüncü sıradaki Fransa, dördüncü sıradaki Çin ve beşinci sıradaki Almanya izledi.
  • Küresel silah ihracatındaki payı 2018-2022 yılları arasında yüzde 1,1 olarak seyreden Türkiye, sıralamada 12’nci sırada yer aldı.
  • Bir önceki dört yıllık zaman dilimiyle karşılaştırıldığında, Türkiye’nin küresel payının yüzde 0,5 arttığı gözlendi. Öte yandan iki zaman dilimi arasında Türkiye, silah ihracatını yüzde 69 dolayında artırdı.

Yenilenen Türk zırhlısı Amazon 4×4 göreve hazırlanıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve büyük ölçüde yenilenen çok amaçlı zırhlı araç Amazon 4×4’e ilişkin testlerde sona gelindi.

  • BMC Savunma, askeri zırhlı araç ailesinin en küçük üyesi Amazon 4×4 yenilenen versiyonuyla Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı’nda tanıtıldı.
  • BMC Savunma Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınhan, AA muhabirine, bölgenin ve dünyanın en önemli savunma sanayisi fuarlarından birisi olan IDEX’i çok önemsediklerini ve en yeni ürünleriyle fuara katıldıklarını söyledi.
  • Amazon’un, yurt içinde ve dışında şu ana kadar görevini başarıyla icra ettiğini belirten Altınhan, şu ifadeleri kullandı:
  • Sahadan gelen geri bildirimler doğrultusunda bazı iyileştirmeler yaptık. Özellikle aracın taşıma kapasitesini artırdık, üzerindeki elektronik yazılımları artırdık. Gösterge paneli tümüyle elektronik hale geldi. Ergonomiyi geliştirdik, bakım ve idamesini geliştirdik. Yeni bir yüz yaptık. Daha keskin, güçlü bir görünüşe kavuştu. Dosta güven, düşmana korku verecek hale geldi. Bir de iç ergonomisini değiştirdik. Şu anda çok daha ergonomik hale geldi.

Türkiye’nin teknoloji yatırımları meyvelerini vermeye devam ediyor: Türkiye, sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok alanda dünyada kabul görmüş teknolojiler üretiyor.

  • Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri tek tek hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakında kullanıma sunacak.
  • Türkiye, son dönemde özellikle savunma sanayisindeki yerli teknolojiler ile adından sıkça söz ettiriyor.
  • Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen “Defense News Top 100″de 3 Türk şirketi yer alıyor. Listede, ASELSAN 49’uncu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 67’nci ve ROKETSAN da 86’ncı sırada bulunuyor.

Yeni ALTAY tankı Nisan ayı sonunda ortaya çıkacak: Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, BMC’nin cirosunun dolar bazında ikiye katlandığını açıkladı.

  • Tosyalı, “Kara araçları ihracatında açık ara lider olduk. Eski bağlantıları olmazsa BMC’nin satışlarının yüzde 100’ü ihracata dönüşecek” dedi.
  • Mevcut ihracatlar ise cironun yüzde 60’ını oluşturuyor. BMC’nin 2022 cirosunun 500 milyon dolar olduğunu kaydetti. “2023 yılı ciromuz 800 milyon doları bulacak gibi görüyoruz.” Tosyalı, Kirpi’lere de değindi.
  • “Kirpi’de 2 yıllık sıra söz konusu. Kirpi’de hava savunma sistemi de yer alıyor.” Tosyalı, Sakarya Karasu’da daha önce başlayan yatırımdan vazgeçmeleri sonrası rahatladıklarını ifade etti: “BMC Power’ı Ankara’da kuruyoruz. 1200 ve 1500 beygir motor geliştirdik. Yerli motorun adı da “Tuna” olarak belirlendi.”
  • Altay tankı ile ilgili ise şunları kaydetti: “Tank artık “Yeni Altay”… Daha önce üretilen prototipten daha farklı hale geldi. 5 bin saat koşması gerekiyor. Şu anda o testler sürüyor. Hedeflenen takvim ise şöyle: “Yeni Altay Tankı nisan ayı sonunda vitrine tam anlamıyla çıkacak…”

Türk firmaları dünyanın en büyük uydu fuarına çıkarma yaptı: Türkiye’nin uydu alanında faaliyet gösteren firmaları Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), TÜRKSAT ve PROFEN, dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2023’e katıldı. Dünyanın en büyük uydu üreticileri ve uydu operatörleri, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Satellite 2023’te buluştu.

  • Dünya uydu sektörünün geleceğini belirleyen fuarda, TUSAŞ, TÜRKSAT ve PROFEN de ürün ve kabiliyetlerini tanıttı.
  • Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Sinan Ertay ve Askeri Ataşe Tuğgeneral Hakan Çanlı da Satellite 2023’e katılan Türk firmalarının standını ziyaret etti.
  • TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, uzayla, özellikle uyduyla ilgili aktörlerin Satellite 2023’te toplandığını belirtti. Önemli iş ilişkileri geliştirdikleri, yeni çıkan ürünleri incelediklerini ve firmalarla temasa geçtiklerini anlatan Nas, Satellite 2023’ün kendileri için önemli bir fuar olduğunu vurguladı.

Baykar’dan sınava hazırlanan afetzede öğrencilere 10 bin tablet: Baykar, depremden etkilenen öğrencilerin eğitimine destek olabilmek için 10 bin tablet bağışlayarak yeni bir kampanyaya öncülük ediyor.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, asrın felaketi olarak nitelenen ve 11 ili etkileyen depremlerin gerçekleştiği ilk andan itibaren yardım çalışmaları yürüten şirket, afetzede öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için yeni bir bağış kampanyası başlattı.
  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından duyurulan kampanya kapsamında, Baykar tarafından deprem bölgesinde sınavlara girecek afetzede öğrencilere 10 bin adet tablet bağışlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) teslim edilecek tabletler, deprem bölgesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi’ne (LGS) girecek öğrencilere dağıtılacak.
  • “Milletimizi ve kurumlarımızı bağış kampanyasına davet ediyoruz”
  • Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Selçuk Bayraktar, yaşadıkları deprem felaketinin ardından devletin ve tüm sivil toplum örgütlerinin bölgede yaşayanların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için canla başla çalıştığını, çalışmaya da devam ettiğini bildirdi.

METEKSAN’ın milli radar altimetresi milli füzelerde kullanılıyor: Meteksan Savunma tarafından geliştirilen CRA Radar Altimetre Ürün Ailesi, milli mühimmatlarımızın hassas irtifa ölçümleri için çözüm ortağı olmaya devam ediyor.

  • SOM ve ÇAKIR seyir füzeleri için teslimatları başarı ile devam eden ve tamamen askeri standartlara uygun olarak milli imkânlarla Meteksan Savunma tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen radar altimetreler; uçak, helikopter, İHA gibi hava araçları ve güdümlü mermilerin alçak irtifa, yüksek hız ve manevra altında dahi hassas irtifa ölçümlerini gerçekleştiriyor.
  • Düşük çıkış gücü, geniş bir frekans bandında çalışması ve irtifaya göre otomatik olarak ayarlanan güç kontrol mekanizması ile düşük algılanma olasılığına sahip olan radar altimetreler, çevre koşulları ve uçuş testlerinden başarı ile geçerek kalifiye edilmiş olması ve hacim, ağırlık, güç ve maliyet etkin (SWaP-C) yapısı ile rakiplerine üstünlük sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

  • Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu konusu elbette görüşmelerimizde önemli yer tuttu.
  • Türkiye, malumunuz olduğu üzere, NATO’nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor. Finlandiya ve İsveç’in katılım müzakerelerinin başlatılmasına Madrid’de yapılan NATO Zirvemizde onay vermiştik.
  • Eş zamanlı olarak üçlü muhtırayı imzalamak suretiyle Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya’nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük.

ABD “mutant” hava-hava füzesi geliştiriyor: ABD Hava Kuvvetleri, havadan havaya muharebelerinde isabet olasılığını artırmak için yeni bir konsept üzerinde çalışıyor.

  • ABD Hava Kuvvetleri bunu, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti programı kapsamında geliştirilen altıncı nesil stealth savaş uçağı da dahil olmak üzere mevcut ve gelecekteki savaş uçakları elde etmenin bir yolu olarak görüyor.
  • Buradaki fikir, hedefe kaçamadan ulaşmak için eğilen bir burnu olan havadan havaya bir füze kullanmak.
  • Giderek daha fazla manevra kabiliyetine sahip tehditlere karşı koymanın yeni bir yolu araştırılıyor.
  • Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), bu projeye Eklemli Burun Teknolojisi ile Füze Yardımcı Programı Dönüşümü (MUTANT) ismini verdi.
  • AFRL, MUTANT’ın ilgili teknolojiler üzerinde son altı yılda yapılmış çalışmaları güçlendirdiğini söylüyor ancak temel konseptin 1950’lere kadar uzanan ilgili araştırma ve deneylerden yararlandığını belirtiyor.