📕 SAHA Sözlük
Altyapı Ağı Bir erişim noktasının veya geniş bantlı Wİ-Fİ yönlendiricisinin çevresinde bulunan Wİ-Fİ ağı. Bu ortamda AP yalnızca kablolu ağ ile iletişim kurmakla kalmaz, yakın çevredeki Wİ-Fİ ağ trafiğine de aracılık yapar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etti: Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı ve Bayraktar TB3 SİHA önünde hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna ilişkin fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret ettiği Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı ve Bayraktar TB3 SİHA önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etti.
Bayraktar AKINCI, İHA-230 füzesi ile 140 kilometreden tam isabet vurdu: Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen ve ilk kez bir hava aracından atılan İHA-230 füzesi ile gerçekleştirdiği test atışında 140 kilometreden tam isabetle vurdu.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.
ULAK 4,5G baz istasyonu, entegre edildiği Anka İHA ile bir ilke imza attı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Yerli ve milli ULAK 4,5G baz istasyonunu Anka İHA’ya pod içerisinde entegre eden proje kapsamında ilk test uçuşu ve açık ağda sesli ve görüntülü ilk haberleşme gerçekleştirildi.” ifadesini kullandı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli ve milli ULAK 4,5G baz istasyonunu, Anka insansız hava aracına (İHA) entegre eden proje kapsamında, ilk test uçuşu ile sesli ve görüntülü ilk haberleşmenin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Bayraktar Kızılelma, Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladı: Baykar’ın tamamen öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar Kızılelma insansız savaş uçağı, test programı kapsamında gerçekleştirilen Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testi’ni de başarıyla tamamladı.
- Baykar açıklamasına göre, Bayraktar Kızılelma’nın gökyüzündeki testleri devam ediyor. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı bu kapsamda Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde üçüncü uçuşunu gerçekleştirdi.
“Dijital birlik” sahaya çıkmaya hazırlanıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava, kara ve deniz araçlarının birlikte görev yapacağı “dijital birliğin” bu yıl sahaya çıkması hedefleniyor.
- İnsansız araçların birlikte görev yapabilmesini sağlayan “sürü harekat kabiliyeti” için bir süredir çalışmalar yürüten HAVELSAN, bu yıl önemli bir eşiği aşmayı amaçlıyor.
- Dijital birlik” konseptini ilk kez 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) tanıtan HAVELSAN, belli bir olgunluğa ulaşan insansız araçların yer aldığı birliği bu yıl sahaya çıkarmayı planlıyor.
- HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar: Bunun saha faaliyetleriyle ilgili birçok altyapı çalışmasını ekip arkadaşlarımızla yürütüyoruz. 2023 yılında bunların sahadaki gösterimlerine başlayacağız. Şimdiye kadar konuştuğumuz bileşenler yavaş yavaş hazır hale geldi. Barkan, Baha, Sancar’ın artık dijital birliğin bir bileşeni olarak nasıl çalışacağını, aynı şekilde ‘tek er’in birlik içinde nasıl konumlanacağını sahada gösterme zamanı geldi.
Depremde hayat kurtaran “Duvar Arkası Radar”a talep arttı: Askeri amaçlarla geliştirilen, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50’den fazla kişinin enkazdan kurtarılmasını sağlayan “Duvar Arkası Radar”a (DAR) talep artarken cihazın doğal afetlerdeki etkinliğini güçlendirecek çalışmalar yapılıyor.
- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Lider Teknikeri Yusuf Hayırlı, şirket yerleşkesindeki teknoloji gösterim alanında DAR’ı kullanarak, cihazın kabiliyetlerini anlattı.
- İnşaatlarda zemine dökülen “tabliye betondan” oluşturulan 2 blok ve bir sıvalı tuğla duvarın arkasındaki canlının tespiti için cihazı kullanan Hayırlı, 3 duvarın arkasında canlının nefes alıyor olması ve göğüs kafesi hareketi, omuz hareketi, el sallama, parmak oynatma gibi mikro-makro hareketlerinin DAR tarafından tespit edilebildiğini söyledi.
Bayraktar TB3 ilk kez TEKNOFEST’te sergilenecek: TEKNOFEST 2023’te ilk kez halka açık olarak sergilenecek olan Bayraktar TB3 SİHA, bu yıl içinde uçuş testlerine başlayacak.
- Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), 27 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST 2023’te ilk kez halka açık olarak sergilenecek.
BAYKAR tarafından geliştirilen insansız hava aracı: BAYRAKTAR TB3
💢 Görüş hattı ve görüş hattı ötesi haberleşme
💢 Maksimum hız 160 knot
💢 Faydalı yük kapasitesi 280 kg
ABD: F-35 savaş uçağı satışları artışta: ABD Hava Kuvvetlerinin Avrupa’daki en üst düzey komutanına göre NATO, Rusya’yı caydırmak için ‘gereğini yaptığı’ için Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgali F-35 satışlarını artırdı.
- ABD Hava Kuvvetleri Avrupa-Afrika ve NATO AIRCOM Komutanı General James Hecker: Müttefik ülkeler ABD’nin Çin’e odaklandığını biliyor. Dolayısıyla ABD, F-16’ları Almanya’daki Spangdahlem Hava Üssü’nden Japonya’daki Kadena Hava Üssü’ne taşımaya karar verdiğinde, bu NATO için sürpriz değil.
- General, NATO’ya “başından beri” “bize daha az bağımlı olmaları ve kendilerine daha fazla bağımlı olmaları gerektiğini, bu yüzden ileriye dönük bu yolda olduğumuzu” söylüyor.
Polonya ve Güney Kore, K2PL tankı için konsorsiyum kurdu: Polonya devlet şirketi Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) ve Güney Koreli Hyundai Rotem, K2PL tanklarının üretimi için konsorsiyum oluşturdu.
- Bu konsorsiyumun temel amacı, Polonya Ordusuna K2PL ana muharebe tankları ve ilgili ekipmanları sağlamak.
- Konsorsiyum sözleşmesi mevcut düzenlemelerin devamı niteliğinde.
- Bundan önce, Şubat ayında, K2PL tanklarının üretiminde iş birliğinin ana yönlerini özetleyen bir endüstriyel anlaşma imzalandı.
- Tankların kendilerine ek olarak, Polonya araştırma merkezlerinin potansiyeline dayanan K2PL şasisi üzerinde yeni platformların geliştirilmesinde de iş birliği yapılacak.
Çin, uzaktan algılama özellikli “Yaogan-34” uydusunu fırlattı: Çin, uzaktan algılama özellikli “Yaogan 34” sınıfı yer gözlem uydusunu uzaya gönderdi.
- Çin haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, “Yaogan-34-4” uydusu, Long March (Uzun Yürüyüş) 4C roketiyle Gobi Çölü‘ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden uzaya fırlatıldı.
- Fırlatışın ardından planlanan yörünge konumuna yerleşen uyduların, toprak kaynakları ve hasat takibi, şehir planlama ve afet önleme çalışmalarında kullanılacağı bildirildi.
- Yaogan-34 uydularının ilki 30 Nisan 2021’de, ikincisi 17 Mart 2022’de, üçüncüsü ise 15 Kasım 2022’de fırlatılmıştı.
NASA 2028’de başlatılması planlanan Venüs misyonunu 2031’e erteledi: Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Venüs keşif misyonunu, bütçe kesintisi nedeniyle 2028’den 2031’e tehir etti.
- The Verge’ün haberine göre, ABD’de düzenlenen Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda, NASA’nın “Venüs Emisyon, Radyo Dalgaları, İnterferometrik Sentetik Açıklık, Topografi ve Spektroskopi Ölçümleri” (VERITAS) adı verilen misyonun baş araştırmacısı Sue Smrekar, görevin finansmanının neredeyse tamamen kesildiğini söyledi.
- Smrekar, görevin ertelenmesinin normal olmadığını, NASA’nın başka görevlerine destek sağlaması için kendi ekiplerinin dağıtılacağını belirterek NASA’nın bu kararından önce VERITAS görevinin programa ve bütçeye uygun ilerlediğini savundu.
- NASA Sözcüsü Karen Fox ise NASA’ya bağlı Jet Tahrik Laboratuvarı’nda (JPL) yaşanan gecikmeler, lojistik sorunlar ve iş gücü sıkıntıları nedeniyle VERITAS görevinin bütçesinin azaltıldığını kaydetti.
- Fox, “VERITAS’ın 2028’den en erken 2031 yılına kadar ertelenmesine karar verildiğini” belirterek JPL’nin 2024’teki değerlendirmeyi geçmesi halinde VERITAS görevine tekrar mali desteğin sağlanabileceğini söyledi.