SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 SAHA Sözlük

Mach Sayısı Akışkan mekaniğinde akışkanın hızının; sesin sözü geçen akışkandaki hızına oranıdır. Avusturyalı fizikçi Ernst Mach’ın anısına bu isim verilmiştir.

Türkiye’nin en büyük savaş gemisi teslimata hazır: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu gemisinin pazartesi günü törenle Deniz Kuvvetlerine teslim edileceğini bildirdi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında 3 yeni geminin inşası için imza töreni düzenlendi.
  • Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu, pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
  • Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demir, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’ya entegrasyonunu bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Hürjet’in de gemide kullanılmasının planlandığını dile getiren Demir, Anka-3’ün gemiye konuşlandırılması için ise konuşmanın erken olduğunu kaydetti.
  • Demir, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için de farklı firmaların çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

22 ülke ASELSAN silahlarıyla korunuyor: Türk savunma sanayisinin uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) konusundaki başarısı yeni teslimat ve ihracat adımlarıyla artarak sürüyor.

  • Türk savunma sanayisi kara, hava ve deniz muharebesine yönelik platformlarda kullanılabilen farklı kalibre ve tipte silah ve silah atış kontrol sistemleri geliştiriyor, üretiyor ve dünya ordularının hizmetine veriyor.
  • ASELSAN UKSS’lerin kullanıldığı ülke sayısı 22’ye çıktı. Söz konusu ülkelerde 4 binden fazla UKSS son kullanıcıların hizmetine sunuldu.
  • UKSS’ler ASELSAN’ın ihracat çalışmalarında da önemli bir yer tuttu. 2022 yılında tamamlanan başlıca projeler kapsamında 50 adet VAB aracı Katar’da modernize edildi. Araçlar Sarp Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’nin yanı sıra yakın mesafe gözetleme, sürücü görüş, V/UHF telsiz ve iç haberleşme sistemleriyle donatıldı.

Roketsan tarafından geliştirilen Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze: İHA-230

💢 Operasyon Menzili 150 + km
💢 Ağırlık 225 kg
💢 Boy 3,4 m

Deniz Kuvvetlerine 3 yeni fırkateyn için imzalar atıldı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF sınıfı fırkateynler kapsamında 3 yeni gemi için sözleşme imzalandı.

  • Başkanlıkta düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.
  • Demir, burada yaptığı konuşmada, MİLGEM Projesi’nin Türkiye’nin yüz akı olduğunu, Türkiye’nin kendi gemisini tasarlayan, üreten bir ülke olarak dünya ligine çıktığını söyledi.
  • MİLGEM’lerin dünyada büyük ilgi görmeye başladığını dile getiren Demir, projenin 5. gemisinin fırkateyn olarak bu yıl teslim edileceğini belirtti.

TB2 Pasifik yolcusu: Japon basınının aktardığına göre; Japonya Savunma Bakanlığı, 2023 mali yılı bütçesi kapsamında Bayraktar TB2 SİHA’yı deneme amaçlı olarak devreye alacak ve Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri tarafından testlere tabi tutulacak.

  • Ulusal basında Bayraktar TB2’nin, Karabağ ve Ukrayna savaşlarındaki başarısı sonrası Japon ordusunun, bu alandaki tercih listesine girdiği kaydediliyor.

ASELSAN’la denizde sondaj faaliyetleri daha güvenli: Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarında kullanılan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, ASELSAN’ın sağladığı güvenli konum bilgisi ile görev yapacak.

  • ASELSAN, milli mühendislik gücüyle GNSS sinyalinin karışmasını engelleyecek, içerisinde birçok yüksek teknolojiyi barındıran KARETTA’yı dünyanın en donanımlı 5 sondaj gemisinden biri olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’ne entegre etti.
  • KARETTA Karıştırmaya Dayanıklı GNSS Sistemi, Abdülhamid Han Gemisi’nin sondaj kulesi ve seyrüsefer sistemi alıcısına, sondaj faaliyetleri sırasında karıştırma durumunda etkilenmemesi için entegre edildi.
  • Ürünün başarılı konum ürettiği yine ASELSAN’ın geliştirdiği karıştırıcı sistem olan İHASAVAR ile doğrulandı.

Meltem-3 projesi kapsamında 6’ncı deniz karakol uçağı hizmete girdi: Uçak, 07 Nisan 2023 tarihinde Deniz Hava Komutanlığı Kartepe/Kocaeli’de yapılan törenle hizmete alındı. Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım yapıldı.

  • Paylaşılan bilgilere göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan MELTEM tipi deniz karakol uçaklarının elektro optik görüntüleme sistemleri yerli F-500C elektro optik sistemi ile değiştirilecek.

Haberleşmede sınır tanımayacak Milli dronlar: İnsansız hava araçları üreten teknoloji şirketi Zyrone Dynamics ile yazılım ve haberleşme çözümleri sunan CTech, dronların uzaktan kontrolüne yönelik işbirliği yaptı.

  • Zyrone Dynamics tarafından geliştirilen ZCQM hava aracına, CTech’in çok kanallı haberleşmeye imkan tanıyan patentli MOBIoT ürünü entegre edilerek gerçek zamanlıya yakın veri haberleşmesi ve görüntü transferi sağlandı, hava aracı görüş ötesinde kontrol edildi.
  • Bu sayede Ankara-Ayaş’ta konuşlu hava aracı, Katar-Doha’dan kontrol edilerek görev uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Azerbaycanlı mayın temizleme uzmanları MEMATT’tan memnun: Milli Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketinin (ASFAT) ürettiği Mekanik Mayın Temizleme Araçları (MEMATT), Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerdeki mayın temizleme çalışmalarına katkı sunuyor.

  • Azerbaycan, Ermenistan’ın 30 yıllık işgal döneminde Karabağ ve çevresine döşediği mayınların temizlenmesi için çalışmalarını hızlandırdı.
  • Türkiye’nin de desteğiyle Fuzuli, Cebrayıl, Ağdam, Kelbecer, Hocavend gibi kentler ile çevre bölgelerin mayınlardan temizlenmesi, kentlerde yaşamın yeniden güvenli bir şekilde başlayabilmesi için uzun süredir hummalı bir çalışma yürütüyor.
  • Mayın temizleme faaliyetlerini Azerbaycan Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine bağlı istihkam birlikleri yürütüyor. Olağanüstü Haller Bakanlığı, Sınır Hizmetleri Komutanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) timleri de bu faaliyetlere katkı sunuyor.
  • Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığına bağlı ASFAT tarafından üretilen ve Azerbaycan’a teslim edilen 20 MEMATT da sahada kullanılıyor.

Milli hava araçlarının “keskin gözlerinden” kaçış yok: ASELSAN tarafından geliştirilen milli İHA’ların elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS ile 2 bin 800’den fazla mühimmat atışında yüzde 98 başarı oranı yakalandı.

  • Türk savunma sanayisi tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemleri, hava platformlarının etkin şekilde görev yapmasını sağlıyor.
  • ASELSAN, 1990’lardan bu yana hava platformuna entegre edilen elektro-optik sistemlerin geliştirilmesine ve üretimine yönelik çalışmalar yürütüyor.
  • ASELSAN’ın ürün gamındaki hava elektro-optik sistemlerden CATS ve ASELPOD yüksek adetlerle seri üretim rakamlarına ulaştı ve bunlar sahada aktif olarak kullanılıyor.
  • Dünya gündeminden düşmeyen ve oyun değiştirici etkiye sahip milli İHA’ların elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi olan CATS’in seri üretimleri geçen yıl devam etti ve 200 bin saatten fazla uçuş görevi gerçekleştirildi.


KGK-84 güdüm kitinin seri üretimi başlıyor: ASELSAN’ın 2022 Faaliyet Raporu’nda 2000 lb Mk-84 genel maksat bombaları için geliştirilen KGK-84’ün (Kanatlı Güdüm Kiti) geliştirme çalışmalarında sona gelindiği ve seri üretimin 2023’te başlayacağı açıklandı.

  • Genişleyen KGK ailesi için farklı arayıcı başlıklar üzerinde de çalışmalar devam ediyor. İlk olarak IDEF21’de tanıtılan lazer arayıcı başlıklı KGK-SİHA-82’yi takiben TEKNOFEST 2022’de KGK-SİHA-82’nin mmW radar arayıcı başlıklı versiyonu tanıtılmıştı.

Savunma sanayisinde “ciddi oyun” hamlesi: Savunma sanayisinde de kullanılan “ciddi oyun” teknolojilerine yatırım yapan HAVELSAN, oyun motoru Unreal Engine’i geliştiren Epic Games ile işbirliğine gitti.

  • Savunma, simülasyon, bilişim, ülke güvenliği ve siber güvenlik alanlarında faaliyet gösteren HAVELSAN, ciddi oyun teknolojilerine yönelik yatırımlarını sürdürüyor.
  • Malazgirt Ciddi Oyun Altyapısı Projesi’ni hayata geçiren HAVELSAN, ciddi oyunlar konusunda son dönemde yürüttüğü çalışmaları yeni bir aşamaya taşıdı.
  • HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, ciddi oyunlar alanında yürüttükleri çalışmalar kapsamında Malazgirt Projesi’nin birinci fazını tamamladıklarını ve ikinci faza başlayacaklarını söyledi.

Bayraktar AKINCI TİHA eğitimi alan Türk, Azerbaycanlı ve Kırgızistanlı kursiyerler mezun oldu: Baykar tarafından Bayraktar AKINCI eğitimi verilen Türk, Azerbaycanlı ve Kırgızistanlı kursiyerler eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun oldu.

  • AKINCI 8. Eğitim Dönemi kapsamında Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan güvenlik güçlerinde Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı ile görev yapmak üzere Pilot, Faydalı Yük Operatörü, Mekanik/Motor Teknisyeni, Elektronik/Yer Kontrol İstasyon Operatörü ve Silah Operatörü olarak görev yapacak toplam 96 kursiyer eğitimlerini başarıyla tamamladı.
  • Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan mezuniyet törenine katılan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, törende yaptığı konuşmada kadim medeniyetimizin değerleri olan hürriyet, adalet, merhamet ve iyilik yolundan ayrılmamaya vurgu yaptı. 

Savunma sanayisinde yeni mühimmat ve silah yatırımı: Türk savunma sanayisi bünyesinde mühimmat ve keskin nişancı tüfeği üretimine yönelik yeni bir yatırım yapılacak.

  • İstiklal Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ, 534 bin 447 metrekare alanda “savunma sanayisine yönelik ekipman, mühimmat üretimi tesisi, 680 ton patlayıcı madde depolama ve 8,8 MWm güneş enerji santrali” kurulumu gerçekleştirecek.
  • Türkiye’nin ithal ettiği bazı ürünlerin yerli olarak üretilmesi amacıyla kurulacak tesis için Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesi seçildi.
  • Tesiste, küçük kalibre mühimmat kapsülü (5,56, 7,62, 9, 12,7 ve 20 milimetre), küçük kalibre mühimmat (7,62/12,7 milimetre) ve ultra uzun menzilli keskin nişancı tüfeği (12,7 x 99, 108 milimetre) üretimi planlanıyor.

Çin, özel sektör üretimi yeni taşıyıcı roketiyle ilk fırlatışını yaptı: Çin’de özel sektör tarafından geliştirilen “TL-2 Y1” roketiyle ilk fırlatış gerçekleştirildi.

  • Xinhua’nın haberine göre, uzaktan algılama özellikli bir uydu, yeni roket ile Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden uzaya gönderildi.
  • Merkezi Pekin’de bulunan Space Pioneer şirketince geliştirilen TL-2 Y1, Çin’de özel bir şirket tarafından geliştirilen ilk sıvı yakıtlı roket olma özelliğini taşıyor.
  • Daha önce Çinli özel şirketler i-Space, “SQX-1 Y1” ve Galactic Energy, “CERES-1” roketleriyle fırlatışlar yapmıştı. Her iki roket de katı yakıtlı itki teknolojisi kullanıyor.

Astrofotoğrafçılar 90 bin görüntüyü birleştirerek Güneş yüzeyinin mozaiğini yaptı: Astrofotoğrafçılar Andrew McCarthy ve Jason Guenzel, 90 bin fotoğrafını birleştirerek Güneş’in en büyük mozaiğini yaptı.

  • Livescience’ın haberine göre, iki astrofotoğrafçı, 2017’deki tam Güneş tutulması esnasında Guenzel’in çektiği fotoğraf da dahil olmak üzere, kendi kareleri ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) fotoğraflarını da kullanarak Güneş yüzeyinin mozaiğini oluşturdu.
  • Fotoğraflardan bir kısmı ise NASA’nın 1995’te Avrupa Uzay Ajansı (ESA) işbirliğiyle uzaya fırlattığı Güneş ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO) Teleskobu’ndan alındı.