📕 SAHA Sözlük
Saatte 1 deniz miline eşit hız birimi. Tam olarak saatte 1,852 metreye, yaklaşık olarak saatte 1,151 kara miline ve saniyede 0,514 metreye eşittir.
“TCG Anadolu” Donanma’ya teslim edildi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın ilk SİHA, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi “TCG Anadolu”nun, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim töreni ile üç yeni MİLGEM fırkateyninin sac kesim törenine katıldı. TCG Anadolu’nun uçuş güvertesinde, Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ve kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA da yer aldı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu’yu Türkiye Yüzyılı’nda dünyada konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir.
- Milli Savunma Bakanı Akar: Taşıyacağı TB-3 Bayraktar İHA’ları ve Zırhlı Amfibi Hücum Araçları ile emsallerine göre farklı ve çığır açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin üretim kapasitesi ve yeteneğinin ulaştığı seviyeyi de en açık şekilde ortaya koymaktadır.
⚓️ Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz: TCG ANADOLU!
💢 1.223 personel taşıma kapasitesi
💢 10 Helikopter – 11 SİHA güverte kapasitesi
💢 19 Helikopter – 30 SİHA hangar kapasitesi
Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı: Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, 3 ertelemenin ardından Türkiye saati ile 09.48’de ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatıldı.
- İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde uydunun fırlatma sürecini koordine ederken, eş zamanlı olarak Türkiye’de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda program yapıldı.
- TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
- İMECE, Türkiye saatiyle 12.24’te roketinden ayrılarak yörüngesine yerleşti. Hemen ardından da 12.29’da İMECE’den ilk sinyal alındı.
🛰 TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli ilk gözlem uydusu: İMECE
💢 Hizmet Ömrü 5 yıl
💢 Görüntü alanı 16×16 km
💢 Çözünürlük: Metre altı
Milli Muharip Uçak’ta yazılımcılar sahne alıyor: Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında yazılım ekiplerinin çalışmaları platformla buluşuyor.
- Yazılım yoğun çözümleriyle Türk savunma sanayisine katkı veren HAVELSAN, bugüne kadar bu alanda oluşturduğu kabiliyetlerle MMU Programı’nda önemli sorumluluklar üstleniyor.
- HAVELSAN, MMU’ya yönelik imzalanan sözleşmeler kapsamında Eğitim ve Simülasyon Sistemleri, Lojistik Bilgi Sistemi, Yer Görev Planlama Sistemi, İtki Entegrasyonu, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Tehdit Algılama, Platform Siber Güvenliği teknolojileri alanlarında çalışmalar yürütüyor.
Roketsan son teknoloji ürünleriyle Brezilya’da: Roketsan, Latin Amerika bölgesindeki en önemli savunma ve güvenlik sanayi etkinliklerinden LAAD Savunma ve Güvenlik Fuarı’na katıldı.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen fuarda Roketsan, son teknoloji ürünlerini bölge ülkelerindeki kullanıcı makamların beğenisine sundu.
- LAAD fuarı hem Roketsan hem de Türk savunma sanayisi için önem taşıyor. Türkiye’nin “milli katılım” gösterdiği fuarda Roketsan da tecrübeli kadrosu ve geniş ürün yelpazesiyle Latin Amerika bölgesindeki işbirliklerini artırmak için yerini aldı.
- Brezilya Savunma Bakanlığı ve Brezilya Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen fuarda, kamu ve özel sektörden onlarca sektör oyuncusu da katılımcılar arasında yer aldı. Bu bakımdan LAAD fuarı, Roketsan’ın bölgesel pazarlama faaliyetleri açısından büyük önem taşıyor.
Artan savunma ve havacılık ürünleri için yeni test altyapısı: Türk savunma ve havacılık sanayisinde geliştirilen ürün ve sistem çözümlerinin artan test ihtiyacını karşılamak amacıyla Karel tarafından elektromanyetik etkileşim ve elektromanyetik uyumluluk test laboratuvarı kuruldu.
- Savunma ve havacılıkta yerli ve milli çözüm çabalarının artması test faaliyetlerine ilgiyi yükseltti. Mevcut test altyapılarında oluşan yoğunluğu ortadan kaldırmak amacıyla son dönemde bir dizi altyapı yatırımı yapıldı.
- Elektronik ve savunma sanayisi için ürün ve çözümler sunan Karel de bu ihtiyaçlardan yola çıkarak Hacettepe Teknopark’ta elektromanyetik etkileşim/elektromanyetik uyumluluk (EMI/EMC) laboratuvarı kurdu. Laboratuvar, savunma ve havacılıkta bu alandaki test kapasitesine önemli katkı sağlayacak.
TEI’nin havacılık motorları, yeni mobil üniteyle Doğu Anadolu’da yüksek irtifada test edilebilecek: Eskişehir’de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), havacılık motorlarının farklı irtifa koşullarında test edilmesine olanak sağlayan mobil motor test ünitesi geliştirdi.
- TEI’nin 8 metre eni, 14 metre uzunluğundaki motor test bremzesi, modüler yapısıyla bir günde kurulabiliyor.
- TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, motor test bremzelerinin motorun bağlanarak bütün özelliklerinin test edilebildiği sistemler olduğunu söyledi.
- Motor güçlerinin artmasıyla testleri için devasa binaların ve büyük sistemlerin gerektiğini anlatan Akşit, “Burada en büyük zorluklardan birisi motoru gerçek bir uçağa takıp gökyüzüyle buluşturmadan yüksek irtifa şartlarında test edebilmektir.” diye konuştu.
ASELSAN elektrikli araçtaki iddiasını büyütüyor: ASELSAN, elektrikli araç konusunda sahip olduğu teknolojilerle yeni sorumluluklara hazırlanıyor.
- ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, şirketin elektrikli araçlara yönelik çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
- Savunma sanayisindeki birikimin bu alanda yürütülen çalışmaların temelini oluşturduğunu vurgulayan Görgün, daha önce yaptıkları modernizasyon, yerli-milli platformlar için üretilen alt sistemlerle bu yeteneği kazandıklarını ve bu gibi alanlarda sivil uygulama fırsatları bulduklarını söyledi.
- Görgün, görev bilgisayarları ile komuta kontrol, motor kontrol, güç elektroniği ve bunların sürücü sistemlerini en zor koşullar için tasarladıklarını, ürettiklerini ve bunların sahada uzun yıllardır kullanıldığını belirtti.
Altay tankını yerli zırh koruyacak: Türk Silahlı Kuvvetleri testlerine hazırlanan Altay tankı, kendisine yönelecek tehditleri yeni nesil zırhıyla durduracak.
- Türk savunma sanayisinin lider roket ve füze üreticisi Roketsan, balistik koruma çözümleriyle de platformlara üst düzey güvenlik sağlıyor.
- Roketsan, ürettiği üstün zırh teknolojileriyle milli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretiminde önemli görevler üstleniyor. Roketsan Balistik Koruma Merkezinin geliştirdiği ve ürettiği yeni nesil zırhları kuşanan iki Altay tankının gelecek günlerde testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor. Birçok zorlu testin tamamlamasının ardından tankın seri üretimine başlanması hedefleniyor.
Bor karbürde ilk ürün haziranda savunma sanayisine satılacak: TRBOR Bor Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Yaşar Taşkın, ilk bor karbür satışının haziranda Türkiye’de savunma sanayisi sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya yapılacağını bildirdi.
- Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan Bor Karbür Üretim Tesisi’nde üretim sürecine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Taşkın, bor karbürde tane iriliği farklı altı çeşit ürün bulunduğunu söyledi.
- Taşkın, ürünlerden ikisinin savunma sanayisinde zırh üretimi amaçlı kullanıldığını belirterek, “Bunları yalnızca Türkiye’deki savunma sanayisiyle ilişkili firmalara satacağız.” dedi.
- Diğer dört ürünün ise çelik firmalarının kullandığı refrakter imalatında ve aşındırıcı sektöründe kullanıldığına dikkati çeken Taşkın, “Avrupa ve Amerika’da bunları kullanan potansiyel müşteriler bulunmaktadır. Bunlarla da bir kontağımız var. Potansiyel siparişleri almak üzereyiz.” ifadelerini kullandı.
MİLDEN Denizaltısının program takvimi açıklandı: MİLDEN (Milli Denizaltı) Projesi kapsamında inşa faaliyetleri başlıyor. MİLDEN Programı, Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarafından yürütülecek.
- Türkiye, halihazırda Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda 6 adet Type-214TN tipi Reis Sınıfı Denizaltının inşa faaliyetlerini sürdürüyor.
- Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; MİLDEN Projesi kapsamında ‘Test Bloğu’nun inşa edilmesi faaliyetlerine 2023 yılında, inşa faaliyetlerine ise 2025 yılı içerisinde başlanılması planlanıyor. İlk MİLDEN Denizaltısının, 2030’dan önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor.
TUSAŞ CEO’su Kotil ATAK-2 için tarih verdi: TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel Kotil ATAK-2 Projesi kapsamında geliştirilen T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin motor çalıştırması ve teslimatıyla ilgili tarihleri açıkladı.
- Canlı yayında konuşan Kotil, “ATAK-2, önümüzdeki günlerde ilk kez motor çalıştıracak. Dünya’nın en iyi taarruz helikopteri olacak. İlk üçünün teslimatı, 2025’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’mıza gerçekleştirilecek. Toplam ağırlığı 11 ton, 1.5 ton mühimmat taşıyabiliyor.” açıklamasında bulundu.
Yerli takım uydular göreve hazırlanıyor: Takım uydularla IoT haberleşmesi ve yer gözlem hizmeti verecek Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, 3. test uydusunu yörüngesine gönderecek.
- Türkiye, takım uydularla IoT (nesnelerin interneti) haberleşmesine ve yer gözlem hizmetine hazırlanıyor.
- Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla kurulan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, takım uydu çalışmaları kapsamında fırlatılan ikinci uydusu Connecta T1.2 ile özçekim görüntülerini paylaşmasının ardından 3. uydusunu fırlatacak, söz konusu uydu Connecta T2.1, yüksek çözünürlüklü çok bantlı yer gözlem kamerası ile görüntüleme testleri yapacak.