SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Türkiye’nin zırhlı araçları yerli çelikle güçlenmeye başladı: Türk savunma sanayisinin dünyanın dört bir yanına ihraç ettiği zırhlı kara araçlarında yerli zırh çeliği kullanılmaya başlandı.

  • Türkiye’nin savunma sanayisinde ülke sayısı bakımından en fazla ihracat yaptığı kalemlerden birini zırhlı kara araçları oluşturuyor. Türk zırhlı araç üreticilerinin ürettikleri araçlar 50’ye yakın ülkede, çok farklı coğrafya ve iklimde başarıyla görev yapıyor.
  • Ülkedeki çelik üreticileri savunma sanayisinde ihtiyaç duyulan yüksek nitelikli çelik üretimi için bir süredir çalışmalar yapıyor. Araç üreticileriyle yapılan işbirlikteliklerinde de önemli aşamalar kaydedildi.
  • Yerli çelik üreticileriyle işbirliği yapan Nurol Makina, 4×4 segmentinde zırhlı muharebe araçları, zırhlı personel taşıyıcılar ve özel amaçlı platformlar için özgün sistem tasarımı ve üretimi gerçekleştiriyor.
  • Firmanın ürün ailesinde Güney Amerika’dan Orta Asya’ya, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya çok sayıda ülke tarafından tercih edilen EJDER TOMA, EJDER YALÇIN, EJDER KUNTER, ILGAZ ve YÖRÜK yer alıyor.

Bayraktar KIZILELMA, 8. uçuş testini başarıyla tamamladı: Testte yüksek hızlı uçuş ve manevra denemeleri ile seri iniş-kalkış ve pas denemeleri yapıldı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar tarafından tamamen öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağının uçuş test kampanyası planlanan doğrultuda devam ediyor.
  • 8. uçuş testini de başarıyla tamamlayan Bayraktar KIZILELMA, pistin üzerinde alçak irtifada 630 km/sa hızda test manevralarını gerçekleştirdi.
  • Testte yüksek hızlı uçuş ve manevra denemeleri ile seri iniş-kalkış ve pas denemeleri yapıldı.

İlk kez insansız deniz aracından torpido atışı gerçekleştirildi: Denizaltı savunma harbi için geliştirilen MİR İDA’dan ilk kez torpido atışı gerçekleştirildi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizde ilk kez insansız deniz aracından torpido atışı gerçekleştirildi. Denizaltı savunma harbi için geliştirilen MİR İDA’dan yerli torpido kovanıyla yapılan hafif torpido atışıyla sualtı harbine yönelik yeni kabiliyetler için bir eşiği daha geçtik.” ifadesini kullandı.

GÖKBEY helikopteri yerli ve milli motorla uçtu: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli ve milli ilk helikopter motoru TS1400’ün, test uçuşunda ilk özgün helikopter GÖKBEY’i uçurduğunu bildirdi.

  • Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk savunma sanayinde önemli bir kilometre taşı. Aziz milletimize de bir bayram hediyesi. Yerli ve milli ilk helikopter motorumuz TS1400, test uçuşunda ilk özgün helikopterimiz GÖKBEY’i uçurdu. Mühendislerimizin ellerine sağlık.” ifadesini kullandı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.

Su altı robotları Karadeniz gazı için durmadan çalıştı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen su altı robotları üstlendikleri görevlerle denizlerdeki sondaj faaliyetlerine önemli katkı sağladı.

  • Karadeniz’deki sondajlar sonunda doğal gaz karaya ulaştırılırken, bu çalışmalarda ülkede geliştirilen birçok teknolojiden yararlanıldı.
  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen su altı robotları üstlendikleri görevlerle denizlerdeki sondaj faaliyetlerine önemli katkı sağladı.
  • Armelsan Savunma Teknolojileri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına sondaj faaliyetleri sırasında su altı robotlarıyla destek verdi.

Fatih, Kanuni ve Abdülhamid Han gemilerinde görev yapan 3 KAŞİF su altı robotu 7 gün 24 saat esasıyla ekiplere katkı sağladı. KAŞİF robotları bu çalışmalar sırasında 30 bin saate yakın operasyon tecrübesine ulaştı. KAŞİF, Karadeniz’de 13 gün boyunca hiç su üstüne çıkmadan kesintisiz operasyon yaparak bu alanda Türkiye rekoru kırdı.


TCG Anadolu gemisini 5 günde 61 bin 231 kişi ziyaret etti: Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu’yu görmek isteyen vatandaşlar, bayramın ikinci günü geminin demirlediği Sarayburnu Limanı’na akın etti.

  • Bayramın ikinci gününde, sabah erken saatlerden itibaren Sarayburnu Limanı’na gelen vatandaşlar, Eminönü ve Ahırkapı arasındaki yolun kaldırım kısmında uzun kuyruklar oluşturdu.
  • İçinde dünyanın ilk silahlı insansız hava aracının da (SİHA) da yer aldığı geminin demirlediği Sarayburnu Limanı’na gelen ziyaretçiler, kayıtları yapıldıktan sonra gruplara ayrıldı ve askeri görevlilerin rehberliğinde gemiyi gezdi.

SpaceX, Starship roketinin ilk fırlatma girişiminin ertelendiğini duyurdu: SpaceX, uzay keşif umutlarının merkezinde yer alan yeni dev roketi Starship’in ilk fırlatma teşebbüsünün ertelendiğini açıkladı.

  • SpaceX firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk açıklamasında, fırlatmanın, 12 metreden uzun dev roketin basınç kapakçığındaki donmayı fark etmelerinin ardından iptal edildiğini, ikinci fırlatma girişiminin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini belirtti.
  • SpaceX canlı yayınında, bir başka fırlatma teşebbüsünün en az 48 saat içerisinde mümkün olmadığı kaydedildi.