SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Su altı ve üstü savunma sistemlerine ve platformlara yönelik mayın tehditlerini değerlendirme, modelleme ve analiz etmeye yönelik araştırmalar ile aynı sistem ve platformların manyetik izlerini azaltmaya yönelik araştırmaları içerir.

HÜRJET’te kontrol yerli teknolojilerde: Türkiye’nin jet motorlu ilk uçağı olan HÜRJET, yerli kokpit kontrol panelleri ile uçuyor.

  • 25 Nisan’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerinde ilk uçuşunu gerçekleştiren jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’te Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen birçok yerli alt sistem kullanılıyor.
  • Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemler AŞ (Nurol CAS) de geliştirdiği çözümlerle HÜRJET projesine katkı veriyor.
  • Bu kapsamda, HÜRJET ilk uçuşunu tasarımını ve üretimini Nurol CAS’ın üstlendiği kokpit kontrol panelleri ile yaptı.

Nurol CAS, HÜRJET uçağının kokpitinde yer alan 28 kontrol panelinin tümünü tamamen yerli mühendislik gücüyle geliştirip üretiyor. Söz konusu kontrol panelleri, pilotların motor, iniş takımı, park freni, yakıt, haberleşme, kokpit içi ısı ve ışıklandırma gibi konular da dahil olmak üzere birçok birimin kontrolünü sağlaması için kritik öneme sahip bulunuyor.

YÖRÜK 4X4 Türkiye’deki ilk görevine Cumhurbaşkanlığında başladı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen zırhlı araçlardan biri daha Türkiye’de kullanılmaya başlandı.

  • Nurol Makina tarafından geliştirilen YÖRÜK 4X4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, Türkiye’de ilk kez güvenlik güçlerinin envanterindeki yerini aldı.
  • Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı envanterine katılan YÖRÜK 4X4, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve dışındaki görevlerde kullanılıyor. YÖRÜK 4X4, yüksek mobilite ve sürat özellikleriyle konvoyun önemli parçalarından biri oldu. Başkanlığın kullanımına sunulan YÖRÜK 4X4’ün üzerinde ASELSAN tarafından üretilen SARP ZAFER Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi yer alıyor.

Türk savunma sanayisine Afrika’da sınır güvenliği görevi: Türk savunma sanayisi ürünleriyle Afrika’da bir ülke ile sınır ve iç güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yaklaşık 36,5 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde silahlı dron, elektro-optik, araç modernizasyonu konularında faaliyet yürüten ASİSGUARD, ihracat konusunda önemli bir başarıya imza attı.
  • Bir süredir yürütülen görüşmeler sonunda Afrika’da bir ülke ile sınır ve iç güvenlik sistemi tedariki konusunda yaklaşık 36,5 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Sözleşmeye ASİSGUARD adına Genel Müdür Barış Düzgün imza koydu.

MKE Genel Müdürü Keleş, MKE’nin LIMA203 fuar katılımını değerlendirdi: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş, Malezya’nın Langkawi adasında 23-27 Mayıs tarihlerinde 16’ncı kez düzenlenen Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı Lima20232’te MKE standında Defensehere.com’a konuştu.

  • Hem fuarı değerlendiren hem de MKE’nin bölgeye yönelik faaliyetlerine değinen Keleş, şunları söyledi:

Malezya fuarı güzel geçti. Burası çok büyük bir fuar değil. Yani katılımcı firma sayısı itibariyle. Buranın şöyle bir avantajı oldu Malezya devlet yetkililerinin çoğu çok ilgi gösterdiler. Fuar da çok kapsamlı bir fuar olmadığı için, bizim gibi belli başlı firmalar bütün devlet yetkilileri tarafından ziyaret edilmiş oldu. Onların hepsini teker teker sunum yapabilme fırsatı doğdu açıdan özellikle Malezya pazarı açısından iyi değerlendirme fırsatı yakalamış olduk ve iyi bir fuar oldu.

TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN tarafından geliştirilen Güdüm Kiti: GÖZDE

💢 Uzunluk: 2590 mm
💢 Menzil: 28 km
💢 İrtifa: 0- 40.000 ft (MSL)

Savunma ve havacılık ihracatı 500 milyon dolara ulaştı: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2023 yılının Nisan ayında 418 milyon 133 bin dolarlık ihracat yapan Türk Savunma ve Havacılık Sektörü, 2023 yılının Mayıs ayında 554 milyon 395 bin 850 dolar değerinde ihracat gerçekletirdi.

  • 2022 yılının Mayıs ayında 330 milyon 373 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştiren sektör geçen senenin aynı ayına göre %67’lik bir artış gösterdi.
  • Mayıs ayının ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Türk Savunma ve Havacılık Sektörü’nün 2023 yılının ilk 5 ayında toplamda 2 milyar 44 milyon 435 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiği görüldü.

SSB’den Malezya’da “devletten devlete satış” adımı: Türkiye ve Malezya savunma sanayiinde “devletten devlete satış mekanizması” devreye giriyor.

  • Asya-Pasifik bölgesinin en geniş kapsamlı fuarlarından biri olan Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA’23) T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde 16 Türk firması standlı katılım sağladı.
  • Fuar esnasında iki dost ve kardeş ülkenin yetkilileri savunma sanayii alandaki iş birliğini en üst seviyeye çıkaracak “devletten devlete satış mekanizması”nı da ele aldı.
  • Bu kapsamda Türkiye ve Malezya arasında savunma sanayii alanında “devletten devlete satış mekanizması”nın kurularak aracı firmalar olmaksızın doğrudan iş birliği yapılması hususunda mutabık kalındı. 
  • Malezya Hükümeti ile kurulması planlanan “devletten devlete satış mekanizması”nın yürütülmesi konusunda ise SSB görev alacak.

Milli İHA ANKA’nın ilk ihracat başarısı belgesel oldu: Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) ilk insansız hava aracı (İHA) ihracatı belgesele konu oldu.

  • TUSAŞ, döneminin tanıklarıyla ANKA’nın Tunus’a gerçekleştirilen ilk ihracatını bir belgeselde anlattı.
  • Belgeselde ANKA’nın gelişim ve ihracat başarısına uzanan yolculuğunda görev alan isimlere yer verildi.
  • TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, belgeselde, ANKA’nın küllerinden yeniden yaratıldığına inanılan bir kuş olduğunu belirterek, “ANKA inşallah hep havada duracak, Tunus’a da güven verecektir.” dedi.
  • Belgesel, bir süre önce trafik kazasında yaşamını yitiren TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir’in anısına ithaf edildi. Olaydan daha önce Demir ile yapılan söyleşiye de belgeselde yer verildi.

Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği protokolü imzalandı: Bakanlık ile Baykar Makine Sanayi Ticaret AŞ arasında Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü İmza Töreni” yapıldı.

  • Baykar Yerleşkesi’nde düzenlenen törende konuşan Özer, yanlış eğitim politikaları ve kasıtlı eğitim manipülasyonlarının eğitim sistemlerinde uzun süren travmaların yaşanmasına yol açtığını söyledi.
  • Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ilişkin, “Tüm öğrenciler, 50 öğrenci alacağız, her bir öğrenci asgari ücret kadar burs alacak. Asgari ücret değiştiği, yükseldiği zaman da o burs miktarı da yükselmiş olacak.” dedi.

 Uzaktan kumandalı ve otonom silahlı insansız kara aracı HANÇER yeteneklkerini sergiledi.

MKE’den ziyaret: Sırbistan temasları kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş ve beraberindeki heyet, Belgrad Büyükelçisi Sn. Hami AKSOY’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

  • Söz konusu ziyarette potansiyel iş birliği konuları istişare edildi.

STM Kargu’nun Hedefi Tam İsabetle Vurduğu An:

Kuzey Kore’nin uydu fırlatışı, roket arızası nedeniyle başarısız oldu: Kuzey Kore’nin sabah saatlerinde yaptığı uydu fırlatışının, taşıyıcı roket sisteminde yaşanan arıza nedeniyle başarısız olduğu bildirildi.

  • Kuzey Kore ajansı CNA’nın haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Sohae Uydu Merkezi’nden fırlatılan “Malligyong-1 akeri keşif uydusu, taşıyıcı roketiyle birlikte Kore Yarımadası’nın batısında denize düştü.
  • Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresinden (NADA) yapılan açıklamada, taşıyıcı roketin ikinci aşama ateşleme sisteminin zamanında çalışmaması nedeniyle ivmesini kaybettiği belirtildi.

Webb, Satürn’ün uydusundan uzaya fışkıran 6 bin 600 kilometrelik su buharı sütununu görüntüledi: BBC’nin haberinde, 504 kilometre çapındaki Enceladus’ta çok sayıda gayzer bulunduğu ve son tespit edilenin de oldukça büyük olduğu belirtildi.

  • Enceladus’taki buhar sütununun uzunluğunun 6 bin 600 kilometreye ulaştığı ve bunun İngiltere ile Japonya arasındaki uçuş mesafesine eşit olduğu kaydedildi.
  • Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da gayzerden saniyede 300 litre su fışkırdığını, bunun olimpik su havuzunu birkaç saatte doldurmaya yetebilecek ölçüde olduğunu açıkladı.
  • Webb teleskobunun yakın kızılötesi tayfçeker cihazını kullanan astronomlar, buhar sütununun özelliklerini tespit etmeyi başardı.
  • Fışkıran su buharının yaklaşık yüzde 30’unun, Satürn’ün “E halkası” ile aynı noktada bulunan su halkasını beslediği belirlendi.