SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük | Ara Denetim

İmalat veya üretim süreci gerektiren alımlarda geri dönüşü olmayan hataların ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, imalat veya üretim tamamlandıktan sonra kontrol imkânı olmayan hususlar için mal veya işin, belirtilen kalite ve özelliklere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesidir.


SAHA İstanbul firmalarımız SONITUS ve ADVENS Mühendislik A.Ş’yi ziyaret ederek çalışmaları, projeleri ve geliştirdikleri Otonom Sualtı Araçları (AUV) hakkında bilgi aldık.


SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesi Alt Çalışma Grupları değerlendirme toplantısı Heliplat firmamızın ev sahipliğinde TSE Marmara Bölge Müdürü Sayın Dr. Metehan ÇALIŞ’ın da katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Toplantı kapsamında 2023 yılı ilk dönemindeki komite çalışmaları gözden geçirilmiş, ikinci döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur.


Türkiye’nin milli havacılık motorları Paris Airshow’da sergileniyor: Dünyanın en önemli havacılık organizasyonlarından Paris Airshow’da, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) de stant açtı.

  • TEI’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI’nin, Fransa’nın başkenti Paris’te bugün başlayıp 25 Haziran’da sona erecek dünyanın en eski havacılık fuarında, faaliyet alanlarındaki kabiliyetleri ve milli havacılık motorlarıyla yer aldığı belirtildi.

Özgün motorlarıyla TEI, sahip olduğu son teknoloji tasarım ve üretim kabiliyetleri ile geliştirdiği elektrik, elektronik kontrol ve gömülü sistem ürünlerini de fuarda ziyaretçilere sunuyor. Geleceğin imalat teknolojisi olarak adlandırılan eklemeli imalat yönteminde sahip olduğu kabiliyetleri de örnek parçalarla gösteriyor. 


ASELSAN’ın “GÖZDE”si envantere girdi sıra TOLUN’da: ASELSAN tarafından geliştirilen ve seri üretimi başlayan minyatür bomba TOLUN, ilk teslimat için gün sayıyor.

  • ASELSAN, dünyanın önde gelen havacılık buluşmalarından Paris Airshow’da hava platformları için geliştirdiği mühimmat, aviyonik ve elektro optik ürünler başta olmak üzere bir dizi çözümünü sergiledi.
  • Bu ürünler arasında TOLUN Minyatür Bomba, TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba, Çoklu Taşıma Salanı SADAK-4T, GÖZDE ve LGK-82 güdüm kiti yer aldı.

ASELSAN’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile geliştirme ve üretim sözleşmelerini imzaladığı TOLUN için yalın üretim hattı kuruldu ve seri üretime başlandı.


Karakamlar tarafından geliştirilen Sayısal Manyetik Pusula KMSENSE K-PUS

💢 En zorlu sistemlerin içinde çalışabilirlik
💢 0.25 dereceden daha hassas istikamet açısı
💢 0.1 dereceden daha hassas yatış-yükseliş açısı


TSK’nın savaş uçaklarına mühimmat “Seyit Onbaşı” ile yükleniyor: MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Kayseri’deki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yerli ve milli imkanlarla üretilen “Seyit Onbaşı” bomba yükleme aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki savaş uçaklarının bomba yükünü taşıyor.

  • Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde isabet alan tabyasındaki topun mermi kaldıran vincinin parçalanması sonucu 276 kilogramlık top mermisini tek başına kaldırıp namluya süren ve İngiltere’ye ait Ocean zırhlısının batmasını sağlayan Seyit Ali Çabuk’a ithafen “Seyit Onbaşı” adı verilen aracın üretimine 2017’de başlandı.

Kayseri’deki Hava Bakım Fabrikasında 18 bin 89 farklı malzeme yerli imkanlarla üretiliyor: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Kayseri’deki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yerli imkanlarla 18 bin 89 farklı malzeme üretiliyor.

  • Hava platformları ve yer destek sistemleri için contasından vidasına, kaportasından kanadına, yakıt deposundan motor parçalarına, pilotların giydiği kompozit başlıklara kadar gerekli malzemeler, fabrikada imal ediliyor.
  • Fabrikada üretilen 18 bin 89 ürün, F-16, F-4 ve F-5 uçakları, A400M, C-130, C-160 ve CN-235 kargo uçakları, KC-135R tanker uçağı, T-38, T-41 ve SF-260D eğitim uçakları, Cobra, CH-47 ve UH-1H helikopterleri ile uçak çeker aracı Rahvan, bomba yükleme aracı Seyit Onbaşı, iş makineleri ve diğer yer destek teçhizatlarında kullanılıyor.

Deniz ve Kara Kuvvetlerinin bir silahı daha yerlileşiyor: Türk Silahlı Kuvvetlerinin deniz ve kara platformlarında kullanılan 25 milimetre silah sisteminin yerlileştirilmesinde önemli bir adım atıldı.

  • Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ), güvenlik güçleri tarafından kullanılan, yurt dışı bağımlılığı bulunan sistem ve alt sistemlerin yerlileştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.
  • Şirket, bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 25 milimetre KBA silahı yedek namlu tedarikinde yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla söz konusu namluyu yerlileştirmeyi gündemine aldı. İhtiyacın çok uzun sürede, yüksek maliyetle karşılanabilmesi ve ülke tahdidi bulunması durumunda ürünün temin edilememesi gibi durumlar bu kararda etkili oldu.

ASELSAN Genel Müdürlüğüne Ahmet Akyol atandı: ASELSAN’da genel müdürlük görevine Ahmet Akyol getirildi. ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Savunma Sanayii Başkanlığına atanması nedeniyle ASELSAN Genel Müdürlüğü görevinden ayrılan Haluk Görgün’ün yerine, Yönetim Kurulu kararıyla Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO) Sektör Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akyol atandı.


Türkiye’nin yüksek hızlı hedef uçağı “SÜPER ŞİMŞEK” kanatlanmaya hazır: Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili personelin eğitimlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yüksek hızlı hedef uçak SÜPER ŞİMŞEK, ilk uçuşu için gün sayıyor.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), SÜPER ŞİMŞEK’i Paris Airshow’da insansız hava aracı AKSUNGUR’un kanat altında ve bağımsız şekilde sergileyerek vitrine çıkardı.
  • TUSAŞ Taktik İHA Ürün Başmühendisi Özgür Sayın, ŞİMŞEK ve SÜPER ŞİMŞEK projelerinin yöneticiliğini yürüttüğünü söyledi.

Şirketin 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen “İstikbalin Yüzyılı Programı”nda SÜPER ŞİMŞEK’in de tanıtımını yaptığını anımsatan Sayın, platformun oldukça ilgi çektiğini ifade etti.


Milli hava aracı ANKA, 4 ülkede daha göreve başlıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava aracı ANKA, bu yıl 4 ülkede daha görev üstlenecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), dünyanın önde gelen havacılık buluşmalarından ParisAirshow’da ANKA ürün ailesinin uydu kontrollü üyesini sergiliyor.

  • TUSAŞ ANKA Ürün Başmühendisi Ziya Doğan, 16 yılı aşkın süredir projede görev yaptığını söyledi.
  • “ANKA bizim ilk göz ağrımız, göz bebeğimiz.” diyen Doğan, aracın ilk uçuşunun 2010, ilk teslimatının ise 2017 yılında yapıldığını anımsattı.

Uçuş testleri başlayan “kargo İHA” ilk kez Paris’te vitrine çıktı: Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilerek uçuş testlerine başlayan döner kanatlı kargo insansız hava aracı (İHA) ilk kez Paris Airshow’da sergilendi.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), dünyanın en önemli havacılık sanayi buluşmalarından Paris Airshow’da helikopter, uçak ve insansız hava araçlarından oluşan geniş bir ürün yelpazesiyle yerini aldı.
  • TUSAŞ fuarda, bir süredir üzerinde çalıştığı ve uçuş testlerine başlanan döner kanat kargo İHA’yı vitrine çıkardı.
  • Ucuz ve risksiz bir çözüm olarak geliştirilen kargo İHA, 275 kilogram maksimim kalkış ağırlığına sahip bulunuyor. Kullanıcının işini kolaylaştırmak için basit kullanımlı olarak geliştirilen araç, kendi kendine otomatik kalkış yapabilen, link olmayan bölgelere gidebilen, kargoyu alıp taşıyabilen bir sistem olarak geliştirildi.

Milli muharip uçak KAAN uçmaya hazır: Kotil, Paris Airshow kapsamında bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TUSAŞ olarak fuarda bu yıl daha büyük bir alanları olduğunu aktaran Kotil, yoğun toplantı trafiği yürüttüklerini, özellikle Afrika ülkelerinden birçok askeri ve sivil yönetici ile bir araya geldikleri ifade etti.

  • Kovid-19 salgını sonrasında havacılık sektöründe ciddi bir hareketlilik yaşandığına işaret eden Kotil, global üreticiler Airbus ve Boeing’in “ne kadar yaparsan alırım” yaklaşımında olduklarını vurguladı.

Ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kotil, 1200 kilogram faydalı yük kapasitesi dolayısıyla daha fazla elektronik harp donanımı kullanabileceklerini, ATAK helikopteri 8 kilometreden hedefe angaje olabilirken ATAK-2’de bu mesafenin 20 kilometreye çıkacağını belirtti. 


Türkiye’nin yeni helikopteri T925 ilk kez vitrine çıktı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen T925 Genel Maksat Helikopteri ilk kez Paris Airshow’da sergilendi.

  • TUSAŞ, dünyanın en önemli havacılık sanayi buluşmalarından Paris Airshow’da helikopter, uçak ve insansız hava araçlarından oluşan geniş bir ürün yelpazesiyle yerini aldı.
  • Şirketin bir süredir üzerinde çalıştığı T925 Genel Maksat Helikopteri ilk kez fuarda tanıtıldı.
  • TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, GÖKBEY helikopterinin “genel maksat” sınıfındaki ilk özgün ürünleri olduğunu, yeni sergilenen ürünü de “Genel Maksat-2” helikopteri olarak nitelendirdiklerini söyledi.

500. BAYRAKTAR TB2 Siha üretim hattından çıktı: TÜRKİYE’nin ilk milli silahlı insansız hava aracı olan Bayraktar TB2’nin 500’üncüsü üretim hattından çıktı.

  • T500 kuyruk numaralı milli SİHA Bayraktar TB2’nin üretim hattından çıkışı Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle kutlandı. Bayraktar TB2 SİHA’lar için şu ana kadar 30 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandığı öğrenildi.