SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Sevdiklerinizle sağlık, huzur ve mutluluk dolu nice güzel bayramlar dileriz.

Kurban Bayramımız Mübarek Olsun 💐

📕#SAHAsözlük
Müşterek Eğitim: Müşterek performansa yönelik eğitim teknikleri ile ilgili çalışmaları kapsar. Gerçek zamanlı olmayan toplu eğitimleri; görev sonrası değerlendirme; ve müşterek performans ölçümleri çalışmalarını da kapsar.

Türkiye’nin silahlı dron ailesi geliyor: Türkiye’nin ilk milli silahlı dron sistemi SONGAR, geliştirilecek yeni araçlarla ürün ailesine dönüşecek.

  • Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, yaklaşık 2 yıldır güvenilir bir alt yüklenici olarak HAVELSAN’la çalışmalar yaptıklarını, KAPGAN, BARKAN ve BAHA’ya donanım ve kamera çözümleri sağladıklarını söyledi.
  • Bu çalışmaların HAVELSAN ile birleşmeye giden yolu oluşturduğunu ifade eden Düzgün, HAVELSAN’ın şirkete ortak olmasının sağlayacağı katkıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Sürdürülebilirlik, devamlılık ve devlet tarafından desteklenen bir firmanın olması yurt dışı pazarında Asisguard’ın oluşturduğu imajı daha yukarı çekecek. HAVELSAN’dan önce de yurt dışı pazarında rollerimiz ve satışlarımız vardı. 2022’de yüzde 60 ciromuz yurt dışından geliyordu. HAVELSAN karşı taraftaki güvenirlik, devamlılık sorgusunda bizi bir adım daha öne geçirecek. Afrika’da, Pasifik Asya’da etkin olduğumuz ülkeler var.

Türkiye’nin yeni kamikazesi “DELİ” göreve hazır: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen kamikaze insansız hava aracı (İHA) DELİ, harp başlığıyla yapılan atış testlerini başarıyla tamamlayarak göreve hazır hale getirildi.

  • Titra Teknoloji yaklaşık 1,5 yıl önce DELİ Taktik Kamikaze Sistemi Projesi’ne başladı. DELİ, Ekim 2022’de düzenlenen SAHA EXPO’da ilk kez sergilendi.
  • DELİ Taktik Kamikaze Sistemi için TÜBİTAK SAGE tarafından yüksek etki çapına sahip harp başlığı geliştirildi.
  • Otonom ve manuel operasyonel yeteneklere sahip DELİ, modüler yapısıyla kolayca taşınıp, 15 dakikadan kısa sürede kullanıma hazır hale geliyor. Karıştırma önleyicilerle güvenlik seviyesi artırılan DELİ, saatte 80 kilometre seyir hızına, 180 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor.

ASELSAN’ın “GÖZDE”si envantere girdi sıra TOLUN’da: ASELSAN tarafından geliştirilen ve seri üretimi başlayan minyatür bomba TOLUN, ilk teslimat için gün sayıyor. ASELSAN, dünyanın önde gelen havacılık buluşmalarından Paris Airshow’da hava platformları için geliştirdiği mühimmat, aviyonik ve elektro optik ürünler başta olmak üzere bir dizi çözümünü sergiledi.

  • Bu ürünler arasında TOLUN Minyatür Bomba, TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba, Çoklu Taşıma Salanı SADAK-4T, GÖZDE ve LGK-82 güdüm kiti yer aldı.
  • ASELSAN’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile geliştirme ve üretim sözleşmelerini imzaladığı TOLUN için yalın üretim hattı kuruldu ve seri üretime başlandı. TOLUN’un kullanım konseptine uygun sertifikasyon testlerinin temmuz ayında tamamlanarak teslimata başlanması hedefleniyor. TOLUN’un geliştirme sürecinde, F-16 ve Bayraktar AKINCI taarruzi insansız hava aracı ile başarılı atış testleri gerçekleştirildi.

Türk savunma sanayisi ürünleri yerli boyalara emanet: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen askeri standartlardaki astar ve son kat boyalar milli platformlara uygulanıp envantere girmeye başladı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen özgün platformların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen yerli ve milli çözümlere yenileri ekleniyor.
  • Kimya, boya ve kaplama teknolojisinde ülke ihtiyaçlarını karşılamak, ithal ikame ürünler geliştirmek ve ihracat yapmak için faaliyet yürüten Botek Ar-Ge Kimya AŞ, mühendislik süreçleri tamamlanan ürünlerini milli platformlara uygulamaya başladı.
  • Şirket son olarak ilk kez Paris Airshow’da sergilenen T925 Genel Maksat Helikopteri’nin boyamasını gerçekleştirdi.

Profen Defence Technologies tarafından geliştirilen Pedestal Yer İstasyonu Anteni PSA – 700 XY

💢 X/Y Konunlandırıcı
💢 Yeryüzü Gözlemi ve Görüntüleme
💢 Dinamik Uydu Takibi ve Hassas İşaretleme

Türksat 5A, televizyon yayıncılığında görüntü kalitesine lig atlattı: Türkiye’nin haberleşme uydusu Türksat 5A, Türkiye’yi yeni Ku-Band kullanan öncü ülkeler ligine taşırken, televizyon yayın ve haberleşme hizmetlerinde kalite artışına da katkı sağladı.

  • Türksat 5A’nın hizmete girmesinin yıldönümü dolayısıyla derlediği bilgiye göre, Kasım 2017’de Türksat AŞ ile AIRBUS D&S (Defence and Space) firması arasında Türksat 5A’nın üretimi için sözleşme imzalandı.
  • AIRBUS’ın Fransa’nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretilen Türksat 5A, SPACE X firmasının ABD-Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezine gönderildi. Uydu, 8 Ocak 2021’de Falcon 9 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Yörüngesine yerleşen ve testleri başarıyla tamamlanan Türksat 5A Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle 28 Haziran 2021’de hizmet vermeye başladı.

Saklıkent Gökyüzü Gözlem Etkinliği 10-13 Ağustos’ta gerçekleştirilecek: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri Antalya Saklıkent’te 10-13 Ağustos’ta yapılacak.

  • Bilim ve Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda gerçekleştirilecek.
  • Astronomi meraklıları Türkiye’nin en büyük gözlemevi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Yerleşkesi’nde gerçekleşecek etkinlikte bir araya gelecek. Etkinliğe katılanlar yaklaşık 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent’te uzman astronomlar eşliğinde gökyüzünü inceleme fırsatı bulacak.