SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın


📕#SAHAsözlük | Radar İzleri

Platformların radar izlerini değerlendirme, modelleme, analiz ve manipüle etmeye yönelik araştırmalar ile radar iz kontrolünün silah sistemlerine entegrasyonuna yönelik araştırmaları içerir.


Türkiye’nin inşa ettiği Ukrayna’nın MİLGEM ADA Sınıfı korveti 2024 yılında hizmete girecek: Türkiye tarafından inşa edilen Ukrayna’nın MİLGEM ADA Sınıfı Korveti Hetman Ivan Mazepa, 2024 yılında hizmete girecek. Açıklama, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neijpapa tarafından yapıldı.

  • Ada sınıfı savaş gemisi şu anda Türkiye’de planlanan takvime uygun olarak inşa edilmekte.
  • “Her şey plana göre ilerliyor, hatta daha da hızlı ilerliyor. Güçlü bir filo inşa etmemiz ve geleceğe bakmamız gerektiği konusunda devlet yönetiminden destek ve anlayış var,” diye ifade etti Neijpapa.
  • Neijpapa, Ukrayna’nın “saldırganın bir daha bize saldırmayı düşünmesine bile izin vermeyecek” bir askeri filoya sahip olması gerektiğini de söyledi.


Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, Haziran ayı ihracatı açıklandı: Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, Haziran ayında 334.375 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

  • 2023 yılı için 6 milyar dolar ihracat hedefi bulunan Türk savunma ve havacılık sanayii sektörünün yarıyıl karnesi belli oldu. Sektörün 2023 yılının ilk 6 ayında gerçekleştirdiği ihracat, 2.3 milyar dolar oldu. Sektörün Haziran 2023 ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre %16.5 artış kaydetti.


Kara Kuvvetlerinin gücüne güç katacak “Derman”ın ilk teslimatı yapıldı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan “8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi” kapsamında geliştirilen ilk araçların teslimatı gerçekleştirildi.

  • SSB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Koluman AŞ tarafından yürütülen “8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi” çerçevesinde geliştirilen ilk araçlar teslim edildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, zırhlı araçların, tankların ve mühimmatların harekat bölgesine taşınması, kumanda merkezleri ve benzeri yapıların istenen yerlere götürülmesi ve zarar görmüş araçların kurtarılması amaçlarıyla geliştirilen “Derman”ın ilk teslimatını gerçekleştirdiklerini belirtti.


HÜRJET, KAAN ve HÜRKUŞ yan yana: Türkiye’deki ilk test pilotu ve uçuş test mühendisi kursu Kanada merkezli Uluslararası Test Pilotları Okulu (ITPS) eğitmenleri, Türk Eğitmenler Emre Can Kaya ve Murat Özpala’nın katılımıyla başladı.


TCG ÜTĞM ARİF EKMEKÇİ (A-575) ilk seyir tecrübesine çıktı: STM ana yükleniciliğinde geliştirilen Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi TCG ÜTĞM ARİF EKMEKÇİ (A-575) bayrak çekme töreninin ardından, Gemi Kabul Testleri için Mavi Vatan’da ilk seyir tecrübesine çıktı.

STM resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada;

“Ana yükleniciliğini üstlendiğimiz, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi TCG ÜTĞM ARİF EKMEKÇİ (A-575) bayrak çekme töreninin ardından, Gemi Kabul Testleri için Mavi Vatan’da ilk seyir tecrübesine çıktı.” ifadelerine yer verildi.


Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Teşkilat yapısı yeniden şekillendirildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda yeni teşkilat yapısı belli oldu.

  • Yeni şekillenen teşkilat yapısında Prof. Dr. Haluk Görgün’e bağlı Başkanlık Çalışma Ofisi; Özel Kalem Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Karar Destek Müdürlüğü’nden oluşuyor. Karar Destek Müdürlüğü yeni kurulan bir birim olarak yapıda yer aldı.


TSKGV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün oldu: Prof. Dr. İsmail Demir’in istifası ile boşalan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Yönetim Kurulu Başkanlığına Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün atandı.

  • Yapılanmada, Mütevelli Heyet Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mütevelli Heyeti Üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Musa Avsever. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün olarak oluştu.


Hedef KIZILELMA belgeseli 2. bölümü yayında: Bayraktar KIZILELMA’nın gökyüzü ile buluştuğu ikinci bölüm ise 8 Temmuz Cumartesi, saat 20.00’de Baykar’ın YouTube kanalında yayınlandı. Bayraktar KIZILELMA’nın 14 Aralık 2022 tarihindeki ilk uçuşun gerçekleştirildiği ana kadar olan ve merakla beklenen geliştirme sürecinde yaşananlar ilk kez belgeselin Cumartesi günü yayınlandığı ikinci bölümünde yer alıyor.


SSB’den en üst düzeyde MSB ile koordinasyon mesajı: Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı, yeni dönemde kurumlar arasındaki koordinasyonu en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve başkan yardımcıları; Prof. Dr. Hakan Karataş, Gökhan Uçar, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar ve Prof. Dr. İhsan Kaya ile birlikte Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’i makamında ziyaret ettiler.

Başkan Görgün “Milli Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler ile her sahada zaferden zafere koşan, milli gücümüzle gelişen kahraman ordumuz için bağımsız savunma sanayimizi omuz omuza güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Birliktelik, sinerji ve ortak akılla; etkin, caydırıcı ve saygın Silahlı Kuvvetlerimiz, ileri teknolojiler sahasında dünyada örnek gösterilen ordular arasındaki yerini daha yukarılara taşıyacak. Havada, karada, denizde, uzayda ve siber sahada Milli Teknoloji Hamlesi‘nin gücü ordumuzun hizmetinde” ifadelerine yer verildi.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in görev süresi 1 yıl uzatıldı: NATO’dan yapılan açıklamada, Stoltenberg’in 30 Eylül’de bitecek görev süresinin uzatılması için müttefik ülkelerin anlaştığı bildirildi.

  • Kararın, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’nde devlet ve hükümet başkanları tarafından onaylanacağı belirtildi. Bu kararla Stoltenberg, 1 Ekim 2024’e kadar NATO Genel Sekreteri olarak görev yapmaya devam edecek.


NATO müttefikleri GSYİH’lerinin en az yüzde 2’sini savunmaya harcayacak: NATO müttefikleri, ittifakın askeri harcama hedefini ulusal GSYH’nin en az %2’sine yükseltme konusunda anlaşmaya vardı.

  • Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan ve Alman haber ajansı DPA’nın daha önceki bir haberini doğrulayan iki diplomat, 31 müttefikin gelecekte GSYİH’lerinin “en az %2’sini ordularına yatırma konusunda kalıcı bir taahhüt” üzerinde anlaştıklarını söyledi.
  • NATO tahminlerine göre 2023 yılında eski hedef bile ittifakın 31 üyesinden sadece 11’i tarafından karşılanabilecek.
  • Savunma harcamaları GSYH’nin %1.4’ünün altında kalan Kanada, Slovenya, Türkiye, İspanya, Belçika ve Lüksemburg ise en geride yer alıyor.


Dünyanın en büyük uzay hackathonu için TUA ve NASA işbirliği: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, NASA tarafından 11 yıldır düzenlenen Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nın (Space Apps Challenge) bu yılki paydaşlarından biri de TUA oldu.

  • Dünya ve uzayda karşılaşılan zorluklara açık kaynaklı çözümler üretmek, ortaklaşa problem çözmeyi amaçlayan etkinlikte TUA’nın yanı sıra Avrupa, Japonya, Çin, Avustralya ve Güney Afrika’dan (ESA, JAXA, CSA, ASA, SANSA) önemli uzay ajansları da yer alıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nın bu yılki paydaşlarından birinin de Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olduğunu belirterek, “Böylelikle bir yandan onların tecrübelerinden yararlanırken diğer yandan kendi uzay projelerimizi ve deneyimlerimizi aktarma alanları yakalamış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.