SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Ateşleme Donanımları (Piroteknikler)

İnfilak edici özelliği olmayan kendiliğinden ekzotermik reaksiyonların bir sonucu olarak ısı, ışık, ses, gaz veya duman ya da bunların kombinasyonu yoluyla bir etki yaratmak amacıyla tasarlanan bir madde ya da maddelerin karışımı ifade eder.

SAHA EXPO 2022’de neler yaptık: SAHA İstanbul olarak hedefimiz; üyelerimizin teknolojik ve sektörel yetkinliklerini geliştirmek, üyelerimiz arasındaki iş birliğini destekleyerek güçlü bir ekosistem oluşmasına destek vermektir.

Türkiye’nin gururu olan dev savunma sanayi firmalarından KOBİ’lere, üniversitelerden tedarikçilere, Ar-Ge merkezlerine kadar savunma, havacılık ve uzay endüstrisinin içinde yer alan tüm paydaşların bir araya geleceği SAHA EXPO katılımcılarına ve ziyaretçilerine önemli iş birliği fırsatları sunuyor.

  • Savunma, havacılık ve uzay sektörlerinin dünyadaki yeni buluşma adresi olan SAHA EXPO 2022 büyük bir başarıyla tamamlandı.
  • Katılımcılarımız arasında SAHA MATCH uygulamasının sunduğu altyapı ile 18.000’den fazla B2B, B2G ve G2G görüşme yapıldı.
  • Mali değeri 1 Milyar dolar olan 114 imza töreni, ulusal ve uluslararası firmalar tarafından 281 ürün, proje sunumu ve lansmanı gerçekleştirildi. Fuarda 9 uluslararası panel ve 3 keynote speaker oturumu düzenlendi.

ASELSAN hava tehditlerini GÖKDEMİR’le durduracak: ASELSAN, GÖKDOĞAN füzesiyle güncel tehditlere karşı nokta hava savunması sağlayan GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi’ni görücüye çıkaracak.

  • ASELSAN, İstanbul’da 25-28 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) son dönemde geliştirdiği birçok ürünü sergileyecek.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türkiye’nin katmanlı hava savunmasını yerli ve milli imkanlarla oluşturmaya yönelik çalışmalarda aktif rol alan ASELSAN, bu kapsamda son dönemde geliştirdiği kabiliyetlerin örneklerini IDEF 2023’te tanıtacak.
  • Fuarda görücüye çıkacak GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi, ASELSAN’ın hava ve füze savunma alanında sahip olduğu bilgi birikimi, ileri teknolojileri ve aktif kullanımda olan güvenilir çözümlerinin en yeni örneklerinden birini oluşturuyor.

Orta kalibre top, KIZILELMA ve ATAK-2’ye güç katmaya hazırlanıyor: Türk savunma sanayisi ürünleri arasına katılan 30×113 milimetre orta kalibre top, insanlı/insansız kara araçlarından helikopter ve insansız savaş uçaklarına kadar birçok platformun ateş gücünü artıracak.

  • Türk savunma sanayisinin önde gelen ateşli silah üreticilerinden CANiK, kısa süre önce İngiliz AEI Systems şirketini satın alarak kazandığı orta kalibre top üretme kabiliyetini, İstanbul’da 25-28 Temmuz’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF 2023) birçok milli platformla birlikte sergileyecek.
  • Deniz, hava ve kara platformları için önem taşıyan 30×113 milimetre top VENOM LR’nin başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamada önem rol oynaması bekleniyor.

Savunmadaki yerlileştirme yolculuğunu uzaya taşıyacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen özgün platformlara yerli çözümler güç katıyor.

  • 1989 yılında makine mühendisi, elektrik mühendisi ve işletme mezunu 3 ortak tarafından kurulan FEMSAN, geçen sürede hava, deniz ve kara platformlarının hareketli yüzeyleri ve elektrik motorlarına yönelik, alt sistem seviyesinden bileşen seviyesine kadar çözümler geliştiren bir teknoloji merkezine dönüştü.
  • İlk imalatları 5 işçi ile 100 metrekare alanda 2 motor tipinde gerçekleştiren şirket, bugün 100’ün üzerinde mühendis olmak üzere toplamda 300’ye yakın personel ile 5 bin 500 metrekare alanda 100 farklı motor tipi üretiyor.
  • FEMSAN tarafından ortaya konulan çözümler, son dönemde adından sıklıkla söz edilen Türk savunma sanayisi ürünlerinde kritik görevler üstleniyor. Sayıları ve kabiliyetleri artan bu çözümler sayesinde platformların yerlilik oranı artıyor, dışa bağımlılık azalıyor.

ATAK-2 uçuş testinde: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından özgün olarak tasarlanan ve 23 Nisan’da motor çalıştırıp, 28 Nisan’da da ilk kez havalanan ATAK-2 helikopteri, gökyüzü testlerini sürdürüyor.

  • TUSAŞ tarafından özgün olarak geliştirilip tasarlanan ATAK-2 helikopteri, uçuş testlerine devam ediyor.
  • ATAK-2 helikopterinin yeni uçuş görüntüleri, TUSAŞ tarafından Twitter’dan paylaşıldı.
  • TUSAŞ tarafından yapılan videolu paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “ATAK 2’nin yer ve uçuş testleri devam ediyor.”

ASFAT’tan yangın söndürmeye özel ekipman desteği: Bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait hava araçlarının yangın söndürme operasyonuna yoğun desteğine ASFAT AŞ (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi)  geliştirdiği yangın söndürme kova ve taşıma sistemleri ile büyük destek veriyor.

  • Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk’ün verdiği bilgiye göre ASFAT, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan anlaşma çerçevesinde Millî Savunma Bakanlığı’nın askeri hava araçları için 30 adet 2,5 ton, 7 adet 7,5 ton ağırlığında su taşıyabilen yangın söndürme kovalarını teslim etti.

NUROL Makine tarafından geliştirilen Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç: EJDER YALÇIN

💢 Ergonomik Tasarım
💢 Araca Entegre Redresör
💢 Hazır Telsiz Altyapısı

Türk uçakları NATO Zirvesi’nin güvenliğini sağladı: Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 1 adet Havadan Erken İhbar Uçağı (HİK) ile 1 adet KC-135R Tanker Uçağı, NATO Zirvesi için NATO Müttefik Hava Komutanlığının (AIRCOM) Hava Görev Emri’ne uygun olarak gözetleme uçuşu ile yakıt ikmali görevi yaptı.

  • Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait uçaklar, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nin güvenliği için görev yaptı.
  • Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de yer aldı.
  • MSB’den konuya ilişkin Twitter’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Litvanya’nın Başkenti Vilnius’taki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler de iştirak ediyor.

ASELSAN ile TUSAŞ arasında 20,7 milyar TL ve 1,2 milyar dolarlık ‘uçak modernizasyonu’ anlaşması: Türk savunma sanayinin öncülerinden ASELSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında uçak modernizasyonuna ilişkin toplam bedeli 20,7 milyar TL ve 1,2 milyar dolarlık iki yeni sözleşme imzalandı.

Açıklamada, “ASELSAN ile TUSAŞ arasında uçak modernizasyonuna yönelik olarak 13 Temmuz 2023’te bedeli 2 milyar 618 milyon 751 bin 172 TL ve 132 milyon 78 bin 69 dolar tutarında ve 18 milyar 73 milyon 289 bin 646 TL ve 1 milyar 65 milyon 303 bin 880 doları tutarında olmak üzere toplam bedeli 20 milyar 692 milyon 40 bin 818 TL ve 1 milyar 197 milyon 381 bin 949 dolar olan iki sözleşme imzalanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu sözleşmeler kapsamında teslimatlar 2023-2033 yıllarında gerçekleştirilecek.

Roketsan MİDLAS dikey hançer sisteminin atış görüntülerini paylaştı: Roketsan, Türkiye’nin ilk milli dikey lançer sistemi ‘MİDLAS’ın atış görüntülerini paylaştı. Sistem ilk olarak TCG İstanbul’da kullanılacak.

  • Dikey atış sistemi konusunda Türkiye ABD’den Mk41 sistemi istemiş ancak tedarik gerçekleşmemişti. Bunun üzerine Roketsan, MİDLAS Projesi’ni hızlandırmış ve acil harekat ihtiyacı kapsamında hızlı bir çözüm sunmayı hedeflemişti.