SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

AIM HİZMETİ | Uluslararası hava seyrüseferinin emniyet, düzen, kalite ve etkinliğini arttırmak için ihtiyaç duyulan havacılık bilgi verilerini ve haberleşme akışını sağlamak amacıyla havacılık bilgi yönetimi uzmanlarınca verilen hizmet.


SAHA EXPO 2024 : “SAVUNMA HAVACILIK VE UZAY SANAYİ FUARI” Türkiye’nin gururu olan dev savunma sanayi firmalarından KOBİ’lere, üniversitelerden tedarikçilere, Ar-Ge merkezlerine kadar savunma, havacılık ve uzay endüstrisinin içinde yer alan tüm paydaşların bir araya geleceği SAHA EXPO katılımcılarına ve ziyaretçilerine önemli iş birliği fırsatları sunuyor.


Yerli ve milli savunma sanayi, MKE ve SAHA İstanbul iş birliğiyle bir araya geldi: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ ile SAHA İstanbul işbirliğiyle savunma sanayisi sektör temsilcileri, tedarikçi buluşma etkinliğinde bir araya geldi. Açılış konuşmalarının ardından MKE yetkilileri ve tedarikçi olmak isteyen firmalar birebir görüşmeler yaptı.

  • MKE’nin yerli ve milli sanayimiz ile ortak hareket etme stratejisi doğrultusunda, potansiyel tedarikçileri MKE ile buluşturan toplantıya ilgi yüksek oldu.
  • İlk kez düzenlenen “Savunma Sanayi Tedarikçilerle Buluşma” toplantısında, 1274 katılımcı ve 612 firma yer aldı. Toplantıda, MKE fabrikalarının bilgilendirmesi yapıldı ve 918 adet B2B görüşmeyle rekor sayıya ulaşıldı.
  • İstanbul iş birliğiyle organize edilen MKE Tedarikçi Buluşmasında 918 adet B2B görüşme gerçekleştirildi.

MKE Genel Müdürü İlhami Keleş de tedarik süreçlerinden beklentilerini anlattı: Organizasyona MKE`nin daha önce çalıştığı, bildiği firmaların çağırılmadığını ifade eden Keleş, etkinlikte potansiyel olarak diğer savunma sanayi firmalarına da çalışan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının “network”ünde bulunan, SAHA İstanbul bünyesinde olan firmaların davet edildiğini belirtti.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA: Kısa sürede büyük bir ilerleme kaydederek bugün 39 şehirden 52 farklı konuda üretim yapan 960 firması ve 26 üniversitesi ile yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda da Avrupanın en büyük sanayi kümelenmesi haline geldik.

Kümelenme olarak bir yandan Türk savunma, havacılık ve uzay sektöründe yerlilik ve millilik oranının artırılmasına katkı sağlamaya devam ederken bir yanda da yüksek teknolojiyi tüketen ülke konumundan, geliştiren ülke konumuna geçmemize destek veriyoruz.

Savunma Bakan Yardımcısı ve MKE Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami Tüfekci, ATO Congresium’da düzenlenen etkinlikte, buluşmanın önemine dikkati çekti, kurumun çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Tüfekci, “MKE-SAHA İstanbul Tedarikçi Buluşması”nda savunma sanayisi ekosisteminin politikası olan tedarikçi yaygınlaştırma, birlikte katma değer üretme ve işbirlikleri yapma, iş ortaklıkları kurma adına gerekli adımların temellerini attıklarını söyledi.


Suudi Arabistan Türkiye’den İHA alacak: Suudi Arabistan Türkiye’den İnsansız Hava Aracı (İHA) alacak. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile BAYKAR arasında ihracat ve işbirliği sözleşmesi imzalandı. Körfez turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’da Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

  • Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’ın Türkiye’den Baykar tarafından üretilen İHA’ları satın alacağı açıklandı.
  • BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olduğunu duyurdu.
  • Baykar’dan bugün yapılan açıklamada, şirket ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında Bayraktar Akıncı TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ihracatı ve iş birliği sözleşmesi imzalandığı ifade edildi.
  • Bayraktar Akıncı TİHA’ların, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacağı belirtildi.

Türk tankları VOLKAN ile vuracak: ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023), haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşacak.

  • Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelere ait tankları güncel gelişmeler doğrultusunda donatıp etkinliğini artıran ASELSAN, fuar kapsamında VOLKAN Atış Kontrol Sistemi’ni de tanıtacak.

Aviyonik platformlarda kullanım için geliştirilen yerli LAD-208 geniş ekranı pilota kolaylık sağlıyor: STG Mühendislik tarafından yerli ve milli imkanlarla aviyonik platformlarda kullanım için geliştirilen LAD-208 geniş ekranı, optik performans ve renk spektrumu özellikleriyle pilota sağlıklı uçuş imkanı tanıyor.

  • STG Mühendislik tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, şirketin askeri havacılık standartlarına uygun, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği LAD-208 geniş ekranı, KAAN, Genel Maksat-2, Ağır sınıf ATAK 2 helikopteri ve Hürjet’in modern kokpitlerinde kullanılıyor.
  • Hava araçlarındaki emniyet seviyesi en yüksek ürünlerden biri olan ekran, dünyada sadece 4 ülke tarafından üretiliyor. Ekran, aviyonik sistemler hava araçlarının beynini oluşturuyor.

Yenilenen Türk zırhlısı ilk kez IDEF 2023’te boy gösterecek: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen EJDER KUNTER II 4X4 Özel Amaçlı Platform yeni tasarımıyla ilk kez 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) tanıtılacak.

  • Şirket, 2017 yılındaki fuarda ilk kez tanıttığı EJDER KUNTER aracını bu kez yeni versiyonuyla yurt içi ve dışındaki ihtiyaç makamlarının beğenisine sunacak.
  • Nurol Makina, fuarda EJDER KUNTER II 4×4’ü rakiplerinden ayıran temel özellikleriyle gözler önüne serecek. Aracın çok yönlülüğü, fuarda sergilenen çeşitli konfigürasyonlar ve görev modülleri aracılığıyla gösterilecek.
  • Fuarda, özel olarak dizayn edilen tek araçta EJDER KUNTER II’nin “mahkum taşıyıcı”, “personel taşıyıcı”, “komuta kontrol” ve “ambulans” olmak üzere 4 ayrı konfigürasyonundan kesitler görmek mümkün olacak.

Türkiye’nin ilk uzun menzilli milli radarı ERALP envantere giriyor: ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023), haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşacak.

  • Şirketin son dönemde dikkati çeken ürünlerinden ERALP Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi de IDEF 2023’te sergilenecek.
  • ERALP, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, taktik tekerlekli platformlar üzerinde hızlı bir şekilde kurulum-toplanma yapılabilen S-Bant yeni nesil bir radar olarak öne çıkıyor.

Yerli bombaatarlara yurt dışı talep artıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilerek güvenlik güçlerinin envanterine giren bombaatarlar yurt dışında da ilgi görüyor.

  • Repkon Grup firmalarından Repkon Savunma Sistemleri (RSS), 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) ürün ve kabiliyetlerini sergileyecek.
  • Son dönemde geliştirdiği bombaatarlar Türkiye’de güvenlik güçlerinin envanterine giren RSS, 2 ülkeye teslimat yaptı, 3 ülkeyle yürüttüğü görüşmelerde de imza aşamasına gelindi.

ASELSAN tarafından geliştirilen İNSANSIZ KARA ARACI: TUNGA

💢 Stabilize Silah Sistemi
💢 Mastlı Çevre Gözetleme Sistemi
💢 Lojistik Taşıma


İhracat başarısı Türk silah üreticisine hedef büyüttürdü: 75’ten fazla ülkeye yüzde 90 oranla ihracat yapan ATA Silah, 2025’te tamamlanacak yatırımla 150 bin adetlik üretim kapasitesini yaklaşık 2 katına çıkaracak.

  • 1955 yılından bu yana faaliyet gösteren ATA Silah, geliştirdiği özgün ürünlerle başarısını ülke sınırlarının dışına taşıdı.
  • Bu yıl itibarıyla 75’ten fazla ülkede yüzde 90’lık ihracat payına ulaşan firma, 150 bin adetlik üretimini hedef büyüterek daha yukarılara taşımaya hazırlanıyor.
  • ATA Silah, 2025’te tamamlanacak yatırımla 150 bin adetlik üretim kapasitesini yaklaşık 2 katına çıkaracak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üniversite tercihi yapacak gençler için “rehber” hazırladı: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “‘Türkiye Yüzyılı’ hedefine inanan ve ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ ideallerine sahip çıkan gençler olarak, geleceğiniz adına en doğru kararı vereceğinizden şüphem yok.” ifadesini kullandı.

  • Kacır, bu doğrultuda Bakanlık tarafından yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgileri ve tercihlerine ışık tutabilecek verileri hazırladıkları sayfada öğrencilerin kullanımına sunduklarını bildirdi.
  • Kacır, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise “Tercih Rehberi”ne ilişkin detaylara yer verdi.
  • Buna göre, öğrenciler tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerin alan bazlı yetkinlik analizini karşılaştırabiliyor, destek verilen teknoloji tabanlı girişimler, AR-GE personeli ve merkezleri, teknoparklardaki tasarım ve AR-GE personelinin yanı sıra üniversite-sanayi işbirliğinde yetiştirilen doktora öğrencilerine kadar önemli bilgilere ulaşabiliyor.

ASELSAN’ın lazer silahı GÖKBERK vitrine çıkıyor: ASELSAN, radar, elektro-optik algılayıcılar ve radyo frekans karıştırıcılarla desteklenen, en az 5 kW gücünde GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi’ni geliştirdi.

  • Türk savunma sanayisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, güvenlik güçlerine güncel tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik silah sistemlerinin milli imkanlarla kazandırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
  • Bu kapsamda üzerinde durulan çözümlerden biri de lazer silah sistemleri olarak öne çıkıyor. Güvenlik güçlerine bugüne kadar birçok silah sistemi kazandıran ASELSAN, bir süredir lazer silah sistemlerine ilişkin çalışmalar yürütüyor.

Sarsılmaz, Cumhuriyet’in 100. yılı için özel tabanca üretti: Türk savunma sanayinin önde gelen üreticilerinden Sarsılmaz Silah Sanayi, “SAR 556 MT” hafif makineli tüfek, “25 milimetre Kara Topu” ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak ürettiği “SAR 2023” tabancasını kamuoyuna tanıttı.

  • Şirket, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-28 Temmuz’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) öncesinde Düzce’deki fabrikasının kapılarını basın mensuplarına açtı.
  • Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, firmanın yürüttüğü çalışmalara ve projelere ilişkin bilgi verdi. Aliş, firmanın 143 yıllık temele sahip olduğunu belirterek, “Bir ordunun ihtiyacı olan bütün silahları imal diyoruz. Son 20 yılda hükümetin verdiği desteklerle savunma sanayini ayağa kaldırmasıyla büyük gelişim sağladık.” dedi.

ASELSAN düşman füzesini kör edecek: ASELSAN, omuzdan atılan (MANPAD) füzelerin arayıcı başlıklarını lazerle kör ederek etkisiz hale getirecek.

  • ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF 2023), haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçiler ile paylaşacak.
  • Şirketin, bir süredir Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürüttüğü YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi (DIRCM) ilk kez IDEF 2023’te sergilenecek.

Milli elektrikli motorlar askeri araçları yürütmeye hazır: FEMSAN’ın geliştirdiği Milli Elektrikli Tahrik Sistemi ve ürün ailesi, 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda ilk kez sergilenecek. Ürün ailesinin en yeni üyesi, askeri paletli zırhlı araçlar için geliştirildi.

  • Askeri ve ticari elektrikli araçlar için FEMSAN tarafından milli olarak geliştirilen elektrik motoru ve motor sürücü çözümleri, Türkiye’nin en önemli savunma sanayisi etkinliğinde vitrine çıkacak.
  • Elektromobilite kavramı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güncelliğini koruyor.
  • Fosil yakıtlı araçların çevreye yaydığı zararlı gaz değerlerinin azaltılması, yakın gelecekte fosil yakıtların birçoğunun tükenme eşiğine geleceği beklentisi nedeniyle enerjide verimlilik ve emisyon standartlarının yükseltilmesi ile elektrikli araçların yaygınlaşması konusu gündemden düşmüyor. Pek çok firma bu yeni alanda kendine yer bulmak için çalışmalar yürütüyor.

Kritik üs bölgelerinin koruyucusu SERHAT Radarı’nın yetenekleri arttı: Seyyar Havan Tespit Radarı, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yetenekler kazanarak SERHAT-DUAL konfigürasyonuna yükseliyor.

  • Kritik üs bölgelerini havan tehdidine karşı koruyan Seyyar Havan Tespit Radarı (SERHAT), yeni yetenekler kazanarak SERHAT-DUAL konfigürasyonuna yükseltildi.
  • ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşacak.