SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

EKSPERTİZ Eksperler(uzmanlar) tarafından yapılan inceleme; araştırma; bilirkişi raporu, keşif ve muayene.


🚀🛰 Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul olarak 239 firmamızla 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) yerimizi aldık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Kapanış Töreni’ne katılarak, konuşma yaptı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) Kapanış Töreni’ndeki konuşmasında, açılış törenine video mesaj ile katıldığını fuarın kapanışında özellikle bulunmayı arzu ettiğini anlattı.

  • Fuarın hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Başkanlığını yoğun bir hazırlık sürecinden sonra fuarı başarıyla düzenledikleri için tebrik etti.
  • Erdoğan, fuara katılan firmalarla fuardaki etkinliklere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, kamu özel sektör arasındaki yakın işbirliğinin önemini burada bir kez daha gördüklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın 81 farklı ülkesiyle birlikte NATO, Afrika Birliği ve Amerikan İş Konseyi’nden katılım oldu. Aynı şekilde fuara 189 heyeti temsilen 741 heyet üyesi iştirak etti. Fuarımızda 689’u yerli 762’si yabancı olmak üzere bin 461 firma yer aldı. Yüzde 15’i yabancı olmak üzere 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan IDEF’23, sektöre damgasını vurmayı yine başardı.” diye konuştu.


MKE Genel Müdürü İlhami Keleş: UÇA, oyun değiştirici bir mühimmat: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş, Uçaktan Atılabilir Güdümlü Dip Mayın UÇA Projesi’nin dünyada bir ilk olduğunu ve oyun değiştirici bir ürün olduğunu bildirdi.

  • MKE, Koç ve TÜBİTAK SAGE tarafından başlatılan Uçaktan Atılabilir Güdümlü Dip Mayın UÇA Projesi IDEF’23’te tanıtılıyor. İhlas Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan Keleş, dip mayını konusunda uzaktan taarruzi mayınlamayla ilgili dünyada bir ilk olduğunu belirtti.
  • UÇA’nın havada uçarken radar tarafından algılanamayacağını ifade eden Keleş, “Bu ürün oyun değiştirici. Çok challenge (meydan okuma) bir ürün. Şöyle ki, bu ürün uzaktan daha doğrusu akıllı dip mayını konusunda uzaktan taarruzi mayınlamayla ilgili dünyada bir ilk.

MKE tarafından geliştirilen UÇAKTAN ATILABİLİR GÜDÜMLÜ AKILLI DİP MAYINI: UÇA

💢 Radar ve sonarlara yakalanmıyor
💢 Uzaktan taarruzi mayınlama yapabilecek
💢 Dünya literatüründe ilk uzun menzilli akıllı dip mayını



Yerli kamikaze dronlar hidrojen itkiyle fırlatılmaya başlandı: Hidrojen beslemeli itki sistemine sahip akıllı savunma sistemiyle başarılı kamikaze dron atışları gerçekleştirildi.

  • Gürbağ Savunma Teknoloji, Hydro-GIDS Akıllı Savunma Sistemi’nin geldiği aşamayı 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) sergiledi.
  • Gürbağ Savunma Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu Çoban, radar, elektro-optik, haberleşme ve hidrojen fırlatma sistemlerinde katettikleri mesafenin ardından ortaya Hydro-GIDS’in çıktığını söyledi.

Gürbağ tarafından geliştirilen Hidrojen Destekli Akıllı Savunma Sistemi: Multi-Mission GIDS

💢 Max hedef takip hızı: 240 km/sa
💢 Min. Menzil : < 100 m
💢 Hidrojen İtki Sistemi


Sarsılmaz, yeni ürünlerini IDEF’23’te sergiledi: Fuarda yeni ürünlerini sergileyen Sarsılmaz’ın, “savunma sanayisine odaklanan bir teknoloji markası” olma vizyonuyla çizdiği yeni yol haritasının en önemli kilometre taşlarından olan ve son bir yılda yenilenen otonom silah sistemi SARBOT’un da tanıtımı gerçekleştirildi.

  • Çeşitli yüklerle birçok farklı kullanım alanı bulması öngörülen, ilave yetenekler kazandırmak için geliştirme çalışmaları sürdürülen ve ilk kez geçen yıl SAHA Expo Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda kamuoyuyla buluşan SARBOT, fuarda görücüye çıktı.
  • IDEF’23 kapsamında Sarsılmaz standında düzenlenen toplantıda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, 143 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin savunma sanayisinde ilkleri başaran ve hep ilkleri gerçekleştiren Sarsılmaz’ın, bu fuarda da Türkiye’nin savunma sanayisindeki yeniliklerini sergilediğini söyledi.

ASELSAN rüzgarın gücünü arkasına alacak: ASELSAN, yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalar kapsamında Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip rüzgar türbinlerini göreve hazırlıyor.

  • ASELSAN, yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalar kapsamında Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip rüzgar türbinlerini göreve hazırlıyor.
  • ASELSAN’ın askeri alanda elde ettiği 45 yıllık tecrübe ve bilgi birikimini kullanarak geliştirdiği generatör, güç dönüştürücü, kontrol sistemi yazılımları ve SCADA sistemi, üretilecek rüzgar türbinlerinde kullanacak.


Türkiye’nin akıllı deniz dip mayını seri üretime hazır
:
Türkiye’nin ilk yerli ve milli akıllı deniz dip mayını MALAMAN seri üretime hazır hale getirildi.

  • KoçSavunma, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) ve TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) işbirliğiyle geliştirilen MALAMAN, 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23) KoçSavunma ve Milli Savunma Bakanlığı standında sergilendi.
  • KoçSavunma Yönetici Direktörü Mehmet Hakan Öktem, IDEF’te sergilenen en önemli Türk savunma sanayisi ürünlerinden ikisinde KoçSavunma imzası bulunduğunu söyledi.
  • Deniz dip mayını MALAMAN’ın ismini bir mayın filosu subayının soyadından aldığına dile getiren Öktem, 2011 yılında başlayan AR-GE ve ürün geliştirme projesinin artık son aşamasına geldiğini bildirdi.

HAVELSAN, Milli Muharip Uçağın gömülü eğitim sistemlerini geliştirecek: KAAN Milli Muharip Uçağın (MMU) uçtan uca tüm eğitim sistemlerinin ana sorumlusu HAVELSAN oldu.

  • MMU gömülü eğitim sistemlerini geliştirmek amacıyla, TUSAŞ ile HAVELSAN arasında “HAVELSAN ile KAAN Eğitim Sistemleri Sözleşmesi” imzalandı.16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF’23) 3. günü gerçekleştirilen sözleşme ile KAAN MMU‘nun uçtan uca tüm eğitim sistemlerinin ana sorumluluğunu HAVELSAN aldı.
  • Geliştirilecek Gömülü Eğitim Sistemi sayesinde, KAAN MMU pilotları, uçarken de eğitim alabilecek.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Dünyada Live, Virtual, and Constructive denilen bu konsepte göre, sahip olduğumuz tecrübe ve kabiliyetlerle KAAN MMU’nun eğitim sistemlerini uçtan uca geliştirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadesini kullandı.


İnsansız hava aracı BAHA ilk ihracat başarısına ulaştı: HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu, “Bugün ilk ihracatımızı yaptık da diyebiliriz. Bir Afrika ülkesine BAHA’yı ihraç ettik diyebiliriz, yakın zamanda araçlarımızı oraya gönderiyor olacağız.” dedi.

  • HAVELSAN, “dijital birlik” konsepti ve bunu oluşturan insansız hava, kara ve deniz araçlarına ilişkin gelişmeleri 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) sergiledi.
  • Kısa zaman önce yurt dışında birkaç fuara katıldıklarını ve ürünlerini anlattıklarını dile getiren Ataoğlu, “Özellikle Afrika bölgesinde ciddi görüştüğümüz ülkeler vardı. IDEF öncesinde de bu ülkeleri davet ettik. Burada belli test faaliyetleri yaptık onların isterlerine göre. Bugün ilk ihracatımızı yaptık da diyebiliriz. Bir Afrika ülkesine BAHA’yı ihraç ettik diyebiliriz, yakın zamanda araçlarımızı oraya gönderiyor olacağız.” dedi.

HAVELSAN tarafından geliştirilen İnsansız Kara Aracı: BARKAN

💢 Robotik Kol
💢 Azami Hız: 12 km/saat
💢 3B Haritalama


Milli İHA’lar MİLSAR radarı ile izleyecek: Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından üretilen insansız hava araçları için MİLSAR radarı temin edilecek.

  • TUSAŞ, 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) kapsamında METEKSAN Savunma ile İHA Programları MİLSAR SAR/MTI Radar Sistemi ve Otomatik Kalkış / İniş Sistemi Tedariği Sözleşmesi imzaladı.

IDEF’23’te MİLGEM 6-7-8 gemileri için sözleşmeler imzalandı: MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateynlerin 6, 7 ve 8’inci gemilerinin dizel jeneratör setlerinin tedariki ve klaslama hizmetleri için sözleşme imzalandı.

  • Söz konusu anlaşmalar, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF’23) 3. gününde yapıldı.
  • Bu kapsamda, MİLGEM 6-7-8 Gemileri Dizel Jeneratör Setleri Tedariki Sözleşmesi İmza Töreni, TAIS OG ve STM İş Ortaklığı Ticari İşletmesi ile Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri AŞ arasında gerçekleştirildi.

Kargo İHA Türkiye’deki ilk yükünü güvenlik güçleri için taşıyacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve 25 kilogram taşıma kapasitesine sahip ZCOM insansız hava aracı (İHA), ülkedeki ilk görevine gün sayıyor.

  • İHA’lar üreten teknoloji şirketi Zyrone Dynamics, 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarında (IDEF 2023) farklı görevler için geliştirilen araçlarını yurt içi ve dışından katılımcılara tanıttı.
  • Zyrone Dynamics kurucu ortağı Murat Kanber, ZCOM’un maksimum 25 kilograma kadar faydalı yükleri 15 kilometrelik görev yarı çapı içerisinde götürüp, yükünü boşalttıktan sonra geri dönebilen bir ürün olduğunu söyledi.

Askerin tüfeği uzaktan komutalı silaha dönüşecek: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ekipmanla askerlerin görev esnasında yanlarında taşıdıkları silahlar, mobil uzaktan komutalı silah sistemine dönüşecek.

  • TRIYOSYS markasıyla, başta savunma sanayisi olmak üzere, ticari sistemler için özgün ürünler tasarlayan ve üreten PROMEC, 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) güvenlik güçlerinin yüksek riskli bölgelerde güvenli şekilde görev yapması amacıyla geliştirilen PROMAVZER ürünüyle dikkati çekti.
  • PROMEC Genel Müdürü Yusuf Eldoğa, PROMAVZER’in hafif, seri, mobil, uzaktan komutalı silah sistemi olarak geliştirildiğini söyledi.

Roketsan, yeni ürünlerinin katkısıyla ihracatını 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor: Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, “Fuarda ürünlerimize uluslararası ilgi çok yüksek. Yeni sözleşmeler var ve şu anda bunların ön görüşmelerini yapıyoruz.” dedi.

  • Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23) ürünlerine uluslararası ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, “Çok kısa zamanda bunları ihracat başarısı olarak göreceğiz. Yıl sonunda 500 milyon dolarların üzerinde bir ihracat seviyesine ulaşmayı temenni ediyoruz.” dedi.
  • Fuarda yerini alan Roketsan, ilk kez sergilediği UMTAS GM, MAM-L IIR, MAM-T IIR, SİPER, İHA-230, Mobil Hava Savunma Sistemi ve KMC-U ürünleriyle Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23’te yerini aldı.

Hava savunmada ASELSAN imzası: ASELSAN tarafından geliştirilen GÜRZ Hibrit Hava Savunma Sistemi, GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, GÖKDEMİR Füze Fırlatma Sistemi ve GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi, Türkiye’nin hava savunmasına güç katacak.

  • 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) kapsamında “ASELSAN Hava Savunma Ürünleri Lansman Töreni” düzenlendi.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, burada yaptığı konuşmada, fuarda birçok uluslararası delegasyonla bir araya geldiklerini, dost ve müttefik ülkelerin savunma sanayisindeki gelişimden duydukları mutluluğu paylaştıklarını söyledi.
  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da hava ve füze savunma alanında sahip oldukları bilgi birikimi ve tecrübeyi yeni milli sistemler geliştirerek gösterdiklerini bildirdi.


Milli Muharip Uçak KAAN’ın 2028’de Türk motoruyla uçması planlanıyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN’ı 2028’de Türk motoruyla uçurmayı planladıklarını belirterek, “Bunun için çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

  • Dünyanın en büyük savunma sanayisi buluşmalarından olan ve bu alanda önemli bir tanıtım, pazarlama ve iş birliği platformu haline gelen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) devam ediyor.
  • Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ organizatörlüğünde gerçekleştirilen fuar, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.

Türkiye’nin İHA’larından PARS hedefi bulacak, DELİ vuracak: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen PARS Gözcü İnsansız Hava Aracı (İHA), havada uzun kalış süresi, menzili, sessizliği ve hassas görüntüleme yetenekleriyle muharebe sahasında fark yaratmaya hazırlanıyor.

  • Titra Teknoloji, PARS Gözcü İHA’nın tanıtımını 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda yaptı.

Bulut altında uçabilen, uzun süre havada kalabilen, gece-gündüz görüntü alabilen, güvenilir ve sağlam bir ürün ortaya çıkarmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Türkiye’de bulut altında uçup, uzun süre havada kalabilen, etkin, güvenilir çözüm maalesef çok fazla yok. Bu anlamdaki açığı kapatmak için böyle bir proje başlattık. Projede son 3 aydır testler devam ediyor ve ciddi bir olgunluğa gelmiş durumda. Birkaç testimiz kaldı. Önümüzdeki günlerde, bu yıl içinde tamamen testleri bitecek diye düşünüyorum. PARS, 4 saatten fazla havada kalabiliyor, 60 kilometre civarında menzile sahip, içinde gece-gündüz görüntü alabilen özel bir kamerası var.

TİTRA tarafından geliştirilen GÖZCÜ İNSANSIZ HAVA ARACI: PARS

💢 4 saat havada kalış süresi
💢 Otonom iniş
💢 Sessiz uçuş