SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Hava Trafik Kontrol Sistemleri: İnsansız Hava Araçları dahil, tüm hava savunma platformlarını kapsayacak şekilde hava sahası yönetimi.


SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Haluk BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Prof.Dr. Haluk GÖRGÜN’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

  • Görüşmede; ülkemizin savunma, havacılık ve uzay sektörlerindeki ihtiyaçları ve SAHA İstanbul’un katkıları değerlendirildi.


SAHA MBA EĞİTİM PROGRAMI
: Eğitim, 4 temada birbirini tamamlayan modüllerden oluşan bütüncül bir yaklaşımla tek bir paket halinde sunulmaktadır. Eğitim programına kabul edilen katılımcılar, yoğun bir eğitim sürecini kapsayan ve toplam 12 ay süren odaklı bir eğitim programını tamamlarlar.

🔗 12 ay süren odaklı bir eğitim programına başvurmak için tıklayınız.


“BAYKAR, ASELSAN ve ROKETSAN’a Servo Motor Üretiyorlar”: 58 yıldır elektrikli motorlar üreten WAT Motor, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 bin metrekare kapalı alanda binden fazla çalışanıyla savunma sanayi projelerine devam ediyor.

  • 2018 yılında ASELSAN’ın uzaktan komutalı silah sistemlerine servo motor üreticisi olarak başladıkları savunma sanayi alanında üretimlerini günden güne yaygınlaştırdılar. Bununla beraber ROKETSAN’ın uzaktan komutalı silah sistemleri ve hava savunma sistemlerine servo motorlar ve eğleyiciler üretiyorlar. WAT Motor Savunma Sistemleri Yöneticisi Onur Koçalı, BAYKAR ile başlattıkları, yakın zamanda seri üretime geçecek olan projenin müjdesini de videomuzda verdi.
  • İzlemek için tıklayınız.

SAHA EXPO SAHA EXPO dördüncü defa, 22-26 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy, İstanbul’da, 90.000 m2 alanda düzenlenecektir.

  • Türkiye’nin yükselen savunma ve havacılık üretim potansiyelini ve bağımsız üretim gücünü sergilemek için uluslararası bir platform olarak hizmet veren fuarımızda; savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinin stratejik öneme sahip birçok yüksek teknolojili ürünü sunulmakta ve bunların bazıları ilk kez sergilenmektedir.


Türk Savunma Sanayii İhracat Rekorunu Kırdı: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türk Savunma ve Havacılık Sanayi tarafından 2023 Temmuz ayı içinde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını 3 Ağustos 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaştı.

  • Temmuz 2023 ihracat verilerine göre Türk Savunma ve Havacılık Sanayi 2023 yılının Temmuz ayında yaklaşık 657.534 Milyon Dolar tutarında ihracata imza attı.
  • Türk Savunma ve Havacılık Sanayi tarafından geçtiğimiz Haziran ayında yapılan 334.018 Milyon Dolar tutarındaki ihracat göz önünde bulundurulduğunda Temmuz ayı ihracatında önceki aya göre yaklaşık %98 oranında artış yaşandı.


Baykar: Bayraktar TB2 İHA’lar Yeşil Vatan’ı tehlikelere karşı gökyüzünden izlemektedir: Baykar, Bayraktar TB2 İHA’ların meteorolojik şartlar ve hava trafiğinin uygun olması durumunda günde en az 10 saat, 5 adet İHA’nın ise toplamda günde en az 50 saat uçuş yaparak Yeşil Vatan’ı tehlikelere karşı gökyüzünden izlediğini bildirdi.

  • Baykar’dan son günlerde medyada yer alan bazı iddialarla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Baykar ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) arasında yapılan sözleşmeyle birlikte Bayraktar TB2 İHA’ların şu anda Manisa/Akhisar, Muğla/Milas, Kütahya/Zafer, Antalya/Gazipaşa ve Edirne/Keşan olmak üzere 5 noktada konuşlu olarak hizmet verdikleri belirtildi.

Bu 5 noktada konuşlu bulunan 5 adet Bayraktar TB2 İHA’ya ek olarak Baykar tarafından konuşlandırılan yedek 4 adet Bayraktar TB2 İHA ile beraber toplam 9 adet Bayraktar TB2 İHA’nın, OGM’nin yangınla mücadele faaliyetlerinde görev yaptığı bilgisi verildi.


CW Enerji, Türk savunma sanayisine güneşten güç katacak: Güneş enerjisi sistemleri sektörünün önde gelen firmalarından CW Enerji, uzun süredir yürüttüğü AR-GE çalışmaları sonucu savunma sanayisine yönelik güneş enerjisi çözümleri geliştirdi.

  • Yerli ve milli savunmaya destek olmak amacıyla bugüne kadar geliştirdiği ürünleri “CW Defence” çatısı altında toplayan CW Enerji, ürünlerini IDEF’23’te uluslararası alanda görücüye çıkardı.

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2 bin çalışanla faaliyet gösterdiklerini belirterek, güneş enerjisi çözümlerine yönelik geliştirdikleri ürünlerin askeri alanda kullanılması için bir süredir AR-GE çalışmaları yürüttüklerini söyledi.



Orman yangınlarında kesintisiz iletişimi Aksungur İHA sağlıyor: Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından mobil baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA, haberleşmede sıkıntı yaşanan orman bölgelerinde, teşkilata, yangın sırasında kesintisiz iletişim imkanı veriyor.

  • İlk olarak muhtemel yangınlara karşı önlem amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor. Diğer aşamada mevcut teknolojik altyapı, yangın sürecinde belirleme, sevk ve idare ile alevlerin kontrolünde kullanılıyor. Son aşamada ise veri toplama, analiz süreci, bilgi depolama ve veriler üzerinden tekrar çalışma yapmaya yönelik daha çok yazılım temelli teknolojilere başvuruluyor.
  • İHA Baz İstasyonu Projesi kapsamında mobil baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA, haberleşmede sıkıntı yaşanan orman bölgelerinde, teşkilata, yangın sırasında kesintisiz iletişim olanağı sağlıyor.


Gözcü İHA TOGAN’dan ilk ihracat başarısı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen gözcü insansız hava aracı (İHA) TOGAN ilk ihracat başarısına imza attı. STM, döner kanatlı vurucu İHA KARGU’yu 3 kıtada 10’a yakın ülkeye ihraç etti. Şirket bu başarıya gözcü İHA TOGAN’ı ekledi. TOGAN’ın ilk ihracatı Afrika’da bir ülkeye yapıldı.

  • STM’nin taktik mini İHA ailesinin gözcü üyesi olan TOGAN, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahadaki ihtiyaçları doğrultusunda şirketin öz kaynaklarıyla geliştirildi. TOGAN ilk kez 2017 yılındaki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) tanıtılmıştı.
  • Tek bir TOGAN platformu, 10 kilometre menzilde 45 dakika görev yapabiliyor.


ASELSAN ve Roketsan arasında 11,9 milyon dolarlık sözleşme imzalandı: ASELSAN ve Roketsan arasında elektro-optik sistemi tedariki ile ilgili toplam bedeli 11 milyon 900 bin dolar tutarında bir sözleşme imzalandı.

  • ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada, ASELSAN ve Roketsan arasında elektro-optik sistemi tedariki ile ilgili toplam bedeli 11 milyon 900 bin dolar tutarında bir sözleşme imzalandığı bildirildi.
  • ASELSAN’ın bir Asya ve bir Avrupa ülkesinin son kullanımına yönelik atış kontrol sistemlerini kapsayan toplam bedeli 10 milyon 714 bin 910 dolar tutarında iki ayrı yurt dışı satış sözleşmesi imzalandığı da bildirildi.


ASELSAN tarafından geliştirilen GÖZETLEME VE HEDEFLEME SİSTEMİ: ASELFLIR 500

💢 Sıcaklık Çalışma: -40°C ile +52°C arası
💢 Depolama: -55°C ile +70°C arası
💢 Lazer Nokta Takibi



Pakistan MİLGEM Projesi’nin son gemisi PNS TARIQ suyla buluştu: Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü ve son gemisi PNS TARIQ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in katıldığı törenle Karaçi Tersanesi’nde denize indirildi.

  • Yılmaz, Pakistan Başbakanı Şerif, Pakistanlı bazı bakanlar ve diğer yetkililerle Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi PNS TARIQ’ın Karaçi Tersanesi’ndeki denize indirilme törenine katıldı.
  • Törendeki konuşmasına, Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, koalisyon hükümeti ortaklarından İslam Uleması Cemiyeti Partisinin kongresini hedef alan 30 Temmuz’daki terör saldırısını kınayarak başlayan Yılmaz, uluslararası barış, güven ve istikrarı hedef alan terörün her türlüsünün karşısında olduklarını söyledi.


Mini İHA’lar her koşulda tam performansla uçacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde gerçekleştirilen entegrasyonla mini insansız hava araçları (İHA), zorlu koşullarda performans kaybı olmadan görev yapacak. Mini İHA üreticisi Zyrone Dynamics ve ileri malzeme teknolojileri üreticisi Ahlatcı Holding bünyesindeki Nanografi, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23) ürün ve kabiliyetlerini sergiledi.

  • 2 firma, mini İHA’ların görev süresine olumlu katkı sağlayacak işbirliğine imza attı.
  • Nanografi tarafından havacılık standartlarına uygun olarak geliştirilen batarya ısıtıcısı, Zyrone Dynamics tarafından hava araçlarına başarıyla entegre edildi. Bu sayede mini İHA’lar yüksek irtifalarda, düşük sıcaklıklarda performans kaybı olmadan görev yapabilecek.


Harran Üniversitesi ve HAVELSAN işbirliğinde siber güvenlik uzmanı yetiştirilecek: Harran Üniversitesi (HRÜ), HAVELSAN ve Şanlıurfa Teknokent arasında yapılan işbirliğiyle, üniversite öğrencilerine yönelik “Siber Operasyonları İzleme Uzmanlık Eğitim Programı” eğitimi verilecek.

  • Eğitim yaklaşık 3 ay sürecek: Siber Operasyonları İzleme Uzmanlık Eğitim Programı”na elektrik-elektronik, inşaat, harita, endüstri mühendislikleri, matematik, iktisat, işletme, ekonometri, kamu yönetimi bölümlerinden mezun veya söz konusu bölümlerin 3. veya 4. sınıflarında okuyanlar başvuru yapabilecek.
  • HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, HAVELSAN ile hayata geçirdikleri programın hem Şanlıurfa için hem de öğrenciler için çok değerli olduğunu söyledi.

İstanbul’da gerçekleştirilen 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na HAVELSAN’ın davetlisi olarak Şanlıurfa Teknokent’in katıldığını ve buradaki çalışmaların çok kıymetli olduğunu gördüklerini aktaran Rektör Güllüoğlu, bu çalışmalara destek vermek istediklerini ilettiklerini ifade etti.



Yerli motorlu ilk zırhlı araçlar teslimata hazırlanıyor: BMC, yıl sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yerli motorlu zırhlı araç teslimatına başlayacak. Türk savunma sanayisinin kara aracı üreticilerinden BMC, geliştirdiği ve ürettiği platformları, araçlara ilişkin güncel gelişmeleri 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’23) sergiledi.

  • BMC Savunma Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınhan, VURAN’ın 2019’dan beri TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının hizmetinde olduğunu söyledi.
  • Mehmet Altınhan, yerli motorlu VURAN teslimatının ne zaman başlayacağına ilişkin soruya, “İlk etapta 2019’da VURAN aracını ithal motorla ürettik. Yüzlerce araç envanterde hizmetini görmekte. Sözleşme gereği son parti teslimatlarının yerli motorla olması gerekiyordu. Bu şekilde bu faaliyetleri yürütüyoruz. Bu yıl sonunda ciddi oranda yerli motorlu araç teslimatını gerçekleştireceğiz.” yanıtını verdi.


NASA, yanlış komut göndererek bağlantıyı kaybettiği “Voyager 2” uzay aracından sinyal aldı: ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği “Voyager 2” uzay aracından günler sonra sinyal aldıklarını duyurdu.

  • NASA’nın Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, yaptığı yazılı açıklamada, NASA’nın dünya genelindeki dev radyo antenleri topluluğu olan “Deep Space Network (Derin Uzay Ağı)” üzerinden Voyager 2’nin halen “hayatta” olduğuna dair sinyaller aldıklarını belirtti.