SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük | Notam

Havacıları uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek bazı önemli durumlardan haberdar etmek için yayımlanan bildiri. İngilizce “notice to air missions” (havacılara bildiri) kavramının kısaltmasıdır.

SAHA İstanbul bünyesinde; Orman Yangınları, Deprem ve Diğer Afetlerde Savunma Sanayiinin sahip olduğu teknolojilerin kullanılması ve yeni teknoloji/ürünler geliştirilmesi amacıyla teşkil edilen SAHA ODAK Komitesinin toplantısı firmalarımızın ve ilgili kamu kurum/kuruluşlarının katılımıyla Ankara Teknopark’ta gerçekleştirildi.

Elektrik Elektronik Komitesi Ağustos Ayı Toplantımız BEGA Savunma ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

STM’den Deniz Kuvvetleri Komutanlığı platformlarına ATMACA dokunuşu: SAHA MBA eğitimlerinde konuşma yapan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, sunumunda ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA gemisavar füzenin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın belirlediği 11 platforma entegre edileceği bilgisine yer verdi.

  • 23 Kasım 2022’de imzalanan sözleşme kapsamında entegrasyon faaliyetleri devam ediyor ve çalışmaların 2027’de tamamlanması planlanıyor.

Savunma sanayisinde dünyada ilk 100’e giren Türk şirketi sayısı 4’e yükseldi: ASELSAN 47’ncilik ile listenin en üstünde yer alırken, bu şirketi TUSAŞ ve ROKETSAN izledi. Listeye ilk kez dahil olan ASFAT, 100’üncü sırada bulunuyor.

  • Geçen yıl listenin 49’uncu sırasında bulunan ASELSAN, bu yıl 47’nciliğe yükseldi ve Türk şirketleri arasında zirvedeki yerini korudu.
  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67’nci sıradayken, bu listeye 58’inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi. ROKETSAN da 2022’de 86’ncı sırada iken 2023’te 80’inci sıraya ulaştı.
  • Listenin detaylarına bakıldığında ilk 10 şirketin 6’sının ABD, 3’ünün Çin ve 1’inin Birleşik Krallık firması olduğu görüldü. Listenin ilk 3 sırasında ise ABD şirketleri bulunuyor.

Bayraktar AKINCI TİHA savunmada yeni ihracatlara kapı açtı: Baykar, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ihracatı ve işbirliği sözleşmesi imzaladı. Bu imza, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olarak kayıtlara geçti.

  • Bayraktar AKINCI sözleşmesi ile Türk savunma sanayisi şirketleri için Suudi Arabistan’a birçok ihracat için kapı açılmış oldu.
  • Alınan bilgiye göre, bu sözleşmenin devamında, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Riyad’da İHA İmalatı Yerlileştirme Anlaşması İmza Töreni düzenlendi. Törende, Baykar, ASELSAN ve Roketsan, Suudi Arabistan’daki şirketlerle yeni anlaşmalar yaptı.

Haluk Bayraktar “ABD ve Çin gibi çok güçlü rakipleri geride bırakarak Suudi Arabistan’daki projeyi imzaladık“: BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Suudi Arabistan ile gerçekleştirilen AKINCI TİHA iş birliği anlaşması hakkında Breaking Defense’e detaylı açıklamalarda bulundu.

  • Breaking Defense ile e-posta yoluyla görüşen Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da bu değerlendirmeye katılıyor.
  • Akıncı insansız hava araçlarını Suudilere satma anlaşmasıyla “Baykar’ın bir buzkıran gibi ilerlediğini ve bu anlaşmanın Suudi Arabistan ile daha fazla ticaret için Türk iş dünyasına yol açtığını” kaydediyor.
  • Baykar, 6 Ağustos’ta Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri (SAMI) ve Suudi Ulusal Mekanik Sistemler Şirketi (NCMS) ile yerelleştirme anlaşmaları imzaladı.

Bunun bir parçası olarak, Türk firmaları Roketsan ve Aselsan da Akıncı’ya mühimmat ve optik sensör sağlamak için Suudi Arabistan ile bağımsız anlaşmalar imzaladı. İş birliği yaptığımız ortaklarımız ASELSAN ve ROKETSAN da teknolojik kabiliyetlerine dayanarak NCMS ile anlaşmalar yaptı. Bu anlaşmalar sayesinde Türk savunma ve havacılık sanayinde alt sistem üreten yüzlerce firma, bu alandaki yeni iş birlikleri ile ihracat portföylerini genişletecek.


ROKETSAN tarafından geliştirilen Ağır Sınıf Torpido: AKYA

💢 Hedefler: Denizaltılar, Su Üstü Gemileri
💢 Tapa: Yaklaşma Sensörü
💢 Menzil: +50 km


ASELSAN Genel Müdürü Akyol, şirketin “Defense News Top 100” listesindeki yükselişini değerlendirdi: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında 47’nci sırada yer alarak çıtamızı her geçen gün yükseltmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2023 yılı “Defense News Top 100” listesinde 47’nci sıraya yükselmesine ilişkin, “Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında 47’nci sırada yer alarak çıtamızı her geçen gün yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Listedeki yerimiz, Türk savunma sanayisinin kat ettiği mesafeyi global arenada taçlandırdığımızın kanıtıdır.” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-18.png

Yerli uzaktan kumandalı mayın imha cihazı yabancı ülkelerin radarına girdi: Balıkesir Teknokent’te büyük oranda yerli imkanlarla geliştirilen uzaktan kumandalı deniz mayını imha cihazına, Karadeniz’de haziran ayında yapılan uluslararası tatbikatta kullanılmasının ardından yurt dışından talep gelmeye başladı.

  • Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Balıkesir Teknokent) büyük oranda yerli imkanlarla geliştirilen uzaktan kumandalı deniz mayını imha cihazına, Karadeniz’de haziran ayında yapılan uluslararası tatbikatta kullanılmasının ardından yurt dışından talep gelmeye başladı.
  • Normal şartlarda patlayıcı yerleştirilen cisme bir kablo döşenerek imha süreci yapılırken, yüzde 90 yerlilik oranıyla geliştirilen Uzaktan Komutalı Test ve Patlatma Cihazı (USAS) ile mayın uzaktan kumandayla kriptolu sinyal gönderilerek imha ediliyor.

Gözcü İHA TOGAN’ın ilk ihracat yolculuğu tamamlandı: STM tarafından geliştirilen Gözcü İHA TOGAN’ın ilk ihracat başarıyla tamamlandı. TOGAN, Nijerya’da güvenlik birimlerinin kullanımına sunuldu.

  • Otonom insansız hava aracı alanında önemi bir yetkinliğe ulaşan STM, TOGAN Otonom Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi’nin ilk ihracatını gerçekleştirdi. İmzalanan sözleşme kapsamında TOGAN, Nijerya güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.

Türkiye’nin ilk kadın amirali Gökçen Fırat’ın yeni görevi belli oldu: Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla tuğamiral rütbesine terfi ettirilerek Türk Deniz Kuvvetleri tarihinin ilk kadın amirali olan Gökçen Fırat’ın görev yeri Resmi Gazete’de yayımlandı. 

  • Fırat, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Savunma Planlama ve Proje Yönetimi Başkanı görevine atandı.

Türk zırhlı araçları Avrupa pazarında ilerliyor: Dünyanın farklı coğrafyalarında araçları başarıyla görev yapan Nurol Makina, bir süre önce Avrupa’ya attığı adıma yenilerini ekliyor.

  • Macaristan’a 2021 yılında yaptığı teslimatla Avrupa’ya ilk ihracatını gerçekleştirilen Nurol Makina, daha sonra Avrupa’daki çeşitli savunma sanayisi etkinlikleri ve fuarlarına katıldı.
  • Romanya, Slovakya ve Polonya’da ürün ve kabiliyetlerini tanıtan şirket, dünyanın önde gelen kara aracı ve ekipman üreticilerinin iştirakiyle İngiltere’de düzenlenen DVD2022 Fuarı’nda araç kategorisinde Türkiye’den ilk kez Ejder Yalçın 4×4’le yer aldı.
  • İngiltere Savunma Tedarikinden Sorumlu Devlet Bakanı James Cartlidge, fuarda İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Jill Morris ve beraberindeki üst düzey heyetle Nurol Makina firmasını ziyaret etti.

ASELSAN ile SSB arasında imzalanan sözleşmede değişiklik yapıldı: ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında kent güvenliğine yönelik mevcut projeye ilişkin sözleşme değişikliği imzalandı.

  • Söz konusu sözleşme değişikliği ile ASELSAN’a toplam 929 milyon 268 bin 100 lira ve 75 milyon 864 bin 350 dolarlık ilave “Kent Güvenlik Yönetim Sistemi” siparişi verildi. Sözleşmeye ilişkin açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlandı.
  • “İşbu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatların 2026 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.”

Çad’ın ANKA ve HÜRKUŞ’ları resmen teslim edildi: TUSAŞ, geçtiğimiz günlerde 3 adet HÜRKUŞ ve 2 adet ANKA SİHA’yı Çad Hava Kuvvetlerine teslim ettiğini teyit etmişti. Tören, N’Djamena’daki Adji Kosseï askeri üssünde gerçekleşti.

  • Tören, Çad Ordusunun üst düzey yetkilileri ve yöneticileri, Maliye ve Bütçe Bakanı ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in de aralarında bulunduğu güçlü bir Türk heyetinin katılımıyla gerçekleşti.
  • Ekipmanı teslim alan Silahlı Kuvvetler Bakanı memnuniyetini gizlemedi.

“Bu uçak ve insansız hava araçlarının alınmasıyla Çad Hava Kuvvetleri tarihinde çok önemli bir adım atıyor” dedi.


Türkiye’nin Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni Türksat 6A ile taçlanacak: Türkiye’nin 29 yıl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, gelecek yıl fırlatılması hedeflenen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile zirveye taşınacak.

  • Türksat AŞ tarafından işletilen yapay bir iletişim uydusu niteliğindeki Türksat 1B’nin üretim ve testleri Fransız Alcatel Alenia Space Industries firması tarafından yapılmıştı.
  • Türkiye’nin uzaya başarıyla gönderilen ilk haberleşme uydusu unvanını taşıyan Türksat 1B, 11 Ağustos 1994’te Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndan Ariane 4 roketiyle fırlatıldı ve 42 derece doğu yörüngesine yerleştirildi.