SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕SAHA Sözlük

Kıvrık Kanat: Genellikle sabit kanatlı uçaklarda uçağın verimliliğini arttırmak için kullanılan bir kanat ucu tasarım modelidir.


Devasa Gemilerden, Özel Balık Çiftliklerine Kadar Birçok Projeye Tasarım Hizmeti Sunuyorlar: Yüksek katma değerli özel gemiler için tasarımlar geliştirirken mühendislik çözümleri de sunan bir gemi tasarım ofisi olan Artı Mühendislik’te projeler genellikle platform tasarımları oluyor. Birçok feribot, kimyasal tanker, yüzer enerji santrali, yolcu gemileri ve genel kargo gemilerinin A’dan Z’ye tüm tasarımlarını gerçekleştiriyorlar.

Artı Mühendislik kurucu ortağı ve İstanbul Denizcilik Teknolojileri Kümelenmesi Başkanı Gökhan Ulusoy: 200 ton motorin akaryakıt gemisinin alt yüklenicisi olduk. Çalıştığımız askeri akaryakıt gemisi projesinin ise hidrostatik, hidrodinamik, mukavemet sistem tasarımları dahil olmak üzere A’dan Z’ye tüm tasarımlarını yapıyoruz. 3 boyutlu tasarımlarını yaparak imalat resimlerini oluşturmaktayız. Bizim yaptığımız bilgiler ışığında tersane imal etmektedir.

👉 İzlemek için tıklayınız.

İHA’ları uçurup ihracat başarısı yakaladı: İnsansız hava araçlarının yüksek hassasiyetle kontrolüne imkan sağlayan Mobil Yer Kontrol İstasyonu, Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç edildi.

  • Mentor Bilişim, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde insansız hava aracı ve alt sistemlerinin AR-GE ve üretim süreçlerini gerçekleştiriyor.
  • Firmanın insansız platform üreticileriyle yaptığı iş birliktelikleriyle geliştirip kullanıma sunduğu “GCS MENTOR”, Çift Ekranlı Mobil Yer Kontrol İstasyonu olarak insansız hava, kara ve deniz araçlarının esnek ve stabil kontrolünü sağlayan bir çözüm oluşturuyor.

Sınırın sıfır noktasındaki birlikler düzensiz göçle mücadelede ileri teknolojiden yararlanıyor: Elektro optik kulelerin inşa edildiği, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen gözetleme sistemlerinin kurulduğu sınır hattı, bölgede güvenlik önlemi alan güvenlik güçlerince gece gündüz gözetim altında tutuluyor.

  • Türkiye-İran sınır hattında görev yapan güvenlik güçleri, elektro-optik kuleler, termal kameralar, ACAR Kara Radar Sistemleri’nin kurulduğu, modüler beton duvarların inşa edildiği ve hendeklerin kazıldığı hudut hattını gece gündüz gözetleyerek düzensiz göçle mücadele ediyor.
  • Düzensiz göçmenlerin sınırdan yasa dışı geçişlerini önlemenin yanı sıra kaçakçılık faaliyetlerini ve teröristlerin sızmasını engellemek amacıyla Türkiye-İran sınırında güvenlik önlemleri üst düzeyde tutuluyor.

Mermi “altın” gibi izlenebilecek: İlk kez altın üzerine uygulanan “grafen nokta” teknolojisi, mermilerin de izlenmesini kolaylaştıracak.

  • “Grafen nokta”, gözle görülmeyen ve UV ışık altında parlayan özel bir nano materyale karşılık geliyor. İlk kez “altın” üzerine uygulanan “grafen nokta”, mermi gibi mühimmatlara, plastikten metale, elektronikten araç yedek parçalarına, kozmetikten medikale kadar sınırsız uygulama alanına sahip bulunuyor.
  • “Grafen nokta”, fişek üzerine üretici firmanın istediği şekil ve ebatlarda kolaylıkla uygulanabiliyor. Yüksek mukavemeti sayesinde ürünün üzerinden çıkarılamayan “grafen nokta”, ürünün her bir alıcı tarafından yalnızca bir UV cihazı ile kolayca tespit edilebilmesini sağlıyor. Bu sayede, ürünün iddia edilen firma tarafından üretilip üretilmediği saniyeler içinde kolay ve pratik bir şekilde anlaşılıyor.

Uluslararası dört ödül birden TEI’ye verildi: Eskişehir merkezli, dünyanın önde gelen havacılık motor parçası imalatçısı ve tasarımcısı TEI, dünyanın en prestijli ödül platformlarından biri olan Brandon Hall Group Excellence Awards HCM’den dört büyük ödül kazandı.

  • Üç altın, 1 bronz ödül alarak başarısını taçlandırdı. “TEI Akademi” kapsamında gerçekleştirdiği uygulamalar ve yürütülen süreçler ile platformdan altın ödül kazanan TEI, “Yetenek Kazanımında En İyi İlerleme” ve “Performans Yönetimi Sisteminde En İyi İlerleme” kategorilerinde 2 “Altın Ödül”ün sahibi oldu. TEI ayrıca,
  • “Ödüllendirme ve Takdir” programında “Bronz Ödül”e layık görüldü.

Havada Türk birliği: Havada Türk birliği için önemli bir adım atıldı. Türkiye’de tüm hava trafik kontrol hizmetlerini veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı Azeraeronavigation (AZANS) arasında bölgesel Hava Seyrüsefer Emniyeti İş Birliği Platformu “SOCEA” oluşturuldu.

  • İstanbul Havalimanı Terminalinde bugün imzalanan protokol törenine DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, AZANS Hava Trafik Departmanı Direktörü Farhan Guliyev ilgililer ve basın mensupları katıldı.

Yapılan imza töreninde konuşan Keskin, şunları söyledi:

Bugün burada tek millet, iki devlet şiarıyla her koşulda birbirine destek olan iki büyük devletin iki büyük kuruluşu olarak çok önemli bir iş birliğini başlatmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük havacılık projelerini hayata geçirerek Türk havacılığını dünyanın zirvesine taşıyan DHMİ olarak, Azerbaycan’ın başarıdan başarıya koşan müstesna kuruluşu AZANS ile ortak stratejik hedeflere omuz omuza, el ele yürümekten gurur duyuyoruz.


ALPİN ilk kullanıcısı Türk Kara Kuvvetleri: Titra tarafından geliştirilen ALPİN İnsansız Helikopteri’nin ilk kullanıcısı Türk Kara Kuvvetleri oldu.

  • Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yapılan projede iki kişilik kit helikopterden geliştirilen sistem, Kara Kuvvetleri tarafından yük taşımada kullanılacak. Envantere giren hava aracı için özel bir arma tasarlandı.

CANiK İngiltere’de M3 ve yeni kulesi sergileyecek: Ülkemizin önde gelen savunma şirketlerinden CANiK, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenecek Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katılıyor. 

  • Geçen yıl dünyadaki üç orta kalibre top üreticisinden biri olan köklü İngiliz şirketi AEI Systems’ı satın alan CANiK, 12-15 Eylül 2023 tarihleri arasında CANiK M3 ve UNIROBOTICS’in akıllı sistemleri ilk defa yurt dışında sergileyecek.
  • CANiK tarafından üretilen dünyanın en düşük dağılıma sahip ve en dayanıklı 12.7X 99 mm NATO ağır makineli tüfek ailesi de fuarda yerini alacak. 

Ukrayna’nın ikinci MİLGEM ADA Sınıfı Korveti’nin omurgası kızağa konuldu: Türkiye ile Ukrayna arasında MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretimi için yapılan anlaşma kapsamında Ukrayna’ya ihraç edilen ikinci korvetin omurgası kızağa konuldu.

  • Türkiye’de gerçekleştirilen törene Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Andrii Tarasov ve Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Volodymyr Gavrylov başkanlığındaki heyetten üst düzey yetkililer katıldı.
  • Aralık 2020’de Türkiye ile Ukrayna arasında 4 adet MİLGEM ADA sınıfı korvet için sözleşme imzalanmış olup sözleşme kapsamında inşa edilen ilk korvet “Hetman İvan Mazepa” Ekim 2022’de denize indirildi.
  • Ukrayna’nın ikinci MİLGEM ADA Sınıfı korvetinin isminin Hetman Pavlo Skoropadskyi olması bekleniyor.

Erin Motor tarafından geliştirilen BAYKUŞ

💢 Dahili Map Sensörü
💢 Yerli EKÜ yazılımı ve haritalama
💢 Marş Motoru/Alternatör


ASELSAN, istikrarlı büyümeye devam ediyor: ASELSAN’ın 2023 yılı ilk yarı finansal sonuçları açıklandı. İlk altı aylık dönemde kârını %42 artıran ASELSAN’ın altı aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre %67 büyüyerek 18.1 milyar TL’ye ulaştı.

  • Şirketin brüt kârı, geçen yılın ilk yarısına göre %68 seviyesinde artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla %62 artış göstererek 4.4 milyar TL’ye yükseldi.
  • FAVÖK marjı %24 olarak gerçekleşti. ASELSAN’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde %42 oranında artarak 5.4 milyar TL seviyesine ulaştı. Şirketin öz kaynaklarının aktife oranı %51 olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin en büyük fişek fabrikası açılış için gün sayıyor: Mite Defence tarafından Sungurlu Organize Sanayi Bölgesine Türkiye’nin en büyük fişek fabrikası açılışa hazır.

  • Yılda 360 milyon fişek üretimi ve Türkiye’nin en büyük poligonuyla güçleniyor. Sungurlu Fişek Fabrikası, Türkiye’nin savunma sanayii alanında önemli bir yatırım olarak dikkat çekiyor.
  • Çorum’un Sungurlu ilçesine kurulan fabrikanın, 404 dönüm ve 30 bin metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyüğü olduğuna dikkat çeken Doğan, dünya fişek pazarında yetkin bir firma olarak yılda 360 milyon adet 5,5645 mm, 7,6239 mm, 919 mm fişeği, en yüksek teknoloji ve kaliteyle üreteceklerini belirtti.

Mite Defence Sungurlu Fişek Fabrikası Genel Müdürü Fatih Doğan İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye Savunma Sanayi’nin Anadolu’dan Dünyaya yükselen gücü Mite Defence, sahip olduğu altyapı, teknik donanım ve ARGE gücüyle üretmeye, ülkesiyle birlikte büyümeye devam ediyor” dedi.