SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

TEKNOFEST2023 🚀

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin millî teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali.


2 Mühendis Arkadaş TUSAŞ’a Alüminyum Alaşımları Geliştiriyorlar: 2016 yılında 2 mühendis arkadaşın Ar-Ge ve mühendislik ile alüminyum alaşımlarının geliştirilmesi üzerine kurduğu TRI Metalurji, Son 4 yıldır savunma sanayinin talep ettiği özel, nitelikli alaşımların hem dizaynı ve geliştirilmesi hem de bunların üretime entegre edilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Savunma sanayiinde en çok kullanılan yüksek mekanik özelliklere sahip 2000 serisi ve 7000 serisi alüminyum alaşımları geliştiriyorlar. Alüminyum alaşımlarının esas kullanım alanının havacılık sektörü ve savunma sanayi olduğunu söyleyen TRI Metalurji Kurucu Ortağı Dr. Emrah Fahri Özdoğru, “İniş takımları, gövde veya kanat uygulamaları gibi mekanik özelliklere ihtiyaç olduğu yerlerde bu alaşımları kullanmaktayız. Savunma sanayi kısmında ise, silahlı ekipmanlardaki bazı komponentlerde ya da bazı roketlerin üzerindeki küçük kanatçıklarda ve gövde uygulamalarında bu alaşımlar kullanılmaktadır. En çok çalıştığımız firma Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) grubudur. Bu firmalarla yüksek mekanik özelliklere sahip 2000 serisi ve 7000 serisi alüminyum alaşımların geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız bulunmaktadır” diyor.

🔗İzlemek için tıklayınız.

T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST, Etimesgut Havaalanı’nda teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST Ankara’da Saha İstanbul olarak yer aldık. SAHA İstanbul standında bulunan uçuş simülasyonu deneyimini ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TEKNOFEST alanındaki stantları ziyaret etti: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST’e 2. gününde de muazzam bir ilgili olduğunu belirterek, katılımın 7’den 70’e olmasının gurur verici olduğunu bildirdi.

  • Bakan Kacır, etkinliğin ikinci gününde TEKNOFEST alanındaki stantları gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TEKNOFEST’i 6’ncı yılında ilk defa Ankara’ya getirme fırsatı bulduklarını belirten Kacır, şunları kaydetti:”Bugün de muazzam bir ilgi var. Bizi gururlandıran 7’den 70’e bir katılımın olması. TEKNOFEST gençler için çok şey ifade ediyor ama 60’lı, 70’li, 80’li yaşlarında olup kendini hala genç hissedenler için de çok şey ifade ediyor. Çünkü özellikle o yaş grubu Türkiye’nin tarihini iyi biliyor. Akamete uğratılmış milli teknoloji serüvenimizi gençlerden daha iyi biliyor. Dolayısıyla onlar için bugün geldiğimiz noktada tam bağımsızlık yolculuğunda işte bu meydanda sergilenen, gökyüzüyle buluşan yüksek teknoloji ürünlerini geliştirebilen bir ülke olunması ayrı bir anlam taşıyor.”

ASELSAN ile SSB arasında 465 milyon lira ve 25 milyon dolarlık sözleşme imzalandı: ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında elektronik harp sistemleri ile ilgili 465 milyon liralık ve 25 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

  • ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, SSB ile elektronik harp sistemlerini kapsayan, toplam bedeli 465 milyon TL ve 25 milyon dolar olan bir sözleşme imzalandığı belirtildi.
  • Açıklamada, söz konusu sözleşme kapsamındaki teslimatların 2028 yılı içerisinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Milli İHA’ları “sınıfının en iyi motorları” uçuruyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen “sınıfının en iyisi” motorlar, milli insansız hava araçlarının (İHA) gücüne güç katıyor.

  • TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), AA’nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu ve Ankara’nın ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te hava araçları için geliştirdiği motor çözümlerini tanıttı.
  • TUSAŞ Motor Sanayi AŞ Genel Müdürü Mahmut Akşit, pistonlu dizel motor çözümlerini “PD” serisi altında topladıklarını belirterek, İHA motorunun ithalatında yaşanan zorluklar dolayısıyla “acele” koduyla geliştirdikleri ilk motor olan PD155’ten TUSAŞ’a 9 teslimat yaptıklarını söyledi.

Milli uçak motorunun ilk dönen parçaları ortaya çıktı: Türkiye’nin en güçlü milli havacılık motor ailesi TEI-TF6000/TEI-TF10000’in üretilen ilk dönen parçaları TEKNOFEST Ankara’da sergilendi.

  • Türkiye‘nin en güçlü milli havacılık motor ailesi TEI-TF6000/TEI-TF10000’in üretilen ilk dönen parçaları TEKNOFEST Ankara‘da vitrine çıktı.
  • TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), AA’nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu ve Ankara’nın ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te hava araçları için geliştirdiği motor çözümlerini tanıttı.

TCG Anadolu’nun “Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi” atışları başarıyla tamamlandı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisince, “Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi” atışlarının başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

  • MSB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz tarafından Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi atışları başarıyla gerçekleştirildi.” ifadesi kullanıldı.
  • Paylaşımdaki videoda, atışlara ilişkin görüntülere de yer verildi.

Siper Ürün-2 sisteminin ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi: SSB Başkanı Haluk Görgün, SSB tarafından Türkiye’nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan proje kapsamında SİPER Ürün-2 Sisteminin ilk atışlı testinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii’den yapılan açıklamaya göre, Başkanlık tarafından Türkiye’nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Aselsan AŞ, Roketsan AŞ ve TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı tarafından yürütülen SİPER Projesi kapsamında, SİPER Ürün- 2 Sisteminin ilk atışlı test faaliyeti başarılı şekilde gerçekleştirildi.


Türk savunma sanayisi 2 yeni İHA’yı göreve hazırlıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava araçlarına (İHA), sınıflarında iddialı 2 yeni sistem ekleniyor.

  • İnsansız sistemler alanında çözümler üreten Türk savunma sanayisi şirketleri, güncel gelişmeler ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda yurt içi ve dışında talep görebilecek çözümler üzerinde çalışıyor. ESEN Sistem de bu doğrultuda geliştirdiği 2 yeni araçla uçuş testleri yürütüyor.

ESEN Genel Müdürü Cem Uğur, 11 yılı geride bırakan mühendislik şirketinin kuruluşundan bu yana Türk mühendisleriyle aviyonik sistemler, geniş alan gözetleme sistemleri, sinyal istihbaratı, uçak modifikasyon ve entegrasyonu alanlarında çözümler ürettiğini söyledi.


Türk savunma sanayisi yeni ihracat rekorlarına hazırlanıyor: Yılın ilk yarısını ihracat rekoruyla kapatan Türk savunma sanayisi, 2023’ün geri kalanında da yeni rekorlara hazırlanıyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Türk savunma sanayisinin öncü şirketlerinin genel müdürleri, Anadolu Ajansının 8. kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Etimesgut Havaalanı’nda devam eden TEKNOFEST Ankara’da, açıklamalarda bulundu.

Görgün, bu yıl 3 büyük ilde TEKNOFEST düzenleme kararı aldıklarını anımsatarak, İstanbul ve Ankara’yı İzmir’in izleyeceğini söyledi.

Ankara’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda başlayan TEKNOFEST’in hem açık hem kapalı alan etkinliklerinin inanılmaz bir ilgiyle takip edildiğini vurgulayan Görgün, TEKNOFEST yarışmalarına katılımın da geçmiş yıllara göre çok büyük bir artış gösterdiğini bildirdi. Görgün, yarışmalara başvuran takım sayısının yaklaşık 350 bin, yarışmacı sayısının 1 milyona ulaştığını kaydetti.


ASELSAN’ın “gözü” TEKNOFEST’in üzerinde: ASELSAN, yerli ve milli olarak geliştirdiği güvenlik kameraları, ilgili yazılım sistemleri ve x-ray cihazı dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in elektronik ortamda gözleyerek, vatandaşların güvenliğine katkı sağlıyor.

  • Savunma sanayisindeki ileri teknoloji bilgi birikimini sivil alanlara da kullanıma açıyor. ASELSAN, geliştirdiği ve festivalde sergilediği son teknoloji ürünlerin yanı sıra ürettiği güvenlik ve sağlık çözümleriyle de TEKNOFEST’e destek veriyor.
  • TEKNOFEST alanının tamamı ASELSAN’ın özgün mühendislik ürünü milli güvenlik kamera sistemleriyle izleniyor.
  • Kameralar güvenlik merkezinde yine ASELSAN tarafından geliştirilen güvenlik yazılım sistemiyle değerlendiriliyor. Toplamda 40 kamerayla alınan görüntüler, TEKNOFEST Koordinasyon Ofisi’ne aktarılıyor. Böylece kameralarla alanın güvenliği an be an izleme merkezinden takip ediliyor.

Cumhuriyetin 100. yılı için özel üretilen “yerli tabanca” TEKNOFEST’te sergileniyor: Savunma sanayisinin önde gelen üreticilerinden Sarsılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak ürettiği SAR 2023’ü TEKNOFEST’te ziyaretçilerin beğenisine sundu.

  • Anadolu Ajansının (AA) 8. kez global iletişim ortağı olduğu Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, Etimesgut Havaalanı’nda teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı.
  • Festivalde yeni ürünlerini sergileyen Sarsılmaz firması, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel ürettiği SAR 2023’ü de stantlarında sergiledi.
  • Ziyaretçiler sadece 2023 adet üretilen tabancaya yoğun ilgi gösterdi.

Türksat, yazılım tabanlı uyduları yakın markaja aldı: Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, dünyada uydu teknolojilerinin hızlı bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek, “Yazılım tabanlı uydular tercih edilir hale geldi. Yeni uydu tedarik sürecine gireceksek bu tür uyduları önceleyeceğiz.” dedi.

  • Ertok, AA’nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
  • Şirket olarak TEKNOFEST’in başından beri paydaşı olduklarını anlatan Ertok, Ankara’da stantlarını farklılaştırdıklarını ve “Türksat Çocuk Kulübü’nü” kurduklarını söyledi.
  • TEKNOFEST’in teknolojiyi gençlere ve çocuklara göstermenin yeri olduğunu dile getiren Ertok, söz konusu kulüple çocukları hedeflediklerini belirtti.