SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Azami Kalkış Ağırlığı: Hava aracının uçuşa elverişlilik sertifikasında, uçuş el kitabında veya diğer resmî kayıtlarda belirtilen kalkışa elverişli azami ağırlığıdır.



BAYKAR, TUSAŞ ve BMC’nin Malzeme Kalitesini Onlar Ölçüyor: 2016 yılında kurulan Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarı, özellikle yurtdışında testleri yapılan çelik ve metal malzemelerin sağlamlık testlerinin yurtiçinde yapılması için kurulan bir laboratuvar… “Özel sektör olarak TUSAŞ’ın tek onaylı kurumuyuz. Aynı zamanda BAYKAR ile de çok yakın çalışıyoruz. BMC’nin yaptığı projelerdeki malzemelerin testlerini ve ürün onaylarını da biz yapıyoruz” diyen Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarı Genel Müdürü İbrahim Tozlu, “Testlerimizin içerisindeki en nitelikli test yorulma testidir. Yorulma testi o malzemenin bulunduğu yerde ne kadar dayanacağını ve nasıl yedekleneceğini ya da yerine nasıl malzeme koyulması gerektiğini bize söyleyen ve malzemenin ömrünü belirleyen testtir. Gelecekte hayata geçirmeyi düşündüğümüz test ise çok yüksek sıcaklıklarda kullanılan malzemelerin ömrünü belirleyen testler olacak. Bununla ilgili altyapı çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

👉 İzlemek için tıklayınız.


SAHA İstanbul bir ilki daha başardı: SAHA İstanbul, Avrupa’daki kümelenmeleri yönetim yetkinliği ve sektörel fayda alanında değerlendiren ESCA Değerlendirme & Analiz Kuruluşu tarafından “GÜMÜŞ” etiket ile ödüllendirildi.

SAHA İstanbul böylelikle 400’den fazla kümelenme arasında “Savunma & Havacılık” sektöründe bu etiket ile ödüllendirilen Dünya’daki 4’üncü, Türkiye’deki ise “ilk ve tek” kümelenme oldu.


💢 SAHA İstanbul ailesine milli teknoloji bilinciyle hareket eden 14 yeni firma daha katıldı.

🤝 Aramıza katılan yeni firmalarımızı tebrik ediyoruz.



Türkiye’nin ilk millî turbofan motorunda parça teslimatı: Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, prototip imalat çalışmalarını sürdürdüğü TEI-TF6000 Turbofan Motoru için Sabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SU IMC) Kordsa tarafından üretilen, ülkemizde ilk kez tasarlanıp geliştirilen ve kompozit malzemeden imal edilen fan iç mahfaza parçasını (Fan Duct Inner Case) teslim aldı.

  • TEI-TF6000 Turbofan Motoru’nda kullanılacak olan fan iç mahfaza sistemi, kompozit malzeme kullanımı sayesinde hafif bir motor tasarımına imkân tanıyor. Kompozit malzemenin sağladığı yüksek mukavemet avantajı ile TEI, millî turbofan motorunda rekabetçi bir çözüm sunacak.

🙌 SAHA EXPO’da imzalanan bir işbirliği anlaşması daha milli kritik bir ürüne dönüştü.

Türkiye’nin ilk millî turbofan motorunda parça teslimatı gerçekleşti.

🔺 Kuru itki: 6.000 lbf
🔺 Kompresör: 6 stage axial
🔺 Fan: 2 stage axial



Türkiye ve Mozambik savunma sanayisinde işbirliği yapacak: Türkiye ve Mozambik arasında Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 3-9 Eylül tarihleri arasında bir dizi görüşme gerçekleştirmek üzere Türkiye’de bulunan Mozambik heyeti, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığını (SSB) ziyaret etti.

  • Heyetler arası görüşmenin ardından SSB Başkanı Haluk Görgün ve Mozambik Savunma Bakanı Cristovao Artur Chume, Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması imzaladı.
  • Anlaşma, iki ülke arasında savunma sanayisinde gerçekleştirilecek karşılıklı işbirliği faaliyetlerinin esaslarını kapsıyor.

ATAK helikopteri milli silahına kavuşuyor: Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkin şekilde kullandığı ATAK helikopteri, milli olarak geliştirilen 20 milimetre burun topuyla daha da güçlenecek.

  • Türkiye’nin önde gelen silah üreticilerinden SARSILMAZ, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Etimesgut Havaalanı’nda devam eden TEKNOFEST Ankara’da birçok ürün ve çözümünü tanıttı.
  • Festivalde, SARSILMAZ-Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ortaklığı ile kurulan TRMEKATRONİK tarafından geliştirilen ve ATAK helikopterinde kullanılacak 20 milimetre topun mock-up’ı sergilendi.
  • SARSILMAZ Genel Müdür Yardımcısı ve TRMEKATRONİK Yönetim Kurulu Üyesi Öner Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ATAK helikopterinin burun topunu üretmek için haziran 2018’de TUSAŞ’la eşit ortaklıkla TRMEKATRONİK’i kurduklarını söyledi.

Savaş uçaklarının keskin gözü ASELPOD’da yeni teslimat: Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “En keskin milli teknolojik gözümüz ASELPOD, gelişmeye devam ediyor. Dünyanın en ileri teknolojileri, dünyanın en iyi savaş pilotlarının emrinde Hava Kuvvetlerimizin gücüne güç katıyor.” ifadesini kullandı.

  • Savaş uçaklarına hassas görüntüleme yeteneği kazandıran ASELPOD Hedefleme Podu Geliştirme ve Entegrasyon Projesi kapsamında yeni teslimat yapıldı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkanlık tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve ASELSAN tarafından yürütülen proje kapsamında 14. seri üretim saha kabul testleri tamamlanarak, teslimatı başarı ile gerçekleştirildi.

HÜRKUŞ yeni milli silahıyla buluşuyor: Hafif taarruz ve silahlı keşif uçağı HÜRKUŞ-C, yeni milli silahına kavuşmak için gün sayıyor.

  • Festivalde, SARSILMAZ-Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ortaklığı ile kurulan TRMEKATRONİK tarafından geliştirilen ve HÜRKUŞ-C uçaklarına entegre edilecek 12,7 milimetre ağır makineli tüfek de sergilendi.

SARSILMAZ Genel Müdür Yardımcısı ve TRMEKATRONİK Yönetim Kurulu Üyesi Öner Özyılmaz, HÜRKUŞ’un C versiyonunun silahlandırılması projesinde TUSAŞ’ın kanat altına bir pod ihtiyacı tanımladığını söyledi.


ROKETSAN tarafından geliştirilen KARAOK

💢 Kullanım Modları: At-Unut
💢 Harp Başlığı Tipi: Zırh Delici Tandem
💢 Vuruş Modu: Doğrudan Vuruş/ Üstten Vuruş



KARAOK füzesinin ilk ihracatı Malezya’ya gerçekleştiriliyor: Roketsan tarafından geliştirilen tanksavar füzesi KARAOK’un ilk yurtdışı ihracatı Malezya’ya gerçekleştirilecek. Malaysian Defence’in haberine göre, geçtiğimi nisan ayında açılan ihalenin Roketsan tarafından kazanıldı. Malezya, 18 adet atım sistemi ve 108 adet de füze alacak.

  • Son yıllarda Türkiye ve Malezya arasında artan savunma iş birliği konusuna mühimmat da eklendi. 18 Nisan’da Malezya Kara Kuvvetleri’nin tanksavar füze ihalesine katılan Roketsan, rakiplerini geride bırakarak ihaleyi kazandı.
  • Roketsan Malezya Ordusu’na 18 adet Roketsan KARAOK ATGW-MR sistemi, her fırlatıcı için altı toplamda 108 füze ile birlikte gelecek.

HÜRJET, Türk Yıldızları ile tarihi uçuşa imza attı: Hafif taarruz, eğitim, devriye görevlerinin yanı sıra akrobatik gösteri uçağı olarak da kullanılabilecek HÜRJET, ilk kez Türk Yıldızları ile uçuş gerçekleştirdi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Jet Eğitim Uçağı HÜRJET’in Türk Yıldızları ile yaptığı tarihi uçuşa ilişkin, X sosyal medya platformundan açıklama yaptı.
  • Görgün, “Yüksel HÜRJET, sen yüksel, bayrak yükselsin. Ülkemizin gökteki milli yıldızı HÜRJET, Türk Yıldızları’nın arasındaki yerini alıyor. Hafif taarruz, eğitim, devriye ve akrobatik gösteri görevleri için gün sayan HÜRJET’imizin semalardaki yolu hep bağımsız ve açık olacak.” ifadesini kullandı.


İHA’ları baz istasyonuna çeviren UYGAR, ticarileşme aşamasına geldi: İnsansız hava araçlarını (İHA) baz istasyonu ile stratejik bir haberleşme aracına dönüştüren UYGAR Haberleşme Podu, ticarileşme aşamasına geldi.

  • ULAK Haberleşme, Anadolu Ajansının 8. kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Etimesgut Havaalanı’nda devam eden TEKNOFEST Ankara’da son dönemde geliştirdiği bir dizi haberleşme çözümünü sergiledi.
  • ULAK Haberleşme Genel Müdürü Zafer Orhan, TEKNOFEST’in Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli kaldıraçlarından biri olduğunu söyledi.

İlk kez Ankara’da yapılması dolayısıyla çok yoğun bir ilgiyle karşılaşıldığını vurgulayan Orhan, “Ülkemizin milli ürünlerinin gerçekleşmesi, tasarlanması, hayata geçirilmesi, uygulanması, bunları insanlarımıza gösterebilme, genç kuşağa ‘Siz de yapabilirsiniz.’ diyebilmenin haklı gururunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.


Türk Savunma Sektörü Polanya’da: Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği (SSI) desteğiyle 10 savunma sanayii firmamız bu yıl otuz birinci kez düzenlenecek olan MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katıldı.

SAHA İstanbul olarak katılarak üye firmalarımızı ziyaret ettik. Uluslararası firmalarla görüşerek Kümelenmemizi anlattık ve SAHA EXPO’ya davet ettik.

  • Polonya Devlet Başkanı himayelerinde yılda bir düzenlenen MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı; 5-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Polonya’nın Kielce kentinde dünyanın çeşitli bölgelerinden ülkelerin savunma sanayii firmaları ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleşti.


STM’den iki Afrika ülkesine TOGAN ihracatı: STM tarafından geliştirilen Otonom Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi TOGAN yeni bir ihracat başarısına imza attı. Şirketin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda TOGAN’ın iki Afrika ülkesine ihraç edildiği bilgisi paylaşıldı.

  • İlk kullanıcısı Türk güvenlik güçleri olmuştu. Teslimat geçen yıl gerçekleştirilmişti. Başarılı kullanım sonrasında TOGAN ihracat başarısı da yakalamış oldu.
  • STM yaptığı açıklamada, “İleri teknolojilerimizle ihracat başarılarına devam ediyoruz! Güvenlik güçlerimizin de envanterinde bulunan, Milli Gözcü İHA sistemimiz TOGAN iki Afrika ülkesine ihraç edildi” denildi.