SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.


Anadolu’yu ebedi Türk yurdu yapan Malazgirt Zaferi’nin 951. yılı ve Büyük Taarruz’un 100. yılı milletimize kutlu olsun.
Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.


SAHA SÖZLÜK: Elektro Optik – Electro‐Optic
Işığın çeşitli özel malzemelerle yayılması ve etkileşimi ile çalışan bileşenleri, cihazları (örneğin lazerler, LED’ler vb.) ve sistemleri içeren elektrik müh., elektronik müh., malzeme bilimi ve malzeme fiziğinin bir dalıdır.

SAHA İstanbul’un yönetici geliştirme programı SAHA MBA 3. dönem mezunlarını veriyor: TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliği ile dünyanın en prestijli MBA programlarına denk içerik ve yöntemlerle düzenlenen Savunma sanayinin liderlik okulu SAHA MBA, 3. dönem eğitimini tamamladı. ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, Türkiye Uzay Ajansı, BAYKAR gibi sektörün başarılı isimleri ve önemli yöneticileri programda eğitim verdi.
Program:
4 ana temada 45 eğitim başlığı, iş yönetimi simülasyonu, profesyonel mentörlük ve vaka modüllerini kapsadı.
Sektör liderleri ve bürokratların tecrübe paylaşım oturumları şeklinde ek dersler verildi.
En iyi yerli ve yabancı akademisyenler, profesyonel eğitmenler ve TÜBİTAK TÜSSİDE’nin uzman kadrosu ile seçkin bir program uygulandı.
2021/2022 döneminde toplamda 350 saatlik ders verildi.
SAHA MBA Programı’nda SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Harvard, Oxford, Stanford, London Business School gibi dünyanın önde gelen okullarının aralarında bulunduğu on beş üniversitenin MBA programlarını inceleyerek hazırladığımız SAHA MBA ile 5 yılda dünyanın 10 MBA’den biri olmayı ve ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkılarımızı geleceğin yöneticileri yetiştirerek sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

SAHA MBA 4. dönem kayıtları başladı: İstanbul ve Ankara’da 30’ar kişilik kontenjan açılacak. Adayların ön kayıtlarının tamamlanmasının ardından özgeçmişler puanlanarak programa uygun adaylar seçilecek.
4’ncü MBA 2022 Eylül’de başlayacak.

Bayraktar TB2 SİHA’dan yeni bir rekor: Türkiye’nin ilk milli ve özgün SİHA’sı Bayraktar TB2, 500 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı.
Bayraktar TB2 SİHA gökyüzünde yarım milyon saati aşarak en uzun süre görev yapan milli hava aracı oldu.
23 ülkeye ihracat:
Türkiye’nin dünyaya ihraç ettiği ilk SİHA platformu olan Bayraktar TB2’ler, aralarında Ukrayna, Katar, Azerbaycan ve Polonya’nın da bulunduğu 23 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı.


Yerli ve milli uçaksavar Canik M2F isimli silah için seri üretim hazırlığı başladı: Türk savunma sanayii firması, dakikada 950 mermi atabilen silah geliştirdi. Yakın zamanda seri üretime geçmesi planlanlanıyor.
Canik M2F isimli silah;
Kara, hava ve deniz taşıtlarında kullanılabilecek. M2F, yurt dışına da satılacak.
Havadaki tehditleri hedef alıyor, dakikada 950 mermi atabiliyor, kesintisiz ateş gücü sağlıyor.
M2F uçaksavarın tasarımı ve üretimi, tamamıyla yerli imkanlarla Samsun’da yapıldı.
Tüm tasarım, AR-GE, üretim işlemleri 4 senede tamamlandı.
M2F’nin yan yana aynı platforma bağlanarak atış gücünün 2 katına çıkarılması için de çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında hava savunmada etkin biçimde kullanılabilecek.


Türkiye’nin en uzun soluklu siber güvenlik yarışması “Capture The Flag-CTF” heyecanı başlıyor:
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ., “Capture The Flag-CTF (Bayrağı Yakala)” etkinliğinin bu yıl 8’ncisini düzenliyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi, 18 Ekim’de gerçekleştirecek etkinlikte, hackerler kıyasıya mücadele edecek.
Online olarak yapılacak ön elemenin ardından ilk 50’ye giren takım İstanbul’da düzenlenecek CTF’te yarışmaya hak kazanacak.


Hibrit roket motorunun uzay testleri yapıldı: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DeltaV Uzay Teknolojileri; AYAP-1’de TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen uzay aracını aya taşıyacak hibrit itki sisteminin testlerinin başarı ile yapıldığını açıklandı.
DeltaV Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen AYAP-1’de, uzay aracını Ay’a taşıyacak sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sistemin üretimi ile kurulumu tamamlanmıştı.


Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar BBC röportajı: Bayraktar İHA’ların üreticisi olan BAYKAR’ın Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve şirketin Genel Müdürü Haluk Bayraktar BBC Ukrayna’ya özel bir röportaj verdi.
BAYKAR’ın İstanbul’daki fabrikasında gerçekleşen röportajda BBC Ukrayna ekibi tesis ve binanın bir Batı üniversitesi kampüsünü andırdığını ifade ediyor.
Haluk Bayraktar:
Bayraktar sistemleri Ukrayna’da 2018’den beri kullanılıyor. Şirketin eğitim uzmanları birçok Ukraynalı askeri personeli Bayraktar TB2 SİHA’yı uçurmak için eğitti.
Savaş başladığında, gıda yardımı, bebek maması veya hijyen malzemeleri olsun, on kamyon insani yardım gönderdik. Ukrayna yakın ilişkilerimizin olduğu bir ülke.
Bizim için öncelik, güçlü ilişkiler kurmak ve her iki tarafın da yararına olacak iş birliğini geliştirmektir.
Selçuk Bayraktar:
Bayraktar TB2 sınıfının en iyisi; dünyada savaşlar sırasında kendini bu kadar iyi kanıtlamış başka bir insansız hava aracı yok. Tabi artık bir de AKINCI TİHA var.

Yonca Onuk tarafından geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı: Sancar
Hız: +40 knot
Seyir Süresi: 40 saat
Deplasman: 9 ton
12.7 mm STAMP-2 Silah Kulesi
Savaş Yönetim Sistemi
SANCAR / #SAHA EXPO’da


Uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER’den yeni bir başarı: SİPER füzesinin test atışı Sinop Test Merkezi’nde ASELSAN-ROKETSAN iş birliğinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, uzun menzilli hava savunma füze sistemi SİPER’in bir aşamayı daha tamamladığını duyurdu.
Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen SİPER, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlamayı hedefliyor.
SİPER’in son atış testinde öne çıkanlar:
95 km menzile ulaşıldı.
8 km irtifada 290 knot hızla uçan hedef İHA imha edildi.
100 km hedefine göz kırpıldı.


ASELSAN’dan 671,5 milyon lira ve 35,3 milyon dolarlık sözleşme: ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, TUSAŞ ile uçak modernizasyonuyla ilgili toplam bedeli 671 milyon 451 bin 904 lira ve 35 milyon 278 bin 330 dolar olan bir sözleşme imzalandığı bildirildi.
Teslimatlar 2022-2025 döneminde gerçekleştirilecek.
FNSS tarafından geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı: ZAHA
Azami Hız: 70 km/s
ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule
Otomatik Yangın Bastırma
Kendini Düzeltme Özelliği
ZAHA / #SAHA EXPO’da

TÜBİTAK SAGE ile Varzene Metal’den yeni nesil alaşıma yönelik iş birliği: TÜBİTAK SAGE ile TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI) iştiraki Varzene Metal arasındaki stratejik niteliğe sahip yeni nesil alaşımları geliştirmeye yönelik protokolün imza töreni, TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde gerçekleşti.
İmza törenine, Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş ve Varzene Metal Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkaya katıldı.

“Milli denizaltı ile yeni tip denizaltılar” MİLDEN Projesi’nde ön tasarım aşamasına geçildi: Türk Deniz Kuvvetlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmiş denizaltılarla güçlendirilmesi amacıyla başlatılan Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi`nde de ana ve yardımcı sistemlerin detaylandırıldığı ön tasarım aşamasına geçildi.
Reis sınıfı 6 denizaltı ile 2025’te yapımına başlanıp 2030’lu yılların başında hizmete alınması planlanan milli denizaltı, Türk donanmasının gücüne güç katacak.


James Webb’den yeni keşif “İlk kez karbondioksit keşfedildi”: James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) erken ve heyecan verici bir sonuç açıklandı. Bir ötegezegenin atmosferinde ilk kesin karbondioksit tespit edildi.
WASP-39b olarak adlandırılan gezegen, 700 ışıkyılı uzaklıktaki Güneş benzeri bir yıldızın çok yakın yörüngesinde bulunan, kabaca Satürn’ün kütlesine sahip bir sıcak gaz devi.

50 yıl sonra yeniden Ay’a yolculuk!: NASA, 10 yıldır üzerinde çalıştığı uzay aracı Artemis’i Pazartesi günü 50 yıl aradan sonra Ay’a göndereceğini açıkladı.
Planlaması on yıldan fazla bir süredir devam eden görev, mürettebatsız gerçekleşecek.