SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Hava Sahası: Uçuş için, içinde özel koşulların geçerli olduğu sınırları, yatay ve dikey limitleri belirlenmiş herhangi bir hava sahasını tanımlamak amacıyla kullanılan genel bir terim.


57 Yıldır Savunma Sanayi, Otomotiv, Havacılık, Demiryolu Sektörlerinde Faaliyet Gösteriyorlar: 1966 yılında kurulan Kanca El Aletleri, otomotiv, savunma sanayi, havacılık, demiryolu gibi sektörlerde faaliyetlerini sürdürüyor. Geniş yelpazedeki el aletleri ürünlerini hem Türkiye’ye hem de yüzde 80’i oranında ihracat olarak yurtdışına verdiklerini söyleyen Kanca El Aletleri Satış Müdürü Ahmet Demir, “Avrupa’da ve özellikle Almanya’da kendi alanımızda pazarın lideri konumundayız. Yeni çalışmalarla Amerika’ya da ihracat yapmaya başladık” diyor.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


Yerli askeri motorda ilk seri üretim görevi başarıyla tamamlandı: Türk savunma sanayisinin güç grubu üreticisi BMC Power, TUNA motoruna yönelik ilk seri üretim görevini başarıyla tamamladı.

  • BMC Power, Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen savunma sanayisi buluşmalarından Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katıldı. BMC Power, fuarda 400 beygir güce sahip TUNA motorunu sergiledi.
  • BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, TUNA motorunun seri üretimine yılbaşında başladıklarını söyledi.

Seri üretimin ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını bildiren Kaval, şöyle konuştu: Tuna motorumuz 97 tane üretildi ve ihtiyaç kapsamında İzmir’de VURAN araçlarına entegre edilmek üzere sevkiyatlarını yaptık. Bu proje ve ilk seri üretim paketi başarıyla tamamlandı. Bu motorun farklı uygulamaları olacak. Bunlardan ilki kapsamında KİRPİ-2 araçlarında TUNA motorumuzu kullanacağız. 


Türk savunma sanayisi, İngiltere’de düzenlenen DSEI 2023 Fuarı’nda gücünü gösterdi: Türk savunma sanayisi, İngiltere’de düzenlenen, alanında dünyanın en önemli etkinliklerinden Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) yaklaşık 30 şirketle katıldı.

  • İngiltere’nin başkenti Londra’daki ExCeL Fuar Merkezi’nde hükümetler, silahlı kuvvetler ve endüstri temsilcilerini bir araya getiren üç gün sürecek fuara dünyanın birçok ülkesinden tedarikçiler katıldı.
  • Dünyanın en büyük uluslararası savunma ve güvenlik teknoloji fuarlarından biri olan ve bu yıl 22’ncisi düzenlenen DSEI 2023’te, savunma ve havacılık sanayisine yönelik en son çözüm ve sistemler sergilendi.
  • Bu yıl “entegre güce ulaşmak” temasıyla düzenlenen etkinlikte, hava, kara, deniz, siber ve elektromanyetik faaliyetler ile uzaydan oluşan operasyonel alanlar arasında entegrasyon uygunluğuna işaret edildi.

Nurol Makine tarafından geliştirilen Hafif Zırhlı Araç: NMS-L 4×4

💢 Tam Bağımsız Süspansiyon Sistemi
💢 Merkezi Lastik Şişirme Sistemi
💢 5 kişiye kadar personel taşıma kapasitesi

Bayraktar AKINCI TİHA 30 bin uçuş saatini tamamladı: Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 30 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı.

  • Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. AKINCI TİHA, 30 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı.
  • Şu ana kadar 8 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir şekilde görev yapmaya devam ediyor.


Türk savunma sanayisinden Ekvador’a ilk büyük satış gerçekleştirildi: Türk savunma sanayisi şirketlerinden Otokar tarafından üretilen 20 adet Cobra II Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso’nun da katıldığı törenle askeri yetkililere teslim edildi.

  • Lasso, X sosyal medya hesabından Cobra II araçlarının tören fotoğraflarını paylaşarak, “Göreve başladığımdan bu yana 3 alanı donatmaya söz verdim. Bu 28 aylık çalışma dönemimde önemli ilerlemeler katettik. Bugün 20 adet Türk yapımı Cobra II aracını silahlı kuvvetlere teslim ettiğim için mutluyum. Ekim ayının sonunda 15 Ural tipi taktik araç daha gelecek.” ifadesini kullandı.

BAYKAR’ın AKINCI ve TB2 ihraç ettiği ülke sayısı açıklandı: Şirket şu ana kadar 31 ülkeye Bayraktar TB2 SİHA, 8 ülkeye ise AKINCI TİHA ihraç etti. Hem AKINCI hem de Bayraktar TB2 ihraç edilen toplam ülke sayısı ise 32 olarak açıklandı. Özetle şirketin ihracat gerçekleştirdiği 7 ülke, hem Bayraktar TB2 SİHA’yı hem de AKINCI TİHA’yı tedarik etti. 1 ülke ise yalnızca AKINCI TİHA tedariki için sözleşme imzaladı.

  • Açık kaynak verilerine göre; Pakistan ve Azerbaycan, hem AKINCI TİHA hem de Bayraktar TB2 kullanıcıları olarak biliniyor. Suudi Arabistan ise 3.1 milyar dolarlık bir anlaşma ile AKINCI TİHA’yı envanterine katmaya hazırlanıyor.

Dünyadaki çatışmalar Türk koruma çözümlerine talebi artırdı: Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan çatışmalar Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen personel ve platform koruma çözümlerine talebi ciddi oranda artırdı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde ileri teknik seramik ve zırh sistemleri üretimi gerçekleştiren Nurol Teknoloji, kendi geliştirdiği proseslerle ürettiği bor karbür seramikler sayesinde Türkiye’nin adını dünyada yüksek kapasitede üretim yapan az sayıda ülke arasına yazdırdı.
  • Gelişmiş ve modern makine ekipmanlarıyla Gölbaşı fabrikasında balistik seramik üretimi sürdürülürken, Kahramankazan fabrikasında bu yılın başında kapsamlı bir modernizasyon ve yeni yatırım süreci yürütüldü. Bu kapsamda fabrika katma değersiz işlerden arındırıldı, tüm üretim akışı ve faaliyeti planlandı, yeni nesil personel koruma ve göğüs plakası üretim hattı devreye alındı.

Türk silah üreticisi İngiliz ordusu görevine hazırlanıyor: CANiK, yakın zamanda bünyesine kattığı 30 milimetre silah sistemi ile İngiltere ordusu için görev üstlenmeye hazırlanıyor.

  • Türk savunma sanayisinin önde gelen hafif ve orta kalibre silah üreticilerinden CANiK, Londra’da düzenlenen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katıldı.
  • Dünyadaki 3 orta kalibre top üreticisinden biri olan köklü İngiliz şirketi AEI Systems’ı satın alan CANiK ve Samsun Yurt Savunma şirketler grubunun diğer üyeleri, tabancalardan uçaksavarlara, orta kalibre toplardan uzaktan komutalı silah kulelerine kadar birçok ürün sergiledi.
  • CANiK’in 30 milimetre silah sistemi ve kulesi, DSEI 2023 fuarında HIPPO Multipower firmasının insansız tekerlekli taşıyıcı aracı üzerinde sergilendi.


Yerli dron kalkanının ilk görev yeri Suudi Arabistan oldu: ASER Teknoloji tarafından dron tehditlerine karşı geliştirilen GHOST Hava Güvenlik Kalkanı için ilk sözleşme Suudi Arabistan’a ihracat için yapıldı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde dron tehditlerini durdurmak üzere geliştirilen GHOST Hava Güvenlik Kalkanı, Suudi Arabistan’a ihraç edilecek.
  • Özellikle radyo frekans (RF) konusunda önemli kabiliyetlere ve deneyime sahip olan ASER Teknoloji, bu birikimi yeni nesil jammer ve anti-dron silahları üretiminde değerlendirdi.
  • Sayısal RF sinyali kullanarak etkin karıştırma/köreltme, yönlendirme yapan çözümler oluşturan şirket, kötü amaçlı kullanıldığında tehdide dönüşen dronlar için karşı tedbir sistemleri üretti.


Türk savunma sanayisinden Avrupa’da gövde gösterisi: Türk savunma sanayisi yaklaşık 30 şirketle Londra’daki Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na katıldı.

  • Türk savunma sanayisi, dünyanın farklı coğrafyalarında yakaladığı ihracat başarılarını Avrupa’ya taşımak için yeni hamleler yapıyor.
  • Dünyanın en önemli savunma sanayisi etkinliklerinden Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı (DSEI 2023), 12-15 Eylül’de Londra’da gerçekleştirildi.
  • “Entegre güce ulaşmak” temasıyla düzenlenecek fuarda, hava, kara, deniz, siber ve elektromanyetik faaliyetler ve uzaydan oluşan operasyonel alanlar arasında entegrasyon uygunluğu vurgulandı.
  • Hükümetler, silahlı kuvvetler ve endüstri temsilcilerini bir araya getirecek etkinliğe, dünyanın birçok ülkesinden tedarikçi katıldı.

Türk savunma şirketleri ihracat kapısını birlikte açıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde son dönemde ihracat başarılarıyla dikkati çeken şirketler, bunlara yenilerini eklemek için işbirliğine gitti.

  • Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen savunma sanayisi buluşmalarından Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda (DSEI 2023) Türk savunma sanayisinin alanında önde gelen firmaları, yurt dışını hedefleyen önemli bir işbirliğine imza attı.
  • Nurol Makina Genel Müdür Yardımcısı Anıl Karel, DSEI 2023’ün oldukça yoğun geçtiğini ve fuara IDEF 2023’te lansmanını yaptıkları Hafif Zırhlı Araç NMS-L’yi getirdiklerini söyledi.

Yerli motorlar “mavi vatan” görevine hazırlanıyor: Türk savunma sanayisinde kara araçları için geliştirilen motorların deniz koşullarına uyarlanan versiyonları “mavi vatanda” göreve başlamaya hazırlanıyor.

  • BMC Power, Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen savunma sanayisi buluşmalarından Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katıldı.
  • Şirketin kuruluş misyonunun tedarik edilemeyen güç gruplarını yerli ve milli olarak geliştirmek ve üretmek olduğunu vurgulayan Kaval, burada da başlangıçta kara platformlarının esas alındığını söyledi.

Ama biz yaklaşık 1 yıldır deniz platformlarında da benzer bir ihtiyaç ve sıkıntının olduğunu değerlendirdiğimiz için deniz platformlarına nasıl çözüm üretebiliriz sorusuyla çalıştık. Buradaki çözümlere en kısa yoldan nasıl gidebilirizin üzerinde durduk. Bu kapsamda da mevcut bir motorumuzu ki bu 600 beygirlik AZRA motorumuz oldu. 



Askeri teknolojideki yetenekler sivil alanda ihracata dönüştü: TÜBİTAK BİLGEM, askeri güvenlik projelerinden edinilen tecrübe ve birikimle, kurumsal ihtiyaçları karşılayan Donanımsal Güvenlik Modülü geliştirdi.

  • TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), askeri güvenlik projelerinden edinilen tecrübeyle geliştirdiği güvenlik çözümüyle ihracat başarısı yakaladı.
  • Askeri ihtiyaçlara yönelik yürütülen kriptolojik ürünlerden edinilen tecrübelerle kurumsal ihtiyaçlara yönelik Donanımsal Güvenlik Modülü – Hardware Security Module (HSM) geliştirildi.


Selçuk Bayraktar, 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne 500 yarışmacıyla katılacaklarını açıkladı: TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne TEKNOFEST’te proje üreten 500 yarışmacıyla katılım sağlayacaklarını duyurdu.

  • IAC’nin sosyal medya hesabından Bayraktar’ın kongreyle ilgili duyuru yaptığı video paylaşıldı.

Bayraktar, videoda “Uzayın derinliklerine dalacağımız, bilimsel araştırmaların sunulacağı 74. Uluslararası Uzay Kongresi, 2-6 Ekim’de can Azerbaycan’da düzenlenecek. Biz de TEKNOFEST’te proje üreten 500 yarışmacımızla birlikte orada olacağız. Gökyüzü bütün bilinmezliği ile bizleri araştırmaya sevk ederken aynı göğün altında Bakü’de buluşalım.” ifadelerini kullandı.



Türksat’tan “Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı”na iletişim desteği: Türksat AŞ, bu yıl beşincisi düzenlenen Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı’nın iletişim sponsorluğunu üstlendi.

  • Tüksat’tan yapılan açıklamaya göre, kamu ve özel sektörün buluşma noktası olan Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı, 12 Ekim’de Bilişim Vadisi’nde 750’den fazla üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleşecek.
  • Türksat’ın iletişim desteği vereceği konferansta, bakanlık, sanayi ve ticaret odaları, kamuya bağlı kurum ve kuruluşların bilgi işlem başkanlıkları, teknoloji sağlayıcı ve son kullanıcı firmalar yer alacak.