SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Görüş: Atmosferik şartlara göre tayin olunan ve mesafe birimleriyle ifade edilen, gündüzleri ışıklandırılmamış, geceleri ışıklandırılmış belirli cisimleri görüp teşhis etme kabiliyeti.


🤝 SAHA – EDGE SAVUNMA SANAYİ BULUŞMASI

Savunma sanayii ihracatımızın artırılması ve yeni yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi için önemli bir buluşmaya daha imza atıyoruz.

“SAHA- EDGE Savunma Sanayi Buluşması” SAHA İstanbul üyelerine özel olarak Ankara Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

🗓 11 Ekim Çarşamba 2023


🙌 SAHA MBA Yönetici Geliştirme Programı 5. dönemi başladı: SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MKE Genel Müdürü Sayın İlhami KELEŞ ile TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın katılımlarıyla açılış programı gerçekleştirildi.

  • Sayın KELEŞ ve Sayın MANDAL, programın savunma, havacılık ve uzay sektörlerine sunduğu önemli katkıları vurgulayarak, dünya standartlarında hazırlanan bu programın önemine dikkat çekti.
  • Yönetici, Yönetici Adayı ve firma sahipleri için özel olarak hazırlanmış programa 46 farklı firmadan 72 katılımcı iştirak etti.

Yerli ‘Siber Saldırı Kalkanı’ Projesi ile 4 Ayda 1,5 Milyon Dolar İthalat Önlendi: 2 mühendis kardeş Mustafa Halit Özer ve Özen Özer’in geliştirdikleri yazılım sayesinde savunma sanayi şirketlerinin kullandığı teknolojiler siber saldırılara karşı koruma kalkanı ile korunuyor. Savunma sanayi kurumları; güvenlik duvarları, switchler, sunucular gibi birçok teknolojiyi kullanıyor. Bu sistem veya uygulamaların çalışması sırasında oluşan kayıt dosyalarının toplanması, depolanması, analiz edilmesi ve incelenmesine olanak sağlayan bir log (kayıt) merkezileştirme yazılımı geliştirildi.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


Milli füzelerin başarısı ihracatta hedefleri değiştirdi: Roketsan, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi düzenledi. Roketsan, milli olarak geliştirdiği füze ve mühimmatlarla yakaladığı ihracat başarılarıyla bu alandaki hedeflerini revize edecek.

  • Şirket Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan’ın Türkiye’yi özellikle ihracat tarafında savunma ürünleriyle başarıyla temsil ettiğini söyledi.

İkinci, “Roketsan’ın yurt dışında rekabetini direkt etkileyen kısmı, ailemizin parçası olan iş ortaklarımız oluşturuyor. Bugünkü programımızda iş ortaklarımızın gelişimi için bundan sonraki yol haritasını, stratejilerimizi hep beraber aile içerisinde tartışacağımız bir zirve organize ettik. Bu zirvenin sonunda hem ailemize yeni üyelerin katılmasını sağlayacağız hem de mevcut üyelerimizin kurumsal etkinliklerini ve yetkinliklerini daha üst seviyeye çıkartacak faaliyetleri hep beraber gerçekleştireceğiz.” dedi.


Dronların korkulu rüyası İLTER ihracatta hız kesmiyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde dron tehditlerinin etkisiz hale getirilmesi amacıyla geliştirilen elektronik harp çözümü İLTER ihracattaki başarısını sürdürüyor.

  • Boğaziçi Savunma tarafından yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen İLTER Dron Tespit ve Engelleme Sistemi ürün ailesi, sahada ortaya koyduğu performansla yurt içinde ve dışında talep görmeye devam ediyor.
  • İLTER’i 10’dan fazla ülkeye ihraç etmeyi başaran Boğaziçi Savunma, daha önce ürün sağladığı Azerbaycan’a yeni dron karşı tedbir sistemleri ihracatı yaptı.

Türkiye’nin “milli uyduları” göreve hazırlanıyor: Türkiye’nin uydu teknolojileri alanındaki lider kuruluşlarından Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli haberleşme uydusu Türksat 6A’daki sorumluluklarının yanında farklı uydularla yurt içinde ve dışında yeni sorumluluklar üstlenecek.

  • TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, milli haberleşme uydusu Türksat 6A’da kazanılan yetkinlikleri kullanarak bir başka müşteri için operasyonel uydu geliştirdiklerini söyledi.
  • Bu amaçla “Small-GEO” (daraltılmış hacimli haberleşme uyduları) haberleşme uydusu ailesi oluşturduklarını ifade eden Nas, bu uyduların çeşitli görevler için Ka, Ku band gibi bir dizi esnek görev yükleriyle donatılabildiğini belirtti

Türkiye İHA’larla “uçuşa” geçti: Türkiye, havacılık sektöründe attığı adımlarla gücünü artırırken insansız hava aracı kullanımında da dikkati çekici trend yakaladı. Ülkedeki İHA sayısı, haziran itibarıyla 68 bin 426’ya, kayıtlı İHA pilotu sayısı da 1 milyon 440 bin 867’ye ulaştı.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) “2023 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”ndan yaptığı derlemeye göre, İHA’lar, sivil ve ticari amaçlı kullanımların yanı sıra askerlik, güvenlik, istihbarat, tarım/ilaçlama, kargo, gümrük işlemleri, orman yangınlarıyla mücadele ve kamusal hizmetlerde de giderek yaygınlaştı.
  • Söz konusu araçlara yönelik düzenlemeler ve mevzuat çalışmaları bu alanda aşama katedilmesini sağladı.
  • SHGM tarafından 22 Şubat 2016’da yayımlanan İHA Sistemleri Talimatı kapsamında 500 gram ile 25 kilogram aralığındaki İHA’lar için Kayıt Sistemi oluşturuldu.

Askerine kask arayan Türk şirketin kapısını çalıyor: Dünyada son dönemde çatışma ortamlarının artmasıyla askerlerini korumak için balistik koruyucu ekipman arayan ülkeler Türk şirketinin yolunu tutuyor.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde kompozit parçalar ve balistik koruyucu çözümler konusunda uzmanlaşan CES İleri Kompozit ve Savunma Teknolojileri AŞ, Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen savunma sanayisi buluşmalarından Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda (DSEI 2023) ürün ve kabiliyetlerini sergiledi.
  • Şirket Genel Müdürü Selçuk Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemki gelişmeler ve talep artışının fuarı da canlandırdığını ve çok yoğun bir görüşme trafiği yürüttüklerini söyledi.

Savunmadaki yeni mühimmat yatırımı için geri sayım: Kapsülden obüs mühimmatına kadar geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olacak Kırıkkale’deki mühimmat fabrikası için inşa faaliyetlerine başlanmaya hazırlanılıyor.

  • İstiklal Savunma, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yönlendirmesi ve sektörel ihtiyaçları dikkate alarak mühimmat üretimine yatırım yapma kararı aldı.
  • Milli Savunma Bakanlığı ve SSB koordinasyonuyla NATO standartlarına uygun şekilde planlanan tesis, inşa faaliyetleri öncesindeki son aşamaya geldi. Bu sürecin ardından fabrikanın inşası için sahadaki faaliyetler başlayacak.
  • Tesiste kapsül üretimi (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 40 mm), alt, orta ve üst grup mühimmat dolumu/üretimi (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 40 mm, 60 mm, 81 mm, 120 mm, 122 mm, 155 mm) gerçekleştirilecek.

ASELSAN tarafından geliştirilen ANTİ-DRONE SİSTEMİ: İHTAR

💢 Düşük yanlış alarm olasılığı
💢 Otomatik video takip
💢 Uzak mesafeden hedeflerin teşhisi


Askeri kamyon DERMAN 8X8 ilk kez yurt dışında vitrine çıktı: Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren Zırhlı Lojistik Destek Aracı DERMAN 8X8, ilk kez yurt dışında sergilendi.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde lojistik destek araçları üreten Koluman Otomotiv Endüstri AŞ, Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen savunma sanayisi buluşmalarından Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda (DSEI 2023) DERMAN 8X8 aracını sergiledi.

ASELSAN son teknolojilerini TEKNOFEST İzmir’de vitrine çıkaracak: Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in destekçilerinden ASELSAN, etkinliğin İzmir durağında da savunma sanayisi alanındaki 20 yeni sistemini ziyaretçilerle buluşturacak.

  • ASELSAN standında özgün mühendisliğin gücüyle geliştirilen yerli sistemler de sergilenecek.
  • Bu kapsamda TEKNOFEST İzmir’de şirketin Murad Muharip Uçak Burun Radarı, Avcı Kaska Entegre Kumanda Birimi, Toygun Elektro Optik Sensör Sistemi, Karat Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi, Tolun Güdüm Kiti, Karetta Anti GNSS, AselFlir-600 Elektro Optik Sensör Sistemi, Ertuğrul Bomba İmha Robotu, Aslan İnsansız Kara Aracı, Deringöz Otonom Sualtı Aracı, Zoka Akustik Torpido Karşı Tedbir Sistemi, GÜRZ Hava Savunma Sistemi, HİSAR A+ Füze Fırlatma Sistemi’nin de aralarında bulunduğu 20 sistemi vitrine çıkacak.

Alpin ilk kez operasyona destek verdi: Geçtiğimiz günlerde düzenlenen terörle mücadele operasyonunda döner kanatlı insansız hava aracı kullanıldığına dair görüntüler büyük ses getirdi.

  • Türkiye için bir ‘ilk’ olan konseptin oldukça kritik olduğuna işaret eden uzmanlara göre Türk savunma sanayii, S/İHA’larının ardından bu sınıftaki milli platformlarıyla da dünyada adından söz ettirecek.
  • Türkiye’nin terörle mücadelesi özellikle son yıllarda ortaya konan yerli/milli ve son derece gelişmiş sistemlerle birlikte çok daha etkili bir hal aldı.
  • Operasyon bölgesinden yansıyan görüntülerde askeri birliğe insansız döner kanatlı platform Alpin’in destek verdiği görüldü.
  • Her ne kadar Alpin’in envanterde olduğu bilgisi elimizde olsa da aslında bu görüntü söz konusu platformun doğrudan gerçek bir operasyonda ilk kez kullanıldığını göstermesi bakımından oldukça kritikti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu TUSAŞ’ı ziyaret etti: Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Uraloğlu, TUSAŞ tesislerini ziyaret etti.

  • Gökbey helikopteri, Atak helikopteri, Hürjet, Hürkuş, ANKA ve Milli Muharip Uçak KAAN’ın yapım tesislerinde incelemelerde bulunan Uraloğlu, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’den projeler hakkında bilgi aldı.

TUSAŞ Şeref Defteri’ni imzalayan Uraloğlu, Türk havacılık ve uzay sanayisinin uluslararası alanda önemli bir konuma geldiğini belirterek, “TUSAŞ, savunma sanayinde Türkiye’ye büyük hizmetler sunuyor. Yerli ve milli mühendislik ürünlerimizle savunma sanayi alanında dünyada söz sahibi bir ülkeyiz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere savunma sanayi alanında dışa bağımlı iken bugün tedarikçi bir ülke konumuna gelmemizde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Gördüğümüz projelerle bu başarı çok açık bir şekilde ortada” değerlendirmesinde bulundu.