T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST, Çiğli Havaalanı’nda teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı.
- Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir’de Saha İstanbul olarak yer aldık. SAHA İstanbul standında bulunan uçuş simülasyonu deneyimini ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.
🙌 Milli Uzay Endüstrisi Komitesi (SAHA MUEK) firmalarımızla IAC 2023’te buluşuyoruz: Uzay teknolojilerindeki yeteneklerimizle SAHA’dayız.
🗓 2-6 Ekim 2023 | 📍BAKÜ/ AZERBAYCAN
📣 SAHA – EDGE SAVUNMA SANAYİ BULUŞMASI: SAHA İstanbul olarak “Milli Teknoloji Hamlesi”ne ve Savunma Sanayii ihracatına katkımız devam ediyor.
- SAHA İstanbul ve EDGE Group firmaları yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek için Ankara Kongre Merkezi’nde bir araya geliyor.
🗓 11 Ekim 2023, Çarşamba | 📍 ATO, Ankara Kongre Merkezi
SONGAR Drone Sistemi’ne 81 mm’lik Üçlü Havan Entegre Edilecek: Güvenlik güçleri tarafından sahada başarıyla kullanılan ve her geçen gün geliştirilen SONGAR drone sisteminin silahlı ve bombaatarlı versiyonlarının yanı sıra füze, Togan gibi özel geliştirilmiş mühimmata kadar birçok versiyonu bulunuyor. ABD, İsrail, Çin, İngiltere gibi ülkelerden pek çok yabancı yayın organınca “dünyanın ilk operasyonel silahlı drone sistemi” olarak duyurulan SONGAR’a şimdi de Makine Kimya Endüstrisi (MKE) ile ortak proje kapsamında 81 mm’lik üçlü havan ve 60 mm’lik mühimmat entegre edilecek. Deneme atışlarına yakın zamanda başlanıyor. Detayları videomuzda ASISGUARD Genel Müdürü Mustafa Barış Düzgün’den dinleyebilirsiniz…
📕#SAHAsözlük: Siber Güvenlik
Siber ortamı oluşturan bilişim sistemlerinin saldırılardan korunması, bu ortamda işlenen bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliğinin güvence altına alınması ve saldırıların ve siber güvenlik olaylarının tespit edilmesidir.
Milli savaş uçağı KAAN’ın fırlatma koltuğu ilk testi geçti: Türkiye’nin en önemli teknoloji projesi milli muharip uçak KAAN’ı bu yılki ilk uçuşa hazırlamak için yoğun mesai harcanıyor.
- Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İzmir’de, insanlı ve insansız milli hava araçlarını sergiledi.
- TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, festivali ziyaret eden gençlerin Türkiye’nin havacılıktaki geleceği olduğunu söyledi.
- Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN’a ilişkin soruları yanıtlayan Kotil, şu ifadeleri kullandı:
KAAN mekanik testlerden geçiyor. Takvime devam ediyoruz. Fırlatma koltuğunu İngiltere’den alıyoruz. Testleri İngiltere’de yapılıyor. KAAN’ın bir ön kısmını yapıp oraya gönderdik testlerde kullanılması için. İlk fırlatma yapıldı, ikinci fırlatma yapılacak.
ASPİLSAN, enerji depolama sistemleri “Turna” ve “Toy” ile sivillere yönelik pazara giriyor: AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özdemir; Elde ettiğimiz AR-GE bilgi ve birikiminin katma değerini yükseltmek için sivil ürünlere giriş yapıyoruz. Bunların iki örneği, ‘Turna’ ve ‘Toy’ ismini verdiğimiz taşınabilir enerji depolama sistemleri.” dedi.
- Özdemir, ASPİLSAN Enerji’nin 1974’te Kıbrıs Harekatı’ndan sonra uygulanan askeri ambargolardan kaynaklı sorunları çözmek amacıyla ordunun enerji ihtiyacını çözmek için kurulduğunu söyledi.
- Ordunun ihtiyaçlarını karşılama misyonuyla çalıştıklarını belirten Özdemir, şunları kaydetti:
Elde ettiğimiz AR-GE bilgi ve birikiminin katma değerini yükseltmek için sivil ürünlere giriş yapıyoruz. Bunların iki örneği de “Turna” ve “Toy” ismini verdiğimiz taşınabilir enerji depolama sistemleri. Turna daha küçük 0,6 kilovat değerinde, bavul tipi depolama sistemlerimiz ise 1 kilovattan başlıyor.
TEI’nin milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170, 35 saatlik uçuşla rekor kırdı: Türkiye’nin havacılık motorlarındaki önde gelen şirketlerinden TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından tasarlanan ve üretilen turbodizel havacılık motoru TEI-PD170’in, kesintisiz 35 saatlik uçuşla rekor kırdığı bildirildi.
- TEI’den yapılan açıklamaya göre, TEI-PD170’in AKSUNGUR İHA’sıyla gerçekleştirdiği kesintisiz 35 saatlik uçuş, “milli havacılık motoruyla ulaşılan en uzun uçuş süresi” olarak kayıtlara geçti.
- TEI-PD170 motoru, AKSUNGUR ile önceki uçuşlarında 30 bin feet irtifayı geçerek bu alanda da bir rekor kırmıştı.
AKINCI TİHA yeni radarıyla uçmaya gün sayıyor: AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın yeteneklerini önemli ölçüde artıracak aktif elektronik taramalı radar MURAD’ın platforma entegrasyonu tamamlandı, uçuşa gün sayıyor.
- ASELSAN, Anadolu Ajansının (AA) 9’uncu kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İzmir’de özgün mühendisliğin gücüyle geliştirilen yerli sistemler sergiledi.
- ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin insansız hava araçlarında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.
- ASELSAN’ın faydalı yükleriyle araçlara katma değer, güç kattığını vurgulayan Akyol, bu kapsamda İHA’lar için radarlar, elektro-optikler, güdümlü mühimmatlar, haberleşme sistemleri geliştirdiklerini ifade etti.
Robot köpek Keçi dağlarda Mehmetçik’e siper oluyor: BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojileri tarafından tasarlanan robot köpek Keçi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetini artırıyor.
- TEKNOFEST İzmir’de, BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, robot köpek Keçi’nin normal otonom araç ve kara araçlarına göre operasyon alanlarının bulunduğu coğrafyaya daha uygun olduğunu kaydetti.
Coşkun, “Bununla beraber robot yaklaşık 25 kilogramlık ağırlık taşıyabiliyor. 1 metrelik bir alandan zıplama yapabiliyor. Operasyon alanlarında malzemelerin bir yerden bir yere aktarılması, iletişim noktası oluşturmak, keşif yapmak, mayın taramak ve mağaralara gereken mühimmatın koyularak mağara ağzındaki tahkikatların temizlenmesi gibi birden fazla özelliğe sahip.Test ve denemeleri yapıldı. Şu anda uygulama alanlarında test edilmesi gerekiyor. Bunun için sistem hazır. Uygulamaya çok hazır ve yakın bir noktadayız.” ifadelerini kullandı.
ASELSAN tarafından geliştirilen Nokta Savunma Sistemi: GÖKDENİZ
💢 3-B Arama Radarı
💢 Stabilize Silah Kulesi
💢 Savaş Yönetim Sistemi’ne Entegre Operasyon
Helikopterler milli gemilere yerli teknoloji yardımıyla inecek: Türk savunma sanayisinin ülkenin özgün platformlarına kazandırdığı yerli çözümlere Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi eklendi.
- Türk savunma sanayisi ürünlerindeki yurt dışı bağımlılığını en aza indirmek için yürütülen çabaların birinden daha önemli kazanımlar elde edildi.
- Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılmak üzere Kanada’dan tedarik edilirken kısıtlama getirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi için yerlileştirme faaliyeti yürütüldü.
Türkiye’nin ilk uzay yolcularının bavulları hazır: Türkiye’nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever’in yanlarına almayı planladıkları en önemli simgelerden biri, isimlerinin açıklandığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendilerine verilen Türk bayrağı olacak.
- TEKNOFEST İzmir’de heyecanın yüksek olduğunu belirten Gezeravcı, “Uzaya çıkarak başlatacağımız yolculuğun asıl sahipleri minikler. Dolayısıyla gelecek nesillerin teminatı olan kardeşlerimizin gözlerindeki heyecanı görmek çok değerli.” dedi.
ASELSAN’ın MURAD AESA Radarı için kritik süreç başladı: ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA Radarı için kritik süreç başladı. MURAD Radarı, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na entegre edildi.
Milli AESA Radar için ASELSAN, bir süredir geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. AKINCI, KIZILELMA ve F-16 gibi hava platformlarında kullanılacak MURAD AESA Radarı için uçuşlu testler de yakında başlayacak. Bu amaçla BAYRAKTAR AKINC TİHA’ya, MURAD AESA Radarı entegre edildi.