📕#SAHAsözlük
Türbülans
Dikine akışlarla sistematik irtifa değişiklikleri olmaksızın meydana gelen salınımlar. Hafif, orta, şiddetli, çok şiddetli çeşitleri bulunmaktadır.
Savunma Sanayine Gökyüzü Yollarında Milli Rota: Gerek sivil gerekse askeri havacılık alanında uçuş yapan hava araçlarında tıpkı araçlarda kullanılan uydu tabanlı haritalara benzer sistemler bulunuyor. Uçuş görevlileri, rotaları belirleyen bu uluslararası veriler sayesinde gökyüzünde belli yollardan ilerliyor, havalimanları hakkında bilgi sahibi oluyor, alçalmalara, yaklaşmalara, kule ile irtibat kurma noktalarına karar veriyor. İşte bu sistemlerin kurulu olduğu hava araçlarında dünyada sadece 4 firmanın ürettiği havacılık ve seyrüsefer verileri kullanılıyor. Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından onaylanan ve sertifikalandırılan bu firmalardan bir tanesi ise tamamen yerli bir Türk şirketi… 195 ülkeden topladığı verilerin yerli olmasının güvenlik ve bağımsızlık açısından önemine değinen Keyvan Havacılık CEO’su Mehmet Keyvan, ASELSAN ve TUSAŞ ile yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
SAHA – EDGE SAVUNMA SANAYİ BULUŞMASI: Savunma Sanayimizin ihracatının artırılması ve üye firmalarımızın ihracat gayretlerinin desteklenmesi amacıyla 11 Ekim 2023 Çarşamba günü Ankara’da SAHA İstanbul ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE’in birlikte, SAHA- EDGE SAVUNMA SANAYİ BULUŞMASI (SAHA & EDGE DEFENCE INDUSTRY SUMMIT 2023) etkinliği gerçekleştirilecektir.
- Etkinliğe Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığımızın yanı sıra EDGE Group Yönetim Kurulu Bşk. ve CEO’su olmak üzere BAE’den çok sayıda sektör temsilcisinin ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı gerçekleşecek.
- SAHA İstanbul üye firmalarına özel olarak düzenlenen ve savunma sanayimizin başta Birleşik Arap Emirliklerine olmak üzere ihracatının artırılmasına ve yeni yatırım fırsatlarının değerlendirilmesine yönelik bu etkinlikte ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) teşkil edilen SAHA – BAE Ofisinin de lansmanı gerçekleştirilecektir.
Uluslararası Uzay Kongresi IAC 2026 Antalya’da düzenlenecek: SAHA İstanbul olarak üyesi bulunduğumuz dünyanın en büyük Uzay Organizasyonu olan Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) tarafından organize edilen Uluslararası Uzay Kongresi IAC 2026 Antalya’da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
- Türkiye’nin uzay sektöründe üretim yapan firmaları, başta Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK SAGE gibi Kamu kurumlarının ortak platformu ve Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) üyesi SAHA MUEK (SAHA Milli Uzay Endüstrisi Komitesi), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla koordineli hazırlık yaparak dünyanın en büyük Uzay Organizasyonunun Uluslararası Uzay Kongresi IAC2026 Antalya’da yapılması için başvuru yaptı.
- Aday ülkeler arasında Türkiye tercih edildi. Ülkemizde şimdiye kadar gerçekleştirilecek en büyük uluslararası bilimsel zirve ve sergi olma özelliğine sahip olacak etkinlik, SAHA EXPO tarafından organize edilerek 70’den fazla ülkenin 10 binden fazla katılımcısı ile gerçekleşecek.
Azerbaycan’da 74. Uluslararası Uzay Kongresi düzenlendi: Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 74. Uluslararası Uzay Kongresi (International Astronautical Congress- IAC) düzenlendi.
- Uluslararası Uzay Federasyonunun (IAF) organize ettiği, Türkiye Uzay Ajansının (TUA) platin sponsoru olduğu kongrenin açılışı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla yapıldı.
- IAC 2023’te Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve ilk milli astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever tarafından temsil ediliyor. Kongrede ayrıca TEKNOFEST’te proje üreten 500 yarışmacı da yer aldı.
Bakan Kacır: Uzay teknolojilerinin rolü artmaya devam ediyor: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Azerbaycan’da düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi’nde (IAC) yaptığı konuşmada, uzaya adanmış en büyük etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
- Bakan Kacır, Bakü ve IAC temasları kapsamında Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve Birleşik Arap Emirlikleri Halk Eğitimi ve İleri Teknoloji’den Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Al Amiri ile ikili görüşmeler yaptı.
Kacır, dünyanın her yerinden konukların ağırlandığı dev teknoloji etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, “Hükümetimiz, 2026’da IAC’ye Antalya’da ev sahipliği yapma adaylığımızı destekleme konusunda tam kararlıdır.” dedi.
ASELSAN ürünleri Azerbaycan’da yaygın biçimde kullanılıyor: ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, Azerbaycan’da ASELSAN üretimi telsiz ve uydu haberleşme sistemlerinin yaygın biçimde kullanıldığını belirterek, “Türkiye’de biz ne kullanıyorsak Azerbaycan da onu kullansın istiyoruz.” dedi.
- ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yaman, , tüm küresel uzay aktörlerinin bir araya geldiği önemli bir etkinlik olan Uluslararası Uzay Kongresi’nin kardeş ülke Azerbaycan’da yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini, buraya büyük memnuniyetle katılım sağladıklarını söyledi.
- TUA’nın önderliğinde kurulan Türkiye standında ASELSAN olarak yer aldıklarını belirten Yaman, hem kongre hem de fuara ilginin yoğun olduğunu kaydetti.
Türksat, Uluslararası Uzay Federasyonuna üye oldu: Türksat’ın, Uluslararası Uzay Federasyonuna (IAF) üyeliği oy birliğiyle kabul edildi.
- Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyanın önde gelen uzay ajansları, şirketleri, araştırma kurumları, enstitüleri başta olmak üzere 77 ülkede 513 üyesiyle dünyanın en büyük uzay kuruluşlarından biri olan IAF’ın genel kurulu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapıldı.
- Federasyonun tüm üyelerinin hazır bulunduğu genel kurula Türksat adına Genel Müdür Hasan Hüseyin Ertok katılırken, şirketin Federasyona üyeliği oy birliğiyle kabul edildi.
Roketsan, Uluslararası Uzay Federasyonuna üye oldu: Türkiye’yi “uzay ligine” taşıma görevini üstlenen Roketsan, dünyanın en önemli ve en büyük uzay yapılanması Uluslararası Uzay Federasyonuna (IAF) üye oldu.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, geliştirdiği roket, füze ve mühimmatlarla global savunma sanayisi oyuncusu olan Roketsan, uzay alanındaki çalışmalarında yeni bir başarıya imza attı.
- Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli görevler üstlenen Roketsan’ın, uzay ekonomisini canlı tutmak ve uzay ekosistemini geliştirmek amacıyla 1951 yılında Paris’te kurulan IAF’a üyeliği onaylandı.
- Roketsan, IAF Başkanı Clay Mowry imzalı üyelik sertifikasını Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi’nde teslim aldı.
Selçuk Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki teknolojik işbirliklerini değerlendirdi: Bayraktar, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “74. Uluslararası Uzay Kongresi’nin (International Astronautical Congress- IAC)” açılış toplantısına katıldı.
- Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bayraktar, Karabağ’ın tam anlamıyla özgürlüğüne kavuşmuş olmasından Türk milletinin bir evladı olarak büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Bayraktar, 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne başta Türkiye Uzay Ajansı olmak üzere çok sayıda Türk şirketinin katıldığını dile getirerek, “Bizler de Cumhuriyetimizin 100. yılında TEKNOFEST’in finalini İzmir’de yapıp ayağımızın tozuyla yaklaşık 500 TEKNOFEST şampiyonu ile Kongre’ye geldik. Burada kırmızı montlu birçok kardeşimi görüyorsunuz. İnşallah bu Kongre, Türkiye’de de düzenlenir.” ifadelerini kullandı.
Savunma Sanayii İhracatı: Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, eylül ayında 430.320 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
📈 2023 dokuz aylık toplam savunma ve havacılık sanayii sektörü ihracatı; 3.8 milyar. (2022’ye göre %40 artış)
🎯 2023 yılı ihracat hedefi: 6 milyar dolar.
Türk silah üreticileri büyük oynuyor: Türk silah sanayisi üreticileri son yıllarda ortaya koyduğu özgün ürünlerle global pazardaki iddiasını artırıyor.
- Türk savunma sanayisinin önde gelen silah üreticilerinden SARSILMAZ’ın Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, Türk silah sanayisinin son dönemde yakaladığı başarının arkasında birkaç parametre bulunduğunu söyledi.
- Özyılmaz, Türkiye’nin, savunma sanayisinin gelişmesi için oluşan hükümet desteği, süreklilik, 20 senedir aralıksız devam eden projeler, coğrafyadaki konjonktürel koşullar gibi bir dizi durumu aynı denklemde değerlendirerek içinde bulunduğu coğrafyadaki çoğu ülkenin önüne geçtiğini vurguladı. Özyılmaz, sektöre liderlik eden şirketlerin yanında var olan habitatın güçlenmesi, yan ve ana sanayide istihdam edilen insanların artması ve ihracat geliri elde edilmeye başlanmasının sektörü büyüttüğünü belirtti.
Milli uçak TROY’un ilk müşterisi yurt dışından çıktı: UÇAKSAN, Pakistan’ın askeri ve sivil ürün tedarikçisi Defence & Strategic Ventures ile 5+5 adet TROY T400 uçağının tedarikine yönelik anlaşma imzaladı.
- Türkiye’nin son dönemde ihraç ettiği havacılık ürünlerine eğitim ve genel maksat uçağı TROY T400 ekleniyor.
- Alınan bilgiye göre, UÇAKSAN, Pakistan’ın askeri ve sivil ürün tedarikçisi Defence & Strategic Ventures (DSV) ile 5+5 adet TROY T400 uçağının tedarikine yönelik anlaşma imzaladı.
- Anlaşma kapsamında yapılacak teslimatlarla Türkiye‘den son dönemde ihraç edilen havacılık platformlarına sivil uçaklar eklenecek.
ASELSAN ile ROKETSAN arasında sözleşme: ASELSAN ile ROKETSAN arasında Haberleşme Sistemleri, Arayıcı Başlık Sistemleri ve Atış Kontrol Sistemleri’ne yönelik yeni sözleşmeler imzalandı.
- ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, söz konusu anlaşmanın toplam değeri 4,9 milyon dolar, 5,2 milyon avro ve 55,2 milyon Türk lirası tutarındaki sözleşmelerden oluştuğu bildirildi.
ASELSAN’ın aklı “havada”: ASELSAN, Londra’daki DSEI 2023 fuarında KORKUT Hava Savunma Sistemi’ni ilk defa yurt dışında sergiledi.
- Türk savunma sanayisinin lider şirketlerinden ASELSAN, Londra’da düzenlenen dünyanın önde gelen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katıldı.
- ASELSAN fuarda hava savunma, haberleşme, güvenlik sistemleri, elektronik harp ve elektro optik çözümlerinin yer aldığı geniş bir sistem çeşitliliğini sergiledi.
HÜRJET’in performans testleri devam ediyor: Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan HÜRJET’in after burner ve pas geçme testleri başarıyla gerçekleştirildi.
- Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET çift kokpitli, yüksek takat performans testlerine devam ediyor.
- Bu kapsamda, after burner ve pas geçme testleri başarıyla gerçekleştirildi.