📕#SAHAsözlük
ARGE
Belirli bir konuyu anlamak üzere bilgi üretilmesini, üretilen bilginin uygulanmasıyla teknoloji geliştirilmesini veya elde edilen teknolojiyi kullanarak sistem geliştirilmesini amaçlayan faaliyetlerdir.
ROKETSAN’ın Milli Uzay Projesi’ne Yerli Elektronik Donanım: ROKETSAN’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile imzaladığı Milli Uzay Projesi kapsamında oluşturulan Rokete yerli ARINC-664 standardına uyumlu elektronik donanımlar üretildi. Bu ürün sayesinde roketin içindeki birimlerin birbirleriyle iletişimi sağlanacak. Üretilen donanım ile ilgili bilgi veren Electra IC Genel Müdürü Ateş Berna, “Roketin içindeki telemetri, navigasyon ünitesi, kamera gibi birimlerin birbirleriyle iletişimini sağlayan bir veri yolunu TÜBİTAK desteği de alarak sıfırdan tasarladık ve sadece FPGA içine yerleştirilen IP çekirdeğini değil, FPGA’in tasarımı, kartlar ve elektro-mekanik tasarımları da AR-GE ekibimiz tarafından yapıldı. Sonrasında özel kutusuna koyarak tüm gerekli çevresel testlerden geçirildi ve tamamen yerlileştirdik” dedi, detaylar videomuzda…
🔗İzlemek için tıklayınız
SAHA İstanbul 🤝🏻 EDGE Savunma Sanayii Buluşması düzenlendi: Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul ve BAE’nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE Group’un birlikte düzenlediği SAHA-EDGE Savunma Sanayi Buluşması, ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
- Türk Savunma Sanayi stratejik işbirliklerinden birine daha imza attı.
- Türkiye’nin güçlü savunma ve havacılık sanayi ekosisteminden ve tedarik zincirinden yararlanmak isteyen Edge Group şirketleri ile 23 Türk savunma sanayi firması arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
- SAHA ve EDGE arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması ve kurulan EDGE MALATH şirketi ile stratejik bir ittifakın yolu açıldı.
✍️ SAHA İstanbul 🤝🏻 EDGE Savunma Sanayii Buluşmasında, Savunma Sanayii ihracatı ve yeni işbirlikleri konusunda imzalar atıldı.
- 166 SAHA Firması | 10 EDGE Firması
- 24 İşbirliği Anlaşması | 294 B2B Görüşmesi
- 716 SAHA Katılımcısı | 43 EDGE Katılımcısı
Bakan Kacır, “Dost ve müttefik ülke Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimizi güçlendiriyoruz.”: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ATO Congresium’da düzenlenen SAHA İstanbul-EDGE Savunma Sanayi Buluşması’nda yaptığı konuşmada, toplumların kaderini tayin eden belirleyici faktörlerin başında, bilgi üretimi ve teknoloji geliştirme kabiliyetinin geldiğini söyledi.
Bakan Kacır, “Dost ve müttefik ülke Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Dünyanın hızlı gelişen girişim ekosistemleri arasında yer alan iki ülke olarak, güç birliğimizi sağlamlaştıracak yeni köprüler kuruyoruz.” dedi.
- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank da Türkiye ile BAE’nin, ekonominin tüm alanlarında verimli ortaklıklarla bağlı iki devlet olduğunu dile getirdi.
Türkiye ile BAE arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girdiğini anımsatan Varank, “Bu anlaşma, ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların en yüksek seviyeye çıkması için güçlü bir enstrüman olacak. Savunma sanayi dünyasını bir araya getiren bu buluşma da farklı yatırım fırsatlarının değerlendirilmesine aracılık edecek.” diye konuştu.
TEI, SAHA-EDGE Savunma Sanayi Buluşması’nda yerini aldı: Türkiye’nin havacılık motorlarındaki önde gelen şirketlerinden TUSAŞ Motor Sanayi AŞ’nin (TEI), SAHA İstanbul ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE’in düzenlediği SAHA-EDGE Savunma Sanayi Buluşması’na katıldığı bildirildi.
- TEI’den yapılan açıklamada, SAHA İstanbul’a üye firmalara özel olarak düzenlenen ve Türk savunma sanayisinin ihracatının artırılması ile yeni yatırım fırsatlarının değerlendirilmesine yönelik gerçekleştirilen etkinlikte TEI’nin savunma ve havacılık alanında bir iş birliği protokolüne imza attığı belirtildi.
MSB, Mavi Vatan’ın yeni koruyucusu Albatros kamikaze İDA’nın test atış görüntülerini paylaştı: Milli Savunma Bakanlığı, ASELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen kamikaze insansız deniz aracı sürüsü Albatros’un test atış görüntülerini paylaştı.
- Paylaşımda, su üzerinde yüksek hızla ilerleyip düşman hedeflerinin patlatılmasını sağlayan Kamikaze İDA Albatros için Mersin’de test atışı yapıldığı belirtildi.
- Test kapsamında, 8’li sürü halinde hareket edebilen ve üzerinde ROKETSAN’a ait mühimmat bulunan Albatros Kamikaze İDA sürüsünden birinin, hedef gemiye çarparak patladığı kaydedildi.
Türk Deniz Kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesi GEMED ile artacak: Türk savaş gemilerinin analiz, tedarik, sistem ve taktik geliştirme yeteneğine güç katacak, Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme Modeli (GEMED) Projesi’nin kabul testleri tamamlandı.
- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’den yapılan açıklamaya göre şirket, platform inşasının yanı sıra yazılım alanında da Türk ordusunu milli ve yenilikçi sistemlerle donatmaya devam ediyor.
- TÜBİTAK SAVTAG 1007 programı kapsamında STM ve paydaş kurumlar tarafından geliştirilen Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme (GEMED) Modeli Projesi’nin kabul testleri başarıyla tamamlandı.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: Simülasyon tabanlı bir karar destek çözümü olarak geliştirdiğimiz GEMED, Deniz Kuvvetlerimizin muharip platformlarının muharebe etkinliklerini değerlendirebileceği gibi taktik geliştirme, tasarım ve tedarik kararlarında kuvvetimize bilimsel karar desteği sağlayacak. GEMED Projesi kapsamında 100’e yakın muharip unsur ve alt sistemlerine ait modeller geliştirdik.
Düzce’ye madeni yağ fabrikası kuracak: Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı olan Koçak Speedol’ün şirket ortağı Tayfun Koçak, Düzce’ye 22 milyon dolarlık bir yatırımla yeni fabrika kuracaklarını açıkladı.
- Gebze Pelitli’de 13 bin metrekare fabrika sahasında yıllık 25 bin tonluk madeni yağ üretimi yapan şirket, yurtiçi ve yurtdışı büyüme planları dahilinde Düzce Gümüşova OSB’de 46 dönümlük fabrika sahasında yatırıma başlamış durumda. İnşaat çalışmaları devam eden fabrika yatırımı kademeli olarak devreye alınacak.
Bayraktar TB3 SİHA, ilk koşu testini başarıyla tamamladı: Türkiye’nin, katlanabilir kanat yapısına sahip TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), ilk koşu testini başarıyla tamamladı.
- Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, ilk uçuşu için gün sayıyor.
Mühimmatın hedefi tam isabetle vurmasını sağlayan sistemde ilk siparişler alındı: Yazılımı Türk mühendislerine ait olan ve mühimmatın hedefi tam isabetle vurmasını sağlayan “Meteorolojik Gözlem ve Küresel Konumlandırma Sistemi”ne yönelik ilk siparişler alındı.
- Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde 64 şirketin katılımıyla kurulan Kocaeli Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ, savunma sanayisine kentten gelecek katkıyı artırarak yerlileştirme çalışmalarına destek veriyor.
- Karada, havada ve denizdeki askeri unsurların hedefi tam isabetle vurması için havadaki ısı, nem, basınç, coğrafi yön-konum ve rüzgar değerlerini ölçen sistem, Kocaeli’de 1,5 yıllık AR-GE çalışması sonucu geliştirildi.
Elektronik harpte Türkiye’nin eli milli teknolojilerle güçleniyor: Türk savunma sanayisi, her ülkenin mahremi kalması gereken elektronik harp alanında yürütülen çalışmalarla silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu altyapıları ve özgün sistemleri geliştirerek, kritik teknolojileri ülkeye kazandırıyor.
- Modern savaşın hızla gelişen ve giderek karmaşıklaşan doğası elektronik harbin önemini artırıyor. Teknolojinin yükselişiyle savaş alanı artık geleneksel fiziksel alanlar ve silah sistemleriyle sınırlı kalmıyor.
- Elektronik sistemler ve cihazlar, modern askeri operasyonlarda çok önemli rol oynuyor ve bu sistemleri bozma, koruma ve kullanma yeteneği bir çatışmanın sonucunu büyük ölçüde etkileyebiliyor.
- TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), her ülkenin mahremi kalması gereken elektronik harp alanında, silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu altyapıları ve özgün sistemleri geliştirerek, kritik teknolojilerin ülkeye kazandırılması konusunda önemli görevler üstleniyor.
ASELSAN milli teknolojilerle ulaşımı dönüştürüyor: Geliştirdiği milli teknolojilerle elektrikli araç dönüşümünde sorumluluklar üstlenen ASELSAN, sahip olduğu kabiliyetlerle yeni görevlere hazırlanıyor.
- ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, BMC ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen 12 metre elektrikli otobüs projesi ve bu alanda yürüttükleri çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı.
- Çelik, BMC otobüsüne verdikleri 250 kilovatlık sabit mıknatıslı motorların teknolojisinin mevcut elektrikli araçlarda kullanılan çözümlerden ileri seviyede olduğunu söyledi.
- Motor için ASELSAN mühendislerinin 4 yüksek lisans tezine ve 5 patente sahip olduğuna işaret eden Çelik, bunun yanında kontrol, sürüş ve batarya şarj ünite kontrol sistemlerinin de şirket bünyesinde özgün geliştirildiğini bildirdi.
BMC’nin otobüsü ASELSAN ile elektriklendi: BMC tarafından üretilen 12 metrelik PROCITY otobüsü, ASELSAN tarafından geliştirilen motorla elektrikli hale getirildi.
BMC ve ASELSAN işbirliği ürünü elektrikli otobüs, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Expo Center’da düzenlenen dünyanın önde gelen ticari araç buluşmalarından Busworld Europe’ta tanıtıldı.
- BMC’nin bünyesinde bulunduğu Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, lansman törenindeki konuşmasında, holding olarak çeşitli alanların yanında Türk taşıt endüstrisine de yatırım yaptıklarını söyledi.
- ASELSAN ile güçlerini birleştirerek bu alanda çok güzel eserler kazandıracaklarını vurgulayan Tosyalı, “Gelişmiş inovatif teknolojilerin kullanılacağı yeni taşıtları tüketicilerle buluşturacağız. Hidrojene yatırım yaparken solar teknolojilerdeki lider yatırımcı durumumuz, çelik yatırımlarımız devam edecek. ASELSAN işbirliği çok daha güzel müjdelerin habercisi olacak.” dedi.
Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı, Türksat’ın desteğiyle gerçekleştirilecek: Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı, Türksat’ın iletişim sponsorluğunda 12 Ekim’de Bilişim Vadisi’nde başlayacak.
- Türksat AŞ’den yapılan açıklamaya göre, bu yıl 5. kez düzenlenecek Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı’na 650’den fazla üst düzey yöneticinin katılması bekleniyor.
- Türkiye’nin en büyük kamu teknoloji etkinliği olan konferansta, bakanlıklar, sanayi ve ticaret odaları, kamuya bağlı kurum ve kuruluşların bilgi işlem başkanlıkları ile teknoloji sağlayıcı ve son kullanıcı firmalar yer alacak.