📕#SAHAsözlük
Turboşaft
Turboşaft motoru, itme gücü üretmek yerine makineleri sürmek için şaft gücü elde etmek için kurulmuş bir gaz türbini motoru çeşididir. Daha çok helikopterler ve yardımcı güç üniteleri içinde olmak üzere küçük fakat güçlü, hafif bir motor lazım olan uygulamalarda kullanılır.
Savunma ve Havacılık Sanayiine Üniversite Bünyesindeki Merkezde Üretim Yapıyorlar: Kompozit, eklemeli imalat, fonksiyonel polimer ve nano malzeme gibi alanlarda faaliyet gösteren Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde savunma sanayine üretim yapılıyor. Öğretim üyeleriyle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin görev aldığı merkez, aynı zamanda AS9100 Havacılık ve Uzay Kalite Yönetim sertifikası olan dünyada 6 üniversiteden bir tanesiyken Türkiye’deki tek üniversite… TUSAŞ, TEI gibi savunma sanayinin önde gelen firmalarıyla çalıştıklarını belirten Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi CEO’su Devrim Özaydın, merkezde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.
İSO ve Saha İstanbul işbirliğiyle 5. Savunma Sanayi Buluşmaları gerçekleştirildi: İstanbul Sanayi Odası ve SAHA İstanbul iş birliğiyle ile gerçekleştirilen 5. Savunma Sanayi Buluşmaları, İstanbul’da yapıldı. Savunma Sanayiinen ülkemiz açısından hem jeopolitik hem de ekonomik açıdan gücünün ortaya konulduğu toplantıda, çok sayıda tedarikçi büyük şirketlerle bir araya geldi.
Türkiye’nin savunma sanayi alanında ciddi bir dönüşüm içinde olduğunu ifade eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO ve Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Savunma Sanayii Buluşmaları’nda konuştu.
- İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona İstanbul Valisi Davut Gül ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün katıldı.
‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Savunma Sanayiimizin Dünyadaki Yeri’ başlıklı bir de panel düzenlendi. MSB Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi moderatörlüğündeki panelde, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve SSB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya konuşmacı olarak yer aldı.
Erdal Bahçıvan, bu yıl beşinci düzenlenen Savunma Sanayi Buluşmaları ile Silahlı Kuvvetlerimiz ve ülkemizin güvenli yarınları için çok kıymetli sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Bahçıvan “Biliyoruz ki savunma sanayimiz geliştikçe yarınlarımıza güvenle bakacağız. Kendi motorunu, milli tankını, savaş gemisini, taarruz helikopterini, insansız hava araçlarını, füzesini ve piyade tüfeğini üretmeyi başaran Türkiye hepimizin gururudur.” dedi.
Toplantıda açılış konuşması yapan Saha İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da konuşmasında Gazze’de yaşanmakta olan gelişmelere değindi.
“Bugün Gazze’de 2 milyondan fazla masum sivil, kadın ve çocuk İsrail’in adeta soykırıma çevirdiği saldırılarla karşı karşıya. Tüm dünya ülkeleri acil olarak bir araya gelerek insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden birinin bitmesi için çaba göstermeli. Yoksa masumiyetini yitiren bu coğrafya da barışı tekrar tesis etmenin imkânı kalmayacak”dedi. Bayraktar son 20 yıldaki savunma sanayi gelişimi için “Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı” tanımını yaptı.
🙌 Savunma Sanayii Buluşmaları’nın 5’incisi, savunma şirketlerinin odağı oldu.
— SAHA İSTANBUL (@sahaistanbul) October 18, 2023
💢 1124 Katılım | 682 FİRMA
💢 2260 Görüşme | 17 Ana Yüklenici pic.twitter.com/zJnLfFWnIV
SAHA MBA Yönetici Geliştirme Programı 4. Dönemi mezunlarını verdi: Saha İstanbul ve TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğiyle dünya standartlarındaki programımızdan bugüne kadar 224 katılımcımız başarıyla mezun oldu.
🤝 Yeni dönem mezunlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
SAHA İstanbul olarak Milli Uzay Endüstrisi Komitemiz (SAHA MUEK) ile Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayına katılım sağlayarak uzay endüstrisi alanındaki çalışmalarımız hakkında bilgilendirmede bulunduk.
SAHA İstanbul Milli Uzay Endüstrisi Komitesi (SAHA MUEK) başkanımız Sayın Dr. Alime Özyıldırım, Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayında komitemizce yürütülen faaliyetler ve Milli Uzay Taksonomisi çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Türk savunma sanayisinden yaklaşık 200 milyon avroluk zırhlı araç ihracatı: Türk savunma sanayisinin kara aracı üreticileri Otokar ve Nurol Makina, Estonya’ya yaklaşık 230 adet 4X4 ve 6X6 zırhlı muharebe aracı ihraç edecek.
- Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak 4X4 ve 6X6 araçlara yönelik olarak Estonya’nın başkenti Tallinn’de sözleşme imza töreni düzenlendi.
- Törende Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur tarafından Niyet Mektubu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) Genel Müdürü Magnus Valdemar Saar tarafından iki ülkenin savunma sanayisindeki iş birliğine yönelik protokol imzalandı.
Türk zırhlısı ARMA 6X6, Avrupa’da Avrupalı rakipleri geride bıraktı: Otokar, Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak 6X6 araçlara yönelik olarak Estonya’nın başkenti Tallinn’de sözleşme imzaladı.
- Otokar, Avrupalı rakipleri geride bırakarak imzaladığı sözleşme kapsamında yaklaşık 130 milyon avro karşılığında ARMA 6X6 zırhlı personel taşıyıcı ihraç edecek.
- Araçlarla birlikte bakım ekipmanları ve eğitim hizmetlerini de kapsayan sözleşmeye göre, teslimatların 2024 yılının ikinci yarısında başlaması ve 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.
Savunma ve havacılık sanayisinde hedefler büyüyor: Türk savunma ve havacılık sanayisi, 5 yıllık dönemde hayata geçirilecek politika ve tedbirlerle ihracat, istihdam ve yerlilik oranı gibi göstergelerde yeni başarılara imza atmaya hazırlanıyor.
- 12. Kalkınma Planı’ndan (2024-2028) derlediği bilgilere göre, plan döneminde Türkiye’nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını milli teknolojilerin ve yeteneklerin azami ölçüde kullanımını temin ederek karşılamak, savunma ve havacılık sanayisinin rekabetçiliğini küresel ölçekte artırmak, savunma sanayisinde edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını da sağlayarak ülke için önemli ekonomik değer üreten bir seviyeye taşımak temel amaçlardan olacak.
- Bu amaca ulaşmak için Türk savunma sanayisi gerek ülkenin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını gerekse dost ve müttefik ülkelerin bu alandaki taleplerini yurt içi imkanlarla karşılayabilecek yetkinliğe ulaştırılacak.
Milli savaş gemileri için yerlileştirildi, ilk görevi ihracat oldu: Türk savunma sanayisinin askeri denizcilik alanında gerçekleştirdiği yerlileştirme projesi, ilk görevinde ihracat başarısına imza atacak.
- STM, savaş gemilerinde kullanılan Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi’nin ilk kez yerli ve milli imkanlarla Türkiye’de üretilmesini sağladı.
- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Türk savunma sanayisinde liderlik ettiği askeri denizcilik projeleriyle bu alanda kritik yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarını hayata geçiriyor.
- Bu kapsamda son olarak su üstü savaş gemilerinde kullanılan ve bugüne kadar yurt dışından tedarik edilen Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS), yerlileştirme çalışmaları ile Türkiye’ye kazandırıldı.
Türk savunma ürünleri gelişiyor, cazibesi artıyor: Haluk Görgün, Türk savunma sanayisinin kara aracı üreticileri Otokar ve Nurol Makina’nın, Estonya’ya yaklaşık 230 adet 4X4 ve 6X6 zırhlı personel taşıyıcı ihracatına yönelik Tallinn’deki sözleşme imza törenine katıldı. Görgün:
Bu platformlara sahip oldukça ve bu platformların üzerinde kullanılan teknolojik ekipmanları kendi ülkemizde geliştirip fonksiyonlarını arttırdıkça yurt dışında tercih edilme sebeplerini de ön plana çıkarmış oluyoruz. Tabii ki maliyet etkin olması, zamanında teslim edilebilmesi, verilen sözlerin tutulması, satış sonrası bakımların güvence vermesi tercih sebepleri arasında oluyor son kullanıcılar tarafından. Son olarak NATO müttefiklerimizden bir tanesi Estonya’yla kara araçlarında önemli bir anlaşma sağladık. Hem 6X6 hem 4X4 iki farklı firmamız güzel imzalar attılar.
Mali’de Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’a “Ulusal Nişan” verildi: Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar; Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, kendisi ve ekip arkadaşlarının Mali Ulusal Nişanı ile taltif edilmelerine ilişkin, “Türkiye ve Mali arasındaki dostluğun ve iş birliğinin güçlenmesi adına bu anlamlı nişana layık görülmekten onur duyduk.” ifadesini kullandı.
- Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Türkiye ve Mali arasındaki dostluğun ve iş birliğinin güçlenmesi adına bu anlamlı nişana layık görülmekten onur duyduk.” dedi.
TB3 ‘Anadolu’ için havalandı: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, ilk uçuşu için gün sayıyor.
- Katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak TB3 SİHA, ilk teker kesme testini başarıyla tamamladı.
Türk savunma sanayisi Avrupa’daki varlığını güçlendiriyor: Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticisi Nurol Makina, Estonya’da 9 firmanın yarıştığı 4×4 zırhlı araç ihalesinin galibi oldu.
- Nurol Makina ve Estonya Savunma Tedarik Kurumu arasında 100 adet NMS 4×4 (YÖRÜK) tedariki için Tallinn’de sözleşme imzalandı. Sözleşmeye Nurol Makina adına Genel Müdür Engin Aykol imza attı.
- Aykol, yaptığı açıklamada, Avrupa’ya ve bir NATO ülkesine ilk satışlarını Macaristan’la birlikte gerçekleştirdiklerini daha sonra Nurol Makina İngiltere’yi kurduklarını anımsattı.
- Nurol Makina İngiltere ile Avrupa’ya açılma konusunda çok ciddi planları bulunduğunu dile getiren Aykol, Estonya projesini de yaklaşık 2 yıldır takip ettiklerini bildirdi.
Milli Deniz Topu’nun ilk teslimatı yapıldı: Deniz platformlarının ana silahları arasında yer alan 76/62 milimetre Milli Deniz Topu’nun ilk teslimatı Açık Deniz Karakol Gemisi için yapıldı.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını güvenli ve istikrarlı şekilde karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, bir yandan güncel tehditlere yönelik yeni çözümler geliştirirken bir yandan da yurt dışından tedarik edilen sistemlere milli alternatifler üretiyor.
- Bu kapsamda, bugüne kadar yurt dışından temin edilen ve MKE AŞ tarafından yürütülen çalışmalarla yerli imkanlarla geliştirilip üretilen Milli Deniz Topu’nun, sözleşme karşılığı ilk teslimatı gerçekleştirildi.
Türksat 6A bugüne kadarki tüm testleri başarıyla geçti: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın bugüne kadarki yapılan tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, “Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.