Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ülke genelinde özel etkinliklerle kutlanılıyor: Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla Türkiye genelinde çok sayıda özel etkinlik düzenliyor. Başkent Ankara ve İstanbul, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda görkemli programlara ev sahipliği yapıyor.
Geçmişten aldığımız özgüven, birlikteliğimizden aldığımız güç ile Türkiye Yüzyılı'nın kapılarını aralıyoruz.
— SAHA İSTANBUL (@sahaistanbul) October 28, 2023
🇹🇷 Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun! pic.twitter.com/ykPWLOB5kJ
📕#SAHAsözlük
HANGAR
Havalimanında uçakların bakım ve onarımlarının yapılması veya muhafaza edilmesi amacıyla kullanılan, genellikle büyük yapılı binalar.
Üye firmalarımızın ihracat gayretlerini desteklemek ve yeni işbirliği olanakları yaratmak amacıyla Tayvan Havacılık Endüstrisi Kümelenmesi (Taiwan Aerospace Industries Association) ile toplantı gerçekleştirildi.
- Bu kapsamda; firmalar tarafından karşılıklı sunumlar yapılarak, işbirliği konuları görüşüldü ve Tayvan firmalarının SAHA EXPO 2024 Fuarına katılımıyla ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyemiz, ASARTECH Ynt.Krl.Bşk. ve Gn.Md. Dr. Burkay ALAN tarafından 9. Uluslararası Savunma Sanayii Konferansında yapılan “Yüksek Teknoloji Girişimciliği ve Savunma Sanayiinde Milli Mikroelektronik Ürün Geliştirme Uygulamaları” konulu sunumda; “SAHA Girişim” hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
SAHA İstanbul firmalarının ihracat gayretlerini desteklemek ve yeni işbirliği olanakları yaratmak amacıyla Çek Cumhuriyeti Devlet Ticaret Ajansı (CzechTrade) ile görüşmeler gerçekleştirdik.
💢 Görüşme kapsamında savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren Çekya firmalarının SAHA EXPO 2024’e katılımı hakkında değerlendirmelerde bulunduk.
İHA, SİHA ve Dronların Uzaktan Kumandaları Yerlileşiyor: Geçmişte yurtdışından satın alınan ve arıza gibi durumlarda çeşitli ambargolar nedeniyle tamiri yapılamayabilen İHA, SİHA ve dron gibi hava araçlarının yanı sıra TOMA, Kirpi, hükümlü araçları gibi kara araçlarının taşınabilir kontrol üniteleri artık yerli olarak üretiliyor. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, BMS ve METEKSAN gibi savunma sanayinin önde gelen firmalarına bir nevi uzaktan kumanda görevi gören taşınabilir kontrol üniteleri ürettiklerini belirten ERPA Teknoloji Genel Müdürü Nihat Erdal, savunma sanayi projeleri hakkında bilgi verdi.
🔗İzlemek için tıklayınız.
Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyet’in 100. yılında gökyüzüyle buluştu: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), Cumhuriyet’in 100. yılında gerçekleştirdiği ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın yönetiminde gerçekleştirilen Bayraktar TB3 SİHA’nın ilk uçuş testi, Cumhuriyet Bayramı’na 2 gün kala bugün Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yer testlerinin tamamlanmasıyla başladı.
- Saat 08.30’da havalanan Bayraktar TB3, havada yapılan sistem tanımlama testlerini de başarıyla tamamlayarak 1 saatlik uçuş gerçekleştirdi.
🇹🇷✈️ Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyetimizin 100. yılında gökyüzüyle buluştu.
— SAHA İSTANBUL (@sahaistanbul) October 27, 2023
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı @Selcuk Bayraktar:
💢 Bayraktar TB3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ülkemize ve Milletimize hayırlı olsun. pic.twitter.com/xx3GB2gSor
Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet’in 100. yılına armağanları, “ASELFLIR-500”: Türk savunma sanayisi, elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemlerindeki ambargoları boşa çıkardıktan sonra sınıfının en iddialı çözümlerine imza atıyor.
- Anadolu Ajansının (AA) Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü nedeniyle hazırladığı “Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet’in 100. yılına armağanları” temalı dosya haberin beşinci bölümünde ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 projesi ele alındı.
- ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASELSAN’ın 1975’ten beri İstiklal Savaşı’ndaki bağımsızlık duygusunun perçinlenmesini sağladığını söyledi.
Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet’in 100. yılına armağanları: TCG İstanbul: Türk savunma sanayisi Cumhuriyet’in 100. yılında ilk milli fırkateyni Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edecek.
- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Cumhuriyet’in 100. yılına ulaşmasının ne kadar değerli olduğunu, bundan sonrası için çok daha çalışmaları gerektiğini bildiklerini söyledi.
Güleryüz, TCG İstanbul’umuzu Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize, donanmamıza armağan olarak veriyor olmak, böyle kritik, büyük ve önemli bir projenin ana yükleyicisi olmak STM için gerçekten çok gurur verici.
Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet’in 100. yılına armağanları,”KAAN“: Türk savunma sanayisi Cumhuriyet’in 100. yılında ülkenin en önemli teknoloji geliştirme projelerinden milli muharip uçak KAAN’ı ilk uçuşuna hazırlıyor.
- Milli muharip uçak KAAN, bu yılki ilk uçuş öncesi kritik aşamalardan birini daha başarıyla tamamladı. KAAN, tam boy statik testinde üzerine uygulanan yüklere karşı dayanıklılığını ortaya koydu. Aralık ayı başında hızlı taksi testlerine başlaması hedeflenen KAAN, ilk uçuşu için geri sayıma geçecek.
Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet’in 100. yılına armağanları, “TAYFUN ve SİPER füzesi“: Türk savunma sanayisi Cumhuriyet’in 100. yılında silahlı kuvvetlerin caydırıcılığını üst seviyeye çıkaracak TAYFUN ve SİPER füzelerini ülkeye kazandırıyor.
- Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, “kısa menzilli balistik füze” olarak Türkiye’nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
Sanayide kritik teknolojik yatırımlarla uzaya erişim sağlandı: Cumhuriyet idaresinde bir asrı geride bırakan Türkiye, sanayi ve teknoloji alanında atılan adımlar sayesinde kendi arabasını, uydusunu ve savunma araçlarını üreten, ilk yolcularını da uzaya göndermeye hazırlanan bir ülke konumuna yükseldi.
- Cumhuriyet’in ilk yılları birçok alanda olduğu gibi sanayi alanında da imkansızlıklar ve yetersizlikler barındırıyordu. Buna rağmen, yerli üretim anlayışıyla milli sanayinin gelişimi adına girişimlerde bulunuldu.
Mersin’de zırhlı askeri lojistik destek aracı Derman için teslimat töreni yapıldı: Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) başlatılan ve Koluman Otomotiv Endüstri AŞ tarafından yürütülen “8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi” kapsamında geliştirilen 13 zırhlı askeri lojistik destek aracı Derman için teslimat töreni yapıldı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, “Böyle bir aracın Mersin’de yapılıyor ve ülkemizin farklı yerlerindeki kabiliyetlerin savunma sanayimize hizmet ediyor olması bizim için çok değerli.” dedi.
Milli radarla paramotor ve dronlara geçit yok: Türk savunma sanayisi bünyesinde milli olarak geliştirilen 3 boyutlu çevre gözetleme radarı Retinar FAR-AD, zorlu koşullarda dron ve paramotor gibi güncel tehditlerin tespit edilmesine imkan veriyor.
- Alınan bilgiye göre, değişen tehditlerin önlenmesi amacıyla geliştirilen yenilikçi çözümlere yenileri ekleniyor. Son dönemde önemli bir tehdit unsuruna dönüşen mini/mikro insansız hava araçları (İHA), paramotorlar karşı tedbir arayışlarında önemli bir yer tutuyor.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan: Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma sanayisindeki ihracat hedeflerine katkı sağlamak üzere yerli ve milli teknolojiler geliştirdik.
Türk savunma sanayisi gemilerdeki bir kritik sistemi daha millileştirdi: Gemilerin her türlü hava ve deniz koşulunda emniyetle görev yapmasını sağlayan ve yurt dışından temin edilen Yalpa Sönümlendirme Sistemi, ilk kez yerli imkanlarla üretildi.
- STM ile Robotek Otomasyon Teknolojileri arasında yapılan işbirliği ile su üstü harp gemilerinin rüzgar, dalga, akıntı, fırtına gibi dış etmenler nedeniyle maruz kaldığı kuvvetleri sönümlendirerek güvenli şekilde muharebe görevlerini sürdürmesini sağlayan sistem millileştirildi.
- Sistem, STM’nin yürütmüş olduğu bir ihracat projesi kapsamında iki korvete entegre edilecek.
- Yalpa Sönümlendirme Sistemi, ilk görevini bir ihracat projesinde gerçekleştirecek.
- Sistemin Türkiye’nin milli fırkateyn projesi kapsamında MİLGEM 6, 7 ve 8. gemilerine de entegre edilmesi bekleniyor.
Türkiye’nin 2024 yılı savunma ve güvenlik bütçesi artırıldı: 2022 yılı Kasım’da 2023 yılını kapsayan Savunma ve Güvenlik Bütçesi 468.7 milyar TL (o zamanın döviz kuru ile yaklaşık olarak 25 milyar dolar) olarak açıklanmıştı.
- Yetkililer tarafından geçtiğimiz günlerde belirlenen 2024 yılı Savunma ve Güvenlik Bütçesi ise 1 trilyon 133,5 milyar tl (40 milyar 450 milyon dolar) olmasıyla dikkat çekti.
Batarya Teknolojileri Zirvesi, 22-23 Kasım 2023 tarihlerinde, Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek: Batarya Teknolojileri Zirvesi, Türkiye’nin batarya kapasitesini sergilemeyi ve aynı zamanda uluslararası iş birliği olanaklarını artırarak yabancı katılımcılar ve sektör temsilcileriyle uluslararası bağlantıları güçlendirmeyi hedefliyor.
- Bu etkinlik, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda, özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yeteneklerini ve kapasitesini sergileyebilmesi için Aspilsan Enerji tarafından 7 yıldır düzenlenen Pil Çalıştayı’nın daha genişletilmiş bir versiyonu olarak dikkat çekiyor.