📕#SAHAsözlük
Kanat Açıklığı: Bir hava aracında bir kanat ucuyla diğer kanat ucu arasındaki doğrusal mesafeyi ifade eder.
İHA ve SİHA’lar için Kontrol Kabinleri Üretiyorlar: İHA ve SİHA’lar için birden fazla İHA’yı tek bir kabinden kontrol eden, özel, yanmaz, patlamalara dayanıklı kabinler imal ediyorlar. Özer Elektrik Genel Müdürü Serkan Özer, “Sahada, operasyon esnasında bu sistemler kullanılmaktadır. Örneğin bir karargah kuruldu, bu karargaha bir enerji kaynağı lazım, bunun için jeneratör taşınıyor, mazot taşınıyor… Bu sistem, birçok lojistik sorununu ortadan kaldırmakta ve operasyonel üstünlük sağlamaktadır. Macaristan’a bu üründen geliştirdik ve Avrupa Birliği’ne satılan ilk enerji depolama ürünü oldu” diyor.
C-PROT PCI SECURITY STANDARDS COUNCIL’DE katılımcı kuruluş olarak yer aldı: C-PROT, dünya çapında ödeme verilerinin güvenli olmasına yardımcı olamak için SECURITY STANDARDS COUNCIL’de katılımcı kuruluş olarak yer aldı.
- Dünya çapında milyonlarca kullanıcının güvenliğini sağlayan C-Prot, PCI Security Standards Council’e (PCI SSC) Ortak Katılımcı Kuruluş olarak yer aldığını duyurdu.
- C-Prot, PCI Security Standards Council’in sürekli geliştirilmesi ve benimsenmesi yoluyla dünya çapında ödeme verilerinin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak için PCI SSC ile birlikte çalışacak.
Bayraktar TB3 SİHA ikinci uçuş testini başarıyla tamamladı: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), ikinci uçuş testini başarıyla tamamladı.
- Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, konuya ilişkin X paylaşımında, “Bayraktar TB3, 4 saat süren 2. uçuş testini de başarıyla tamamladı. Adım adım Mavi Vatan’a…” ifadesini kullandı.
Genç mühendis adaylarının kamikaze İHA’sı “Alfa Kurt” nokta atışı yaptı: Genç mühendis adaylarının kamikaze İHA’sı “Alfa Kurt” nokta atışı yaptı.
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öztürk koordinatörlüğündeki proje ekibinin Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle tasarlayıp prototiplerini ürettiği “Alfa Kurt”un testleri, Eskişehir’in İnönü ilçesinde gerçekleştirildi.
Türk savunma sanayisi ürünleri Kırgızistan’daki tatbikatta boy gösterdi: Türk savunma sanayisi ürünleri Kırgızistan ordusunun tatbikatında etkin şekilde kullanıldı.
- Ordusunun sahip olduğu kabiliyetleri Türk savunma sanayisi ürünleriyle artıran Kırgızistan ordusu, bu ürünlerin kullanıldığı bir tatbikat icra etti.
- Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın da takip ettiği tatbikatta, Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI ile TUSAŞ tarafından üretilen AKSUNGUR, Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından tanımlanan görevleri yerine getirdi. Milli silahlı insansız hava araçları, Roketsan’ın ürettiği MAM-L ve MAM-T ile atışlar gerçekleştirdi.
Türk savaş gemileri “görünmeyen tehditlere” karşı emin ellerde: Türk savaş gemileri “görünmeyen tehdit” olarak nitelendirilen kimyasal, biyolojik ve nükleer (KBRN) risklere karşı milli sistemlerle korunuyor.
- Türkiye’nin “tam bağımsız savunma sanayisi” hedefine katkı sağlayan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, kritik sistemlerdeki millileştirme çalışmalarını sürdürüyor.
- Askeri denizcilik alanında güçlü ekosistemiyle işbirliğine giden STM, yurt dışından tedarik edilen kritik bir sistemin milli imkanlarla üretilmesini sağladı. STM ile MAKEL Teknoloji AŞ arasında sağlanan işbirliği kapsamında su üstü savaş platformlarında kullanılan ve gemileri KBRN tehditlere karşı koruyan KBRN Tespit ve Teşhis (KBRN TT) Sistemi geliştirildi.
ASELSAN’dan yeni sipariş rekoru: Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı ASELSAN’ın 2023 yılı ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçları açıklandı. ASELSAN’ın cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 büyüyerek, 32,1 milyar TL’ye ulaştı.
- ASELSAN’dan dokuz aylık finansal sonuçlarla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre şirketin brüt kârı yüzde 75 artarken, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) yüzde 74 artış gösterdi. ASELSAN’ın net kârı ise yüzde 72 oranında artarak 9,8 milyar TL seviyesine ulaştı.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet AKYOL, Cumhuriyetin 100’ncü yılında şirketin Türk milletine ilkleri yaşattığına dikkat çekerek, “ASELSAN olarak, Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında savunma sanayinde ülkemizin bayraktarı olduk.
ASELSAN tarafından geliştirilen YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ: GÖKDENİZ
💢 Stabilize Silah Kulesi
💢 3-B Arama Radarı
💢 Tam Otonom İşletim Kabiliyeti
İnsansız araçları milli yazılımlar konuşturuyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yazılım çözümleri, insansız araçların etkin ve güvenli şekilde görev yapmasına imkan sağlıyor.
- Sistem entegrasyonu ve yazılım geliştirme görevleri üstelenen MilSOFT’un 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla şirket merkezinde yöneticilerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki ve MilSOFT’un hissedarı SSTEK’in Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer, Başkanlığın sektördeki ekosistemin gelişimini önemsediğini ve SSTEK aracılığıyla MilSOFT’a ortak olarak bu alandaki faaliyetlere güçlü bir destek verdiğini söyledi.
Karabük Üniversitesi, askeri amaçlı yüksek çözünürlüklü yerli ve milli ekran teknolojisi üretecek: Karabük Üniversitesi ve ASELSAN işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, askeri alanda kullanılacak Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk ekran teknolojisinin prototip haline getirilmesi ve seri üretime geçilmesi hedefleniyor.
- Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Anutgan ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamila Anutgan, “Minyatür OLED Ekran Birimi Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, “İnce Film Transistör Dizinlerinin Geliştirilmesi” çalışmasıyla ekran arka paneli geliştiriyor.
Türk zırhlı aracının Macaristan üretimi için imzalar atıldı: Türk savunma sanayisi ürünü Ejder Yalçın 4X4 taktik tekerlekli araç, “Gidran” ismiyle Macaristan’da üretilecek.
- Alınan bilgiye göre, son olarak Estonya’da 100 adet NMS 4X4 için sözleşme imzalayan zırhlı kara aracı üreticisi Nurol Makina, Avrupa pazarında büyümesini Macaristan ile sürdürüyor.
- Nurol Makina, Macaristan’da 2019’dan bugüne yürüttüğü faaliyetlerin devamı olarak Gidran araçlarının üretimi için Raba Otomotiv firması ile iş birliği anlaşması imzaladı.
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil’den ‘Kaan’ açıklaması: TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından 6’ncı Arge-Proje pazarı kapanış programına katıldı. Burada öğrencilere sunum yapan Temel Kotil, Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı Kaan’ın yapım aşamasındaki son durum hakkında konuştu.
TUSAŞ’ta yapımı devam eden Kaan yüzde 100 yerli ve millidir. ‘Kaan’ Türkiye Yüzyılı’nı değiştirecektir. Şu anda bütün testleri yapılıyor ve uçacak. TR Motor bize motor sözünü verdi, bunun da motorunu verecek ve 2028’de uçacaktır.
KEMANKEŞ Mini Akıllı Seyir Füzesi’nin Bayraktar TB2 SİHA’dan ilk atış testi: Bayraktar TB2, 20 kilometre mesafeden KEMANKEŞ’i ateşledi.
- Milli olarak geliştirilen jet motoruyla yüksek süratte 33 kilometre yol alan mini akıllı seyir füzesi belirlenen hedef bölgeye ulaşarak görevi gerçekleştirdi.
Türksat 6A Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığının simgesi olacak: Türkiye’nin Haziran 2024’te uzaya göndermeyi planladığı ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’da “güneş paneli açma-kapama testleri” başlarken uydunun, stratejik rolüyle ülkenin uzaydaki bağımsızlığının simgesi olması hedefleniyor.
- Türksat 6A’nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar maruz kalacağı ortamlarda karşılaşabileceği zorluklara yapısal dayanıklılığının test edildiği TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’ni görüntüledi.