SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın


📕#SAHAsözlük

Faydalı Yük: Bir platformun taşıyabileceği toplam operasyonel yükü ifade etmek için kullanılan terim.


Cumhuriyetin 100. Yılında DeltaV’nin Geliştirdiği “SORS” 100 km İrtifayı Geçerek Uzaya İmzasını Attı: Cumhuriyetin 100. yılında DeltaV Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen Sonda Roket Sistemi (SORS), 100 km irtifayı geçerek dünyada parafin ve sıvı oksijen çiftini kullanan hibrit roketin uzaya ilk çıkışını gerçekleştirmiş oldu. Dünyanın en kabiliyetli ve büyük sonda roketlerinden biri olan SORS’un ilk fırlatılışı Aralık 2020’de gerçekleştirildi ve şu ana dek 17 kez başarılı şekilde fırlatıldı. “Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) Ay Araştırma Programı Projesi (AYAP) kapsamında geliştirilen Hibrit İtki Sistemi (HİS), SORS’un faydalı yük bölümünde 100 km irtifada ikinci kademe olarak ateşlendi. Böylelikle uzaydaki ilk hibrit roket sistemi ateşlemesi gerçekleşti” diyen DeltaV Uzay Teknolojileri Genel Müdürü ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Arif Karabeyoğlu, konuyla ilgili bilgi verdi.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitemizin Kasım ayı toplantısı firmalarımız ve ilgili kurum/kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla TURKSAT firmamızın ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi.


Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından Almanya’dan basın kurumları temsilcilerinin iştirakiyle düzenlenen etkinlik kapsamında katılımcılara SAHA İstanbul’un faaliyetleri ve SAHA EXPO 2024 hakkında bilgilendirmede bulunuldu.



Savunma Sanayimizin geliştirdiği yüksek teknolojilerin Orman Yangınları, Deprem ve diğer Afetlerde kullanılması maksadıyla SAHA İstanbul tarafından oluşturulan SAHA ODAK Komitesinin toplantısı firmalarımız ve ilgili kurum/kuruluş temsilcilerinin katılımıyla Teknopark Ankara’da gerçekleştirildi.


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı 38. kuruluş yıl dönümünü kutladı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), kuruluşunun 38’inci yıl dönümünü çalışanlarının ve paydaşlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte kutladı.

  • SSB’den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni yüzyılını, büyük ve güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceklerini kaydetti.

DeltaV SORS Hibrit Yakıtlı Sonda Roketi Testleri Başarıyla Tamamladı: Sonda Roket Sistemi (SORS), dünyanın en kabiliyetli ve büyük sonda roketlerinden biridir. Hibrit sonda roketleri güvenli ve maliyet-etkin oluşları ve birden çok ateşlenebilme kabiliyetleri sayesinde mevcut sonda roket sistem alternatiflerine göre avantaja sahiptirler. SORS, 10’dan fazla kez başarılı şekilde fırlatılmıştır.

DeltaV Genel Müdürü Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu, 2021 yılında yapılan ateşleme testinde SORS’un dünyada kullanılan en ileri teknolojilerden birine sahip olduğunu kaydederek “Sıvı oksijen ve parafin yakıt kullanan çok hızlı yanan ve yüksek performans ortaya koyan bir motordan bahsediyoruz.” demişti.



Bayraktar TB3 SİHA 5’inci test uçuşunu başarıyla tamamladı
: Milli SİHA’nın orta irtifadaki sistem performansının ölçüldüğü 5’inci uçuş testi Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirildi.

  • Baykar‘ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, ilk defa iniş takımları kapalı uçtuğu 5’inci test uçuşunu başarıyla tamamladı.
  • Baykar açıklamasına göre, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3’ün test süreci devam ediyor.

Türk savunma sanayisi insansız sistemlerde ilke imza attı: İnsansız otonom kara aracı BARKAN’ı güvenlik güçlerinin kullanımına sunan HAVELSAN, araca yeni yetenekler kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Yıl içerisinde ROKETSAN’a ait güdümlenebilir mini füze METE ile BARKAN 1 aracından atış gerçekleştirilirken bu kez BARKAN 2’den ilk kez kamikaze mühimmat atışı yapıldı.
  • BARKAN, “kamikaze insansız hava aracı (İHA)” olarak da nitelendirilen dolanan mühimmat entegrasyonu ile sınıfında ilk olma özelliğini kazandı.


Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’a, Kosova’da üstün hizmet madalyası verildi: Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, Türkiye’nin milli ve özgün insansız platformlarını geliştiren Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar’a üstün hizmet madalyası takdim etti.

  • Başkent Priştine’de Bayraktar’ı kabul eden Maqedonci, görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Baykar’ın ürünleri ile “askeri teknolojinin manşeti” haline geldiğini belirtti.

Türk savunma ve havacılık sanayii, ekim ayında 514.746 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

Sonitua Narval 1006 deniz testi sırasında, üstün performans sergiledi: Narval 1006 deniz testi sırasında, su altındaki değişken koşullarla başa çıkmak için yüksek teknolojiye sahip sensörler ve navigasyon sistemleri kullanarak üstün performans sergiledi.

  • Teknolojinin sınırlarını zorlayarak; su altı dünyasının gizemlerini çözmek için büyük bir öneme sahip olan Narval 1006, hedef derinliğe doğru deniz testlerine hızla devam ediyor.
  • Bu testler ile Narval 1006’nın su altı gözlemi, su sıcaklığı, tuzluluk verilerinin toplanması gibi pek çok farklı alan için büyük bir potansiyele sahip olduğu kanıtlanmış oldu.

Türkiye 2025’ten itibaren uzayın havasını araştıracak: Türkiye’nin, uzay havasının insan hayatına etkilerini araştırmak üzere kuruluş çalışmalarına başladığı Uzay Havası Uygulama Merkezi 2025 yılında faaliyete geçecek.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı uygulamaya alan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), belirlediği 10 hedefi gerçekleştirmeye odaklandı.
  • Programda yer alan “Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliği artırmak” hedefi için de yol haritası belirlendi. Bu kapsamda uzay havasındaki değişimlerin etkilerini izlemek ve modellemek üzere “Uzay Havası Uygulama Merkezi” (UHUM) kuruluyor. Merkezin 2025 yılında faaliyete başlaması planlanıyor.


ASELSAN ile TÜRKSAT arasında işbirliği: “10 ülkeden biri olacağız!”: ASELSAN’ın “X-Bant” ve “Ku-Bant” görev yükleri, TÜRKSAT 6A uydusuna entegre edildi.

  • ASELSAN’ın sistemleri, dünyaya 36.000 kilometre mesafedeki Yer Sabit Yörüngede (GEO) kullanılan ilk milli haberleşme görev yükleri olacak.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR ise resmi X hesabından yaptığı paylaşımda TÜRKSAT 6A hakkında bilgilere yer vermişti:

“TÜRKSAT 6A’yı 2024’te uzaya göndereceğiz. Uzay teknolojilerinde tam bağımsızlık yolunda lig atlamamızı sağlayacak bu proje için gecesini gündüzüne katan tüm çalışma arkadaşlarımıza, bilim insanlarımıza, mühendislerimize, teknisyenlerimize teşekkür ediyorum. Yeryüzünden 36000 km mesafede görev yapabilen, yaklaşık 4,5 ton ağırlığında bir haberleşme uydusunu, yerli ve milli imkanlarla üretebilen 10 ülkeden biri olacağız.”


GÖKBEY, iki testi daha başarıyla tamamladı: TUSAŞ tarafından geliştirilen Türkiye’nin milli ilk genel maksat helikopteri GÖKBEY, iki testi daha başarıyla tamamladı.

  • Türkiye’nin ilk genel maksat helikopteri GÖKBEY, envantere girmeden önceki testleri birer birer tamamlıyor.
  • TUSAŞ tarafından geliştirilen Türkiye’nin milli ilk genel maksat helikopteri GÖKBEY, iki testi daha başarıyla tamamladı.
  • 20 bin ft. yükseklikte uçuş gerçekleştirerek maksimum servis irtifasına ulaştı.
  • Çift motorla gerçekleştirilen uçuşta tek motor testini de başarıyla geçti.

Türkiye’nin ilk zırhlı SUV’u TULGA 2025’te görevde olacak: BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş, BMC tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli, doğuştan zırhlı SUV’u “TULGA”nın 2025 yılı başında güvenlik güçlerine teslim edileceğini bildirdi.

Yalçıntaş: Şu anda TULGA aracımızın hedef kitlesi jandarma ve emniyet. Onların ihtiyaçlarına göre tasarlandı, onların ihtiyaçlarına göre üretildi. Şu anda prototiplerin üretilmesi bitti, test aşamasındalar. Bu testin en az 6 ay, çıkacak olan sonuçlara göre belki biraz daha uzun 8 veya 10 ay süreceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla test aşaması herhalde 2024 sonuna doğru biter. 2025 başında da inşallah bunu hem Emniyet Genel Müdürlüğü’müze hem de jandarmamıza vermiş oluruz. 


TSK gözünü uzaya dikti: Uzay Komutanlığı kuruluyor: Millî Savunma Bakanlığı, gözetleme ve keşif gibi fonksiyonların ötesine taşınarak askeri alanlarda da faaliyet gösteren uzay için düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak olan Uzay Komutanlığı çalışmaları resmen başladı.

  • NATO gözetiminde yapılan uzay çalışmalarına uyum sağlamak, Türkiye’nin sivil uzay makamları ile askeri uzay faaliyetlerinin koordinasyonunun sağlanması amacıyla kurulan Uzay Komutanlığı’nın, teklif değerlendirme ve onay süreci hâlihazırda devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri 300’üncü tank avcısına kavuştu: Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında 300’üncü aracın teslimatı dolayısıyla FNSS tesislerinde tören düzenlendi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, törende, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını günümüzün teknolojik yeniliklerine göre karşılamak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
  • Projede birkaç unsur dışında yerli çözümlerin ve altyapıların kullanılmasının önemine işaret eden Görgün, “Kara araçlarında bütün ihtiyaçları yerli karşılayabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak da ayrı bir gurur verici.” dedi.