SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Hassas Güdüm Kiti: Uçaktan atılan bombalara hassas takip ve vuruş yeteneği kazandıran sistem.


İnsansız Hava, Kara ve Deniz Araçları Gücünü Yerli Bataryalardan Alıyor: Güvenlik güçlerinin kullandığı kask sistemlerinden insansız hava, kara ve deniz araçlarına kadar birçok envantere yerli bataryalar üretiliyor. Birikim Pilleri Genel Müdür Yardımcısı Kadem Usta, bataryaların sızdırmazlık, titreşim, ısı gibi çeşitli testlerden geçerek envantere girdiklerini ve testlerin çoğunluğunu kendi bünyelerinde gerçekleştirebildiklerini belirterek bataryalar hakkında bilgi verdi.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


Türk havacılık sanayisinde ilklerin öncüsü ve unutulmaz ismi Nuri Demirağ’ı, vefatının 66. yıl dönümünde saygı ve rahmet ile anıyoruz.


SAHA İstanbul Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Kasım ayı toplantısı Assan Group ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gündem konularının görüşülmesinin ardından fabrika gezisi ile etkinlik tamamlandı.


SAHA İstanbul Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (SAHA MİHENK) toplantısı firmalarımız ve ilgili kurum/kuruluşların katılımıyla ASELSAN’ın ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi.

  • Toplantıda havacılık endüstrisi kalite standartları alanındaki güncel gelişmeler ve müteakip dönemde yapılacak faaliyetler değerlendirildi.

SAHA İstanbul Malzeme ve Malzeme Şekillendirme Komitesi Kasım ayı toplantısı Koçak Petrol (Speedol) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yoğun katılım ile gerçekleştirilen toplantıda gündem konuları ve yeni yapılacak çalışmalar görüşüldü.


🔋Türkiye’nin batarya kapasitesini sergileyen Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde biz de varız!

🗓 22-23 Kasım 2023
📍Gebze Bilişim Vadisi


DATUM – Çok Amaçlı Mini Denizaltı Geliştirme Projesi Tanıtıldı: Çok Amaçlı Mini Denizaltı (ÇAMD) Geliştirme Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm San. Tic. A.Ş. ile yürüttüğü DİMDEG Projesi’nin Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bir iştiraki olan Datum Denizaltı Teknolojileri ve Uygulamalı Müh. A.Ş. tarafından yürütülen bir SSB Ar-Ge desteği projesidir.

  • Proje kapsamında 300 m derinliğe dalabilen, 4 mürettebatı bulunan ve 12 m boyuyla kara yoluyla kolaylıkla taşınabilecek ebatlarda bir adet çok amaçlı mini denizaltının tasarımı, inşası, donatımı ve testleri gerçekleştirilmektedir.

Roketsan BAE’nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubuyla anlaşma imzaladı: Roketsan ve EDGE Group arasında akıllı mühimmatların geliştirilmesine yönelik anlaşma imzalandı.

  • Roket, füze ve mühimmat alanlarında Türkiye’nin dünya çapındaki önemli oyuncusu Roketsan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE Group’la yeni ve gelişmiş akıllı silah teknolojilerinin ortak geliştirilmesine yönelik anlaşma imzaladı.
  • İmza töreni, Roketsan İleri Teknolojiler ve Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Cenk Önen, Roketsan Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Mustafa Odabaş ve EDGE Group yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Milli Savunma Bakanı Güler: 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz: Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Eurofighter Typhoon” tedariki için çalışmalarının olduğunu belirterek, “Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya ‘evet’ diyor, şimdi Almanya’yı razı etmek için onlar çalışıyorlar. O sorunu İngiltere ve İspanya ‘Biz çözeceğiz’ diyorlar. Olursa 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz.” dedi.
  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler;

F-16’larımız, F-4’lerimiz bizim yapacağımız görevler için yeterli. Ancak biz tabii ki ileri bakıyoruz. İleri için de başlangıçta F-35’e müracaat etmiştik fakat F-35’te birtakım problemler çıktı. Onun da alternatiflerini çalışıyoruz. F-16’larımızı modernize etmek için F-16 Blok 70 Viper’den 40 tane hazır alacak, 79 tanesinin modernizasyonunu TUSAŞ’ta kendimiz yapacağız.


Türk savunma sanayisi ürünleri Dubai’de tanıtıldı: Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde gerçekleştirilen Dubai Airshow 2023, 95 ülkeden 1400’den fazla katılımcıyı ağırladı. Fuarda, farklı ülkelerden şirketlerin geliştirdiği çok sayıda hava aracı ve havacılık sektörüyle ilgi çözümler sergilendi.

  • Stantlarıyla katılan yerli şirketlerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren International Golden Group (IGG) standında Türk savunma sanayisinin çeşitli ürünleri de ziyaretçilere tanıtılıyor.
  • Tanıtılanlar arasında, Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar Akıncı ve Bayraktar TB2, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin geliştirdiği Şimşek Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ve ASELSAN’ın çeşitli ürünleri yer aldı.

Türk İHA’larının başarısı yerli aviyonik sistemlere uluslararası talebi artırdı: Türkiye’de geliştirilen insansız hava araçlarının (İHA) küresel ölçekteki başarısı, yerli aviyonik teknoloji çözümlerine uluslararası talebi de beraberinde getirdi.

  • Pavelsis’i bünyesinde barındıran Pavo Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alper Özbilen, Türkiye’nin Körfez bölgesinde de dünyada da önemli bir marka olduğunu belirterek, “İHA konusundaki başarımız herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Türkiye markasıyla burada olmanın Körfez bölgesinde getirdiği önemli bir avantajı görüyoruz. Türkiye’den gelen diğer firmalarla beraber kendi teknolojimizi, bu teknolojinin fark yaratan taraflarını potansiyel müşterilerimize ve partnerlerimize aktarıyoruz. Onlardan aldığımız geri beslemeler, ülkemiz ve ülkemiz şirketlerinin ürünlerine duyulan güvenin son derece yüksek olduğu yönünde.” diye konuştu.

STM ALPAGU ilk kez ihraç edildi: Harp sahasının kritik unsurlarından biri ‘Kamikaze İHA’lar. Türk mühendislerce geliştirilen ve dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu sabit kanatlı vurucu İHA sistemi ALPAGU ilk kez ihraç edildi.

  • STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, ismi açıklanmayan ülkeyle yürütülen ihracat süreciyle ilgili bilgiler verdi.
  • Bu süreçte ALPAGU’nun mühimmatlı test atışı da dahil olmak üzere tüm saha testlerini başarıyla tamamladığını ifade eden Güleryüz, söz konusu ülkeye ilk teslimatları gerçekleştirdikleri bilgisini de paylaştı. Böylece, Türkiye’de envantere girmeden ihracat başarısı yakalan milli teknolojilere bir yenisi daha eklenmiş oldu.

GÖKBEY helikopteri 700 uçuş saatini devirdi, ilk görevine yol alıyor: Türkiye’nin ilk özgün helikopteri GÖKBEY, zorlu testleri birer birer geride bırakarak ilk görevi için gün sayıyor.

  • Önemli kilometre taşlarını birer birer geride bırakan GÖKBEY helikopteriyle son dönemde hız ve irtifa testleri gerçekleştirildi.
  • GÖKBEY maksimum servis irtifası olan 20 bin fite ilk kez ulaşarak başarılı bir testi geride bıraktı. Motor performans testleri tamamlandı.
  • 1 saat süren testlerde GÖKBEY helikopteri bu irtifada hem çift motor hem de tek motorla uçuş yaptı. Böylece önemli bir güvenli uçuş gereksinimi başarı ile tamamlanmış oldu.
  • GÖKBEY Programı kapsamında 3 prototip helikopterle toplamda 700 uçuş test saatine ulaşıldı.

Savunma sanayisi için örnek bir eğitim kurumu geliyor: Sektörün önde gelen kuruluşları bu ihtiyaçtan yola çıkarak son dönemde orta öğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kurulmasında sorumluluk üstlenmeye başladı.

  • Öğrenci kabulüne başlayan bu eğitim kurumları sundukları imkanlar dolayısıyla yoğun talep görüyor.
  • Şile Ayet Azer Aran Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu çabaların bir örneği olarak hayata geçirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile REPKON Makine ve Kalıp Sanayi ve Ticaret AŞ ve Şile Belediyesi arasında 2021’de imzalanan protokol kapsamında kurulan lise, REPKON yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetine başladı.

Trabzon’da “Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi” 21 Kasım’da açılacak: Trabzon’da yapımı tamamlanan “Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi”, 21 Kasım’da törenle açılacak.

  • Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğinde inşa edilen Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin ise ikinci uzay temalı bilim merkezinin inşasının tamamlandığı belirtildi.
  • Pazarkapı mevkisinde 2 bin 200 metrekare alanda kurulan merkezde, astronomi, havacılık ve uzay, teknoloji, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 5 alanda atölyenin öğrencilere hizmet vereceği, ayrıca bünyesinde dene-yap atölyesi de bulunacak merkezde tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama gibi eğitimlerin de sağlanacağı vurgulandı.

Türk savunma sanayisinde yerli ve milli fiber optik dönemi: Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) üretilen fiber optik kablolar, kritik test ve kabullerden başarıyla geçerek yerli ve milli savunma sanayisinde kullanılmaya başlandı.

  • Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) üretilen, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu ve pek çok sektör için büyük öneme sahip fiber optik kablolar, kritik test ve kabullerden başarıyla geçerek yerli ve milli savunma sanayisinde kullanılmaya başlandı.

Türk mühendisi “uçan ajanlara” karşı yeni çözümler geliştirdi: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirdiği dron tespit ve engelleme sistemleriyle güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılayan, 10’dan fazla ülkeye ihracat yapan Boğaziçi Savunma, muharebe sahasındaki talep ve ihtiyaçlardan hareketle yeni çözümler geliştirdi.

  • Kolay erişilebilir olması, muharebe sahasında zor fark edilmesi nedeniyle önemli tehdide dönüşebilen ve “uçan ajan” olarak da nitelendirilen dronların engellenmesine yönelik milli çözümlere yenileri eklendi.

Boğaziçi Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aslan, dünyada tehdit tiplerinin sürekli değiştiğini ve adeta bir “kedi-fare oyunu” gibi değişen bu tehditleri yakalamak için çaba harcadıklarını söyledi.