📕#SAHAsözlük
HÜCUM GEMİSİ: Saldırı amaçlı kullanılan askeri gemi. Bu tip gemiler kara kuvvetlerinin çıkarma yapması için ve kara kuvvetlerine lojistik destek sağladıkları gibi denizde bahri operasyonlarda kullanılırlar.
🗣 SAHA Sohbetleri
🙌 Sanayicilerimizin sektörle ilgili sorunlarını dinlemek, görüş ve önerilerini almak için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. İlker Murat AR, SAHA Sohbetleri etkinliğinde firmalarla bir araya geliyor.
🗓 28 Kasım |📍İstanbul – Teknopark İstanbul
🗓 30 Kasım |📍Ankara – Teknopark Ankara
73 Yıldır Savunma, Enerji ve Elektrik Sektörlerinin Bakır Ürünlerini Geliştiriyorlar: Savunma sanayi başta olmak üzere enerji ve elektrik sektörlerinde de bakır hammaddeli ürünlerin önemli ölçüde kullanıldığını belirten Kervancıoğlu Bakır Genel Müdürü Murat Kervancıoğlu, “Özellikle İşbir Elektrik’in yer hizmetlerinde bulunan İHA ve SİHA’lar ile diğer askeri mühimmat ve gerekli tüm teçhizatların enerjisini sağlayan alternatör, jeneratör ve elektrik panolarının içindeki bakırları üretmekteyiz. Bu ürünler, yüksek saflık ve iletkenliğe sahip olmak şartıyla ve çok yüksek kalitede üretilmektedir. Hem içeride savunma sanayine hizmet etmekteyiz hem de özellikle Avrupa’ya ihracatımız bulunmaktadır. Türkiye’de yapılmayan birçok özel malzeme ve bakır ürünleri üretmekteyiz. Elektrik panolarının içerisindeki bakırlar, alternatör üretiminde kullanılan özel saflık ve iletkenliğe sahip olan bakır ürünler gibi çeşitli ürün yelpazemiz bulunmaktadır. Enerji ve elektrik sektörü ile savunma sanayine yatırımlarımız devam edecek” diyor.
THY’nin Yurt Dışından Temin Ettiği Birçok Aparatı Yerli Olarak Üretiyorlar: Türk Hava Yolları’nın kullandığı Boeing ve Airbus uçaklarında geçmişte yurtdışından alınan ve çeşitli amaçlarla kullanılan birçok parça artık yerli olarak üretiliyor. Uçakları hangar içerisinde bakıma alırken uçağın tekerleklerini yerden kesebilmek yani havaya kaldırabilmek için kullanılan aparatlardan tutun da çeşitli uçak koltuk parçaları, kokpitte kullanılan parçalar, kabin içerisinde kullanılan muhtelif parçalar gibi çeşitli aparatlar geliştirdiklerini söyleyen Veltech Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Veli, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi.
SAHA İstanbul bir ilki daha başardı: SAHA İstanbul olarak KALDER ile birlikte başlattığımız EFQM Modeli çalışmamızda “EFQM Üstün Performansta İlerleme Belgesi” almaya hak kazandık..
- SAHA İstanbul böylelikle Avrupa’daki kümelenmeleri yönetim etkinliği ve sektörel fayda alanında değerlendiren ESCA Değerlendirme & Analiz Kuruluşundan aldığı “GÜMÜŞ” sertifikadan sonra yönetim ve kalite alanında yeni bir ödüle daha layık görülmüş oldu.
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ATASAREN) Müdürü Prof. Dr. Faruk UÇAR ve beraberindeki heyet tarafından Üniversite – Sanayi İşbirliği kapsamında SAHA İstanbul’a ziyaret gerçekleştirildi.
- Ziyaret esnasında müdavimler ile Arnavutluk, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan eğitime katılan dost ve müttefik ülke subaylarına Türk Savunma Sanayi, SAHA İstanbul ve SAHA EXPO Fuarı hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sanayi alanında bunu başardık.”: Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, hafta kapsamındaki etkinliklerin ülke, millet ve iş dünyası için hayırlara vesile olmasını diledi.
Sadece yükte değil, pahada da ağır ürünlerle yelpazenin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Savunma sanayi alanında hamdolsun bunu başardık. Kilogram başına ortalama 57,5 doların üstünü yakaladık. İHA’larda bu rakam yaklaşık bin dolardır. İHA ve SİHA’larda elde ettiğimiz başarıları şimdi füze, gemi, zırhlı araç, kamera, hava savunma sistemleri ve elektronik harp sistemlerine teşmil etmek istiyoruz.” dedi.
Bugüne kadar 160 adet CATS sisteminden 60 tanesini yerli SİHA platformları ile birlikte yurt dışına ihraç ettiklerini belirten Erdoğan, “Şimdi bununla kalmıyor, kameraların bir üst versiyonunu geliştiriyoruz. 80 kilometre mesafeden tank tespiti yapabilen bu kameramız şu an teknik özellikleri açısından dünyanın en iyi performansına sahip. ASELFLIR-500 adını verdiğimiz bu kamera sistemimizin Şubat 2024’ten itibaren seri üretimine geçmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.
İnsansız deniz araçlarının “aklı” ilk sınavı geçti: Türk savunma sanayisi, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız deniz araçlarını güvenlik güçlerinin kullanımına sunmaya hazırlanıyor.
- Muharebe sahasındaki etkinliği ve çeşitliliği son yıllarda artan insansız platformların güvenlik güçlerine kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. İnsansız hava ve kara araçlarından sonra yakın zamanda insansız deniz araçları da Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacak.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik edilecek ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulacak SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA), HAVELSAN-Yonca Onuk Tersanesi işbirliğinde geliştiriliyor.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bayraktar TB3’ü en yakın zamanda göreve hazırlıyoruz.”: Bayraktar, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi” konulu söyleşide, insansız uçakların en büyük katma değerinin içerisindeki yüksek teknoloji ve yazılımlar olduğunu söyledi.
- İnsansız hava araçlarının temelinde Cezeri’nin olduğuna işaret eden Bayraktar, “Dünyanın en iyisini de yapabiliriz. Aslında bize güçlü kökler bu gücü veriyor. Bunu hiç unutmayacağız. Çünkü bunu unuttuğumuz zaman nasıl ki saksıdaki bir ağaç göğe uzanamazsa öyle kalmış oluruz.” ifadesini kullandı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, kısa pistli gemilerden kalkma kabiliyeti olan Bayraktar TB3‘ün ilk uçuşunu geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hatta bugün itibarıyla 8’inci uçuşunu yapıyor. Henüz inmemiş olması lazım, 6 saat sürekli uçuşlarını devam ettiriyoruz. Onu da en yakın zamanda inşallah kısa pist gemimize konuşlandırıp göreve hazırlıyoruz. 2024 yılında inşallah göreve başlayacak.” dedi.
ASELSAN tarafından geliştirilen Hava Savunma Sistemi: GÖKDEMİR
💢 Çoklu Hedef Angajmanı
💢 Döner Taret Yapısına Sahip
💢 360 Derece Tehdit İmha Kabiliyeti
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ile görüştü: Bakan Güler, resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Shapps’i, Milli Savunma Bakanlığı’nda askeri törenle karşıladı.
- Askeri bando tarafından iki ülke ulusal marşlarının çalındığı törende, Shapps’in onur kıtasını selamlamasının ardından iki bakan önce baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.
- Güler ve Shapps görüşmeler sonrasında imzaladıkları “Savunma İşbirliği Niyet Beyanı”nın ardından ortak basın açıklaması yaptı.
- Shapps’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Güler, “Birleşik Krallık, Türkiye’nin önemli bir müttefiki ve stratejik ortağıdır.” diye konuştu.
ASELSAN’dan Kara Kuvvetlerimize yeni teslimler: ASELSAN, Mayın/El Yapımı Patlayıcı Tespit Aracı YENER’in Kara Kuvvetlerimize teslim edildiği haberini duyurdu. Söz konusu haber 23 Kasım tarihinde ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol’un resmi X hesabından yapılan paylaşım ile aktarıldı.
- Yapılan paylaşımla ek olarak 4 Seyyar Havan Tespit Radarı ve 17 NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı’nın da Kara Kuvvetleri’ne teslimatının yapıldığı bildirildi. Ayrıca Barbaros Yarı Ömür Modernizasyon Projesi kapsamında çok sayıda kritik sistemi milli olarak yenilenen TCG ORUÇREİS fırkateyninin ilk kontrol seyrinin başarıyla tamamlandığı da belirtildi.
Savunma sanayisinde hedeflere ulaşmak için Konya oldukça önemli: Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’na katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:
İnsansız hava araçlarında dünyadaki 3 ülke arasındayız. 2023 yılının ilk 10 ayındaki toplam sektör ihracatı 4,3 milyar dolara ulaştı. 2023 sonuna kadar hedefimiz 6 milyar dolar.
ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi taksi testlerine başladı ve daha yüzlerce projemiz devam ediyor.
Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağımız ilk uçuşunu yaparak, bu alanda dünyada öncü oldu.
Muharip İnsansız Savaş Uçağı KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonlarına devam ediliyor.
Macaristan’da savunma sanayii çalıştayı: Macaristan’da Savunma Sanayii Çalıştayı düzenlendi. Macaristan Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky, Türkiye’yi bir model olarak gördüklerini açıkladı.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Macaristan ziyareti etti. Ziyaret kapsamında başkent Budapeşte’de ülkenin Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.
- Görüşme heyetinde Türkiye’den 10 savunma sanayi şirketi yer aldı. Bakanlar, iki ülke arasında savunma sanayii alanında yapılacak iş birlikleriyle çok daha güçlü bağlara sahip olacaklarını vurguladı.