SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın


📕#SAHAsözlük

Akustik Torpido: Hedefini ses sinyalleri aracılığıyla bulan torpido türü


Türkiye’nin İlk Çok Amaçlı Mini Denizaltısı Geliyor: Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Sefine Tersanesi ile yürüttüğü TCG Derya DİMDEG Projesi’nin Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bir iştiraki olan DATUM Denizaltı Teknolojileri tarafından geliştirilen Çok Amaçlı Mini Denizaltı, ülkemizin ilk yerli denizaltısı olma özelliğini taşıyor. Neredeyse bir balina büyüklüğündeki bu aracı sonarın yakalaması çok güç çünkü üzerinde gürültü yapacak bir sistem yok, tamamen elektrikle çalışıyor. 7 kanatlı, düşük akustik ize sahip bir pervanesi bulunuyor. Çok Amaçlı Mini Denizaltı hakkında bilgi veren DATUM Denizaltı Teknolojileri Kurucusu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Münir Cansın Özden, “Başka gemilerin bunu sonarlarında yakalama ihtimalleri oldukça düşük” diyor.


🚀 We continue to be the meeting point of the #Defence and #Aerospace ecosystem by progressing every year.

  • Join us at #SahaExpo2024 – where innovation takes flight!

🛰 Unprecedented success at SAHA EXPO 2022! With 390 international and 567 local companies, it was a global gathering of aerospace excellence.

  • Ready for #SAHAEXPO2024? Mark your calendars!


SIPRI’nın ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesinde 4 Türk firması yer aldı: SIPRI, 2022 yılında en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayisi şirketini açıkladı.

  • Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesine ASELSAN 60, Baykar 76, Türk Havacılık Uzay Sanayii 82 ve Roketsan 100. sıradan girdi.
  • Savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 2022’de silah ve askeri hizmet satışları bir önceki yıla göre yüzde 3,5’lik düşüşle 597 milyar dolara geriledi. Böylece satışlar 7 yıldır kaydedilen artışın ardından düşüş gösterdi.

Türkiye elektronik harp yeteneklerini artıracak: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye’nin, elektronik harp yetenekleri konusunda iyi bir seviyede bulunduğunu ve bunu artırma çabasında olacaklarını belirtti.

  • Görgün, 1. Elektronik Harp Sempozyumu‘nda yaptığı konuşmada, elektronik harbin, düşman kuvvetlerin elektronik sistemlerinin ve konumlarının tespiti, yok edilmesi, etkinliklerinin azaltılması, dost kuvvetlerin elektronik sistemlerinin ise düşman tarafından tespitine veya etkisiz hale getirilmesine engel olunması maksadıyla kullanılan sistem ve teknikleri kapsadığını söyledi.

Bayraktar TB2 SİHA ihracatı, Baykar’ı “küresel savunma ligine” taşıdı: Baykar, Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihracatı ile “dünyanın en büyük 100 savunma sanayi” firması listesine adım attı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları üreten Baykar, özellikle son yıllarda yakaladığı ihracat başarılarıyla bu alanda adından söz ettirdi.
  • Bayraktar TB2 SİHA için 32, Bayraktar AKINCI TİHA için 8 ülkeyle olmak üzere bugüne kadar 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladıklarını belirten Bayraktar, yüzlerce milli insansız hava aracının görev yaptıkları ülkelerin güvenliğine katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye’de İHA lisans ve sertifika sayısı 1,5 milyona dayandı: Hayatın birçok noktasında kullanılan insanız hava araçlarına ilgi artarken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) kayıtlı toplam İHA sayısı 5 Aralık itibarıyla 62 bin 892’ye, lisans ve sertifika sayısı da 1 milyon 450 bin 530’a ulaştı.

  • İHA kullanımı, ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliği, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esaslar ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM tarafından düzenleniyor.

DASAL tarafından geliştirilen: CONDOR C150

💢 Azami Kalkış Ağırlığı: 630 kg
💢 Otonom Navigasyon
💢 Faydalı Yük: 150 kg


Uzaydaki 7. yılını tamamlayan GÖKTÜRK-1 dünyanın etrafını 37 bin 378 defa turladı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından GÖKTÜRK-1 uydusunun uzaya fırlatılmasının 7. yılına özel paylaşımda bulundu.

  • Paylaşımda, “Uzaydaki gözümüz olan GÖKTÜRK-1 uydusu 7 yaşında. GÖKTÜRK-1, uzaydaki görevi sırasında dünyanın etrafını 37 bin 378 defa turlayarak 82 bin 913 görüntü çekimi yaptı.” ifadesi kullanıldı.
  • Paylaşımda yer verilen infografikte ise dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK-1’in 5 Aralık 2016’da Türkiye saatiyle 16.51’de uzaya fırlatıldığı hatırlatıldı.

Bayraktar TB3 SİHA 11’inci uçuş testini başarıyla tamamladı: Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bayraktar TB3 SİHA’nın Sistem Performans Testi kapsamında 6 saat havada kaldığını ve 11’inci uçuşunu başarıyla tamamladığını duyurdu.

  • Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak.

ASELSAN’ın Azerbaycan’da geliştirdiği “akıllı trafik çözümleri” projesinin ana kontrol merkezi hizmete girdi: ASELSAN’ın Azerbaycan’da başlattığı “Araç Tespit ve Yüksek Hızda Ağırlık Ölçüm Sistemi Projesi”nin Ana Kontrol Merkezi faaliyete başladı.

  • ASELSAN’ın Bakü-Guba-Rusya sınırı kara yolunun Tağıyev kasabası yakınlarında kurduğu “Araç Tespit ve Yüksek Hızda Ağırlık Ölçüm Sistemi Projesi” Ana Kontrol Merkezi devreye alındı.

Büyükelçi Bağcı, yolların güvenliğinin, araçların kuralla uyup uymadığının kontrol edilmesinin önemli olduğunu belirterek, “ASELSAN, ağırlık kontrolünden karbon salınımına kadar sensörleri olan bir sistem hayata geçirmiş oldu.” dedi.


AKINCI TİHA’dan İHA-122 süpersonik füze atış testi yapıldı: Roketsan 122 mm topçu füzesinden, İHA’dan atılabilen süpersonik füze geliştirdi. Baykar’ın milli platformu Bayraktar Akıncı TİHA, Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füzesinin atış testini gerçekleştirdi.

  • Akıncı TİHA’dan ateşlenen İHA-122 füzesi, 55 km uzaktaki hedefi başarıyla vurdu.

Mısır’da Türk firmalarının da katılımıyla “EDEX 2023” fuarı düzenlendi: Mısır’ın başkenti Kahire’de Aselsan, Baykar, BMC ve Canik gibi Türk şirketlerinin iştirak ettiği Mısır Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (EDEX 2023) kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açtı.

  • TUSAŞ, Egypt Defence Expo (EDEX2023) kapsamında Arap Sanayileşme Örgütü Uçak Fabrikası ile iş birliği niyet anlaşması imzaladı.
  • ASELSAN, Mısır’da düzenlenen EDEX’in ikinci gününde Mısır’da faaliyet gösteren Kader Factory firmasıyla İyi Niyet Anlaşması imzaladı.

ASPİLSAN’dan BAE’ye ihracat: ASPİLSAN, Avrupa ülkelerinin yanı sıra yeni bir ülkeye daha ihracat gerçekleştirdi. Pil, batarya ve güç sistemleri konusunda hızla büyüyen ASPİLSAN Enerji yaptıkları anlaşma kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam 250.000 adet ASPİLSAN INR18650A28 pilinin ihracatı gerçekleştirildi.

ASPİLSAN Enerji lityum iyon şarj edilebilir silindirik pillerin Avrupa’ya ihracatı devam ederken Orta Doğu’ya da pil ihracatına başlandı. Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam 250.000 adet ASPİLSAN INR18650A28 pilinin ihracatı gerçekleştirildi.


İnovasyon gençlerden, destek ASELSAN’dan: Türkiye’nin lider teknoloji şirketi ASELSAN, gelecek yıl fiziki olarak açacağı Girişimcilik Merkezi aracılığıyla sunacağı destekleri resmi olarak başlattı.

  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, girişimcilik ve inovasyonun değişen dünya dinamiklerinde başarının anahtarı haline geldiğini ve bu iki kavramın şirketin faaliyetlerinde önemli yer tuttuğunu söyledi.

Akyol, “Girişimcilik Merkezi’mizin kuruluşunda da ortaya koyduk ve ASELSAN olarak girişimcilik ekosistemine nasıl katkı sunabileceğimizi, hatta uzun vadede kendi kurumumuz çevresinde nasıl bir teknoloji girişimciliği ekosistemi oluşturabileceğimizi geniş bir şekilde değerlendirdik.” dedi.