SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Türbin: Su, buhar, gaz gibi akışkanların enerjisiyle dönerek çalışan ve genellikle elektrik üretmede kullanılan araç.


Destekçisi olduğumuz Uluslararası Cubesat Vision Yakın Yörünge (LEO) Küp ve Küçük Uydu Konferansına katılım sağladık.

  • 🙌 Milli Uzay Endüstrisi Komitemiz (SAHA MUEK) ile Türkiye’de Uzay endüstrisine katkı sağlamaya devam ediyoruz.

Sivil ve Askeri Sanayi için Karanlık Fabrikalar Üretiyorlar: Endüstri 4.0’ın getirdiği dijital dönüşüm devriminde yerini alan Optimak STU, insansız çalışan “karanlık fabrikalar” kuruyor. Bu insansız fabrikalar; yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini kullanarak sanayi sektörünün verimliliğini artırıyor ve çevresel etkiyi azaltıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Hamle’ programı kapsamında gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi veren Optimak STU Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mücahid Kulak, Avrupa’dan ülkemize getirilen yüksek hızlı makinelerin yerlileştirildikten sonra inovasyon seviyesinin artırılması ve karanlık fabrikaların geleceği hakkında bilgi verdi.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından organize edilen, “Savunma Sanayii Yapay Zekâ Yetenek Kümelenmesi (SAYZEK) Tanıtım Töreni ve Çalıştayı”na SAHA İstanbul olarak katılım sağladık.

  • Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak bünyemizde yer alan çok sayıdaki yazılım firmamız ve Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitemiz ile Savunma Sanayi Başkanlığımızın liderliğinde Savunma Sanayimize yönelik “Yapay Zeka” çalışmalarına katkı vermeyi sürdüreceğiz.

SAHA MBA mevcut dönemdeki katılımcılarımız ve geçmiş dönem mezunlarımız ile ASELSAN firma ziyaretinde bulunulmuştur. Ziyaret kapsamında ASELSAN platformları üretim tesisleri yerinde incelenmiş ve platformlar hakkında bilgi alınmıştır. Faaliyet katılımcılarımızın network yemeği ile tamamlanmıştır.‍

  • ‍Bu unutulmaz etkinliğe ev sahipliği yapan ASELSAN’a, nazik daveti ve misafirperverliği için ASELSAN Genel Müdürü Sn. Ahmet AKYOL’a ve etkinliğe iştirak eden MKE Genel Müdürü Sn. İlhami KELEŞ’e teşekkür ederiz.

SİPER Ürün-1 ve HİSAR projelerinde seri üretim için imzalar atıldı: SSB tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında başlatılan “SİPER Ürün-1 ve HİSAR Projelerinin Seri Üretim Sözleşmeleri İmza Töreni” SSB’de gerçekleştirildi.

  • Gelecek yıl envantere girecek SİPER Ürün-1 ve HİSAR sistemlerinin seri üretimi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve ilgili firmalar tarafından sözleşme imzalandı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada, son zamanlarda kara, hava ve deniz için geliştirilen platformların dünyanın dikkatini çektiğine işaret ederek, bu süreçte güncel teknolojiyi sonuna kadar kullandıklarını anlattı.

Türk savunma sanayisi “yavru dronla” gözetleme yapacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında 100-150 gram ağırlığında, avuç içi büyüklüğünde mikro insansız hava aracı geliştirdi.

  • İnsansız hava aracı projeleri yürüten Lapis Havacılık, 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde hibrit itkili robot HİRO’yu sergiledi. Sahip olduğu tekerlerle karada ilerleyen döner kanatlarıyla uçma yeteneğine sahip HİRO, aynı zamanda ana gövdesinde bir mikro insansız hava aracı, “yavru dron” barındırıyor.

Lapis Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Tansel Nuran Birdir: Aracımız 360 derece engelleri algılayıp yapay zeka algoritmaları eklenen LAPİS otopilotu sayesinde tamamen kapalı ortamı ortalayarak görev icra edebiliyor. Görev süresini uzatmak için daha çok kara modunda gitmesini tercih ediyoruz.


Milli SİHA Bayraktar TB2, 750 bin uçuş saatini tamamladı: Türkiye’nin ilk milli ve özgün SİHA’sı Bayraktar TB2, 750 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora daha imza attı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, 750 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı. Böylece Bayraktar TB2 SİHA, gökyüzünde milyon saate daha da yaklaşarak en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı oldu.

ASİSGUARD tarafından geliştirilen silahlı drone sistemi: SONGAR

💢 Yerli ve milli tasarım
💢 Otonom ve manuel uçuş kontrol modu
💢 Harita üzerinde rota planlaması


Türk savunma sanayisinde “uçuran” ihracat başarısı: Türk savunma sanayisi, milli hava araçları için geliştirilen havacılık motorlarıyla ilk ihracat başarısına imza attı.

  • TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit, şirketin seri üretimine başladığı milli askeri turbodizel motorlar ve devam eden geliştirme projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akşit, “PD170’in AKSUNGUR ile envantere girişi için son aşamadayız. Testler sonunda bu yıl bitmeden AKSUNGUR’un seri üretim motoru haline gelecek. Bundan sonraki ilk AKSUNGUR’la da envantere girmiş olacak. Son uçuşlarından birinde Eskişehir semalarına kadar gelip motor tasarımında emeği geçen arkadaşların üzerinden alçak uçuş yaptı. PD170 serisinin olgunluğu konusunda herhangi bir sıkıntı kalmadı.”dedi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Kamu öncülüğünde etkin sanayi politikaları yürüteceğiz.”: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Lider milli teknoloji girişimleri çıkaracak, kamu öncülüğünde etkin sanayi politikaları yürüteceğiz.” dedi.

  • Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi ile 21 yılda asırlık kazanımlar elde ettiklerini, Bayraktar TB2, Akıncı, Bayraktar TB3, Anka, Aksungur ve Kızılelma’nın, Türk’ün çelik kanatlarıyla gökyüzüne attığı imzalar olduğunu ifade ederek, terörü vatan toprağından kazıdıklarını, güney sınırından terör koridoru haritalarını yırtıp attıklarını, Karabağ’da, Azerbaycan ile sırt sırta 30 yıllık işgali sonlandırdıklarını ve bu başarı hikayeleriyle Türk gençliğine yeniden öz güven ve cesaret kazandırdıklarını söyledi.

Türk savunma sanayisinde entegre lojistik destek işbirliği: Türk savunma sanayisi şirketleri, milli ürünlerin entegre lojistik destek hizmetleri için işbirliği yapacak.

  • Alanlarının önde gelen firmaları MilSOFT Yazılım Teknolojileri ile FNSS Savunma Sistemleri arasında 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi-DLSS’de, entegre lojistik destek ve ürün destek faaliyetlerini yönetmek ve geliştirmek amacıyla teknoloji ve yazılım geliştirme konularında birlikte çalışma niyetlerini ortaya koyan “iyi niyet anlaşması” imzalandı.

OTOKAR’dan 136 milyon dolarlık ihracat: OTOKAR, adı açıklanmayan bir ülkenin açmış olduğu Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç alımına ilişkin ihaleyi kazandığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla açıkladı.

  • Belirtilen ihalenin 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç tedarikini kapsadığı ve sözleşmenin değerinin 136 milyon dolar olduğu KAP üzerinden açıklandı. Teslimatın ise 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Baykar’ın İHA test ve geliştirme merkezleri yatırım alanları kapsamına alındı: Baykar’ın insansız hava araçları (İHA) ile akıllı sistemlerin test ve geliştirme merkezleri de proje bazlı teşvik kapsamında yer alacak.

  • İstanbul’da Yapılacak Olan İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Sistemler Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin 4 Eylül 2019 Tarihli ve 1504 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
  • Daha önce “İstanbul” olarak yer alan desteklenecek yatırım yeri ibaresi, “İstanbul, Edirne, Tekirdağ illeri ile Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ, İstanbul Özel Endüstri Bölgesi ve ilave alanlarında” şeklinde değiştirildi.

Dronların yeni silahı DROKET sahaya çıkıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde dronlarda kullanılmak üzere geliştirilen akıllı mühimmat çözümlerine DROKET eklendi.

  • İnsansız hava aracı projeleri yürüten Sapmaz Havacılık, 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde, askeri ihtiyaçları karşılamaya yönelik yeni çözümlerini ilk kez sergiledi.
  • Sapmaz Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sapmaz, faaliyete 2014 yılında eğitim çalışmalarıyla başladıklarını söyledi.
  • Bugüne kadar 6-7 bin insansız hava aracı (İHA) pilotunu lisanslandırdıklarını ifade eden Sapmaz, bunun yanında tarım, haritacılık ve eğitim alanlarına yönelik İHA’lar geliştirdiklerini belirtti.

Yerli motorlu VURAN’lar göreve başlıyor: Yerli askeri kara aracı motoru TUNA’nın ilk kez kullanıldığı VURAN 4×4 araçları Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ediliyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yürütülen Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Motoru projesi kapsamında geliştirilen 400 beygir gücündeki TUNA motorları ilk kez envantere giriyor.
  • BMC Power tarafından üretilen 97 TUNA motoru, yıl içerisinde zırhlı kara araçları üreticisi BMC Savunma’ya teslim edildi. TUNA motorları burada VURAN 4×4 araçlara yerleştirildi.
  • Kabul faaliyetleri başlayan yerli motorlu VURAN’ların 50’si Kara Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine sunulacak. Bu teslimatın ardından Jandarma Genel Komutanlığına 40 araç teslim edilecek.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı’nın 9 Ocak’ta uzaya gönderilmesi planlanıyor: Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek tüm Avrupa’yı kapsayan ilk ticari astronot misyonu olan Axiom Mission 3’ün (Ax-3) resmi X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Takvimlerinizi ayarlayın. A3 görevi, 9 Ocak’tan daha erken olmayacak şekilde bir fırlatma tarihi hedefliyor. Tamamı Avrupalı ekibimiz, SpaceX Dragon ile Uzay İstasyonu’na havalanacak.” ifadelerine yer verildi.

  • Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, ocak ayındaki fırlatmanın ardından ISS’de 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
  • İlk Türk astronot Gezeravcı, misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

TEKNOFEST 2024’te Adana’da düzenlenecek: TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, konuya ilişkin X’te yaptığı paylaşımda, “Uzaklarda arama. TEKNOFEST 2024 Adana’da. Detaylı bilgi için TEKNOFEST sosyal medya hesaplarını takipte kalın.” ifadesini kullandı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı yürütücülüğünde bu yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen TEKNOFEST’lere toplam 4,6 milyon kişi katılmıştı.