SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

2024 yılının bütün insanlık için barış, huzur ve esenlik dolu bir yıl olmasını diliyoruz.

2024 yılında da, bölgemizde ve dünyada barışın tesis edilmesi amacıyla daha güçlü bir Türkiye vizyonu ile SAHA’da çalışmaya devam edeceğiz.


Güneş Enerjisi Paneli Temizleme Robotu Üretiyorlar: Bintech Robot Teknolojileri tarafından geliştirilen ve yüzde 75 yerlilik oranına sahip robotlar, dünyanın birçok ülkesinde enerji kaybını önlemek amacıyla iş güvenliğine uygun, hızlı ve panele zarar vermeden temizlik yapıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Fransa, İspanya, Malta, Bulgaristan, Sırbistan, Nijerya, Etiyopya ve Vietnam gibi ülkeleri sıralayan Bintech Robot Teknolojileri Genel Müdürü Turgut Çağatay, “Ayrıca markamız 80 ülkede tescillidir. Global bir marka olma yolunda hızla ilerliyoruz” diyor.

🔗 İzlemek için tıklayınız.


ANKA III ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA III’ün bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi.

  • ANKA III’ün ilk uçuşu 1 saat 10 dakika sürdü. 8 bin feet irtifaya ulaşan ANKA III, 150 knot hıza çıktı. Saat 08.38’de pisten teker kesen ANKA III, bu uçuşta pisti pas geçme testini de gerçekleştirdi.
  • ANKA III’ün uçuşuna Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yerli imkanlarla geliştirilen HÜRKUŞ temel eğitim uçağı ve ANKA insansız hava aracı eşlik etti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2’nci pisti açıldı:  60 metre genişliğinde ve 3 bin 540 metre uzunluğundaki, en geniş gövdeli uçakların iniş yapabileceği pistin açılışını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

  • Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, yetkililer ve davetliler yer aldı.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün:

Türkiye’nin en yoğun havalimanlarından, Savunma Sanayii Başkanlığımızın mülkiyeti ve işletmesindeki Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2. pistinin açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile gerçekleşti.

Nihai amacımız, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı hem Türkiye’de hem de dünyada, hava yollarının ve yolcuların özellikle tercih ettiği, yüksek derecede memnuniyetin sağlandığı bir merkez haline getirmektir.

Başkanlık olarak, “Türkiye Yüzyılı”nda teknolojiyi güce, gücü geleceğimize dönüştürmek için çalışmalarımız büyük bir azimle artarak devam edecek.


Bayraktar TB3 SİHA, 32 saat havada kaldığı uzun uçuş testini başarıyla tamamladı: Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 ülkeyle olmak üzere şimdiye kadar toplam 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, ilk uçuşunu 27 Ekim tarihinde yaptıktan sonra art arda performans testlerinden geçen Bayraktar TB3 SİHA için orta irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü 13. uçuş testi gerçekleştirildi.

ASELSAN’ın kuantum çalışmalarında ilk ürünler ortaya çıktı: ASELSAN’ın kuantum teknolojilerine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında ilk kuantum entegre devreler ortaya çıktı.

  • ASELSAN, kuantum teknolojileri alanındaki çalışmaların yürütülmesi amacıyla yaklaşık 1 yıl önce Kuantum Araştırma Laboratuvarı’nı (KUANTAL) kurdu.
  • Türkiye’yi geleceğin teknolojilerine hazırlayan KUANTAL, bu alanda ülkenin ilk merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde hayata geçirilen laboratuvarda yürütülecek projeler ile Türkiye’nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazırlık seviyesi artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Milli savaş uçağı KAAN, ilk uçuşunu birkaç hafta içinde yapacak: Milli muharip uçak KAAN’ın ilk uçuşu birkaç hafta içinde yapılacak.

  • Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen, Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN’ın uçuşuna yönelik hazırlıklar ve testler tüm hızıyla devam ediyor.
  • KAAN’ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı.

Bakan Kacır, Çin ziyaretini tamamladı: Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tamamladığı Çin ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, “Görüşmelerimizde, elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde öncü firmaları yatırıma davet ettik.Türkiye, yatırımlarla büyüyecek, üretimle, istihdamla, ihracatla kalkınmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.
  • Çin ziyaretlerinde 8 şehirde, 2 ulusal hükümet bakanı, 1 eyalet bakanı ile görüştüklerini ve 7 şirketi ziyaret ettiklerini bildiren Kacır, son gün Shenzen’de dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Başkanı Wang Chuanfu ve ekibiyle bir araya geldiklerini, verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve yakın diyaloğu sürdüreceklerini aktardı.

Türk savunma sanayisi 2024’te hız kesmeyecek: Türk savunma sanayisi, 2024 yılında bir süredir üzerinde çalıştığı platform ve ekipmanları ilk kez güvenlik güçlerinin kullanımına sunacak, geliştirme çalışmalarında da önemli kilometre taşlarına ulaşılacak.

  • Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN’da ilk uçuş gelecek yıl gerçekleştirilecek.
  • İnsansız savaş uçağı ANKA III, jet eğitim uçağı HÜRJET ve ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin testlerine devam edilecek.
  • Bir süredir testleri sürdürülen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın seri üretimine başlanacak. 
  • İlk milli fırkateyn TCG İSTANBUL, Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edecek. MİLGEM projesinin 5. gemisi olan TCG İSTANBUL’un ardından aynı anda başlatılan projenin 6, 7 ve 8. gemilerinin inşasına devam edilecek.

CANiK 2024 yılına da “iddialı” giriyor: Samsun Yurt Savunma, 2024 yılında da stratejik planları doğrultusunda, global çapta yeni çalışmalarını faaliyete geçirmeye devam edecek.

  • CANiK’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 70 yıldır sanayinin içinde olan Aral ailesinin kurduğu ve 25 yıllık geçmişiyle önemli başarılara imza atan CANiK’in de içinde bulunduğu Samsun Yurt Savunma, büyüme yolculuğuna hız kattığı bir seneyi geride bırakıyor.
  • Açıklamada görüşlerine yer verilen Samsun Yurt Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral, 2023’ü değerlendirirken, şirketin yeni yıl hedeflerini de paylaştı.
  • Bu sayede CANiK’in son teknolojileri kullanan yüksek üretim kapasitesi ve AEI Systems’ın 60 yıllık orta kalibre silahlardaki bilgi birikiminin bir araya geldiğini anlatan Aral, CANiK’in 25 yıllık yolculuğunun gururunu ve sevincini 2024 yılında da yeni başarılarla kutlayacaklarını belirtti.

UNIROBOTICS tarafından geliştirilen uzaktan komutalı silah sistemi: TRAKON TARGAN

💢 Türk Deniz Kuvvetleri’nin yeni açık deniz karakol gemilerine entegre edilecek.
💢 Fabrika kabul testleri öncesi son atışlı testleri Konya-Karapınar’da tamamlandı.
💢 HAVELSAN alt yükleniciliğinde Hisar sınıfı ADKG’lere entegre edilecek.


Pakistan Hava Kuvvetleri, 2023 yılında envanterine kattığı yeni sistemleri sergiledi:

Bayraktar AKINCI TİHA
Bayraktar TB2 SİHA
💢 JF-17 Blok III savaş uçağı
💢 J-10C savaş uçağı
💢 Yerli üretim kamikaze mühimmat ailesi
💢 Yeni mühimmatlar ve güdüm kitleri


Kazakistan ordusu, milli İHA ANKA-S’yi filosuna dahil etmeye hazırlanıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava aracı ANKA-S’nin, Kazakistan ordusu filosuna dahil edilmesi için askeri denemelerine başlandı.

  • Kazakistan Savunma Bakanlığı, Kazak askerlerin ANKA-S’yi test etme sürecine ilişkin görüntü paylaştı.
  • Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kabul testi aşamalarından başarıyla geçen Türk insansız hava aracı ANKA-S’nin askeri denemelerine başlandı.
  • İHA Muharebe Kullanımı Eğitim Merkezi Başkanı Şokan Musabekov, ANKA-S’nin ilk kez Kazak askeri personelinin kontrolünde uçuşlarının yapıldığını bildirdi.

Türkmenistan ile Türkiye arasında savunma sanayi alanında işbirliği konusu görüşüldü: Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki işbirliği konusunu görüştü.

  • Görüşmenin iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Berdimuhamedov, Türkiye ile stratejik ve uzun vadeli ilişkilerin çok yönlü geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin Türkmenistan’ın dış politika stratejisinin ana yönlerinden biri olduğunu belirtti.

Milli ağır torpido AKYA’nın harp başlıklı ilk atışı başarıyla tamamlandı: Roketsan tarafından geliştirilen Yeni Nesil Milli Ağır Torpido AKYA’nın harp başlıklı ilk atış testi, TCG Preveze Denizaltısı’ndan başarıyla gerçekleştirildi.

  • Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen test kapsamında, daha önce hizmet dışına çıkarılan bir gemi vurularak, imha edildi.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri: ATAK-2 “Çirkin Kral”:  İlk uçuşunu 28 Nisan’da gerçekleştirdi.  11 tonluk ATAK-2, 1.5 ton faydalı yüke sahip olacak. 2025’te Kara Kuvvetlerine 3 adet teslim edilmesi hedefleniyor.

  • ATAK-2’nin dünyanın en iyi saldırı helikopteri olması bekleniyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’e göre dünya klasında en iyi kabul edilen “Apache’den bile daha iyi olacak.” Dünyada iki ülke daha bu sınıfta helikopter yapıyor.
  • Körfez, Afrika, NATO üyeleri, Latin Amerika ve Avrupa’dan talep aldığı biliniyor.
  • Uzaktan vurma konusunda devrim yapacak. ATAK-2, 20 km mesafeden hedefleri görecek. Füzeleri de bu mesafeden vurabilecek.

ASELSAN’dan 65 milyon dolarlık savunma sistemi ihracatı: ASELSAN ile uluslararası bir müşterisi arasında; savunma sistemleri ihracatına yönelik 65 milyon dolar bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalandı.

  • Türk savunma sanayii, 2023 yılında 6 milyar dolar ihracat hedefi yolunda satışlarına hız kesmeden devam ediyor.
  • ASELSAN ile uluslararası bir müşterisi arasında; savunma sistemleri ihracatına yönelik 65 milyon dolar bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalandı.