SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Türk Mühendisler Uzay Yörünge Transfer Aracı Geliştiriyor: Novart Uzay Teknolojileri, geliştirdikleri hibrit roket motorlarının yanı sıra küçük ve takım uyduların yörünge transferlerini yapmak amacıyla bir uzay yörünge transfer aracı geliştiriyor. Novart Kurucu Ortağı Ömer Uçar, “Bu şirketi kurarken hayalimiz itki sistemleri geliştirmekti. Teknopark İstanbul içerisinde bir roket laboratuvarı kurduk ve burada bir hibrit roket motoru geliştirdik. Bu motorla beraber belli başlı projelerimiz devam etti. Şu an 3 tane hibrit roket motorumuz var. Bu alanda; kontrol sistemleri, elektronik sistemler, roket aviyonikleri, itki sistemleri gibi birçok konuda çalışmalarımız oldu. Tüm bu çalışmaları topladığımız zaman da hayalini kurduğumuz, uzayda hareket edecek itki sistemine sahip araç ortaya çıkacak” diyor.

🔗 İzlemek için tıklayınız.

Savunma ve havacılıktan 2023’te ihracat rekoru: 2022’de 4,4 milyar dolarla ihracat rekoruna imza atan savunma ve havacılık sanayisi, 2023’te bu rakamı 5,5 milyar dolara yükseltti. Sektörün ihracatı geçen yıl 2022’ye göre yaklaşık yüzde 27 arttı.

  • Türk savunma ve havacılık sanayisinin son yıllarda gösterdiği gelişim, birçok alanda ortaya konulan platform, sistem ve yeteneklerin yurt dışı pazarlarda ilgi görmesini sağlıyor.

2023’te Savunma ve Havacılık İhracatında Rekor Kıran SAHA İstanbul Üyesi Lider Firmalar

🚀 Kilogram başına ortalama ihracat +65 dolar
🚀 İhracat yapılan ülke +185

SİHA’ların ihracat başarısı vergi şampiyonluğu getirdi: Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de 2021 ve 2022 yıllarında en çok vergi ödeyen mükelleflerin listesini açıkladı.

  • Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları arasında yer alan Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye’nin en çok vergi ödeyen ismi oldu.
  • Bayraktar, 2021 ve 2022 yıllarında en çok gelir vergisi ödeyen isim oldu. Bayraktar, şirketinden elde ettiği gelir karşılığında 2021 yılı için 153 milyon 345 bin 596 lira, 2022 yılı için ise 564 milyon 124 bin 318 lira vergi ödedi.
  • Baykar’dan alınan bilgiye göre, savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat yapan firması olan Baykar, gelirlerinin önemli bir kısmını yurt dışına yapılan İHA ve SİHA satışlarından elde ediyor. 

Türk silah üreticisi ihracat hedefini 12’den vurdu: Türk hafif ve orta kalibre silah üreticileri uluslararası pazarlarda son yıllarda yakaladıkları başarı çıtasını yükseltiyor.

  • Türk savunma sanayisinin önde gelen silah üreticilerinden CANiK, global pazarlardaki büyümesini 2023 yılında da sürdürdü ve ihracatta hedefleri geride bıraktı.
  • Geçen yıl 4 kıtada 13 yurt dışı fuara katılan CANiK, ihracatını dolar bazında yüzde 75 artırdı. Bu fuarlarda 750 binden fazla ziyaretçi ile buluşan CANiK, 2024 yılında ihracatta yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

ASELSAN, tasarım ve lojistik üssü olması planlanan “ASELSAN Malatya”yı kuracak: ASELSAN, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Malatya’da tasarım ve lojistik üssü olması planlanan “ASELSAN Malatya”yı kuracak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi, Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, Malatya’ya önemli bir yatırım yapacaklarını belirtti.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözcülerine BAHA eklendi: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve ihracat başarılarına ulaşan bulutaltı insansız hava aracı BAHA, Türkiye’de de ilk kez envantere girdi.

  • Geleceğin harekat ortamındaki ihtiyaçları dikkate alarak “dijital birlik” konsepti üzerinde çalışan HAVELSAN, insansız sistemleri yurt içinde ve dışında kullanıma sunmaya başladı.
  • Dijital birliğin ilk üyesi olan insansız kara aracı BARKAN yıl içinde envantere girerken yıl bitmeden ona BAHA eklendi.
  • BAHA, modern orduların ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde geliştirildi.

Kadın mühendislerden dronlara karşı kalkan: Son dönemde önemli bir tehdide dönüşen mini insansız hava araçlarına (İHA) karşı Türk savunma sanayisi bünyesinde giyilebilir ve portatif karşı tedbir sistemi geliştirildi.

  • Kadın mühendisler tarafından kurulan ve Teknopark Ankara bünyesinde elektronik harp alanında faaliyet gösteren Merkür Savunma, tehditleri durdurmaya yönelik çözümleri gündemine aldı.
  • Yürütülen çalışmalar sonunda ortaya 1 kilogram ağırlığında, telsiz boyutuna yakın, giyilebilir ve portatif taktik İHA karşı tedbir sistemi AYTAR çıktı.

Türk zırhlısı YÖRÜK 4X4’ten yeni ihracat başarısı: Türk savunma sanayisi şirketleri, Nijerya’daki iç güvenlik projesi için güçlerini birleştirdi.

  • Elektro optik görüş ve sınır güvenliği sistemleri, askeri araç elektroniği çözümleri ve döner kanatlı insansız sistemler üreten Asisguard, Nijerya’da yürüteceği Yol Güvenliği Projesi’nde kullanılmak üzere zırhlı kara aracı üreticisi Nurol Makina’dan YÖRÜK 4X4 araç temin edecek.
  • Taraflar, Nurol Makina tesislerinde araç temin sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün ve Nurol Makina Genel Müdürü Engin Aykol imza koydu.
  • Barış Düzgün, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2,5 yıldır yürüttükleri çalışmalar sonunda Nijerya’da sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Savunma sanayisinde 2023 ihracat şampiyonu Baykar: Geçen yıl 1 milyar 766 milyon dolarlık ihracata imza atan Baykar’ı, Türk Havacılık Uzay Sanayii ile Makine ve Kimya Endüstrisi izledi.

Savunma ve güvenlik teknolojilerinde, uluslararası platformda lider ve yol gösterici Türkiye için var güçleriyle çalıştıklarını, gerekli bütün atılımları gerçekleştirdiklerini ifade eden Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu.

Yaptığımız her işte güçlü bir iradenin yanımızda olduğunu bilmek bizleri daha da cesaretlendirmektedir. Yerli ve milli üretim vizyonuyla bizlere liderlik eden ve çalışmalarımızı her daim destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum.


ASELSAN 58,9 milyon dolarlık yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı: ASELSAN, uluslararası bir müşterisiyle 58,9 milyon dolarlık yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı.

  • ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan açıklamasına göre, şirket, yurt dışı iştiraki üzerinden uluslararası bir müşterisiyle akıllı ulaşım sistemleri ihracatına yönelik olarak 58 milyon 887 bin 692 dolar tutarında yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı.

SAHA İstanbul üye firmamız HeliPLAT, Yeni Unvanıyla Yoluna Devam Ediyor: Helikopter Platform Sertifikasyon Hizmetleri, 11 Mart 2016 yılında kurulmuş olup, dizayn, test ve eğitim konularında uzmanlaştı. Bu süreçte, 26 milli proje ve TPAO’ya ait off-shore gemilerinin tamamı için Sertifikasyon/Ruhsatlama faaliyetlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Kendi alanında yurt dışından gelen ürünleri SSB ve Askeri Tersaneler Genel Müdürlüğü himayesinde Türk firmalarıyla bir araya getirerek yerli ürün/sistem haline getirdi Bu süreçte yabancı bağımlılığı ortadan kaldırdı.


HÜRKUŞ’un güçlü hür kanatları milli pençelerle donatılıyor: Gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ’un milli silah sistemi envanteri genişliyor.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insanlı-insansız hava araçları, milli silah ve mühimmatlarla donatılıyor.
  • Bu kapsamda ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE gibi kuruluşların geliştirdiği silah sistemleri, sensör ve mühimmatlar milli hava araçlarına entegre ediliyor.
  • Türk Havacılık Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve savaş pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri arasındaki tüm kademelerde kullanılmak ve zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek üzere yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ’u tasarladı.

Uzayda yapılacak deneylerin detayları belli oldu: Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştireceği deneylerin ayrıntılarını paylaştı.

  • Üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan deneyler, çıkılan çağrı neticesinde Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonca değerlendirildi.
  • Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney, uzayda gerçekleştirilecek.

T3 Vakfı teknoloji girişimlerine desteğini artıracak: Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, yapay zeka çalışmalarını da içinde barındıran derin teknoloji ve diğer alanlardaki girişimleri desteklemek için fon kurduklarını belirtti.

2024’te programa dahil olacak 5 bin bursiyerimizle 2018’den bu yana 13 bin 166 öğrenciye burs sağlamış olacağız. 2023 sonu itibarıyla TEKNOFEST Girişim Programı’na aldığımız 859 başvurudan 40 mezunumuza 6,6 milyon lira yatırım desteği sağladık. Bu yılki Take Off Girişim Zirvesi’ne 43 ülkeden 1252 başvuru alınırken 150 bin dolar nakdi ödül ve 400 bin dolar yatırım ödülü verildi. Zirveye katılan yerli ve yabancı 200 girişimden 79’u TEKNOFEST yarışmalarından doğdu.”