📕#SAHAsözlük
Gözetleme, denetleme ve koruma gibi deniz operasyonlarını yürüten, adını Türk adalarından alan korvet sınıfı.
Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO 2024’ün Hazırlıkları Resmen Başladı: SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın katılım ve destekleriyle 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı düzenlenecek.
45 şehirden1.061 üye firma ve 28 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un organize ettiği, 2024 yılının en önemli etkinliği olacak fuarın ilk koordinasyon toplantısı kamu kurumları yetkililerinin katılımları ile 9 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleşti.
SAHA İstanbul olarak T.C Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının Karadeniz Teknik Üniversitesi ile düzenlediği Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı “DOKKAF 2024” etkinliğinde gençlerle bir araya gelerek savunma sanayii sohbetleri gerçekleştirdik.
- KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’yı ziyaretimizin ardından TİSAŞ ve KTÜ Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tesislerini gezdik ve üretim kabiliyetlerini yerinde gözlemledik.
Üye Firmamız C-Prot, Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Teknoloji Şirketleri Arasında Yer Aldı: Türkiye’nin önde gelen siber güvenlik firmalarından biri olan C-Prot, Deloitte tarafından düzenlenen Technology Fast 50 2023 listesine giriş yaparak büyük bir başarı elde etti.
- C-Prot’un CEO’su S. Bilgehan Üstündağ, Deloitte Technology Fast 50 listesinde yer almalarının şirketin müşteri odaklı stratejileri ve inovasyon çabalarının bir yansıması olduğunu belirtti.
SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi Ocak Ayı Toplantımızı Gerçekleştirdik:
SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi Ocak ayı toplantısı TUSAŞ ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yeni çalışma aksiyonları belirlendi.
Elektrik ve Elektronik Komitesi Ocak Ayı Toplantımızı Gerçekleştirdik: Elektrik ve Elektronik Komitesi Ocak ayı toplantısı ASPİLSAN Enerji ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Komite Üyesi firmalarımızın katılımının sağlandığı toplantıda, yapılan çalışmalar ve yeni dönemde gündeme alınacak konular görüşüldü.
Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Ocak Ayı Toplantımızı Gerçekleştirdik: Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Ocak ayı toplantısını MAKFED ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
- Gündem konularının görüşüldüğü toplantıda, yeni aksiyon planları belirlendi.
Test ve Sertifikasyon Komitesi Ocak Ayı Toplantımızı Gerçekleştirdik
Test ve Sertifikasyon Komitesi Ocak ayı toplantısı TR Test ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yoğun katılım ile gerçekleştirilen toplantıda mevcut konuların görüşülmesinin ardından yeni çalışma konuları ele alındı.
Savunma Sanayii Başkanı Görgün’den milli Muharip Uçak KAAN ve Altay Tankı açıklaması: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
- Hedefledikleri her şeyi, her alanda başarmanın mutluluğunu yaşadıkları bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Görgün, 2024 yılına da iyi bir başlangıç yapıp Savunma Sanayii İcra Komitesinde önemli kararlar aldıklarını söyledi.
- Lojistik destek gemisinin ikincisi Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin kabulünü gerçekleştireceklerini belirten Görgün, denizde ikmal gemisi olan Derya’nın TCG Anadolu’dan sonra ürettikleri en büyük gemi olduğunu ifade etti.
KAAN’ın ilk uçuşu inşallah yakın zamanda olacak. F-16 yapısal projemizin yine teslimatları yapılmaya başlanacak.
GÖKBEY helikopterinin jandarmaya teslimi yapılacak. Genel maksat helikopterlerinin teslimi olacak.
ASELSAN’ın ürettiği AESA burun radarının testleri devam edecek. Elektronik harp sistemlerimizde tasarımlar devam edecek.
Elektronik harp sistemlerimizde tasarımlar devam edecek.
2024, havadan ikmal kontrol uçaklarının milli imkanlarla geliştirilen elektronik destek sistemlerinin teslim edildiği yıl olacak.
İnsansız hava araçları için geliştirdiğimiz kameraların seri üretimlerine başlanacak. Uluslararası muadilinden performansı daha iyi olan ASELFLIR-500’ü imal ettik. Bu şu anda kendi sınıfında var olan en iyi kamera. Bunun da seri üretimleri ve teslimatları gerçekleşecek.
ASELPOD sistemlerinin teslimatları hızlanacak. Milli Data Link Projesi kapsamında geliştirdiğimiz sistemler uçaklarımıza entegre edilmeye başlanacak.
Silahlı dron SONGAR yeni ateş gücüne kavuştu: Türk savunma sanayisi bünyesinde hayata geçirilen iş birliği ile silahlı dron SONGAR’a yeni ateş gücü desteği kazandırıldı.
Elektro optik görüş ve sınır güvenliği sistemleri, askeri araç elektroniği çözümleri ve döner kanatlı insansız sistemler üreten Asisguard ile namlulu silah sistemleri konusundaki çözümleriyle dikkati çeken Repkon Savunma Sistemleri, 2022 yılındaki SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda imzaladıkları iş birliği protokolü doğrultusunda başarılı bir entegrasyon çalışmasını hayata geçirdi.
Türk Donanması 19 Ocak’ta 3 yeni savaş gemisi ve Marlin SİDA’yı teslim alacak: Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515), ilk Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi TCG Derya A-1590, TCG Arif Ekmekçi (A-575) Lojistik Destek Gemisi ve Marlin SİDA için 19 Ocak 2024 tarihinde İstanbul’da teslim töreni düzenlenecek.
- Dört gemi de Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girecek.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen tören İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan üçlü savunma iş birliğini artıracak: Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, üçlü savunma işbirliğini artırmada mutabık kaldı.
- Pakistan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Ravalpindi’deki Genelkurmay Başkanlığı’nda, üç ülkeden üst düzey askeri yetkililerin katıldığı ikinci Üçlü Savunma İşbirliği Toplantısı düzenlendi.
Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında, savunma sanayii alanında iş birliğini arttırmaya yönelik Üçlü Savunma İşbirliği Toplantısı’nın ikincisini sivil ve resmî heyetlerle beraber Pakistan’ın Rawalpindi kentinde gerçekleştirdik. Tarihsel ve köklü diplomatik ilişkilere sahip olduğumuz Pakistan ve Suudi Arabistan ile bir sonraki toplantımızı önümüzdeki ay Suudi Arabistan’da yapılması planlanan Dünya Savunma Fuarı’nda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ortak hedefler doğrultusunda mutabakata vardığımız bu önemli görüşmelerin en başta ülkemiz ve milletimiz için, ardından Pakistan ve Suudi Arabistan ülkeleri için hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.
AKSUNGUR milli motoruyla 41 saatlik uçuşunu tamamladı: TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, AKSUNGUR’un milli motor TEI-PD170 ile 41 saatlik uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği duyuruldu.
- AKSUNGUR İHA bu sefer de TUSAŞ Motor Sanayii tarafından geliştirilen milli motor TEI-PD170 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi.
- Konuya ilişkin TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından “41 kere maşallah” etiketiyle yapılan paylaşımda AKSUNGUR İHA’nın 41 saatlik uçuşundan kesitlere yer verildi.
Türk savunma sanayisinde yetenekler “proje pazarında” vitrine çıkıyor: Türk savunma sanayisinde geliştirilen kabiliyetlerin tüm ekosistemle buluşmasını sağlayan TSSK Proje Pazarı ve İşbirliği Zirvesi’nin 8’incisi, 15 Şubat’ta Ankara’da yapılacak.
- Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Aktaş ve yönetim kurulu üyeleri, ODTÜ Teknokent’te basın toplantısı düzenledi.
TSSK üyesi 100 firmanın 2 binden fazla AR-GE personeli ile savunma sanayisine yönelik 400’ün üzerinde AR-GE projesi yürüttüğüne işaret eden Aktaş, küme üyelerinin Bayraktar AKINCI, Bayraktar TB2, ANKA, MİLGEM, ATAK, HÜRKUŞ, ALTAY, GÖKTÜRK gibi büyük ölçekli savunma sanayisi projelerinde önemli görevler üstlendiğini vurguladı. Aktaş, üyelerinin 2022 ihracatının 220 milyon doları aştığını bildirdi.
Türksat 5A dünya yörüngesinde 1096 tur attı: Türksat 5A uydusu 3 yıllık hizmet yolculuğu kapsamında 1096 kez dünya yörüngesinde tur gerçekleştirdi.
- Türksat AŞ’den yapılan açıklamaya göre, 2017’de imzalanan sözleşme sonrası AIRBUS’ın Fransa’daki tesislerinde üretimi tamamlanan ve 8 Ocak 2021’de Space X firmasının ABD-Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden uzaya gönderilen Türksat 5A, Türkiye’nin ilk 5’inci nesil uydusu oldu.
- Türksat 5A, Türkiye’yi yeni Ku-Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıdı, televizyon yayın ve haberleşme hizmetlerinde kapsamasını artırdı.
Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı deney çalışmalarına devam ediyor: Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, karantinaya girdiği günden bu yana uzay görevinde yerine getireceği deneyler üzerinde çalıştığını ifade etti. Gezeravcı, şunları kaydetti:
Karantinada bugün, 13 deneyimizden VOKALKORD’un ilk işlem adımını gerçekleştirdim. Yarın MESSAGE’ın ikinci işlem adımıyla devam ediyorum. VOKALKORD’da solunum sistemi fizyolojisi içerisinde yapay zeka desteğiyle seste meydana gelen frekans değişiminden rahatsızlıkların tespit edilmesi ve yer çekimsiz ortamın etkilerinin insan sesi üzerine etkilerinin araştırılması hedeflenmektedir.
TSK’ya HİSAR O+ Füzesi teslimatı: Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklama yeni sistemlerin envantere alındığını duyurdu. İlgili gelişme Millî Savunma Bakanlığı’nın faaliyetlerine ilişkin Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısında aktarıldı.
- Bu kapsamda “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca çeşitli miktarlarda “Mini Akıllı Mühimmat”, “Elektronik Taarruz Sistemi MİLKAR” ve “Hisar-O Füzesi”nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testleri tamamlandı: Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testlerinin tamamlandığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerine ilişkin açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan ve Füzelerin Düşük Ölçekli İlk Üretimi ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonuna yönelik olarak IDEF 23’te gerçekleştirilen tören ile seri üretim sözleşmesi imzalanan GÖKTUĞ Projesi kapsamında önemli bir aşama daha kat edildiğini bildiren Görgün, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testlerinin tamamlandığını kaydetti.
Milli savaş uçağı KAAN son düzlükte: Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli muharip uçak KAAN’ı ilk uçuşuna hazırlıyor.
- Şirket Genel Müdürü Temel Kotil, 2023’ün Türkiye için çok önemli bir yıl olduğunu, Cumhuriyet’in 100. yılının tamamlandığını ve ikinci yüzyılına girildiğini söyledi.
- Geçen yılın TUSAŞ için bereketli, güzel geçtiğini vurgulayan Kotil, bunun yanında “asrın felaketi” olarak nitelenen deprem yıkımı ve arkasından İsrail eliyle yapılan Gazze yıkımının farklı duygular yaşamalarına yol açtığını ifade etti.
Azerbaycan, uzayda yörünge hakkına sahip oldu: Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı, uzayda yörünge hakkı elde ettiklerini duyurdu.
- Bakanlıktan yapılan açıklamada, 46 derece (doğu boylamı) yörünge konumunda bulunan “Azerspace-1” uydusunun hizmet verdiği C ve Ku frekans bantlarının Azerbaycan hükümeti adına kayıt altına alındığı, böylece ülkenin yörünge hakkı elde ettiği bildirildi.