SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Alper Gezeravcı: 🚀 Uzaya çıkan ilk Türk Astronot.

İHA’ların Gözü Olarak Bilinen Gimbal Sistemlerini Yerli Olarak Üretiyorlar: Blitz Teknoloji, 2021’de kurulan ve insansız hava araçlarının gözü olarak bilinen gimbal ISR sistemleri, video işlemciler ve görüntü işleme yazılım çözümleri geliştiren bir firma. Keşif, gözetim ve istihbarat amaçlı kullanılan bu sistemler, özellikle bulut altı insansız hava araçlarında yaygın olarak tercih ediliyor. Şu anda 4 farklı gimbal ISR sistemiyle çözümler sunduklarını söyleyen Blitz Teknoloji Kurucu Ortağı Gökay Şen, “Spectrum Ailesi serisi olan Spectrum 800, Spectrum 1650G2, Spectrum 3500 ve Spectrum 5500 ile sektörde yer alıyoruz. Ürünlerimiz, Türkiye’de ve uluslararası platformlarda geniş bir kullanım alanına sahip, Avrupa’da; Polonya’ya, İsviçre’ye ve İtalya’ya ihracat yapıyoruz. Ayrıca kolluk kuvvetlerimizin sınır ötesindeki harekatlarında lojistik destek alanında kullanılan kargo İHA’lar için de gimbal ISR çözümleri geliştiriyoruz” dedi.


🗣 SAHA Sohbetleri

💢 SAHA İstanbul üye firmalarımızın, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için SAHA Sohbetleri etkinliği kapsamında Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali Kılıçkaya’yı konuk ediyoruz.

🗓 30 Ocak |📍Ankara – Teknopark Ankara

🗓 7 Şubat |📍İstanbul- Teknopark İstanbul


Türk Donanması’na dört yeni gemi törenle teslim edildi: Yalova Sefine Tersanesi’nde Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni kapsamında Türk Donanması’na TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA teslim edildi.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yalova’daki Sefine Tersanesi’nde düzenlenen Mavi Vatan’da Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni’nde yaptığı konuşmada, katılımcıları selamlayarak, donanmanın caydırıcılığını daha da artıracak projelerin teslim töreni vesilesiyle bir arada olduklarını söyledi.

Teslimatı gerçekleşen her bir geminin Türk Deniz Kuvvetlerinin gücüne daha fazla güç katacağı inancında olduğunu dile getiren Erdoğan:

Denizde ikmal muharebe destek gemimiz TCG Derya, TCG Anadolu’dan sonraki en büyük gemi olma özelliğine sahiptir. TCG Derya’nın hizmete girmesiyle yüzer birliklerin akaryakıt ve su ikmalleri süratle yapılacak, muharip unsurların akaryakıt, bütünleme ve su ihtiyaçları harekat alanına yakın bölgelerde rahatlıkla karşılanacaktır.


ASELSAN tarafından geliştirilen insansız deniz aracı: MARLİN

💢 Türkiye’yi NATO’da temsil eden ilk insansız su üstü aracı
💢 Otonom veya uzaktan kontrol kabiliyeti


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan savunma alanında önemli açıklamalar: Günümüzde savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Savunma projelerimizin bütçe büyüklüğü 90 milyar dolara ulaştı.

  • 2023’te 185 ülkeye 230 çeşit ürün satarak toplamda 5.5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Aynı dönemde 10 milyar 240 milyon dolarlık yeni sözleşme imzalandı.
  • Bunları gizli ve açık ambargolara rağmen başardık. Daha önce bize silah verenler attığımız kurşunların çetelesini tutardı. Kendi silahlarımızla tüm bu sorunları aştık.
  • Savunma sanayii hiçbir şekilde duraklamayı kabul etmeyen dinamik bir alandır. Bu çalışmaların çok daha öteye taşınması için kurumlara önemli vazifeler düşüyor.
  • Hedefimiz savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye’dir. Kendi ürünlerimiz tercih etmek birinci önceliktir.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, uzayda “tarih yazmaya” başladı: “Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştıktan sonra bilimsel çalışmalarına başlayacak.

  • Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatını Crew Dragon uzay aracıyla ISS’e taşıyacak olan SpaceX Falcon 9 roketi, NASA’nın Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatma kompleksi 39A’dan fırlatıldı. Böylece Türkiye’nin uzay yolculuğu başlamış oldu.
  • Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli olmak üzere çok uluslu Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak saat 13.15’te alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS’e kenetlenecek.
  • Kenetlenme işlemi gerçekleştikten sonra Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt’tan oluşan mürettebat, halihazırda 7 astronotun bulunduğu ISS’te, bilimsel deneylerini gerçekleştirmeye başlayacak.

İlk Türk astronot Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.” oldu.


Bakan Kacır: Uzay bilimine olan iddialı girişimiz Alper Gezeravcı ile başlıyor: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, X sosyal medya hesabından, Gezeravcı’nın uzaya fırlatılması öncesinde Kennedy Uzay Merkezi’nde yapılan bilgilendirme toplantısına ilişkin paylaşımda bulundu.

Florida Türk Uzay Bilim Misyonu için gerçekleştirilen bu yolculuğun ilk adım olduğunu belirten Kacır, “Bu yolculuk, tüm dünya için barış ve esenlik mesajlarımızı, ‘daha adil bir dünya mümkün’ iddiamızı güçlendiriyor. Alper Gezeravcı, bayrağımız ile Türk çocuklarının ve gençlerinin hayallerini uzaya götürüyor. Yolumuz açık olsun.” değerlendirmesinde bulundu.


Bayraktar: Teknolojinin her alanında ülkemiz tam bağımsız oluncaya dek bu mücadele sürecek: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, “Sadece astronotlukta veya pilotlukta değil, teknolojinin her alanında ülkemiz tam bağımsız ve müreffeh oluncaya dek bu mücadele sürecek.” dedi.

Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, bugün ilk Türk astronotun uzaya gideceğini vurgulayarak, TEKNOFEST’te milyonlarca gence “bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun, belki ileride ülkenin uzay programında çalışabilir” fikrini aşılamaya çalıştıklarını söyledi.


ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında sözleşme imzalandı: ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında deniz hava savunma sistemlerine yönelik yeni sözleşme imzalandı.

  • ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada, ASELSAN ve SSB arasında, deniz hava savunma sistemleri kapsamında toplam değeri 15 milyon 623 bin 304 bin avro ve 182 milyon 314 bin 702 lira tutarında yeni sözleşme imzalandığı belirtildi.

Türk savunma sanayisi “bir taşla 14 kuş” vurdu: Türk savunma sanayisinde bir KOBİ’nin liderlik ettiği entegre güvenlik çözümü, 14 şirkete ihracat fırsatı oluşturdu.

  • Elektro optik görüş ve sınır güvenliği sistemleri, askeri araç elektroniği çözümleri ve döner kanatlı insansız sistemler üreten Asisguard’ın Nijerya’da uygulayacağı Yol Güvenliği Projesi ile savunma sanayisi için birçok ilke imza atıldı.
  • Proje kapsamında Asisguard’ın yanı sıra HAVELSAN, STM, Nurol Makina, Gürbağ Savunma, MILMAST, Radio Teknoloji Hizmetleri, Promec, Mirsan, Makelsan, UNIDEF, Sarsılmaz, Güçbir, Barok Savunma’nın dron, zırhlı kara aracı, silah sistemi, silah kulesi ve çeşitli ekipmanlardan oluşan bir dizi ürünü ihraç edilecek.

Türk zırhlı araç ailesinin ALPHA’sı geliyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni nesil 8X8 zırhlı muharebe aracına PARS ALPHA ismi verildi. Önde gelen askeri araç üreticilerinden FNSS’nin ilk kez PARS X ismiyle görünür olan zırhlı aracının uluslararası lansmana hazırlanıyor.

  • PARS araç ailesinin yeni üyesine PARS ALPHA adı verildi. Yeni nesil zırhlı muharebe aracının lansmanı Suudi Arabistan’da 4-8 Şubat’ta düzenlenecek World Defense Show’da gerçekleştirilecek. Bu etkinlikle PARS ALPHA ilk kez vitrine çıkacak.

ROKETSAN’dan Kırıkkale’ye büyük yatırım: Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale’ye kurulan ROKETSAN, Elmadağ’da bulunan ROKETSAN tesislerinin 10 katı büyüklükte. Kırıkkale’de inşası başlayan Roket-San tesisleri hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, binlerce işçinin istihdam edileceğini açıkladı.

Devasa bir yatırım olarak Roket-San’ı tanımlayan Başkan Saygılı “Bu büyük yatırımı ile şehrimizin alanlarının genişlemesidir. Daha önce toplantıda demiştim ki arkadaşlara Kırıkkale’de mevki farketmeksizin arsa alın, arsası olanlarda satmasın demiştim. Çünkü değerinin çok çok altındayız. Uçacak daha. Kırıkkale arsa açısından fakir bir şehir. Yani yeteri kadar arsamız yok. Yeni imar alanları açmak zorundayız. Biz yoğun imar çalışmaları yapacağız. Yeni yerleşim yerlerinde de bugünkü yaşadığımız problemleri yaşamayalım diye altyapı çalışması yapacağız” dedi.


Teknolojinin yolu ASELSAN’dan geçiyor: Türkiye’de farklı alanlardaki teknoloji transfer çalışmalarının kavşağında ASELSAN yer alıyor. Türkiye’nin lider savunma ve teknoloji şirketlerinden ASELSAN, teknoloji transferi çalışmaları kapsamında hem şirketten dış paydaşlara hem de dış paydaşlardan şirkete teknoloji ve bilgi transferine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

  • ASELSAN Teknoloji Transfer Müdürlüğü, ASELSAN’ın teknoloji transfer çalışmalarında royalti (kullanım hakkı) oranlarının ve ticarileşme modelinin belirlenmesi konularında ASELSAN sektör başkanlıklarına görüş verilmesi ve taraflar arasındaki koordinasyonun yürütülmesi görevlerini yerine getiriyor.

Türkiye ve Özbekistan’dan savunma sanayii iş birliği toplantısı: SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve beraberindeki heyet Türkiye – Özbekistan Savunma Sanayii İş Birliği 2. Toplantısı’na katılmak üzere, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Ajansı Başkanı Sayın Mansur İbodullaev ile bir araya geldi.

Konu ile ilgili resmi X hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Görgün, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye- Özbekistan Savunma Sanayii İş Birliği 2. Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Ajansı Başkanı Sayın Mansur İbodullaev ile bir araya geldik. Ev sahiplikleri için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Toplantı vesilesiyle savunma sanayii projeleri ve ürünleri ile ilgili iş birliği fırsatlarını değerlendirme noktasında verimli görüşmeler sağladık.


BAE merkezli EDGE’in akıllı mühimmatı Bayraktar TB2 SİHA’ya entegre edilecek: BAE merkezli dünyanın önde gelen ileri teknoloji ve savunma gruplarından EDGE ile insansız hava aracı (İHA) ve yapay zeka teknolojisinde uluslararası bir lider olan Baykar, EDGE akıllı mühimmatlarını Bayraktar İHA’larına entegre etmek için iş birliği yapıyor.

  • Entegrasyon programı, savunma sektöründe ileri teknoloji çözümleri konusunda iş birliği yapmak üzere iki grup arasında imzalanan Stratejik İttifak Anlaşmasının bir parçası.
  • Program kapsamında EDGE, DESERT STING 16 hassas güdümlü mühimmatını Baykar TB2 SİHA’ya entegre edecek. Entegrasyonun yıl sonundan önce tamamlanması ve bunu diğer Baykar platformlarına yapılacak diğer faydalı yük entegrasyonlarının izlemesi planlanıyor.

Bayraktar TB3 bir testi daha başarıyla tamamladı: Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, ilk uçuşunu 27 Ekim tarihinde yaptıktan sonra art arda performans testlerinden geçen Bayraktar TB3 SİHA, 15. Sistem Tanımlama Performans Testi’ni de başarıyla tamamladı.

  • Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati ise 112 saate ulaştı.