SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Manyetik İz

Su altı ve üstü savunma sistemlerine ve platformlara yönelik mayın tehditlerini değerlendirme, modelleme ve analiz etmeye yönelik araştırmalar ile aynı sistem ve platformların manyetik izlerini azaltmaya yönelik araştırmaları içerir.


Pilot, Mühendis ve Teknisyenler Yerli Havacılık Simülasyon Sistemleri ile Yetişiyor: ADF Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Hüseyin Burak Avcı, 8 senede ürettiği havacılık eğitim sistemleriyle dünyada bu işi yapan 3 firmadan en büyüğü olmayı başarmış… 29 yaşında kurduğu şirketi, kendi alanında ülkemizdeki ithalatı tamamen durdurması ve 30 ülkeye ihraç etmesi ile dikkat çekiyor. Eğitim teknolojileri teknik elemanların olduğu kadar mühendis ve pilotların eğitim süreçlerine de katkı sağlıyor. Eğitim teknolojilerinin yanı sıra bilim merkezi tasarım ve üretimi, özel test cihazları tasarım ve üretimi, sektöre özel elektronik kart ve yazılım çözümleri de sundukları ana hizmetler arasında yer alıyor. 2015 yılında kuruldukları ilk günden bu yana yurtdışından 1 dolarlık dahi ithal ürün getirilmediğini söyleyen Avcı, “Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı bünyesindeki birçok firma ile iş birliklerimiz her geçen gün daha da artıyor” diyor.


SAHA İstanbul olarak firmalarımızı ihracat konusunda bilgilendirmek, sektörle ilgili değerlendirmelerini almak, görüş ve önerilerini dinlemek maksadıyla hayata geçirdiğimiz “SAHA Sohbetleri” etkinliğimizde T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali KILIÇKAYA’yı konuk ettik.

🙌 Karşılıklı etkileşim ortamında gerçekleşen etkinlik kapsamında sektörel konularla ilgili olarak firmalarımızın görüş, öneri ve beklentileri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunduk.


✈️ Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı’na davetlisiniz.

🔺Milli Havacılık Endüstrimizin Mevcut Durumu
🔺Üretim ve Tedarik Süreçlerinde Kalite Süreçleri
🔺Kalite ve Sertifikasyon Düzenlemelerinin Önemi

🗓 13 Şubat 2024
📍 Teknopark Ankara



Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı Dünya’ya döndü: Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü Florida açıklarında okyanusa indi.

  • Axiom Space, aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüş sürecini canlı yayınlandı.
  • Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülü, Florida açıklarında okyanusa indi.

Türk Savunma ve Havacılık Sanayii, Savunma Sanayi Başkanlığı öncülüğünde #WDS2024 Fuarına 63 firma ile katıldı.

  • Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 4-8 Şubat 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan Askeri Sanayii Genel Müdürlüğü (GAMI) tarafından düzenlenen WDS 2024 Fuarı, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin ABDULAZIZ El Suud tarafından himaye ediliyor.
  • Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşen World Defense Show tüm enerjisi ile Türk firmalarını da ağırlayarak fuarı tamamladı.

TUSAŞ ile EDGE arasında mutabakat zaptı: TUSAŞ, BAE merkezli savunma şirketi EDGE Group ile iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak faaliyetler yürütülmesi kapsamında mutabakat zaptı imzaladı.

  • İmzalanan mutabakat zaptı, EDGE tarafından geliştirilen faydalı yük ve sensörlerin TUSAŞ platformlarına entegrasyonu için ortak bir taahhüdü temsil ediyor.
  • MoU ile iki şirket, birbirlerine istihbarat, gözetim, hedef edinme ve keşif (ISTAR) faaliyetleri kapsamında bilgi aktarımı gerçekleştirecek. 

Sarsılmaz Silah, World Defense Show’a katıldı: Sarsılmaz Silah, 4-8 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ikinci kez düzenlenen World Defense Show (WDS) Fuarı’na 85 silah modeliyle katıldı.

  • Sarsılmaz fuarda 66 tabanca, 14 askeri tüfek ve 5 makineli tüfek modeliyle yer aldı.
  • Sarsılmaz’ın standında SAR9, SAR9 SC, K12 SPORT model tabancalarla askeri araçlara entegre edilebilen ağır makineli tüfek SAR 127 MT ve makineli tüfek SAR 762 MT büyük ilgi gördü.

TEI, World Defense Show’da: Yerli ve millî platformların kalbi olan motorları üreten ve dünyanın en çok tercih edilen motor programları için kritik parçalar sağlayan TEI, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen World Defense Show’a katıldı.

  • Küresel savunma sanayisinin devlerinin bir araya geldiği ve bu yıl 2’incisi düzenlenen World Defense Show’da TEI, millî motorlarından TEI-TF6000, TEI-TS1400 ve TEI-PD170’i sergiledi.
  • Dünya genelinde on binlerce sektör profesyonelinin katıldığı fuarda TEI, yeni iş birlikleri için birçok görüşme gerçekleştirdi.

STM, milli imkânlarla geliştirdiği askeri deniz platformlarını ve taktik mini İHA sistemlerini, 4-8 Şubat 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen World Defense Show (WDS) Fuarı’nda görücüye çıkardı.


ASFAT: World Defense Show Fuarında beş gün boyunca kıymetli misafirlerimizi ağırlamak bizim için onurdu. Tüm katılımcılara en içten şükranlarımızı sunuyoruz.


Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.: Silah ve mühimmat üretimlerimizi sergilediğimiz World Defence Show: 1’inci gününde yoğun ilgi gösteren yerli ve yabancı heyetlere teşekkür ederiz


Türk savunma sanayisi 5. nesil zırhlı araca imza attı: Türk savunma sanayisi yeni nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8X8, Suudi Arabistan’daki World Defense Show’da ilk kez vitrine çıktı.

  • Türk savunma sanayisi yeni nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8X8 ile askeri kara araçlarında 5. nesil bir çözüme imza attı.
  • Zırhlı kara aracı üreticisi FNSS, PARS araç ailesinin yeni üyesi PARS ALPHA’yı, Suudi Arabistan’daki World Defense Show’da ilk kez sergiledi.

İlaç ve savunma sanayinin geleceği TARLA’da: Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA’da üretilen Türkiye’nin ilk “parçacık hızlandırıcısı x ışını demet hattı-TXPES” bu yıl Ürdün’e ihraç edilerek bilim insanlarının çalışmalarında kullanılacak.

  • Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde 2006’da Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinin ilk hızlandırıcı tesisi olarak Gölbaşı’nda kurulan “Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı” TARLA, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında 2020 itibarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ile Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu başkanvekilleri, strateji ve bütçe başkanından oluşan komisyona bağlı faaliyetlerine devam ediyor.
  • Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yerli üretim elektron hızlandırıcısının Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Ünüvar:

TARLA, 2026’dan sonra Türkiye’nin dünyada adını en çok duyacağı hem ilaç sektörü hem savunma sanayi hem de ileri teknolojik ürünlerin üretildiği, ülkemizde bilgi ve teknolojinin üretime dönüştüğü bir merkez haline gelecek.


Azerbaycan’a AKINCI TİHA teslim edildi: Aynı zamanda Azerbaycan Ordusu için inşa edilen İHA Akademisi’nin de açılışı gerçekleştirildi. Törene BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da katıldı.

  • AKINCI TİHA’nın uçuş gösterisini izleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İham Aliyev, AKINCI’ya imzasını bıraktı. Aliyev daha sonra yeni inşa edilen hangarları inceledi. 
  • Hangarlar, hizmete alınan Akıncı TİHA’ları ve diğer havacılık ekipmanları da dahil olmak üzere çeşitli insansız hava araçları için tasarlandı. 

Baykar, Ukrayna’da fabrika kurmaya başladı: Baykar’ın, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki fabrikası 1 yıl içinde tamamlanacak. 500 kişinin istihdam edilmesi planlanan fabrikada TB2 ve TB3 modelleri üretilecek.

  • Bayraktar, Ukrayna’daki fabrikanın yılda 120 adet TB2 üretim kapasitesi olacağını söyledi. Haluk Bayraktar, devam eden savaşın ise fabrika inşası için bir sorun yaratmadığını dile getirdi.
  • Bayraktar ayrıca İstanbul merkezli firmanın önümüzdeki iki yıl içinde Suudi Arabistan’da üretime başlama planlarının da yolunda gittiğini söyledi.

Nijerya, Türkiye’den satın aldığı iki savaş helikopterini sahada kullanmaya başlıyor: Güvenlik sorunlarıyla mücadele eden Nijerya’da, Türkiye’den satın alınan iki T129 ATAK savaş helikopterinin göreve başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

  • Benue eyaletinin başkenti Makurdi’deki Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) üssünde gerçekleştirilen törene Devlet Başkan Yardımcısı Kashim Shettima, Savunma Bakanı Badaru Abubakar, Türkiye’nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Nijerya Kara Kuvvetleri Komutanı Taoreed Lagbaja ve çok sayıda davetli katıldı.
  • Türkiye’den satın alınan savaş helikopterlerinin Nijerya’daki güvenlik sorunlarıyla mücadelede yardımcı olması bekleniyor.

ASELSAN Genel Müdürü Akyol: Çip seviyesinde yüksek teknolojiyi üretmeyi başardık: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, çip seviyesinde yüksek teknolojiyi Ankara’da üretmeyi başardıklarını ve Cumhuriyet’in 100. yılına bu anlamlı hediyeyi kazandırdıklarını söyledi.

ASELSAN‘ın savunma sanayisinde en kapsamlı kuruluş olduğunu dile getiren Akyol, “Dünyada her sene savunma firmalarının sıralaması yayınlanıyor. Türkiye’deki en büyük kuruluş olarak burada da dünyanın 47. büyük savunma şirketi durumuna geldik. 47’den yukarıya doğru tırmanacağımızı ifade edebilirim.” ifadesini kullandı.


BAYKAR tarafından geliştirilen Akıllı Seyir Füzesi: KEMANKEŞ

💢 Haberleşme Menzili: 50 km
💢 Azami Ağırlık: 30 kg
💢 Yükseklik: 0.4 m


Eskişehir havacılık ve savunma sanayisi 2023’te 436 milyon dolarlık ihracat yaptı: Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde savunma sanayisi ve havacılık alanında faaliyet gösteren firmalar, 2022 yılında 350 milyon dolar olan ihracat tutarını 2023’te 436 milyon dolara taşıdı.

  • Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisinde bilgi birikimi ve altyapıya sahip kentlerinden Eskişehir’deki bazı firmalar, uçak, helikopter ile İHA ve SİHA’ların motorlarının, sivil ve askeri uçakların da bazı parçalarının üretimi üzerinde çeşitli çalışmalar yürütüyor.
  • Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 60 firma, 9 bin 500 çalışanla 2023 yılında savunma ve havacılık sektöründe 436 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Milli denizaltı çeliği Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na teslim edildi: ASFAT koordinesinde yapılan çalışmalar ile OYAK bünyesinde faaliyet gösteren Erdemir Miilux OY şirketlerinin ortaklaşa ürettiği milli denizaltı çelikleri Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na teslim edildi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ASFAT ve OYAK tarafın yerli ve milli olarak üretilen çelik hakkında şu bilgileri paylaştı:

ASFAT koordinesinde yapılan çalışmalar ile OYAK bünyesinde faaliyet gösteren Erdemir Miilux OY şirketlerinin ortaklaşa ürettiği milli denizaltı çelikleri Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edilmiştir. Böylece 2 yıl gibi bir süre içerisinde denizaltılar için önceki senelerde ithal edilen çelikler artık millileştirilmiş oldu. Dünyada bu çeliği üretebilen sayılı ülke var. Tedarik edilen Denizaltı Çeliklerinin ASFAT tarafından Türk Loyd’una sertifikalandırılarak test blokları inşasında kullanılması planlanmaktadır.