SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Küçük Veri

Büyük Verinin tersi, özellikle alınmış sınırlı boyutlarda ve sınırlı sayıda değişkenli veri kümeleri. Tükettiğimiz çoğu veri küçük veridir. Erişilebilir, bilgi verici, ve aksiyon alınabilirdir.


TB2, TB3 ve AKINCI’nın Özel Kalıplarını Üretiyorlar: Dalgıç Kalıp Yönetim Kurulu Üyesi Emre Dalgıç: “1988 yılında kurulan şirketler grubumuzun çatı şirketi Dalgıç Kalıp… Bu şirketlerde; otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayi alanında çalışmaktayız. BAYKAR’ın önemli bir tedarikçisiyiz. TB2, TB3 ve AKINCI gibi insansız hava araçlarının bazı özel kalıplarının imalatlarını yapmaktayız. Ayrıca CANİK’in özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üretimlerinde başlayacağı ürün gruplarının özel kesim imalatlarını yapmaktayız. Aynı zamanda Sarsılmaz Silah’ın da önemli bir tedarikçisiyiz. Tabanca ekipmanları gibi imalatlarımız sürmektedir. Bütün bunların haricinde savunma sanayi alanında ihracat da yapmaktayız. Özellikle koruyucu başlık adı verilen kurşun geçirmez kaskların kalıp imalatlarını ve buna bağlı olarak kasklarda kullanılan plastik ve alüminyum ekipmanların imalatlarını yaparak Makedonya, Amerika gibi ülkelere ihracat yapmaktayız.”


SAHA MİHENK Çalıştayı düzenlendi: SAHA İstanbul tarafından kurulan ve Türkiye’yi Uluslararası Havacılık Kalite Grubu’nda (IAQG) Bölgesel Yönetim Yapısı (RMS) olarak temsil eden Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’nin (SAHA MİHENK) ilk çalıştayı Teknopark Ankara’da gerçekleşti.

  • 300’den fazla sektör temsilcisinin katıldığı çalıştayda; Milli havacılık endüstrisinin mevcut durumu, üretim ve tedarikte kalite süreçleri, kalite ve sertifikasyon düzenlemelerinin önemi gibi konular ele alındı.
  • SAHA İstanbul tarafından, dünya havacılık sektöründe kalite standartlarının belirlenmesinde otorite olarak görev yapan “Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG – International Aerospace Quality Group) ve Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG – European Aerospace Quality Group) ile koordineli olarak, ülkenin havacılık endüstrisini oluşturan büyük firmaların temsilcilerinin katılımı ve destekleri ile kurulan SAHA MİHENK Komitesi’nin İlk Çalıştayı’nda küresel ve yerel tedarik süreçlerine entegrasyonda kilit rol oynayan AS 9100 sertifikasının önemi ve yerlileştirilmesi konuları derinlemesine ele alındı.
  • Savunma sanayiinin lider kuruluşlarının yöneticilerinin panelist olduğu çalıştay, paydaş kurumlar olan T.C. Millî Savunma Bakanlığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, TÜRKAK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü’nün katılımıyla gerçekleşti.
  • Çalıştayda, milli havacılık endüstrisinin mevcut durumu, üretim ve tedarikte kalite süreçleri, kalite ve sertifikasyon düzenlemeleri gibi konular ele alındı.

Levent Kerim Uça – SAHA İstanbul Genel Sekreteri: SAHA MİHENK, 2021 yılında Uluslararası Havacılık Kalite Grubunun bölgesel yönetim otoritesi haline geldi. AS 9100 serisi sertifikasyon süreçleri yerlileştirildi. Roketsan, yerli denetçiler tarafından denetlenen ve yerli sertifikasyon kuruluşumuz Türk Loydu tarafından sertifikalandırılan ilk firmamız oldu.


Prof. Dr. Fahrettin Öztürk – TEI Yönetim Kurulu Başkanı: Ülkemizin geleceği yüksek teknolojiden geçiyor. Yüksek teknolojinin ülkemizdeki öncü sektörlerinden havacılık ve savunma ekosistemi için sistemin en önemli parçalarından olan sertifikasyon konusunu hep beraber ilerletiyoruz. Dokümantasyon ve sertifikasyon, sektörlerimiz için kritik öneme sahip.


SAHA MBA, Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri eğitimleri devam ediyor: Roketsan Gn. Md. Sn. Murat İkinci tarafından SAHA MBA Katılımcı ve mezunlarına eğitim gerçekleştirildi.

  • Bilgi ve tecrübelerini paylaşan Sn. Murat İKİNCİ’ye değerli katkı ve katılımları için teşekkür ederiz.


Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün: Savunma sanayiimiz son 10 yılda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç etti: Antalya’daki Belek Turizm Merkezi’nde “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün: 2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız yıldan yıla kat be kat arttı. 2022 yılında 4,364 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayii ihracat rakamımız 2023 yılında yüzde 27’lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştı. Firmalarımız 2023 yılında toplam değeri 10,240 milyar doları aşan sözleşmeler imzaladı. Savunma sanayiimiz son 10 yılda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç etti. 

  • Küresel gelişmelerin savunma sanayiinin faaliyet alanını gittikçe genişlettiğine dikkati çeken Görgün, uluslararası siyasetin klasik aktörü olan devletler ve uluslararası kuruluşlara, çok uluslu şirketler, lobiler, sivil toplum kuruluşları, terör ve suç şebekelerinin de eklendiğini kaydetti.
  • Türk savunma sanayiinin 2023 yılı savunma ve havacılık sanayii ihracatı rekortmenlerine ödülleri takdim edildi.

HÜRJET 27. test uçuşunu tamamladı, max A/B’ye ulaştı, tasarım fazı sona erdi: Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, Ekim ayında 27’nci kez gökyüzüne çıkarak, tabi tutulduğu çeşitli zorlu testleri başarıyla geçti.

  • İki ayrı tarihte düzenlenen Kritik Tasarım Toplantısı’nın ardından, HÜRJET projesinin tasarım fazı da sona erdirildi.
  • Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, Ekim ayında 27’nci kez gökyüzüne taşındı. 11 Ekim 2023 tarihi itibarıyla toplamda 18 saat havada kalan uçağın 27’nci kez havalandığı bu uçuşta, hava veri sisteminin kalibrasyonu ve model doğrulamaları yapıldı.
  • Yüksek hızlı testlerin icrası için uçağın iniş takımları toplanarak motor gücü Max A/B seviyesine çıkarıldı.

ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağına dair yeni detaylar: Çok çeşitli faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, düşük görünürlük özelliğiyle yüksek hızlı bir insansız hava aracı sistemi olarak 15 ay içerisinde geliştirilen ANKA III İnsansız Hava Aracı, 2023’ün son günlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

  • ANKA III sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650, kanat iç istasyonlarının her birinde 650, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kilogram mühimmat taşıyabilecek.
  • Çift yedekli GPS alıcılarına ek olarak radar altimetre ile de ANKA III, otomatik kalkış ve iniş yapılabilecek.

ROKETSAN’ın milli mühimmat üretiminde kapasite sorunu yok: İkinci, SAHA İstanbul Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (SAHA MİHENK) tarafından Teknopark Ankara’da gerçekleştirilen “üretim ve tedarik süreçlerinde kalite sertifikasyonu” konulu Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

  • Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde çeşitli atışlar yapacaklarını, milli füze ve mühimmatların çok üst seviyede seri üretimini yapabilecek kapasiteye ulaştıklarını belirtti.
  • SAHA İstanbul’un Türk havacılık ve savunma sanayisinin gelişmesi ve dünya standartlarının üzerinde bir yapıya kavuşması için çok ciddi gayretler gösterdiğini vurgulayan İkinci, SAHA MİHENK’in de havacılık ve savunma sanayisine kalite ve sertifikasyon anlamındaki çalışmalarıyla çaba harcadığını söyledi.

Denizaltılar enerjiyi yerli çözümlerden alıyor: Güç elektroniği alanında yürütülen çalışmalarla denizaltıların sahil besleme şarj sistemi ihtiyaçları yerli çözümlerle karşılanıyor.

  • Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerindeki ihtiyaçlarına cevap vermesi için geliştirilen yerli güç elektroniği çözümlerine yenileri ekleniyor.
  • Bu çabaların sonunda geçmişte yurt dışından temin edilen ürünlerin yerini, Türk mühendislerinin geliştirdiği teknolojiler alıyor. Güç elektroniği konusunda 30 yılı aşkın tecrübeye sahip ASPOWER Enerji de güçlü AR-GE ekibiyle bu çabalara katkı sağlıyor.
  • ASPOWER Genel Müdürü Ramazan Demir, güç elektroniği konusunda AR-GE’ye dayalı çalışmalar yapmak amacıyla faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Türk savunma şirketinden Suudi Arabistan’a teknoloji transferi: Türk savunma sanayisi şirketi Ramsa Defence, teknoloji transferiyle Suudi Arabistan’da 120 milyon dolar büyüklüğünde bir yatırıma ortak olacak.

  • Turalı Group bünyesindeki Ramsa Defence, Riyad’da düzenlenen World Defense Show Fuarı’nda Suudi Arabistan’da yapacağı yatırımı netleştirdi.
  • Ramsa Defence, yatırım için Suudi Arabistan şirketi ACMI (Arms Company for Military Industries) ile anlaşmaya vardı. Teknoloji transferini kapsayan anlaşma doğrultusunda Ramsa Defence, portföyündeki yaklaşık 20 ürüne ilişkin teknoloji transferini 8 aylık dönemde tamamlayacak. Yaklaşık 1,5 yıllık dönem sonunda ürün teslimatlarına başlanması amaçlanıyor.

İHA’lar Türksat uyduları üzerinden kontrol edilebilecek: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tüm Türksat uydularıyla insansız hava araçlarını (İHA) kontrol altında tutabileceklerini belirterek, “Artık İHA’larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak.” ifadesini kullandı.

  • Askeri ve gözetleme amaçlı kullanılan İHA’ların son yıllarda, gelişen teknolojiyle, mühendislik uygulamalarında, bilimsel çalışmalarda ve sivil alanda da kendine yer bulmaya başladığına dikkati çeken Uraloğlu:

Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA’ları kontrol altında tutabileceğiz. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebilecek. Artık İHA’larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak.


MEÜ’de savunma sanayisinde kullanılacak yerli çelik bağlantı elamanları üretiliyor: Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taşkın’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK projesi kapsamında, yerli çelik bağlantı elemanları üretimi gerçekleştiriliyor.

  • Proje kapsamında, savunma sanayide kullanılacak yerli ve milli yüksek kaliteli çelik üretimi yapacaklarını aktaran Taşkın, şunları kaydetti:

Ülkemizde var olan çelik malzemesinin içerisine yeni alaşım elementleri ilave ettik. Kendi teknolojimiz ve imkanlarımızla elde ettiğimiz ürünü daha sonra birtakım termomekanik işlemlere tabi tutarak farklı bir ürün haline getirdik. Bu malzeme zırh, zırhlı personel taşıyıcı, askeri araç ve tank yapımında kullanılabilecek. Ürünümüzü çok kısa sürede görücüye çıkarmayı planlamaktayız. Yerli ve milli ürünümüz, yurt dışından ithal edilen ürünlere göre maliyet açısından daha uygun olarak karşımıza çıkacaktır.


Türk şirketi sayesinde Teksas’ta obüs mühimmatı üretilecek: ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bir Türk savunma sanayii şirketi sayesinde Teksas’ta 155mm’lik obüs mühimmatı üretileceğini açıkladı.

  • Desert News’te bir yazı yayımlayan Flake, ABD’nin Türkiye’ye yönelik F-16 Blok 70 paketini onaylamasının ‘önemli ve anlamlı’ olduğuna vurgu yaptı.
  • Büyükelçi Flake, “Türkiye’nin F-16 filosu NATO’nun gücü açısından kritik önem taşımakta, müttefikler arasında gelecekte birlikte çalışabilirliği sağlamakta ve NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye’ye kolektif güvenliğimizi paylaşma konusunda daha fazla kapasite vermektedir.” dedi.

Modernizasyonu yapılan ilk parti M60T tankları Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığının (KKK) ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan proje kapsamında modernize edilen M60T tankları teslim edildi.

  • SSB’den yapılan açıklamaya göre, Başkanlık koordinesinde KKK’nin modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan proje kapsamında gerçekleştirilen “TİYK-M60T İlk Tank Teslim Töreni”, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Şereflikoçhisar’da yapıldı.

Türkiye ile Pakistan’dan hava hava füzesinde iş birliği: Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert ve beraberindeki heyet, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı ziyaret etti. İki ülke arasında, havadan havaya füze alanında teknoloji paylaşımı olacağı açıklandı.

  • Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Zaheer Ahmed Baber Sidhu’yu ziyaret eden Orgeneral İrfan Özsert ve beraberindeki heyet, iki ülke arasındaki askeri iş birlikleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. İki taraf, teknoloji geliştirme ve temel kabiliyet değişimlerine odaklanan Ortak Çalışma Grupları aracılığıyla mevcut ortaklığı daha da ileriye götürme konusunda mutabık kaldılar.

ASELSAN’dan 1 milyar TL’lik sözleşme: ASELSAN ile TCDD Taşımacılık arasında yapılan anlaşma ile demiryolu sektöründe yeni bir dönem başlıyor.

  • ASELSAN ve TCDD Taşımacılık arasında yeni bir anlaşma imzalandı. İmzalanan 1 milyar 690 milyon lira değerindeki anlaşma kapsamında ASELSAN, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattında kullanılan yerli metro sinyalizasyon sistemi sonrası lokomotif ve trenler için de yerli sinyalizasyon sistemi geliştirecek.
  • Avrupa standartlarına göre sertifikalandırılacak bu sistemle, yük ve yolcu taşımacılığında daha güvenli ve verimli bir trafik yönetim sistemi kurulmuş olacak.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

Demiryolu sinyal sisteminin tamamlayıcı unsuru olan araç üstü sinyalizasyon ekipmanımızı 99 lokomotife yerleştireceğiz. Demiryolu sektöründe milli teknoloji hamlesi ile Türkiye’nin geleceği için atılan her adım, ülkemizin dünya sahnesindeki yerini güçlendiriyor.


MSB, Antartika’da seyir haritası üretimi faaliyeti gerçekleştiriyor: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Antarktika’da seyir haritası üretimi faaliyeti gerçekleştirildiğini bildirdi.

  • Bakanlıktan yapılan açıklamada, “8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-VIII)”nin Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırma Enstitüsü koordinasyonunda icra edildiği belirtildi.