SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Su altı ve üstü savunma sistemlerine ve platformlara yönelik mayın tehditlerini değerlendirme, modelleme ve analiz etmeye yönelik araştırmalar ile aynı sistem ve platformların manyetik izlerini azaltmaya yönelik araştırmaları içerir.

Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Şubat ayı toplantısını SAHA İstanbul Merkez ofisinde gerçekleştirdik.


SAHA İstanbul ODAK (Orman Yangınları, Deprem ve Afetler Komitesi) toplantısı AFAD ev sahipliğinde 28 Şubat 2024 tarihinde kurumlarımızın ve firmalarımızın katılımı ile gerçekleştirildi.

  • Komitede AFAD’ın envanterindeki Yerlileştirme ve Millileştirilme ihtiyacı olan cihaz ve sistemler ile ilgili görüşmeler ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın SAGA Çağrısı bilgilendirilmesi yapıldı.
  • Firmaların mevcut yetenekleri ve üretimleri hakkında bilgi sahibi olunurken yerlileştirilme konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

SAHA Sohbetleri kapsamında; firmalarımızın Ticaret Bakanlığı’nın İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Çevrimiçi bir oturum gerçekleştirdik.

  • Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa İlker ÖZDEM’i ve Bakanlıktan ilgili yetkilileri konuk ettiğimiz oturum, bilgilendirme sunumları ardından soru-cevap bölümü ile tamamlandı.

Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörlerinin Dijital Platformu DAMISE Sektördeki İhracata Katkı Sağlıyor: DAMISE Platformu; savunma, havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar için hayata geçirilen hem dijital bir pazaryeri, hem arama motoru, hem de dijital ihracat süreçlerinin yönetimini sağlayan bir yapı olarak faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl NATO’nun Brüksel’de gerçekleştirilen TUR Industry Day organizasyonunu dijitale taşıdıklarını söyleyen DAMISE Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Yasemin Ok, “DAMISE DİJİTAL VİTRİN, Ana Yükleniciler (OEM), tedarikçi firmaları ve ürünlerini/hizmetlerini inceleyerek tedarik süreçlerini kolaylaştırıp hızlandırırken, küresel pazardaki varlığını güçlendiriyor. Tedarikçiler ise; platformda ürün ve hizmetlerini sergileyerek ana üreticiler açısından ulaşılabilirliğini artırıyor” diyor.


Milli seyir füzesi ÇAKIR hedefi tam isabetle vurdu: Milli imkanlarla geliştirilen Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR, hedefini tam ortasından vurdu.

  • Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.
  • Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden 29 Şubat 2024 Perşembe günü kanat altında ÇAKIR Füzesi ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı.

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürdürülüyor.

  • Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kanat altında Çakır füzesiyle havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı. Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği Çakır seyir füzesi, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde saatte 800 kilometre sürate ulaşan Çakır’ın hedefini vurduğu anlar büyük heyecanla takip edildi.

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında sözleşme imzalandı: ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yakın Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin sözleşme imzalandı.

ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

  • ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yakın Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 82 milyon avro tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamındaki teslimatlar 2024-2027 yıllarında gerçekleştirilecektir.

Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bugün milletin en büyük değerlerinden ASELSAN’ı ziyaret ettiğini bildirdi.

Ziyarette kurumun gerek Türkiye, gerekse dünyanın dört bir yanındaki dost ve müttefikleri için geliştirdiği radar ve elektronik harp teknolojilerini yerinde incelediklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

  • Son 20 yılda savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere ulaşmasında çok önemli emeği olan, en üstün yerli ve milli teknolojileri üreten, ülkemizi bu alanlarda dünyada söz sahibi yapan ASELSAN başta olmak üzere savunma sanayi sektörünün birbirinden kıymetli kuruluşları ile gurur duyuyoruz.
  • Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve aziz milletimizin desteğiyle savunma sanayimizde daha birçok yerli ve milli projeye imza atarak ülkemizi bu alanda çok daha güçlü kılmaya devam edeceğiz.

Hava savunma sistemleri 2024’te vatanı uçtan uca koruyacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yazılım çözümü, kamu kurumları tarafından kullanılan ve lisans bedeli ödenen uygulamaları tespit edip bunun yerine kullanılabilecek ücretsiz açık kaynak kodlu muadil ürünleri ortaya koyuyor.

  • Açık kaynak teknolojileri, bir yazılıma ait bileşenlerin ekosistemde yer alan herhangi bir paydaş tarafından okunabilir, incelenebilir ve geliştirilebilir olması felsefesi ile ortaya çıktı. Bu felsefenin temelini, yazılımın sadece belirli bir söz hakkına sahip grup ile sınırlı kalmaksızın, daha geniş topluluklarca yorumlanabilmesi, geliştirilmesi ve kullanılması oluşturuyor.
  • Açık kaynak alanında birçok dünya devi bu altyapıları geliştirip dışarıya yayınlamaya ve bu alana yatırım yapmaya çok öncesinden başladı. Uzun vadeli sonuçlar ve kazanımlar düşünüldüğünde açık kaynak kodlu uygulamalar ciddi bir tercih sebebi oluyor.

ASELSAN Hibrit Hava Savunma Sistemi

💢 Arama Radarı
💢 Atış Kontrol Radarı
💢 İhtar Jammer


Türk Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu ilk tam uçuş simülatöründe 40 bin saat devrildi: Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki ilk uçuş simülatörü olma özelliğini taşıyan ve tamamen yerli milli imkanlarla üretilen, “CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü”nde, 40 bin saatlik uçuş süresi aşıldı.

  • 11. Ana Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına bağlı Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığınca kullanılan ve eğitimlerde 40 bin saatlik uçuş süresini aşan simülatör, CASA olarak bilinen “CN-235” tipi kargo uçağının birebir özelliklerini kullanıcı deneyimine sunuyor.
  • İçerisine yüklenen gerçek 3 boyutlu harita sayesinde ülke semalarında uçuş hissiyatı veren simülatör, aynı zamanda kurulan özel sistem sayesinde, uçağın gerçekte yapabileceği manevraları aynı şekilde yansıtıyor.

Hava savunma sistemleri 2024’te vatanı uçtan uca koruyacak: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, bu yıl yerli hava savunma sistemi SİPER’i envantere kazandıracaklarını belirterek, “Devletimizin liderliğinde uçtan uca hava savunma katmanını 2024’te tamamlamış olacağız.” dedi.

  • Akyol, “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” için bulunduğu Antalya’da AA muhabirine, hava savunma alanında Türkiye’nin çok önemli mesafeler aldığını belirtti.
  • Hava savunmanın en alçak irtifa, alçak irtifa, orta ve yüksek irtifa şeklinde katmanlı bir yapı olduğunu söyleyen Akyol, mühimmatı parçacıklı KORKUT sisteminin çok yakın hava savunmasında önemli olduğunu kaydetti.

Arnavutluk, Bayraktar TB2 SİHA’larını teslim aldı: Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi, Bayraktar TB2 SİHA’ların ülkeye ulaştığını bildirdi.

  • Peleshi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, verimliliği ve ileri teknolojisiyle tanınan Bayraktar TB2 SİHA’ların artık Arnavutluk’ta olduğunu duyurdu.
  • İki gündür SİHA’ların montajı ve işletimi ile kontrolünü sağlayacak gerekli altyapının kurulumunun gerçekleştirildiğini aktaran Peleshi, “Bu gelişme, Arnavutluk’un savunma yeteneklerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin ulusal güvenliğini garanti altına alma ve en yüksek savunma standartlarını karşılama konusundaki kararlılığının kanıtı olarak hizmet ediyor.” ifadesini kullandı.

Akıllı Dip Mayını MALAMAN’da ilk patlatma gerçekleşti: Milli imkanlarla geliştirilen MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi kapsamında ilk tam ölçekli patlatma testi başarıyla gerçekleştirildi.

  • TÜBİTAK kaynaklı olarak başlatılan ve MKE A.Ş., TÜBİTAK-SAGE ile Koç Savunma iş birliğiyle yürütülen MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi’nde önemli bir aşama başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında ilk tam ölçekli patlatma testi geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.
  • Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “MALAMAN Deniz Mayını”nın Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girmesiyle bu konudaki dışa bağımlılık da sona erecektir.” ifadelerine yer verildi.

Roketsan’ın MDK sistem kalifikasyonu gerçekleşti: Roketsan, Mesafece Düzeltme Kiti (MDK) Projesi sistem kalifikasyonu başarı ile gerçekleşti Roketsan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan proje kapsamında geliştirme faaliyetlerine 2021’de başladığı MDK’nın kalifikasyonu başarılı gerçekleşti.

Roketsan’dan konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

  • Roketsan tüm yükseliş ve menzillerde topçu mühimmatının dağılımını mesafece 50 metrenin altına düşüren, hassas, gecikmeli, yaklaşma ve zaman ayarlı tapa modlarına sahip, elektronik aldatma, karıştırma ve elektronik harp yöntemlerine duyarsız, güdümsüz mühimmata göre 5 kat etkinlik artışı olan, havada aynı anda çoklu mühimmat takip ve güdüm kabiliyetiyle MDK, Türk topçusunun hassas vuruş gücü olacak.

Pasifik Teknoloji, Titra Teknoloji’nin yüzde 51’ini satın aldı: Pasifik Grubu CEO’su Nusret Dur: “Titra, Türkiye’nin ilk insansız helikopteri olarak envantere alınan Alpin ile adını duyuran bir şirket” dedi

  • İnşaat ve gayrimenkulden uluslararası lojistiğe, gıdadan imalat sanayisine, enerjiden madenciliğe kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren Pasifik Grubu bünyesindeki Pasifik Donanım Yazılım ve Bilgi Teknolojileri AŞ (Pasifik Teknoloji), Titra Teknoloji AŞ. hisselerinin yüzde 51’ini satın aldığını duyurdu.
  • Şirketten yapılan açıklama göre, 13 Şubat’ta Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Pasifik Teknoloji, Titra Teknoloji AŞ.’nin yüzde 51 oranındaki hissesi için, hazırlatılan değerleme raporu kapsamında tespit edilen 478 milyon 197 bin TL bedel ödedi.


Türkiye, 6G’de söz sahibi olmak için yatırım yapıyor: Türkiye, haberleşme teknolojilerindeki AR-GE çalışmaları ve yeni yatırımlarla 6G’ye yönelik teknoloji yarışında söz sahibi olmayı amaçlıyor.

  • ULAK Haberleşme AŞ, İspanya’nın Barselona kentindeki Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress-MWC 2024) son dönemde geliştirdiği milli teknoloji çözümlerini tanıttı.
  • ULAK Haberleşme AŞ AR-GE Müdürü Erdem Demircioğlu, AA muhabirine, şirketin LTE ve 5G alanlarında ürünleşme üzerine çalışırken dünya ile eş zamanlı olarak 6G teknolojilerine hazırlandığını söyledi.
  • 6G teknolojilerine yönelik olarak tüm dünyanın patent ve temel teknoloji geliştirmek üzere çalışmalar yaptığını dile getiren Demircioğlu, etkinlikte de ULAK ile rekabet içinde olan ya da benzer firmaların aynı konuları çalıştıklarını gördüklerini ifade etti.

Deniz platformlarını koruyacak yeni milli silah göreve hazırlanıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde deniz platformlarını korumak için geliştirilen deniz tipi uzaktan komutalı silah sistemlerine bir yenisi ekleniyor.

  • CANiK’in de içinde bulunduğu SYS grup şirketlerinden UNIROBOTICS tarafından geliştirilen ve üretilen TRAKON TARGAN Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi (UKSS), Türk Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girmeye hazırlanıyor.
  • Milli deniz tipi UKSS’nin fabrika kabulleri tamamlanırken, TRAKON TARGAN bir sonraki aşamada liman kabul testleriyle performansını sahada ortaya koyacak.
  • TRAKON TARGAN 12,7×99 milimetre UKSS, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında imzalanan sözleşme kapsamında inşa edilen Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nde (ADKG) yakın savunma görevi görecek.