SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Çıktılarının doğruluk seviyelerini “kestirebileceğimiz” bir matematiksel model üretme sürecinin tümüdür.


KAAN’dan HÜRKUŞ’a, GÖKBEY’den HÜRJET’e..Milli Platformların Özel Kalıplarını Geliştiriyorlar: Ottonom Mühendislik, uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında çevresel test teknolojileri geliştiriyor. KAAN, HÜRKUŞ, HÜRJET, GÖKBEY, ATAK ve ANKA serileri gibi platformların tamamında özel üretim kalıplarını ve parçaların montajı için gereken fikstür adı verilen iskelet sistemlerini yerli olarak üretiyorlar.

  • Ottonom Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan, “HÜRKUŞ, HÜRJET ve KAAN projelerinin kanatlarında, ATAK ve GÖKBEY’in egzoz sistemlerinde yerli üretim özel kalıplarımız ve fikstür sistemlerimiz kullanılmakta ve seri üretim öncesi özel testlerin yapılmasına olanak sağlayan yerli test teknolojisi geliştirerek, Türk havacılık ve savunma sanayisinin göz bebeği ROKETSAN, ASELSAN ve TUSAŞ gibi firmalarımıza katkıda bulunmaya devam ediyoruz” dedi ve projeler hakkında bilgi verdi.

SAHA MBA Katılımcı ve geçmiş dönem mezunları BAYKAR ziyareti: SAHA MBA Katılımcı ve geçmiş dönem mezunları tarafından BAYKAR firma ziyareti gerçekleştirilerek yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında bilgi alındı.

  • Ziyaret kapsamında BAYKAR sunumunun ardından BAYKAR tesisleri yerinde incelendi. Faaliyet katılımcılarımızın network yemeği ile tamamlandı.
  • Bu unutulmaz etkinliğe ev sahipliği yapan BAYKAR’a Nazik davetleri için BAYKAR Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Haluk BAYRAKTAR’a ve BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı / Teknoloji Lideri Sn. Selçuk BAYRAKTAR’a teşekkürlerimizi sunarız.

Türk savunma sanayisi DIMDEX 2024 Fuarı’nda yerini aldı: Türkiye, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Fuarı’na 39 savunma sanayisi firmasıyla katılım sağlıyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, bugün başlayan ve 6 Mart’ta sona erecek DIMDEX 2024’e dünyanın dört bir yanından üst düzey resmi delegasyonlar katıldı.
  • Fuar, dünya savunma endüstrisinin tüm savunma alanlarında ağ oluşturması, ortaklık kurması, bilgi paylaşımı yapması, yenilikleri ve yetenekleri keşfetmesi için önemli bir platform oluşturuyor.
  • Fuara, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının liderliğinde ve Türkiye Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliğinin desteğiyle 39 Türk savunma sanayisi firması katılım sağladı.

400’den fazla Türk zırhlısı Katar’a güç kattı: Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makina, 400’den fazla askeri araçtan oluşan en büyük filosuyla Katar’ın güvenliğine katkı sağlıyor.

  • Türk savunma sanayisinin önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makina, 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024), Katar ordusu tarafından kullanılan taktik tekerlekli araç Ejder Yalçın’ı sergiledi.
  • Nurol Makina Genel Müdür Yardımcısı Anıl Karel, Katar’da çeşitli güvenlik ve askeri birimlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik araç tedarik sözleşmelerine 2017 yılında başladıklarını söyledi.
  • Katar’da Barzan Holding ile iş birliği yapıp sözleşmeleri holding üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade eden Karel, bugün itibarıyla 400’den fazla araçlarının Katar’da değişik birimlerde görev yaptığını belirtti.

Roketsan ileri teknoloji savunma sistemlerini Katar’da sergiledi: Roketsan, ileri teknolojilere sahip savunma sistemlerini Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Fuarı’nda sergili

  • Roketsan’ın fuarda sergilediği ürünler arasında, mini akıllı mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve MAM-T, CİRİT Lazer Güdümlü Füze, KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Silahı, Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi OMTAS, Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi L-UMTAS, seyir füzesi ÇAKIR, SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, yakın hava savunma sistemi LEVENT, Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) ve Taktik Füze Fırlatma Sistemi KMC yer aldı.

Sarsılmaz Silah Sanayi Türkiye’deki başarısını küresel pazarlara taşıyor: Türkiye’nin en büyük ateşli silah üreticisi Sarsılmaz Silah Sanayi, Almanya’da katıldığı fuarlarda, saha bildirimleriyle sürekli geliştirilen milli piyade tüfek ve tabancalarını kaliteli, sürdürülebilir ve rekabetçi fiyat vizyonu kapsamında tanıttı.

  • Dünyanın en önemli iki savunma sanayi ve silah fuarlarından olan “Enforce Tac 2024” ile “IWA Outdoor Classics 2024″e büyük stantlar açan Sarsılmaz Silah Sanayi, yeni ürün ve projelerini uluslararası tedarikçilere ve katılımcılara tanıtma fırsatı buldu, ülkelerin güvenlik kurumları ve silahlı kuvvetler mensuplarıyla çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Türk savunma sanayisi Körfez’den yeni ihracat çıkardı: Türk savunma sanayisi son dönemde Körfez ülkelerindeki ihracat başarılarına Katar’da 2 yüksek hızlı hücumbotu ekledi.

  • 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024), Katar Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik hücumbot tedarik sözleşmesi imzalandı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün şahitliğinde imzalanan sözleşmeye DEARSAN adına Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Hassan Al Sulaiti imza attı.

Türk donanması “milli hava savunma” yeteneği için gün sayıyor: Türk donanması, Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) ile “milli hava savunma” yeteneği kazanıyor.

  • Roketsan, 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024) MİDLAS‘ın farklı füzelerle kullanımını gösteren maketi sergiledi.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, Mayıs 2020 itibarıyla başlatılan “Dikey Atım Lançer Sistemi Projesi”nde final aşamasına gelindi.

Yeni kamikaze dron AZAT göreve hazırlanıyor: Robit Teknoloji tarafından geliştirilen ve pilotun dronu gözünün önünde hissetmesine veya görmesine olanak veren AZAT FPV kamikaze dron Katar’daki DIMDEX 2024’te vitrine çıktı.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve pilotun dronu gözünün önünde hissetmesine veya görmesine olanak veren AZAT FPV (First Person View) kamikaze dron göreve hazırlanıyor.
  • Robit Teknoloji, 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024) insansız hava araçları konusundaki çözümlerini sergiledi.

Küresel kompozit endüstrisini bir araya getiren #JECworld24, bu sene de yoğun katılım ile Fransa’nın Paris şehrinde gerçekleştirildi. Firmalarımız ile birlikte; gelişmekte olan kompozit teknolojisinin tüm süreçlerini, yeni ürünleri ve kompozit çözümlerini yerinde takip etme fırsatı bulduk.


KAAN’ın da stratejik malzemesi olan Türk kompoziti Paris’te büyük ilgi gördü: Dünyanın en büyük kompozit malzemeler fuarı JEC World 2024, Fransa’nın başkenti Paris’te kapılarını açtı.

  • Türk şirketleri kompozitte yüksek katma değerli mühendislik çözümlerini, 106 ülkenin katıldığı ve bu yıl 59’uncusu gerçekleştirilen JEC World Fuarı’nda sergiledi.
  • Uzay roketlerinden lüks otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün “olağanüstü hafif ve sağlam” olmasını sağlayan kompozit endüstrisindeki yenilikler, fuarda vitrine çıktı.
  • Türkiye milli katılımını 9’uncu kez İstanbul Ticaret Odasının (İTO) yaptığı fuarda, bu yıl 42 Türk şirketi yer aldı.

Bayraktar TB2 SİHA’lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi: Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’ların Arnavutluk ordusunun envanterine girdiğini belirterek, “Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.” ifadesini kullandı.

  • Bayraktar, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, bugünün tarihi bir gün olduğunu, Arnavutluk’taki ilk NATO Taktik Hava Üssü’nün açıldığını aktardı.
  • Haluk Bayraktar:

Bu törenle birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi. Böylece Arnavutluk ordusu envanterine ilk kez NATO standartlarında bir hava aracı katılmış oldu. Saygıdeğer Başbakan Edi Rama’nın vizyoner liderliği ve değerli Savunma Bakanı Niko Peleshi’nin güçlü işbirliği ile Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.


Akıllı mühimmat DROKET’in ilk atışı gerçekleştirildi: Türk savunma sanayisi bünyesinde dronlarda kullanılmak üzere geliştirilen akıllı mühimmat çözümü DROKET’in ilk atış testi gerçekleştirildi.

Sapmaz Savunma, Katar’da gerçekleştirilen 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024) dron ve akıllı mühimmat çözümlerini sergiledi. Fuarda DROKET, yeni tasarımıyla ilk kez vitrine çıktı.

  • Kamikaze dronlara ve dronlardan serbest düşüm yöntemiyle atılan havan mermilerine alternatif olarak geliştirilen DROKET, dron ve roketlerin yeteneklerini birleştiriyor olması dolayısıyla bu şekilde isimlendirildi.
  • Sapmaz Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sapmaz, DROKET’in duyulmasıyla beklentilerinin de üzerinde bir talep ve ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.

ANKA, Türkiye’yi İHA’larda kanatlandırdı: Türk savunma sanayisine insansız hava aracı (İHA) teknolojilerinde yeni bir kapı aralayan, birçok alt sistemin millileştirilmesine katkı sağlayan ANKA, bugüne kadar yaklaşık 220 bin uçuş saatine ulaştı.

  • Türk savunma sanayisinin özgün İHA’larından ANKA, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) üretim ve montaj çalışmalarının tamamlanmasıyla 16 Temmuz 2010’da hangardan çıktı ve motor çalıştırdı.
  • 30 Aralık 2010’da ilk uçuşunu gerçekleştiren, 2017 yılında envantere giren ANKA, geçen sürede kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemlerinden biri haline geldi.

Türk Kızılayın Gazze’ye yardım gemisi dünyaya Türksat ile bağlanacak: Türksat, Türk Kızılayın öncülüğünde hazırlanan ve 3 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan Gazze yardım gemisinin iletişimini genişbant internet hizmetiyle sağlayacak.

  • Şirketten yapılan açıklamaya göre gemi, bağışçılar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliği çerçevesinde sağlanan ambulans, su arıtma sistemi, gıda, hijyen kolisi, içme suyu, çadır ve ilaç gibi yardım malzemelerini taşıyor.
  • Yükleme işleminin tamamlanmasının ardından yola çıkan geminin, Gazze’ye güvenli bir şekilde ulaşması için büyük öneme sahip iletişim altyapısından Türksat sorumlu olacak.

Roketsan: “Modüler Zırhlı Kule Türkiye’ye büyük güç katacak”: Tüm tank konfigürasyonlarına entegre olabilen, operasyon sahalarının sarsılmaz kulesi olan MZK Sistem Kulesi yapılan test atışlarında başarıya ulaştı.

  • Yüksek koruma kabiliyeti, bulunan MZK Sistemi Türk Savunma Sanayisine büyük katkı sağlayacak. Gelişmiş atış yeteneği ile ön plana çıkıyor.

ASELSAN, ileri teknolojileri yerlileştirmeye, millileştirmeye devam ediyor: Firma, pilotun gece görüş sistemleri ile tam uyumlu, gündüz ve gece görevlerinde yüksek parlaklık ve canlı semboloji kabiliyetleri sağlayan ASELSAN ELMAS Sağlamlaştırılmış LCD Ekran Birimi geliştirdi.

  • ASELSAN ELMAS’ın üretimi de başladı.
  • ASELSAN ELMAS ile pilotlar artık farklı ışık seviyelerinde ekranı çok daha net görebilecek ve reaksiyon süreleri kısalacak.