SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Bir erişim noktasının (AP) veya geniş bantlı Wi-Fii yönlendiricisinin çevresinde bulunan Wi-Fi ağı. Bu ortamda AP yalnızca kablolu ağ ile iletişim kurmakla kalmaz, yakın çevredeki Wi-Fi ağ trafiğine de aracılık yapar.

Ana Yüklenici Firmalara Yerli Test Cihazları Üretiyorlar: Argemsan Eğitim Teknolojileri, 2014 yılında Balıkesir’de kurulan; eğitim, deney ve test cihazları üreten bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Savunma sanayinin göz bebeği olan ASELSAN, ROKETSAN, BMC gibi firmaların bazı yerli projelerine yerli test cihazları üretiyorlar. Ayrıca askeri fabrikaların onaylı tedarikçisi olarak ülkenin birçok şehrindeki askeri fabrikalara test cihazları geliştiriyorlar. Akış, sıcaklık, basınç, termodinamik gibi alanlarda testler gerçekleştirebildiklerini söyleyen Argemsan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Erkan Atik, savunma sanayi projeleri hakkında bilgi verdi.


MİDLAS, TCG İstanbul’dan ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve Roketsan sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) ilk kez TCG İstanbul fırkateyninden füze ateşledi.

Gerçekleşen atış faaliyetine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Hüseyin Avşar ve Gökhan Uçar, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı.

Prof. Dr. Haluk Görgün, savunma sanayisi açısından çok anlamlı bir günün hep beraber yaşandığını belirterek, “Çok heyecanlıyız, gururluyuz. Bu gemiden yapılan ilk atıştı, bu atışların devamı gelecek.” ifadesini kullandı.


Bayraktar AKINCI, IIR Güdümlü MAM-T ve TV Güdümlü MAM-L atış testini başarıyla gerçekleştirdi: Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan’ın geliştirdiği IIR (Görüntüleyici Kızılötesi) Güdümlü MAM-T ve TV Güdümlü MAM-L atış testini başarıyla tamamladı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Türkiye’nin en çok ihraç edilen mühimmatları olan lazer güdümlü mini akıllı mühimmatlar, önemli bir eşiği daha geçerek bulut üstü vuruş kabiliyetine kavuştu.” ifadesini kullandı.


Türkiye’nin ilk millî turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı: Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde başlatılan ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.

  • TF6000/TF10000 motor projeleri ile beraber Türkiye aynı zamanda ilgili aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını da gerçekleştirerek; kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını da sağlayacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN’ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî turbofan motor özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlandı.


Savunma sanayisinin yeni rotası Avrupa: Türk savunma sanayisi şirketlerinin son dönemde Avrupa pazarına yönelik hamlelerine bir yenisi eklendi.

  • Türk savunma sanayisi, farklı ürün gruplarında ihracat faaliyetlerini geliştirmek için çeşitli hedef pazarlara yönelik çok yönlü çalışmalar gerçekleştiriyor.
  • Genişleyen ürün portföyü ile Asya, Afrika, Körfez ülkeleri gibi geleneksel pazarlardaki varlığını derinleştirmeye çalışan Türk savunma sanayisi, son dönemde Avrupa ülkelerine yönelik girişimlerde bulunuyor. Bu kapsamda, ürün satışı, şirket satın almaları, şirket kurulumu, ortak üretim gibi farklı adımlar atılıyor.

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı!

  • 1️⃣2️⃣ Milli | 1️⃣ Yerli Motor
  • 🙌 6 motorun seri üretimi başladı.
  • ✅ Geliştirilen motorlardan 7’si ile uçuş gerçekleştirildi.

Depremde hayat kurtaran “Duvar Arkası Radar” Denizli itfaiyesinde kullanılacak: STM tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, 50’den fazla vatandaşın enkaz altından kurtarılmasını sağlayan STM Duvar Arkası Radar Sistemi, güncellenen konfigürasyonuyla Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin envanterine girdi.

  • STM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde çalışmalarını sürdüren şirket, askeri ve sivil kullanım amacıyla STM DAR’ı geliştirdi.
  • Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altındaki 50’den fazla afetzedenin yerini tespit eden sistem, güncellenen konfigürasyonuyla Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin envanterine dahil edildi.
  • Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, STM DAR’ı envanterine alan ilk itfaiye teşkilatı oldu. Sistemin kullanımına ilişkin eğitimler, STM tarafından görevli personele verildi.

Savunmadaki millileştirme başarısı seri üretimle kanatlandı: Savaş uçaklarına hassas görüntüleme yeteneği kazandıran ASELPOD Hedefleme Podu için millileştirilen Çevresel İklimlendirme Ünitesi ile sağlanan başarı seri üretim sürecine de taşındı.

  • AR-GE faaliyetleri sonunda ortaya çıkan özgün ürünlerle dışa bağımlılığı azaltan, alt sistemleri yerlileştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, 250 kişilik mühendis kadrosuyla başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv, beyaz eşya, enerji, çevre, inşaat ve makine imalatı gibi birçok sektör için çözüm üretiyor.
  • Anova Ar-Ge Teknolojileri, savunma sanayisi için esnek mermi yol, sayısal manyetik pusula, AC/DC çevirici, askeri fan gibi ürünleri millileştirerek dışa bağımlılığı azalttı, maliyetleri düşürdü ve verimliliği artırdı.

Milli zırhlı araçlar ihracatta gaza bastı: Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden Otokar, 2023’te 7 yeni ülkeye zırhlı araç satışı gerçekleştirdi.

  • Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli, otomotiv ve savunma sanayisi şirketi Otokar, askeri araç segmentinde başarılı bir yılı geride bıraktı.
  • 1990 yıllardan itibaren kendi tasarımı askeri zırhlı araçlarını üreten, Türkiye’nin ilk taktik zırhlı araç ihracatına imza atan Otokar, geçen yıllarda özgün paletli ve tekerlekli zırhlı araç aileleri oluşturdu, insansız ağır sınıf kara aracı geliştirdi, yılda 700 taktik zıhlı araç üretme kapasitesine ulaştı.

ASELSAN’ın otonom su altı aracı Deringöz göreve hazır: Deringöz, su altında araştırma, keşif ve gözetleme, mayın tespit, boru hattı inceleme, liman ve üs koruma gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılabilecek.

  • ASELSAN’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk otonom su altı aracı Deringöz’ün dalışlı testleri başarıyla tamamlandı.
  • ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, su altında hem askeri hem de sivil amaçla kullanılabilen, otonom hareket kabiliyetine sahip, modüler yapıdaki Deringöz’ün ilk dalışlı sistem testleri başarıyla gerçekleştirildi.
  • ASELSAN’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk otonom su altı aracı Deringöz’ün dalışlı testleri başarıyla tamamlandı.
  • ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, su altında hem askeri hem de sivil amaçla kullanılabilen, otonom hareket kabiliyetine sahip, modüler yapıdaki Deringöz’ün ilk dalışlı sistem testleri başarıyla gerçekleştirildi.

GÖKBEY helikopteri Türkiye’nin dört bir yanında göreve hazırlanıyor: Türkiye’nin ilk özgün helikopteri GÖKBEY, farklı kullanım konseptleri ve iklim şartları için Türkiye’nin dört bir yanında test ediliyor.

  • Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kurumların genel maksat helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla 2013 yılında başlatılan Özgün Helikopter Programı’nın ürünü GÖKBEY, çok yönlü ve yoğun test maratonuyla göreve hazırlanıyor.
  • İlk uçuşunu 6 Eylül 2018’de gerçekleştiren GÖKBEY helikopterinin tam performansıyla kullanıcılarla buluşması için çok farklı koşullarda test süreci yürütülüyor. Test sürecinde uçuş ve test ekipleri ile kullanıcı kurumların personelleri yoğun bir çaba gösteriyor.

Akıncı TİHA, Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde sergileniyor: Samsun’un Canik ilçesinde geçen yıl öğrenci kabul etmeye başlayan Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nün bahçesinde Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’ın hediye ettiği Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı sergileniyor.

  • Canik Belediyesince 2019 yılında yapımına başlanan ve 2023’te hizmete açılan Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde 1,5 yılda 1800 öğrenci eğitim gördü.
  • Keşif Kampüsü, atölyeleri, laboratuvarları ve uygulama alanları ile çocuklara ve gençlere bilimsel araştırma ve keşif yapma imkanı sunuyor.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bir alan Roketsan Endüstri Bölgesi ilan edildi: Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

  • Buna göre, Endüstri Bölgeleri Kanunu gereği, Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki 43,67 hektarlık alanın Hatay Kırıkhan Roketsan Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine karar verildi.