SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

İmalat veya üretim süreci gerektiren alımlarda geri dönüşü olmayan hataların ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, imalat veya üretim tamamlandıktan sonra kontrol imkânı olmayan hususlar için mal veya işin, belirtilen kalite ve özelliklere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesidir.


Deniz Kuvvetlerinin Gücüne Güç Katan Türk Tersaneleri Dümeni Dünyaya Çevirdi: AIS Savunma Genel Müdürü Doğan Beşcan ile Türk tersanelerinin ülkemizdeki ve dünyadaki başarılarını konuştuk.

  • 2017 yılında askeri gemi yapan özel tersanelere Savunma Sanayi Başkanlığı’nın verdiği görev doğrultusunda kurulan TAIS Savunma, uluslararası fuarlarda boy göstererek Türk tersanelerinin gücünü dünyaya tanıtıyor. Kurulduğu günden bu yana temsil ettiği Anadolu Tersanesi, Sedef Tersanesi ve Sefine Tersanesi; Güneydoğu Asya’da, Güney Asya’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da, Batı Afrika’da ve Güney Amerika’da birçok proje yürütüyor. Hem Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na hem de dünyaya yaptıkları MARLİN, TCG Anadolu, Sancaktar, Bayraktar, MİLGEM gibi projeler hız kesmeden devam ediyor.

Savunma sanayisinin mühendis adaylarına “teknoloji” desteği sürüyor: Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavla yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alan ASELSAN Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine iki modern bilgisayar laboratuvarı ile teknolojik cihazların yer aldığı atölye kazandırıldı.

  • Milli Eğitim Bakanlığı ve ASELSAN Konya işbirliğiyle savunma sanayisinin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak üzere merkez Selçuk ilçesinde 2021’de açılan lisede 170 öğrenci eğitim görüyor.
  • Profesyonel eğitim ve çalışma ortamında öğrenci yetiştiren okul, genç mühendis adaylarına yenilikçi çözümler üretebilme yeteneği kazandırmak için çeşitli proje ve uygulamalı eğitim programları sunuyor.

TEI yerli havacılık motorlarının sertifikasyonu için “Tasarım Organizasyonu Onayı” aldı: Eskişehir’de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ’nin, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan “Tasarım Organizasyonu Onayı”nı almaya hak kazandığı bildirildi.

  • TEI’den yapılan açıklamaya göre, yerli ve milli olarak geliştirdiği motorların sertifikasyonunu bu yetki kapsamında yürütecek TEI, Türkiye’de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu.
  • TOO için “SHT-21/EASA Part 21” mevzuatına göre sistematik, planlı, risk yönetimini merkeze alan bir yaklaşımla organizasyon ve süreçlerin prosedürlerinin oluşturulması, personel yetkinliklerinin geliştirilmesi, yetki ve sorumlukların tanımlanması gerekiyor.

Roketsan tarafından geliştirilen Yeni Nesil Hafif Sınıf Torpido: ORKA

💢 Sürat: 45+ Knot
💢 Menzil: 25+ km
💢 Tapa: Çarpma ile İnfilak


 KORKUT, Irak sınırında görevde: ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi-Komuta Kontrol Aracı (KKA), Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun Hakkâri ziyareti sırasında görüntülendi.

  • Azami menzil: 12,5 km
  • Etkili menzil: 4 km
  • Atış sürati: Asgari 1.100 atım/dk

Savunma Sanayii İhracatı: “Mart 2024:” Türk savunma ve havacılık sanayii sektörünün 2024 yılının Mart ayında gerçekleştirdiği toplam ihracat 370.6 milyon dolar olarak açıklandı.

  • 2024 yılının Mart ayında toplam 370 milyon 654 bin ABD Doları tutarında ihracat gerçekleştiren Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, yılın ilk 3 ayında ise bir önceki yılın ilk 3 ayına göre %6.5 düşüş ile 1 milyar ABD Doları ihracat gerçekleştirmiş oldu.

Bayraktar TB3’ün ikinci prototipi testi geçti: Bayraktar TB3’ün ikinci prototipi 4’üncü testini de başarıyla tamamladı.

  • Bayraktar TB3, art arda yapılan testleri bir bir geçiyor. Milli SİHA’nın ikinci prototipi bu kez de Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi’ni başarılı bir şekilde tamamladı.

ASELSAN’ın radar arayıcı başlık yalın hattından ilk ürünler çıktı:  ATMACA, SİPER, GÖKTUĞ, HİSAR radarları başta olmak üzere arayıcı başlık radarlarının yüksek sayıdaki talebini karşılamak üzere yalın kurguyla oluşturulan üretim hattı, yeni hizmete alınan üretim binasında tüm montaj ve test faaliyetlerinin aynı yerde yapılmasına olanak verecek şekilde tasarlanarak işletmeye alındı.