SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 #SAHAsözlük

Görüntü Tanıma – Image Recognition

Matematiksel bir bilgisayar modelinin, derin öğrenim (deep learning) gibi bir teknikle beslendiği örnekler sayesinde, karşısına çıkan yeni görselleri tanıma, eşleşme ve fark etme sürecidir.


Milli Platformlar Yerli Şarj Sistemleriyle Güç Buluyor: Aspower Enerji, 2019 yılından bu yana savunma sanayine özellikle kesintisiz güç kaynakları ve elektrikli araç şarj sistemleri üretiyor. ATAK’tan BARKAN’a, Oruçreis’ten MİLGEM’e birçok milli platformda ürünleri kullanılan Aspower Enerji’nin Genel Müdürü Ramazan Demir, şunları söyledi:

“ASELSAN ile beraber çalıştığımız MİLGEM 5, MİLGEM Pakistan, TCG Oruçreis fırkateynlerinde kullanılan telsizleri besleyen kesintisiz güç kaynakları UPS’ler bizim geliştirdiğimiz ürünler ve bu gemilerde kullanılmaktadır. Ayrıca yine ASELSAN’ın TEMSA ile beraber geliştirdiği elektrikli otobüs projesinde geliştirdiğimiz 450 kW otobüs şarj ünitesi Samsun’da kuruludur. HAVELSAN’ın geliştirdiği BARKAN insansız kara aracında kullanılan şarj sistemlerini geliştirdik. FNSS’in paletli araçlarında kullanılan tahrik sistemi için şarj sistemlerini geliştirdik. TUSAŞ’a ATAK helikopterinin ilk çalıştırılmasında kullanılan helistart ürününü verdik. Tüm bunlara ek olarak, Gölcük Tersane Komutanlığı’nda kurulan denizaltıların şarj sistemlerini geliştirdik.”


Bayraktar AKINCI 50 bin uçuş saatini tamamladı: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “Türk Havacılığının Altın Çağı’nda, Gök Vatan’daki 50 bin saatimiz kutlu olsun.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 50 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı.


ASELSAN’ın Latin Amerika’daki Santiago Ofisi açıldı: ASELSAN’ın Latin Amerika’da uzun dönemli büyüme stratejisi ve ihracat potansiyeline katkı amacıyla kurduğu yeni ofisi Şili’nin başkenti Santiago’da faaliyetlerine başladı.

  • Şirketten yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının ihracat vizyonu doğrultusunda ASELSAN Santiago Ofisinin açılması dolayısıyla düzenlenen törene, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye’nin Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz ve diğer yetkililer katıldı.
  • Ofisin bölgedeki faaliyetler için merkez görevi üstleneceğini vurgulayan Akyol, şunları kaydetti:

ASELSAN Latin America’ adı verilen yerel iştirakimiz, bölgede fiziksel olarak da var olmamızı sağlayarak, buradaki iş ortaklarımıza erişimimizi güçlendirecek. Yerel düzeydeki varlığımız, ASELSAN’ın bölgenin savunma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kararlılığını da gözler önüne seriyor. Santiago Ofisimiz, ASELSAN’ın Latin Amerika’daki varlığını genişletmesi ve bölgede savunma sektöründeki fırsatların değerlendirilmesi anlamında önemli bir eşik atladığımız anlamına geliyor. ASELSAN Santiago Ofisimiz ile Latin Amerika ülkelerinin savunma yatırımlarından daha fazla pay alacağız.


Rekor sürede fırlatılan milli uyduların elektronik kartlarının üretildiği tesis büyüyor: Savunma sanayisi, biyomedikal ve enerji sektörlerine hizmet veren, rekor sürede fırlatılan uyduların tüm elektronik kartlarını üreten tesisin kapasitesi ikiye katlanıyor.

Türkiye’de teknoloji alanında faaliyet gösteren üreticiler için önemli bir altyapı desteği sunan INFINIA, bünyesindeki elektronik kart üretim tesisi için önemli bir yatırım yaptı.

  • INFINIA Kurucu Ortağı ve Operasyon Direktörü Berker Yaşar, şirketi ortaokul, lise ve üniversite sıralarında yan yana oturdukları çocukluk arkadaşı Tugay Güzel ile ortak kurduklarını söyledi.
  • Öğrencilik yıllarında firma için ilk adımları attıklarını daha sonra kendi yollarına gittiklerini anlatan Yaşar, yurt dışı ve ASELSAN deneyimlerinin ardından 2015-2016 yılından sonra tümüyle INFINIA bünyesinde koşmaya başladıklarını ifade etti.

Enerjide veriler milli yazılımlara emanet: HAVELSAN tarafından geliştirilen milli yazılım çözümleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kurumların veri depolama ve transfer süreçlerinde görev yapacak.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında, sistemin nasıl işleyeceği, depolama ve transfer süreçlerinin nasıl yönetileceği, güvenlik kriterleri gibi konular ele alındı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Hakkı Tok, bakanlık olarak her alanda olduğu gibi tedarik edilen yazılım çözümlerinde de milli ve güvenli yazılımlara önem ve öncelik verdiklerini söyledi.

Tok, “HAVELSAN Drive ve DEPO’nun Bakanlığımız bünyesinde kullanımıyla veri güvenliği ihtiyaçlarımız daha üst seviyede karşılanmış, dijitalleşme adımlarımıza milli şirketlerimizin katkısı artarak devam etmiş olacak. Veri güvenliği ve bağımsızlığı adına attığımız bu adım nedeniyle, hem Bakanlık personelimize hem de HAVELSAN personeline teşekkür ederim.” dedi.


Bayraktar KALKAN DİHA’nın uçuş testleri başarıyla sürüyor: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar KALKAN Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA), 30. uçuş testini başarıyla tamamladı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Edirne’nin Keşan ilçesinde yer alan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde icra edilen uçuşta sistem tanımlama testleri başarıyla gerçekleştirildi.
  • Keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Bayraktar KALKAN DİHA, test kapsamında 14 bin 500 feet irtifaya çıktı ve 70 saatlik başarılı uçuş süresini geride bıraktı.

SDT’ye yeni elektronik harp görevi: SDT’nin dahil olduğu iş ortaklığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile elektronik harp alanında toplam bedeli 12 milyon 840 bin dolar tutarlı sözleşme imzaladı.

  • Şirketin payı 6 milyon 420 bin dolar.
  • Teslimatlar 2025 içinde tamamlanacak.

ASELSAN, Şili’nin Leopard 2 tanklarını modernize edecek: ASELSAN, Şili Ordusunun Leopard 2 tanklarının angajman ve sensör kabiliyetlerinin modernizasyonu için sözleşme imzaladı.

  • FIDAE 2024 sırasında TRT World tarafından Graciela Ibanez ile yapılan röportajda ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Şili Ordusu’nun Leopard 2 ana muharebe tanklarının ASELSAN’ın çeşitli sistemleri ile modernize edileceğini belirtti.
  • Leopard 2 üzerindeki modernizasyon paketinin bir maketi de gösterildi.
  • Atış kontrol sistemi ASELSAN’ın VOLKAN’ı ile değiştirilecek ve ilave ateş gücü sağlamak için SARP tipi bir UKS entegre edilecek.
  • Nişancı optikleri de KARTALGÖZÜ serisi nişangâhlar ile yenilenecek.
  • Durumsal farkındalık tarafında, ATGM’lere karşı lazer ve füze uyarı sistemleri kurulacak ve komutan için bir elektro-optik sistem eklenecek.

TULGAR’ın testleri başladı: F-35’teki muadili 400 bin dolar: ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS)’nin, F-16 platformunda uçuş testleri başladı. TULGAR, KAAN savaş uçağında kullanılacak.

  • Milli ve yerli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Monteli Gösterge Sistemi’nin, uçuşlu testleri başladı. Milli savaş uçağı KAAN için geliştirilen TULGAR’ın testlerine, bir süre daha F-16 platformunda devam edilecek.
  • Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS), askeri havacılıkta pilotların kasklarına entegre edilmiş bir gösterge sistemi olarak biliniyor. Bu sistem, pilotun uçuş sırasında ihtiyaç duyduğu bilgileri doğrudan kaskın vizörüne yansıtarak durumsal farkındalığını arttırıyor ve uçuş performansını iyileştiriyor.

TCG KINALIADA Japonya’ya yolcu edildi,”En yeni Türk korveti”: Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG KINALIADA Korveti, Japonya’ya yolcu edildi. Korvetin yolculuğu, yaklaşık 4 ay sürecek.

  • TCG KINALIADA (F-514) Korveti, “Türkiye ile Japonya Arasındaki İlişkilerin Tesisi’nin 100’üncü Yıl Dönümü” ve “ERTUĞRUL Firkateyni’nin Japonya Seyri’nin 134’üncü Yıl Dönümü” kapsamında, bugün Japonya’ya yolcu edildi. TCG KINALIADA korvetini 4.5 ay sürecek göreve uğurlamak amacıyla bugün saat 14.00’da Foça Deniz Üs Komutanlığı-Foça/İzmir’de tören düzenlendi.