SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 #SAHAsözlük

Uçan platformların GPS ve türevi sistemlerine yapılacak elektronik karıştırma saldırılarına karşı alınan önlemlerin genel adı.


SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarının hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor:

  • 22-26 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenecek fuarın hazırlıkları kapsamında ilgili Bakanlık ve kamu kurum/kuruluşları ile yapılan koordinasyon ve değerlendirme toplantılarının ikincisini Teknopark Ankara’da gerçekleştirildi.

Hannover Messe 2024 SAHA İstanbul olarak katılım sağladık: TO başkanı Sayın Şekib Avdagiç ve Hannover Başkonsolosu Sayın Gül Özge Kaya standımızı ziyaret ederek Ekim ayında gerçekleşecek SAHA EXPO hakkında bilgi aldı. 

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. İlker Murat AR  ile Hannover Messe fuar katılımcılarını ziyaret ettik.

SAHA MBA, Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri eğitimi düzenledi: Aselsan Genel Müdürü ve SAHA İstanbul YK Üyesi Sn. Ahmet AKYOL tarafından SAHA MBA Katılımcı ve mezunlarına verilen eğitim yoğun katılımla gerçekleştirildi.

  • “Teknolojik Bir Meydan Okuma Olarak Hava Savunma Sistemleri” konulu eğitimimizde bilgi ve tecrübelerini paylaşan ASELSAN Genel Müdürü Sn. Ahmet AKYOL’a değerli katkı ve katılımları için teşekkür ederiz.

Armsto, Ülkemizde Üretimi Olmayan MIL-DTL-83513 Serisi Micro-D Konnektörlerin Seri Üretimine Geçti: Armsto, Bir Kuzu Grup iştiraki olarak, 4 yıllık gizlilikle yürütülen Ar-Ge süreçlerinin başarılı sonuçlarıyla, ülkemizde üretimi olmayan MIL-DTL-83513 serisi Micro-D konnektörlerin seri üretimine geçtiğini duyurdu.

  • Konnektör temini ve fiyat istikrarsızlığı gibi önemli sorunlara çözüm getirmeyi hedefleyen firma, ürünlerinin tamamını askeri standartlara uyumlu olarak üreterek ülkemizin ilk ve tek askeri standartlara uyumlu konnektör üreticisi konumuna yükseldi. 

Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen kamikaze insansız hava araçlarından (İHA) DELİ’ye yurt dışı kullanıcılardan gösterilen ilginin bu yıl ihracat başarısına dönüştürülmesi hedefleniyor.

  • Pasifik Teknoloji’nin, Titra Teknoloji AŞ hisselerinin yüzde 51’ini satın alması sonrasında üretim ve ihracat hedeflerini yakalamaya yönelik kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.
  • Pasifik Teknoloji Genel Müdürü ve Titra Teknoloji Kurucu Ortağı Muhammed Selman Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki şirketin yollarının yakın zamanda kesiştiğini söyledi.

“Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları”nın ikincisi gerçekleştirildi: Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle devreye sokulan “Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları”nın ikincisi, savunma sanayisinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan (SSB) yapılan açıklamaya göre, SSB koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Görgün, “Savunma sanayimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlatmış olduğumuz ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.



Türk zırhlıları barış ve istikrara katkı sağlıyor
: Türk savunma sanayisi ürünü zırhlı askeri araçlar, Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyonu kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarında barış ve istikrara katkıda bulunuyor.

  • Türkiye, zırhlı araç üreticilerinin geliştirdiği koruma seviyesi ve hareket kabiliyeti yüksek, muharebe sahasında kendini kanıtlamış ürünlerle bu alanda dünyadaki önde gelen ülkeler arasında ismini yazdırmayı başardı. Öyle ki Türk zırhlı araç üreticileri yurt dışındaki ihalelerin finalinde sıklıkla birbirlerine rakip olmaya başladı.
  • Güvenlik güçlerine teknolojinin sunduğu en iyi araçları kazandırmak isteyen 50’yi aşkın ülke Türk zırhlı araç üreticilerinin geliştirdiği 4×4, 6×6, 8×8 taktik tekerlekli araçlar ile paletli araçları tercih etti. Bu ülkeler temin ettikleri araçları kendi ihtiyaçları yanında uluslararası görevlerde de kullanıyor.

Küresel askeri harcamalarda 2023’te 2 trilyon 443 milyar dolarla rekor kırıldı: Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı.

  • Küresel askeri harcamaların, 2023’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü belirtilen raporda, geçen yılki artışta, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu vurgulandı.
  • Türkiye’nin 2014-2023 döneminde askeri harcamalarının yüzde 59 arttığına işaret edilen raporda, ülkenin 2023’deki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 37 artarak 15,8 milyar dolar olduğu bildirildi.

Bayraktar TB3, 31’inci test uçuşunu başarıyla tamamladı: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), 31’inci test uçuşunu başarıyla tamamladı.

  • Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Uçuş Testi’ni de başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 295 saat havada kaldı.

HAVELSAN Ekspres Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi: Bitlis’in Ahlat ilçesinde, bu yıl ikincisi düzenlenen HAVELSAN Ekspres Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, HAVELSAN’ın yapay zeka platformu olan MAIN ürün temelinde 3 farklı kategoride düzenlenen yarışmaya 28 üniversiteden 62 öğrenci katıldı.
  • Ahlat’ta düzenlenen “HAVELSAN Ekspres Yarışması” ödül töreninde konuşan Vali Erol Karaömeroğlu, yazılım sektörünün bilgi ve iletişim teknolojileri içindeki öneminin her geçen gün arttığını belirtti.

TCG Anadolu’dan daha büyük bir “milli uçak gemisi” tasarlanıyor: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi doğrultusunda, TCG Anadolu’dan daha büyük bir “milli uçak gemisi” tasarlıyor.

  • Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan DPO, kapılarını basın mensuplarına açtı. Tersane Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin​​​​​​​ ile DPO Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, tersanede ve Dizayn Proje Ofisi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
  • Buna göre, İstanbul Tersanesi Komutanlığının geçmişi, 1454’te Fatih Sultan Mehmet döneminde Haliç’te kurulan Tersane-i Amire’ye dayanıyor. 1999 Gölcük Depremi sonrası Pendik’e taşınan tersanede faaliyet gösteren DPO ise 1997’de Türkiye’nin ilk milli deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini gerçekleştirmek amacıyla oluşturuldu.

Türk güvenlik robotları ABD’de vitrine çıktı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen gözetleme ve bomba imha robotları, Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego kentinde düzenlenen XPONENTIA 2024 fuarında tanıtıldı.

  • Türkiye’nin ilk bomba imha robotu tasarım ve üretimine imza atan, bu alandaki dışa bağımlılığı sonlandıran Elektroland Defence, San Diego Kongre Merkezi’ndeki fuarda, Atılabilir Mini Keşif Gözetleme Robotu ACROB ile TMR-I Khan Bomba İmha Robotu’nu sergiledi.
  • ACROB, Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı kuvvet ve birimlerinde etkin şekilde görev yapıyor. Firmaya en fazla ihracat geliri sağlayan ürün olma özelliği taşıyan ACROB, çeşitli ülke orduları tarafından kullanılıyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Çipleri kendimiz tasarlıyor, 2024 itibarıyla binlercesini seri üretebiliyoruz”: Anadolu Ajansı Teknoloji Masası’nın konuğu olan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin geliştirdiği ürünler ve yatırımları ile ilgili açıklamalarda bulundu.,

ASELSAN olarak denizin derinliklerinden uzayın derinliklerine kadar her alanda her platforma kritik sistemler geliştirdiklerini belirten Akyol, “Bir taraftan da sivil dünyaya da hizmet etmeye çalışıyoruz. 2023 çok önemli başarılarla geçti. 2024 yılına da milletimizin beklediği önemli projelerde güzel gelişmeler katederek girdik.” diye konuştu. Akyol:

O dönem Savunma Sanayii Başkanlığımızın liderliğinde bir geliştirme projesi başlattık. Önce ambargoyu bertaraf edecek bir kamera yapmak daha da ötesinde dünyada bu alandaki en iyi kamerayı da yapabilmek üzere yola çıkmıştık. Geldiğimiz noktada İHA kameramız ASELFLIR-500’ü tamamladık. Artık operasyonel olarak Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına da girdi.


HAVELSAN Ekspres’ten yapay zeka çözümleri çıkacak: HAVELSAN tarafından düzenlenen teknoloji yarışmasında üniversite öğrencileri, 2 gün sürecek tren yolculuğunda yapay zeka temalı çözümler geliştirecek.

  • HAVELSAN’ın düzenlediği teknoloji yarışmasında üniversite öğrencileri, tren yolculuğunda 2 gün boyunca yapay zeka temalı çözümler üretecek.
  • İlk kez 2022 yılında yola çıkan ve açık kaynak kodlu yazılım alanında teknoloji yarışmasına ev sahipliği yapan HAVELSAN Ekspres, bu kez yapay zeka temasıyla yola çıktı.
  • TCDD Taşımacılık ile işbirliğinde gerçekleştirilen yarışma kapsamında HAVELSAN, güzergahtaki üniversitelerin öğrencileriyle buluşup, teknolojilerini ve kariyer fırsatlarını anlatıyor.

MSB: İlk milli deniz topu, liman ve deniz testlerine hazır hale getirildi: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’nin geliştirdiği ilk milli deniz topunun, liman ve deniz testlerine hazır hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Milli Savunma Bakanlığı tasarım ve performans sorumluluğunda, Tersaneler Genel Müdürlüğümüze bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve MKE tarafından geliştirilen ilk 76/62 mm milli deniz topumuz, TCG AKHİSAR’a (P-1220) monte edilerek liman ve deniz testlerine hazır hale getirildi.” ifadesine yer verildi.


ASELSAN, EJDERHA ile elektronik harpte fark yaratacak: ASELSAN’ın ürettiği elektronik harp sistemi EJDERHA, terör örgütlerinin sıklıkla başvurduğu el yapımı patlayıcı, dron veya elektronik sistemlerin kullanımına darbe vuracak.

  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini paylaştı.
  • Akyol’un sunumda verdiği bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve güvenlik güçleri için geliştirilen EJDERHA, elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracı elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabilecek.

Uzay endüstrisindeki son teknolojiler STC-2024’te ele alındı: Türkiye Uzay Ajansının (TUA) ev sahipliğinde organize edilen Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansı (STC-2024) kapsamında, uzay endüstrisinde inovasyon ve yatırımı yönlendiren en son teknolojilerin masaya yatırıldığı panel düzenlendi.

Axiom Space Uluslararası Devlet İşlerinden Sorumlu Yöneticisi Necmettin Kaymaz, kurumunun hayatı daha iyi hale getirebilmek için dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu kurmak istediğini söyledi.

Bugüne kadar 3 astronot misyonu gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaymaz, şu ifadeleri kullandı:

“Bunlardan ilki tamamen özel ve bilimsel amaçlar adına yapıldı. Uzayda 100 saatlik araştırma gerçekleştirildi. Binlerce orta öğretim öğrencisi ile uzaydan 30 ayrı etkinlik yapıldı. Bu misyon 17 gün devam etti. İkinci misyonda ise ilk Suudi kadın astronotu ISS’ye gönderdik. Burada DNA, nano terapiler, uzayda üretilen dokular ve rejenerasyonla ilgili deneyler yapıldı. 3. misyonumuzda ise Alper Gezeravcı ilk Türk astronot olarak uzaya çıktı. Bu misyonda özellikle proteinlerle ilgili çalışmalar ve uzaydaki beyin aktivitesine yönelik veriler toplandı.



Türk devletleri uzay ajansları Ankara’da toplandı: Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ülkelerin uzay ajansları, çalışmalarına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere toplandı.

Toplantının açılışı, TUA Başkanı Yusuf Kıraç ve TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov’un katılımıyla yapıldı.

  • Azimov, burada yaptığı konuşmada, uzay araştırmalarının, insanlığın sınırsız merakının ve boyun eğmez keşif ruhunun bir kanıtı olduğuna işaret etti.

Yüzyıllardır medeniyetlerin yıldızlara merakla baktığını ve evrenin gizemlerini çözmeye çalıştığını aktaran Azimov, “Bugün, uluslarımızın ve dünyanın geleceği için muazzam fırsatlar sunan uzay araştırmalarında yeni bir dönemin dönüm noktasındayız. Bu keşif, çağdaş dünyada karşılaştığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmede etkili olduğunu, modern yaşam tarzımız için hayati önem taşıyan yenilikleri ve keşifleri geliştirdiğini kanıtladı.” diye konuştu.

Türkiye Uzay Ajansının (TUA) ev sahipliğinde düzenlenen Space Technology Conference (STC) kapsamındaki Türk Devletleri Teşkilatı Uzay Ajansları 3. Toplantısı, Ankara’da gerçekleştirildi.


KAAN’ın Test Pilotu Barbaros Demirbaş, “KAAN ile bu işin en son sınırına meydan okuyoruz”: Türkiye’nin savunma sanayii alanında önemli adımlarından biri olan Milli Muharip Uçak projesi olan KAAN’ın Test Pilotu, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

  • KAAN’ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından ilk defa İhlas Haber Ajansı (İHA) muharibine özel açıklamalarda bulunan Test Pilot Barbaros Demirbaş, yaşadığı gurur verici anları aktardı.
  • Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN’ın Test Pilotu Barbaros Demirbaş Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu. Demirbaş “KAAN ile bu işin en son sınırına meydan okuyoruz” dedi.

TCG ANADOLU ilk kez NATO tatbikatına katılacak: Milli Savunma Bakanlığı’nın haftalık basın bilgilendirme toplantısında, eğitim-tatbikat faaliyetleri ve uluslararası görevlere ilişkin gelişmeler de ele alındı.

  • NATO’nun Arnavutluk’ta gerçekleştireceği NEPTUNE STRIKE tatbikatına TCG Anadolu’nun liderliğinde Anadolu Görev Grubu ile ilk defa katılım sağlanacak.
  • Bu kapsamda, NATO’nun, 26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında Arnavutluk’ta NEPTUNE STRIKE faaliyeti ve 29 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında Mayın Harekâtına yönelik eğitimler kapsamında İspanya’da SPANISH MINEX-2024 tatbikatları gerçekleştireceği belirtildi.
  • NEPTUNE STRIKE faaliyetinin 26-30 Nisan arasındaki bölümüne TCG Anadolu’nun liderliğinde Anadolu Görev Grubu ile ilk defa katılım sağlanacak.

Senegal Hava Kuvvetleri Komutanı’ndan Baykar’a ziyaret: Senegal Hava Kuvvetleri Komutanı General El Hadji Niang ve beraberindeki heyet Baykar’ı ziyaret etti. Baykar’dan yapılan açıklamada, “Devam eden projelerimizi değerlendirdik ve yeni projeler üzerine istişare ettik” ifadeleri kullanıldı.

Ziyaretin ardından Baykar’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Devam eden projelerimizi değerlendirdik ve yeni projeler üzerine istişare ettik” ifadeleri kullanıldı.

Milli uçak gemisi ve TF-2000’in tasarımı devam ediyor: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi doğrultusunda, TCG Anadolu’dan daha büyük bir “milli uçak gemisi” tasarlıyor.

  • Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan DPO, kapılarını basın mensuplarına açtı. Tersane Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ile DPO Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, tersanede ve Dizayn Proje Ofisi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
  • Buna göre, İstanbul Tersanesi Komutanlığının geçmişi, 1454’te Fatih Sultan Mehmet döneminde Haliç’te kurulan Tersane-i Amire’ye dayanıyor. 1999 Gölcük Depremi sonrası Pendik’e taşınan tersanede faaliyet gösteren DPO ise 1997’de Türkiye’nin ilk milli deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini gerçekleştirmek amacıyla oluşturuldu.