📕 #SAHAsözlük
Platformların radar izlerini değerlendirme, modelleme, analiz ve manipüle etmeye yönelik araştırmalar ile radar iz kontrolünün silah sistemlerine entegrasyonuna yönelik araştırmaları içerir.
🙌 SAHA İstanbul ailesine bu ay 4️⃣8️⃣ yeni firma daha katıldı.
🚀 SAHA İstanbul yerli ve milli sistemler geliştirme bilinciyle devam eden firmaları desteklemeye devam ediyor.
🤝 “Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları”, “Malzeme ve Malzeme Şekillendirme”, “Test ve Sertifikasyon”,”Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm” sektöründen aramıza katılan yeni firmalarımızı tebrik ediyoruz.
Üye Firmamız C-Prot, İhracatı Hızlandıranlar – Teknoloji Sağlayan Firmalar İçin Üstün Başarı Ödülüne layık görüldü: 25-27 Nisan tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Mobilefest 2024 fuarında düzenlenen törende İhracatı Hızlandıranlar ödülleri sahiplerini buldu.
- “İhracatı Hızlandıranlar – Teknoloji Sağlayan Firmalar İçin Üstün Başarı” Ödülü “Güvenlik ve Siber Savunma” kategorisinde C-Prot ödüle layık görüldü.
S. Bilgehan Üstündağ: C-Prot olarak, bu ödülle birlikte güvenlik ve siber savunma alanındaki üstün başarımızı bir kez daha kanıtlamış olduk. Geçmişte aldığımız önemli ödüllerin ardından bu ödülü de kazanmak, global arenadaki konumumuzun ve başarılarımızın bir göstergesi daha olmuştur.
Milli Muharip uçak KAAN, ikinci uçuşunu başarı ile tamamladı: Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Millî Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında, ikinci uçuş başarıyla gerçekleştirildi.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığının muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli muharip uçak KAAN projesi kapsamında, ikinci uçuş başarıyla gerçekleştirildi.
- SSB’den yapılan açıklamaya göre, ikinci uçuşunu bugün gerçekleştiren KAAN, 14 dakika havada kalarak, 10 bin feet irtifa ve 230 knot hıza ulaşmayı başardı.
İnsansız kara aracı BARKAN, yeni silahıyla sahaya çıktı: BARKAN, yeni silahıyla kapalı ve açık test alanlarında başarılı bir performans ortaya koydu.
- Savunma sanayisinde oluşan yerli ekosistem, gelişen teknolojiler, muharebe sahasında ortaya çıkan ihtiyaçlar ve kullanıcı taleplerini dikkate alarak çalışmalar yürütüyor.
- Bu çalışmaların bir örneği insansız kara aracı platformuna yönelik olarak gerçekleştirildi.
- Güvenlik güçlerinin envanterine kazandırılan insansız kara aracı BARKAN’a yeni faydalı yükler entegre edildi. Bu kapsamda, Repkon Defence üretimi 40 milimetre Otomatik Bombaatar (RDS40-AGL), Unirobotics tarafından geliştirilen TRAKON Lite Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi ile BARKAN üzerindeki yerini aldı.
AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu’nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu’nun seri üretimine geçildiğini ve denizaltılara teslimatına başlandığını bildirdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda, ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu’nun seri üretimine geçildi ve denizaltılarımıza teslimatına başlandı. AKYA torpidosu, TCG PREVEZE denizaltısı tarafından 27 Aralık 2023’te Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, vuruş ve imha yeteneğini başarılı bir şekilde sergilemişti.
DSA 2024: Türkiye’den Kamuflajlı Akıllı Deniz Mayını: Türk savunma çözümleri şirketi Koç Savunma, Malaman kamuflajlı Akıllı Deniz Mayını çözümünü 6-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde düzenlenen Defence Services Asia 2024 (DSA 2024) fuarında görücüye çıkardı.
- Malaman akıllı deniz mayını projesi, Türk Deniz Kuvvetlerinin mayın harbinde dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Ana koordinatör olarak görev yapan KoçSavunma, madenin akıllı kısmını ve genel tasarımını geliştiriyor.
- Proje desteği sağlayan TÜBİTAK patlayıcı kontrolü işini yönetirken, diğer bir destek veren firma olan MKE ise madenin patlayıcı maddesini üretiyor.
İlk kez sergilenen PARS konfigürasyonu ilgi odağı oldu: Türk savunma sanayisinin yeni kara aracı çözümü PARS III 6×6 Ateş Destek Aracı (ADA) ilk kez sergilendiği Malezya’da beğeniyle karşılandı.
- FNSS, bu kapsamda geliştirdiği PARS III 6×6 Ateş Destek Aracı’nı ilk kez Malezya’daki Defence Service Asia Fuarı ve Konferansında (DSA) sergiledi.
- TEBER-II 30/40 milimetre Uzaktan Komutalı Kule entegreli PARS III 6×6 aracının yanı sıra SANCAK 30 milimetre Uzaktan Komutalı Kulesi fuarda tanıtıldı.
Bayraktar AKINCI’dan deniz hedeflerine tam isabet: Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), deniz üstünde seyreden hareketli ve sabit hedeflere yönelik gerçekleştirilen atış testlerini başarıyla tamamladı.
- Baykar açıklamasına göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar’ın milli ve özgün geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli mühimmat ve alt bileşenlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.
- Bu kapsamda Bayraktar AKINCI, önemli bir atış testini daha başarıyla geçti. Bayraktar AKINCI, milli elektro-optik sistem ve yerli mini akıllı mühimmatları kullanarak deniz hedeflerini başarıyla imha etti.
TEI, 18. Defence Services Asia 2024’te havacılık ürünlerini sergiliyor: Roketsan, son teknolojiye sahip savunma sistemlerini Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Asya Savunma Hizmetleri (Defence Services Asia/DSA) fuarında sergiliyor.
- Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen 18. Defence Services Asia (DSA) 2024 fuarında Türkiye’nin ilk milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170’i ve helikopter motoru TEI-TS1400’ü ziyaretçilerle buluşturuyor.
- TEI’den yapılan açıklamada, TEI’nin 6-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen fuarda, özgün motorlarının yanında geleceğin imalat yöntemi olarak adlandırılan eklemeli imalat teknolojisi ile imal ettiği motor parçalarını ve turbojet motorları TEI-TJ90U ve TEI-TJ60’ı da sergilediği belirtildi.
Roketsan, çözümlerini Malezya’da sergiliyor: Roketsan, son teknolojiye sahip savunma sistemlerini Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Asya Savunma Hizmetleri (Defence Services Asia/DSA) fuarında sergiliyor.
- Şirketten yapılan açıklamada, sadece sektör profesyonellerine açık bir etkinlik olan DSA 2024, 6-9 Mayıs’ta Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da katılımcılarını ağırlıyor. 60 ülkeden 1200 şirket ve 45 ülkeden 400’ün üzerinde delegasyonun katılması beklenen DSA 2024’e, Roketsan da bölgenin ihtiyaçlarına yönelik son teknoloji sistemleri ile katılıyor.
- Roketsan, Türkiye’nin bölgedeki en önemli ortaklarından biri olan Malezya ve bölge ülkelerine olan ihracatını artırmayı hedefliyor.
Yerli savunma sanayi ürünleri, sabit ve hareketli kara hedeflerini imha etti: Bayraktar TB2 üzerinde ASELFLIR-500’ün havadan işaretlemesi ve Roketsan’ın yerli mühimmat-füze teknolojileriyle sabit ve hareketli kara hedefleri nokta atışıyla imha edildi.
- ASELSAN’ın X’teki paylaşımına göre, iki vuruş gerçekleştirildi. İlk vuruşta hareketli insansız hedefi, Bayraktar TB2 üzerinde ASELFLIR-500 işaretledi, MAM-L vurdu.
- 2. vuruşta ise sabit hedefi, Bayraktar TB2 üzerinde ASELFLIR-500 havadan işaretledi, KMC ve CİRİT karadan vurdu. Böylece, sabit ve hareketli kara hedefleri nokta atışıyla imha edildi.
KAAN projesinde Malezya ile iş birliği: Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün Malezya ulusal ajansı Bernama’ya yaptığı açıklama ile KAAN projesinde Malezya ile iş birliğine açık olduklarını ifade etti.
- Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Malezya’nın Türkiye ile güçlerini birleştirerek en son teknolojiye ve uzmanlığa erişebileceğini, kendi savunma kabiliyetlerini geliştirebileceğini ve yerli savunma sanayiinin büyümesini teşvik edebileceğini söyledi.
- Haluk Görgün, Kuala Lumpur’da üç günlük DSA&NATSEC 2024 fuarı öncesinde Malezya ulusal ajansı Bernama ile yapılan yazılı röportajda, böyle bir ortaklığın karşılıklı faydalarını vurguladı.
ASELSAN, MARLİN SİDA’nın denizaltı savunma harbi (ASW) konfigürasyonunu sergiledi: ASELSAN, Marlin SİDA’yı ilk kez tam denizaltı savunma harbi (ASW) konfigürasyonunda sergiledi.
- 6-9 Mayıs tarihleri arasında Kuala Lumpur’da düzenlenen Defence Services Asia (DSA) 2024 fuarında sergilenen bu konfigürasyonda, Türkiye’nin ilk yerli ve millî ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS’ın mini versiyonu yer alıyor.
- Aselsan, DÜFAS-M olarak adlandırılan SİDA’lar için DÜFAS sonarının mini versiyonunu 2024 yılında faaliyete geçirmeyi hedefliyor.