SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın


🇹🇷 Milletimizin hür yaşama kararlılığının dünyaya ilan edildiği , bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, Cumhuriyete giden yolda ilk adımın atıldığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kahramanlarımız ile aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.


📕 #SAHAsözlük

Su altı ve üstü savunma sistemlerine ve platformlara yönelik mayın tehditlerini değerlendirme, modelleme ve analiz etmeye yönelik araştırmalar ile aynı sistem ve platformların manyetik izlerini azaltmaya yönelik araştırmaları içerir.


Savunma Sanayii Başkanlığımızın misafiri olarak Türkiye’de bulunan Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) Genel Müdürü Sayın Magnus-Valdemar SAAR ve beraberindeki heyet tarafından Merkez Ofisimize gerçekleştirilen ziyaret kapsamında konuk heyete SAHA İstanbul’un faaliyetleri, üye firmalarımızın çalışmaları ve SAHA EXPO 2024 Fuarı hakkında bilgilendirmede bulunduk.


SAHA MBA, Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri eğitimleri devam ediyor: Bilgi ve tecrübelerini paylaşan Sn. Özgür Güleryüz’e değerli katkı ve katılımları için teşekkür ederiz.


Savunma sanayi tedarikçileri Tekirdağ’da bir araya geldi: Çorlu’da Sanayi, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul), Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle Çorlu Enis Sülün Konferans Salonu’nda savunma sanayi tedarikçileri ile bir araya geldi.

Etkinliğe bölgede faaliyet gösteren 161 firmadan toplam 386 kişi katılım sağladı, 18 masada planlı 324 bire bir görüşme (B2B) gerçekleştirildi.

Savunma, havacılık ve uzay sanayiinde milli kabiliyetleri birleştirmek, yerli üretime katkı vermek ve bu alanda üretim yapabilecek bölge firmalarını ana yüklenici firmalar ile bir araya getirmek maksadıyla düzenlenen etkinlikte, ASELSAN, ASFAT,ASPİLSAN, BAYKAR, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), ROKETSAN, STM, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Tekirdağ ve bölgedeki tedarikçiler bir araya gelerek iş geliştirme ve B2B faaliyetleri gerçekleştirdi.

Savunma sanayisinin bağımsız hareket edebilmesi için 2004’te önemli bir iradenin ortaya konulduğunu belirten Çizgel, Türkiye’de bugün var olan önemli projelerin temellerinin o yıllarda atıldığına işaret etti.

Murat Çizgel, savunma sanayisinde adımların, oluşturulan politikalar doğrultusunda atıldığını belirterek, “Bu politikalarla beraber yıllar içerisinde bu siyasi irade bir savunma sanayi gücü oluşturdu. Önce 5-10 tane vakıf şirketimizle başlayan, yabancılarla ortaklaşa iş yapılan süreç, on binlerce insanın çalıştığı ve binlerce firmanın içerisine dahil olduğu bir sektör haline geldi.” dedi.

Programda Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan ile Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da konuşma yaptı.


Askeri kabloda yurt dışı bağımlılık azalıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen milli platformlarda kullanılan askeri standartlardaki kablolar millileştiriliyor.

  • 2021 yılında marka ortaklığı ile kurulan, 2023 yılında tüzel kişilik kazanan MİLKAB (Milli Kablo) Savunma Sanayii AŞ, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında gündemine yurt dışından temin edilen askeri kabloları aldı.
  • Askeri standartlara uygun, aşınma, sürtünme, darbe, sıcaklık, kimyasal ve korozyon direnci yüksek, halojensiz, yangına dayanıklı, düşük duman yoğunluklu, mukavemete dayanıklı ve her türlü özel maksada uygun kablolar üreten MİLKAB, ilk başarılı ürün geliştirme çalışmasını ASELSAN Gücümüz Bir Platformu için Silikon Güç Grubu Kablo Ailesi ile gerçekleştirdi. MİLKAB, millileştirme çalışmalarında kısa sürede 50’den fazla Türk savunma sanayisi şirketine hizmet verir noktaya geldi.

“Türk Yıldızı” HÜRJET ilk kez yuvasından ayrıldı: Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, bugüne kadar TUSAŞ tesislerinde yürütülen test uçuşlarının ardından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için ilk kez yuvasından ayrıldı.

  • TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerinde kağıt üzerindeki çizimlerden gerçeğe dönen ve gökyüzüyle buluşan HÜRJET, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Samsun’da özel bir gösteri gerçekleştirecek.
  • Bu gösteriyle HÜRJET, bir anlamda yuvası konumundaki tesisten ilk kez ayrılacak ve TUSAŞ semalarından farklı bir yerde uçuş yapacak.

Roketsan tarafından geliştirilen: SUNGUR

💢 Çoklu platform entegrasyonu
💢 Asimetrik savaş yeteneği
💢 Sınıfında en uzun menzil


Türk savunma sanayisindeki üstünlük “yapay zeka” ile artırılacak: SSB Siber Güvenlik Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Bülbül, Türk savunma sanayisindeki üstünlüğü yapay zekayla daha da güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Siber Güvenlik Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül, Mersin’in Tarsus Üniversitesi ev sahipliğinde organize edilen “32. Sinyal İşleme ve İletişim Uygulamaları Kurultayı”nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yapay zekanın tüm sektörleri etkilediğini anlatan Bülbül, “Yapay zeka çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Savunma sanayisindeki üstünlüğümüzü devam ettirebilmek için yapay zekadaki bu ivmeyi savunma sanayimize de kazandırmak istiyoruz. Bu amaçla çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Yapay zekanın savunma sanayisindeki gelişimini teşvik etmeye yönelik gayretlerimiz devam ediyor.” diye konuştu.


TÜRKSAT 6A haziranda ABD’ye gönderilecek: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı haziran ayı başında ABD’ye göndereceklerini bildirdi.

Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yerleşkesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) TÜRKSAT 6A’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

Uyduya dair çalışmaları bitirdiklerini ifade eden Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A’nın fırlatılmasıyla ilgili sürece girdik. Türkiye’nin haberleşme, televizyon yayınları, hem askeri hem de sivil haberleşme için uyduya ihtiyacımız var. Türkiye’nin uzayda 5 haberleşme, 4 gözlem uydusu bulunuyor. Biz bunlarla kendi hem kendi ihtiyacımızı görüyoruz hem de yakın coğrafyamızdaki ülkelere hizmet satışı ve sunumunu sağlamış oluyoruz.” dedi.


Malezya’nın KARAOK ATGM’leri 2026 yılında teslim edilmeye başlanılacak: ROKETSAN, KARAOK taşınabilir tanksavar füze sisteminin ilk partisini 2026 yılı başında Malezya Silahlı Kuvvetleri’ne (ATM) teslim edeceğini duyurdu.

  • Bu duyuru Defence Services Asia (DSA) 2024’te Roketsan’ın Orta Asya ve Uzak Doğu Bölge Müdürü Cumhur Murat Boz tarafından yapıldı.
  • Defence Services Asia (DSA) ve National Security (NatSec) Asia 2024 fuarları kapsamında konuşan Boz, Malezya ve Roketsan arasındaki stratejik ortaklığın sadece bir müşteri-tedarikçi ilişkisinden ibaret olmadığını vurguladı.
  • “Malezya, KARAOK için ilk teslimatımız olacak” diyen Boz, taşınabilir tanksavar ve hava savunma sistemlerine yönelik küresel talebin altını çizdi.