SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 #SAHAsözlük

Gözetleme, denetleme ve koruma gibi deniz operasyonlarını yürüten, adını Türk adalarından alan korvet sınıfı.


TUSAŞ’a Elektrikli Lojistik Araç Geliştiriyorlar: Altınboğa Makine, 67 yıldır faaliyet gösteren bir aile şirketi… Yıllar içerisinde çeşitli sektörlere çalıştıktan sonra 3 yıl önce elektrikli lojistik araçlar üretmeye başlıyorlar.

  • Yük çekiciler, taşıyıcılar, büyük alanlarda insan taşıma amaçlı kullanılan çelik gövdeli çekici lojistik araçlar gibi ürünlerinin tamamı yaklaşık yüzde 75 oranında yerliliğe sahip. Elektrikli lojistik araçlarda TUSAŞ Ankara’ya satışlarının başladığını söyleyen Altınboğa Makine Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Demirağ, “Hedefimiz ileriki yıllarda bu oranı yüzde 100’lere çekmek ve merhum babamın hayalini gerçekleştirmek” diyor.

SAHA Sohbetleri: Sanayicilerimizin EYDEP sistemi ile ilgili görüş ve önerilerini almak için T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Sn. Murat ÇİZGEL, sektörün önde gelen firmalarının yöneticileri ile birlikte SAHA Sohbetleri etkinliğinde sanayicilerimizle bir araya geliyor.

  • EYDEP sisteminin güçlendirilmesi ve firmalara sağlanan imkanların değerlendirilmesi maksadıyla düzenlenen toplantıya tüm firmalarımızı bekliyoruz.

11 Haziran | Ankara – Teknopark Ankara Konferans Salonu


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve beraberindeki heyet, Kayseri’de temaslarda bulundu: Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Savunma sanayisinde tam bağımsız Türkiye için ekosistemimizi büyütmeye ve genişletmeye yönelik olarak ziyaretlerimize devam edecek ve temaslarımızı genişleterek sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

ASPİLSAN Enerji Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldıklarını bildiren Görgün, “Toplantı akabinde, Kayseri’de düşen eğitim uçağında şehit olan Hava Pilot Albay Uğur Yıldız ve Hava Pilot Albay Gökhan Özen’in taziyeleri için Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üssü’ne taziye ziyaretinde bulunduk.” ifadesini kullandı.


Bayraktar TB3 SİHA rampadan ilk kalkışını yaptı: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA), TCG Anadolu Gemisi’ndeki piste benzer şartlarda denediği ilk “rampa kalkış testini” başarıyla tamamladı.

İlk uçuşunu Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023’te yapan Bayraktar TB3, ilk kez denediği rampa kalkış testini başarıyla gerçekleştirdi.


Siber güvenlikte “fikirler” geleceği yazacak: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığının yürüttüğü Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde başlatılan FİDE Girişimcilik ve Sektörel Gelişim Projesi kapsamında düzenlenen yarışmalar yeni projelere kapı açacak.

  • Dijital Dönüşüm Ofisinden aldığı bilgiye göre, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki potansiyelini güçlendirmek amacıyla başlatılan FİDE Girişimcilik ve Sektörel Gelişim Projesi girişimcilerini arıyor.
  • Proje, ürün geliştirmede yatırım desteği, bilişim altyapısı, teknik danışmanlık, yurt içi ve dışı pazarlama, ofis, PoC (Proof of Consept), müşteriyle buluşma gibi konularda ihtiyaçların karşılanması ve desteklenmesi noktasında girişimin ihtiyacı olabilecek avantajları sunuyor.

Savunma ve havacılık sanayisinden mayısta 876 milyon dolarlık ihracat: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Bu rakam sektör tarihimizde bir ayda yapılan en büyük ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma ve havacılık sanayisi ihracatının mayıs ayı itibarıyla 876 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu rakam sektör tarihimizde bir ayda yapılan en büyük ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.” ifadesini kullandı.

Haluk Görgün, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, savunma ve havacılık sanayisinin ihracatının mayıs ayı itibarıyla 876 milyon dolar olduğunu aktardı.


HÜRJET ve GÖKBEY birlikte dünya sahnesine çıkacak: Türkiye’nin milli hava araçları HÜRJET ve GÖKBEY, İngiltere’deki Farnborough Airshow’da yurt dışındaki ilk uçuşlarını gerçekleştirecek.

  • Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET ve GÖKBEY, havacılık, savunma ve uzay sanayisinin dünyadaki en prestijli etkinliklerinden Farnborough Airshow’da 22-26 Temmuz’da vitrine çıkacak.
  • Türk savunma ve havacılık sanayisinin milli hava araçları, etkinlik kapsamında yurt dışındaki ilk uçuşlarını gerçekleştirecek. Milli hava araçları etkinlik boyunca 4’er uçuş yapacak.

İHA’larla güneş enerji santrallerindeki arızalar tespit ediliyor: Türkiye’de 3 üniversitenin ortak çalışmasıyla geliştirilen yazılım ve İHA’lardaki termal kameralarla, güneş enerji santrallerinde yaşanan arızalar ve enerji verimliliği anlık olarak tespit ediliyor.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Topkapı Üniversitesindeki bilim insanları, güneş enerji santrallerinde yaşanan arızaların anlık tespit edilmesi için proje geliştirdi.
  • Proje kapsamında ilk önce İHA’lara entegre edilen termal kameralarla görüntüleme yapılarak, Konya’da ve Antalya’da belirlenen güneş enerji santrallerine ait haritalama işlemi gerçekleştirildi. Daha sonra İHA’lardaki termal kameralarla sıcaklık değerleri ve arızalar belirlenip verimlilik analizi yapıldı.

MKE tarafından geliştirilen Milli Piyade Tüfeği: MPT – 76 MH

💢 Şarjör Kapasitesi: 20
💢 Ağırlık: 3750 g
💢 Uzunluk: 900 / 1000 mm


ANKA III, HÜRJET ile kol uçuşu yaptı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ANKA III insansız hava aracı, Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET ile kol uçuşu gerçekleştirdi.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin X’teki paylaşımında, ANKA III’ün HÜRJET’le kol uçuşuna dair görüntü ve bilgilere yer verildi. Buna göre, ANKA III 8’inci, HÜRJET ise 66’ncı sortisini tamamladı.
  • ANKA III ve HÜRJET’in kol uçuşu 50 dakika sürdü. Uçuş, 7 bin feet irtifada 165 knot hızla gerçekleştirildi.


Yeni kamikaze dron SAGAN tehditleri avlayacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları sınıfından geliştirilen çözümlere FPV dron SAGAN eklendi.

  • Güncel ihtiyaçlar ve ortaya çıkan yeni tehditler savunma sanayisinde yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getiriyor.
  • Sağladığı faydalar yanında önemli bir tehdide de dönüşen dronlar, güvenlik güçleri ve bu alanda teknoloji geliştiren savunma sanayisi profesyonellerinin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever, uzay yolculuğunu “VSS Unity” aracıyla yapacak: Türkiye’nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” adlı uzay aracının son ticari uçuşu olacak.

  • Atasever’in 8 Haziran’da ABD’nin New Mexico bölgesinde bulunan Spaceport’un gerçekleştireceği uzay seferi, uçuş yapacak uzay aracı açısından da özel bir önem taşıyor.
  • Virgin Galactic’in bu yıl ikinci ve bu zamana kadar 12’nci uçuş uçuşunu gerçekleştirecek ve Atasever’in de içinde olacağı “VSS Unity”, bu uçuştan sonra emekliye ayrılacak.