SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Sevdiklerinizle bir arada geçireceğiniz sağlıklı, huzurlu ve mutluluk dolu nice güzel bayramlar dileriz. 

Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun 💐


BAYKAR’a ‘Akımsız Nikel Kaplama’ Üretiyorlar: Yenatech, 2015 yılından bu yana savunma, havacılık, otomotiv ve makine sanayine akımsız nikel kaplama üretiyor. Özel bir kaplama türü olan akımsız nikel kaplamaların çeşitli nitelikleri olduğundan belli sektörler tarafından tercih ediliyor. Kaplandığı parçaya katkı sağlayan, ömrünü, dayanıklılığını artıran, korozyona karşı direnç sağlayan bir kaplama türü olarak karşımıza çıkıyor. Yenatech Genel Müdürü Yavuz Güven, “BAYKAR’ın çeşitli parçalarına farklı kaplamalar geliştiriyoruz” dedi.


SAHA İstanbul olarak firmalarımızın sektörle ilgili değerlendirmelerini almak, görüş ve önerilerini dinlemek maksadıyla hayata geçirdiğimiz “SAHA Sohbetleri” etkinliğimizde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanımız Sayın Murat Çizgel’i ve sektörün önde gelen firmalarının yöneticilerini Teknopark Ankara’da konuk ettik.

  • EYDEP sisteminin güçlendirilmesi ve firmalara sağlanan imkanların ele alındığı toplantıda sanayicilerimizin görüş, öneri ve beklentileri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunan Sayın Murat Çizgel’e ve katılım sağlayan firma yöneticilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Haziran ayı toplantısı BEGA Savunma ev sahipliğinde gerçekleştirildi 

  • Komite Üyesi firmalarımızın katılımının sağlandığı toplantıda, yapılan çalışmalar ve yeni dönemde gündeme alınacak konular görüşüldü

MKE AŞ’den büyük başarı: Türkiye’de ihracatta en hızlı yükselen firma oldu: Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2023 yılında ihracatını 447.391.875,20 dolara çıkararak sıralamada 687 basamak birden yükseldi ve Türkiye 49’unculuğuna yerleşti.

  • MKE AŞ, böylece Türkiye’de ihracatta en hızlı yükselen firma oldu.
  • Firmanın 2022 yılı ihracatı 42.697.324,24 dolardı.

Geçmişte “hantal” olmakla eleştirilen firmanın son birkaç yıldaki dikkat çekici değişimi, ihracat rakamlarına da yansımış oldu.


Baykar, Türkiye’nin en büyük 10 ihracatçı firmasından biri oldu: Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacılık firması ilk 10 ihracatçı arasına girdi. Tüm projelerimizi tamamen öz kaynaklarımızla yürüttük.” dedi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar: Baykar’ın son 3 yıldır savunma ve havacılık sektöründe açık ara ihracat lideriyiz. Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacılık firması ilk 10 ihracatçı arasına girdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ev sahipliğindeki “İhracatın Şampiyonları” ödül töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.


KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesinin test süreci başarıyla sürüyor: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesinin Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürülen test süreci kapsamında ikinci sistem doğrulama testi de başarılı bir şekilde tamamlandı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü insansız sistemlerin testleri başarıyla devam ediyor.
  • KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesinin Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezinde yürütülen test süreci de başarıyla yürütülüyor. Test takvimi kapsamında gerçekleştirilen ikinci sistem doğrulama testi de başarılı bir şekilde tamamlandı.

Türk savunma sanayisince üretilen “VURAN” zırhlı araçları Gürcistan ordusuna teslim edildi: Türk savunma sanayisinin ürettiği “VURAN” 4×4 zırhlı personel taşıyıcılar, Gürcistan Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.

Başkent Tiflis’e yakın Vaziani’deki Gürcistan Silahlı Kuvvetlerinin 4. Piyade Tugayı’na ait askeri üstte düzenlenen törende, VURAN zırhlı personel taşıyıcılar, Gürcistan tarafına törenle teslim edildi.

  • Törene, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Gürcistan Savunma Bakan Yardımcısı Sergo Janelidze ile Gürcistan Savunma Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Irakli Çiçinadze, Milli Savunma Bakanlığına (MSB) bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) Genel Müdürü Behçet Karataş ile ASFAT yetkilileri ile diğer davetliler katıldı.
  • Büyükelçi Orbay ile Gürcü yetkililer, araçlarda incelemelerde bulundu.

ULAK Haberleşme, Suudi Arabistan’dan üst düzey heyeti ağırladı: ULAK Haberleşme AŞ, Suudi Arabistan İçişlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Hüseyin el-Bayari, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al Nasr ve beraberindeki heyeti ağırladı.

  • Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami Tüfekci, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve ULAK Haberleşme Genel Müdürü Ruşen Kömürcü’nün de katıldığı görüşmede, olası işbirlikleri masaya yatırıldı.

Türkiye ve Malezya arasında askeri uçakların teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin anlaşma: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ile Malezya şirketi AIROD arasında bazı askeri uçakların teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin anlaşma imzalandığını bildirdi.

  • Bakanlıktan yapılan açıklamada, AIROD ile ASFAT arasında A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçaklarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin “İş Birliği Çerçeve Anlaşması”nın Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid bin Nordin huzurunda imzalandığı belirtildi.

ASELSAN ile TUSAŞ arasında 110 milyon dolarlık sözleşme imzalandı: ASELSAN ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında 110 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.

ASELSAN’dan Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, “ASELSAN ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında toplam bedeli 110 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.” ifadesi kullanıldı.



Türk savunma sanayii şirketlerinden STM, Malezya donanması için 3 korvet inşa edecek: Türk savunma sanayisinin öncü şirketlerinden STM, “Littoral Mission Ship Batch-2 (LMSB2)” projesi kapsamında, Malezya Kraliyet Donanması için 3 adet korvet inşa edecek.

  • STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’den yapılan açıklamaya göre, “Littoral Mission Ship Batch-2” projesi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda tören düzenlendi.
  • Törene Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, STM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Malezya Savunma Bakanlığı temsilcileri ve Türk savunma sanayi şirketlerinin yöneticileri katıldı.

Türk savunma sanayi, dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini genişleterek büyümeye devam ediyor: Malezya ile Türkiye arasında “Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding/MoU) imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan (SSB) yapılan açıklamaya göre, Malezya ile Türkiye arasında “Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding/MoU) imzalandı, STM tarafından inşa edilecek üç korvet için Kabul Mektubu (Letter of Acceptance/LoA) takdimi gerçekleştirildi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda gerçekleşen törene, Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan yardımcıları Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar ve Gökhan Uçar, Malezya Savunma Bakanlığı ve Malezya İçişleri Bakanlığı heyetleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Roketsan tarafından geliştirilen Seyir Füzesi: ÇAKIR

💢 Menzil: 150 + km
💢 Harp Başlığı Ağırlığı: 70 kg
💢 Uçuş Motoru: Turbo Jet Motor



ASELSAN’dan 79,3 milyon dolarlık satış sözleşmesi: ASELSAN, Asya ve Ortadoğu bölgesindeki müşterilerinin kullanımı için toplam bedeli yaklaşık 79,3 milyon dolar olan yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı.

  • ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, “ASELSAN, Asya ve Ortadoğu’da yerleşik müşterilerinin son kullanımı için elektronik harp, radar, sonar sistemleri ve güdüm kitleri dahil olmak üzere savunma sistemlerinin ihracatına yönelik toplam bedeli 79 milyon 277 bin 900 dolar tutarında yurt dışı satış sözleşmeleri imzalamıştır.