SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Türkiye ile Endonezya ticarette “savunma” ile atak yapacak: Türkiye ile Endonezya, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için başta savunma sanayisi olmak üzere, enerji, müteahhitlik, sağlık ve tarım sektörlerinde işbirliğini güçlendirecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Nuri Doğan Karadeniz, sanayi ve ticaret hacmine bakıldığında bu rakamın 10 milyar dolara ulaşma potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Karadeniz:

Endonezya’nın da yeni seçilen cumhurbaşkanı bir önceki savunma bakanı olduğu için Türkiye ile savunma işbirliği anlaşmaları 5 yıldır filizlenmeye başlamıştı, şu an tam gaz devam ediyor. 


Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Savunma ve havacılık ihracatımız yüzde 147’lik tarihi artışla 884 milyon dolara yükseldi”: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Görgün, savunma sanayisinde son dönemde artan ihracata yönelik açıklamalarda bulundu.
Görgün:

Türkiye’nin artık devler liginde önemli bir aktör olduğunu tüm dünyaya göstermeye devam ediyoruz. Savunma ve havacılık ihracatımız 2025 Mart ayında bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 147’lik tarihi bir artış rekoru kaydederek 358 milyon dolardan 884 milyon dolara yükseldi.


SAHA EXPO olarak, üyesi olduğumuz küresel fuarcılık dünyasının öncü organizasyonlarından UFI, The Global Association of the Exhibition Industry’nin Türkiye’deki özel toplantısına katıldık. Yeni UFI CEO’su Chris Skeith OBE ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada; fuar organizatörleri, alan sağlayıcılar ve tedarikçiler ile bir araya gelerek SAHA 2026 Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunduk.

Etkinlik kapsamında:

  • Avrupa ve uluslararası fuarcılık sektöründeki güncel veriler ve trendler ele alındı.
  • Türkiye’de fuarcılık sektörünün gelişimi üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
  • UFI üyeleri arasında iyi uygulamalar ve deneyimler paylaşıldı.
  • Sektörel iş birliklerini güçlendirecek networking fırsatları sunuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediğimiz “Yerli Üretimin Gücü: Yeni Yerli Malı Tebliği” başlıklı çevrim içi bilgilendirme toplantısı, 8 Nisan 2025 tarihinde yüksek katılımla gerçekleştirilmiştir.

  • 25 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Yeni Yerli Malı Tebliği ile getirilen düzenlemeler, sektör temsilcilerine kapsamlı şekilde aktarılmıştır.


SAHA 2026’ya Katılın – Bağlanın, İş Birliği Yapın, Yenilikçi Olun: Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA 2026 Uluslararası Savunma ve Havacılık Fuarı’na davetlisiniz. Sektörün en prestijli etkinliklerinden biri olan SAHA 2026, 100.000 m² fuar alanında 1.500’den fazla firma, üniversite ve sektör liderini İstanbul Fuar Merkezi’nde bir araya getirecek.

  • Resmi heyetler, sektörün önde gelen uzmanları ve uluslararası alıcılarla doğrudan B2B, G2B ve G2G görüşmeleri gerçekleştirin.
  • Uluslararası panellere katılın, yenilikçi ürün lansmanlarını deneyimleyin ve özel network etkinliklerinde yer alın.
  • Küresel savunma ve havacılık topluluğuyla bağlantı kurma ve eşsiz iş birliği fırsatlarını keşfetme şansını kaçırmayın.

Bugün kaydolun ve sektörün geleceğini birlikte şekillendirelim, SAHA 2026’da yerinizi alın!


ROKETSAN Endonezya’da ortak üretim tesisi kuracak: Antalya Diplomasi Forumu 2025, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Foruma katılan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Endonezya ile ortak üretim tesisi projesi için sözleşme imzaladıklarını belirterek, “Türkiye’nin savunma sanayindeki işbirlikleri sadece bir ürün satmaktan ibaret değil.” dedi.

  • Forumda savunma bakanlarının da bulunduğunu ve özellikle Türkiye’nin savunma sanayindeki ilişkilerinin geliştirilmesinde kritik rol oynadığını belirten İkinci, kendilerinin de ROKETSAN olarak uluslararası alanda işbirliklerini artırmak ve mevcut işbirliklerini daha yüksek zemine ulaştırmak amacıyla forumda bulunduklarını kaydetti.

F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen testleri başarıyla tamamladı: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen radar sinyal algılayıcı taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD’un, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

EDPOD’un gerçekleştirdiği teste ilişkin bilgi veren Kacır, şunları kaydetti:

TÜBİTAK BİLGEM tarafından kritik bileşenleri yerli ve milli imkanlarla geliştirilen radar sinyal algılayıcı taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye, ‘Tam Bağımsız Büyük Türkiye’ için çalışmaya devam ediyoruz.


Türkiye’nin “Fedaileri” göreve başladı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen iki farklı insansız kara aracı güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu. İnsansız hava araçlarının muharebe sahasındaki başarısı, deniz ve kara platformlarında da benzer çözümlerin ortaya çıkmasını ve yaygınlaşmasını sağladı.

  • Bu gelişmeyi dikkate alan Türk savunma sanayisi farklı üreticilerin yaptığı çalışmalarla bir dizi insansız kara aracını göreve hazır hale getirdi.
  • Bu üreticilerden biri olan Best Grup Savunma Sanayii, yürüttüğü çalışmalar sonunda paletli insansız kara aracı FEDAİ-1 ve tekerlekli insansız kara aracı FEDAİ-2 iki farklı kullanıcının hizmetine sunuldu.

Türk savunma sanayisi Endonezya’da işbirliklerini çeşitlendirmek istiyor: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğindeki Türkiye savunma sanayisi şirketleri, Endonezya’daki iş ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirecek adımları yoğunlaştırıyor.

  • Endonezya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti kapsamında DEİK tarafından organize edilen yuvarlak masa toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesindeki Türk şirketleri ile Endonezya savunma sanayisi şirketleri bir araya geldi.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol: Türkiye ile Endonezya arasında devlet başkanları seviyesinden başlayacak şekilde yakın işbirliği olucak.

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu: TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN, TAIS ve diğer büyük firmalarımızın Endonezya’da ciddi görüşmeleri var. Bazı projeler başladı bazılarıysa görüşme aşamasında bulunuyor. 


Savunma Teknolojisinde Yeni Nesil Stabilizasyon Çözümü

🔺 Kara ve deniz araçlarında fiziksel çevre koşullarından bağımsız maksimum stabilizasyon verimliliği

🔺 Geniş kullanım yelpazesi, çok yönlü yüksek performanslı çözüm


ANKA III’ten Süper Şimşek’le hedefe başarılı atış: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA III insansız hava aracı, jet motorlu hedef uçak Süper Şimşek’i kanat altından bırakarak atış testini başarıyla gerçekleştirdi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X hesabından yaptığı paylaşımda, düşük görünürlük yeteneğine sahip, yüksek faydalı yük kapasitesiyle donatılan ANKA III ile jet motorlu hedef uçak Süper Şimşek‘in entegre çalışmasının taarruzi İHA konseptinin geldiği noktayı açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

AKSUNGUR’dan, ASELSAN LGK81 ve LGK82 mühimmatlarıyla tam isabet: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı AKSUNGUR, ASELSAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatları ile hedefi tam isabetle vurdu.

  • TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda, AKSUNGUR’UN göğüslerini kabartan yeni bir başarıya imza attığını belirtti.
  • Milli motor ile test uçuşunu gerçekleştiren AKSUNGUR’un ASELSAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatları ile hedefi tam isabet vurduğunu kaydeden Demiroğlu, “Bu başarı, milli savunma sanayimizin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne seriyor ve Türkiye’nin savunma alanındaki bağımsızlık yolculuğuna güç katıyor.” ifadesini kullandı.


Savunma sanayisindeki fikirleri büyütmek için yeni girişim: Türk savunma sanayisinin gelişiminde önemli roller üstlenen küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik yeni bir yatırım ve danışmanlık platformu hayata geçirildi.

  • 20 yılı aşkın savunma ve havacılık tecrübesi üzerine inşa edilen Ad Astra Venture, yapay zeka, robotik, metaverse ve dijital ikiz gibi ileri teknolojilere odaklanıyor.
  • Ad Astra Venture, geliştirdiği iş modeliyle bu alanlarda faaliyet gösteren şirketleri yatırımcılarla bir araya getirmeyi hedefliyor. Platform, savunma sektörünün uzun AR-GE süreleri ve sertifikasyon gibi gereksinimlerine uygun, uzun vadeli bir yatırım yaklaşımı ve uzman danışmanlık desteğiyle dikkati çekiyor.

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 sistem tanımlama testini tamamladı. Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar KALKAN DİHA PT-5, sistem tanımlama testini başarıyla tamamladı.


“Milli uydu şirketi” için yol haritası çizildi: Türkiye’de uydu teknolojilerinde elde edilen AR-GE ve üretim kabiliyetlerinin ticarileştirilmesi ile ulusal güvenliğe katkı sağlanması amacıyla bir “milli uydu şirketi” kurulması planlanıyor.

  • BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK uyduları ve metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydusu İMECE ile elde edilen başarılarla Türkiye, kendi yer gözlem uydusunu ve yer istasyonunu tasarlayıp üretebilen ülkeler arasında yer alıyor. TÜRKSAT 6A’nın yerli imkanlarla geliştirilmesi, milli uydu markasını oluşturma yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.

Aselsan’dan 158,6 milyon dolarlık sözleşme: Aselsan, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki bir müşterisi ile askeri haberleşme sistemlerinin doğrudan satışına ilişkin toplam tutarı 158,6 milyon dolar olan ihracat sözleşmesi imzaladı.

  • Aselsan, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu.
  • Açıklamada, “Aselsan, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki bir müşterisi ile askeri haberleşme sistemlerinin doğrudan satışına ilişkin toplam tutarı 158,6 milyon dolar olan ihracat sözleşmesi imzalamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, Maldivler’e Doğan sınıfı TCG Volkan hücumbotu hibe edecek: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan TCG Volkan hücumbotu, Maldivlerin savunma altyapısının geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla hibe edilecek.


F-16 EDPOD, Türkiye’ye elektronik harp alanında stratejik yetkinlik kazandıracak: TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen radar sinyal algılayıcı taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD, Türkiye’nin elektronik harp alanında kritik yetkinlik kazanmasını sağlayacak.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamlayan F-16 EDPOD’a ilişkin ayrıntılar paylaşıldı.
  • Buna göre, F-16 uçaklarına entegre radar sinyal algılayıcı F-16 EDPOD’un, düşman hedef ve takip radarları, füze güdüm radarları ve hedef aydınlatma radarlarına ait sinyalleri algılama, çevresel tehditleri tanımlayarak kayıt altına alma, yüksek kapasiteyle ham veri kaydı ve hassas konum belirleme gibi yetenekleri bulunuyor.

Türk savunma sanayisi ürünleri, Hırvatistan’daki fuarda görücüye çıktı: Türk savunma sanayisi firmaları, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de açılan Adriyatik Savunma ve Havacılık Fuarı ASDA-2025’e katıldı.

Zagreb Arena’da 8 Nisan’da başlayan ve bugün sona erecek fuarda Türkiye’nin yanı sıra 30’dan fazla ülkeden savunma sanayi şirketi yer aldı.

  • Fuarda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT), Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ ve Baykar’ın yanı sıra birçok firmanın ürünleri ilgi gördü.
  • Birçok savunma anlaşması ve iş görüşmesinin gerçekleştirildiği fuarda dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yeşil enerji vurgusu ön plana çıktı.

2 adet KEMANKEŞ 1, Sistem tanımlama, haberleşme ve dalış testi’ni başarıyla tamamladı: Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen KEMANKEŞ 1, TEKNOFEST 2023 kapsamında Atatürk Havalimanı’nda ilk kez halka açık şekilde sergilenmişti. KEMANKEŞ 1, adını, attığı okla en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran Türk tarihindeki okçulardan alıyor.


ASELSAN GÖKDENİZ Filipin Donanması’nda göreve başlıyor: ASELSAN (ASELS) üretimi GÖKDENİZ sistemi, Filipinler Donanması’nın en yeni savaş gemisine entegre edildi.

  • Filipinler Donanması’na ait BRP Miguel Malvar Korveti’nin denize indirilme töreni, Güney Kore’de gerçekleştirildi. HD Hyundai Heavy Industries tarafından inşa edilen savaş gemisi, ASELSAN üretimi GÖKDENİZ 35mm Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (CIWS) ile donatıldı.